« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

МКП оприлюднила список країн-порушників прав трудящих

МКП оприлюднила список країн-порушників прав трудящих

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) пред­ставила Глобальний індекс із прав трудящих – дослі­дження, що оцінює захист трудових прав як на зако­нодавчому рівні, так і на практиці. Згідно з ним, у 2015 році гіршими були країни Перської затоки.

«Трудящі в країнах Перської затоки, де поширена дра­конівська система «кафа­ла», страждають від чис­ленних порушень, що ро­бить Близький Схід і Північну Афри­ку гіршим регіоном світу з дотримання фундаментальних трудових прав, – за­явила генеральний секретар МКП Ша­ран Барроу. – Але занепокоєння викли­кає те, що за минулі 12 місяців європей­ські трудящі також пережили явне по­гіршення своїх прав, причиною якого стали масові заходи жорсткої економії, введені урядами».

До десятки найгірших країн увійшли Білорусь, Китай, Колумбія, Єгипет, Гва­темала, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Свазіленд і Об’єднані Арабські Емірати. Іншу групу склали країни, де цьогоріч спостерігалась тенденція до по­гіршення, а саме: Бурунді, Домінікан­ська Республіка, Гонконг, Іран, Грузія, Росія, Великобританія та Іспанія.

За словами Шаран Барроу, в 73 із 141 країни трудящі зіткнулися із звільнення­ми, відстороненням від роботи і понижен­ням у посаді, а також скороченням зарплати при спробах вести переговори про поліпшення умов праці. У 84 країнах робо­тодавці вдавалися до незаконних способів відмови чи відтермінування ведення пе­реговорів з представниками профспілок.

Останнього року профспілки повідо­мляли про жорсткі заходи придушен­ня мирних протестів у Камбоджі, Коста-Ріці, Парагваї та Україні. У листопаді ми­нулого року в Катарі було заарештовано близько 100 мігрантів, які протестували проти жебрацької зарплати, а в березні цього року філіппінський профспілковий лідер став 18-тою жертвою позасудового вбивства (вбивство владою без легально­го судового процесу) з 2010 року.

 

Відбувся XXIV з’їзд Федерації профспілок РК

В Астані відбувся XXIV з’їзд Федерації профспілок РК, на якому було визначено заходи щодо ефективного захисту трудових прав гро­мадян на найближче п’ятиліття і прийнято Стратегію діяльності до 2020 року. Нинішній форум став знаковим: дата його проведення збіглася із 110-річчям профспілок Казахстану та 25-річчям ФПРК.

Як зазначив у своєму ви­ступі голова Федерації профспілок РК Абель­газі Кусаїнов, за цими ювілейними цифрами постає ціла епоха, що відзначена створенням профспілкового руху та його внеском у побу­дову незалежної держави.

У прийнятій на з’їзді Стратегії діяльності профспілок РК на 2015–2020 роки відображені всі аспекти роботи, що стосу­ються забезпечення гідних умов праці, її оплати, соці­ального партнерства, моло­діжної та гендерної політики, професійної підготовки ка­дрів, реформування профру­ху. Особливого значення на­дається зміцненню профспіл­кової солідарності – потужно­го інструмента захисту трудя­щих. На форумі було визна­чено не лише цілі, а й кон­кретні шляхи їх досягнення. Зокрема, Федерація профспі­лок до жовтня наступного року завершить розробку ре­комендацій типових проектів галузевих і регіональних угод.

В обговоренні нагальних пи­тань взяли участь 200 делега­тів галузевих структур, а та­кож соціальні партнери, ке­рівники політичних партій, депутати сенату і Мажилісу парламенту, представники Міжнародної організації пра­ці, Міжнародної конфедера­ції профспілок, Всеєвропей­ської регіональної ради, За­гальної конфедерації проф­спілок, зарубіжні колеги з більш ніж 20 країн світу.

Делегати з’їзду одноголосно підтримали кандидатуру Абельгазі Кусаїнова для об­рання на посаду голови Федерації.

 

ЕСТОНІЯ: профспілка транспортників контролюватиме нарахування зарплати

Профспілка транспортників переві­рить виконання недавно укладено­го секторального трудового догово­ру водіїв автобусів, а також те, як роботодавці нараховують зарплату за новим договором, і наскільки ко­ректно вона виплачується. «Нагаду­ємо всім водіям автобусів і їхнім ро­ботодавцям, що з 1 квітня діє новий секторальний трудовий договір, згідно з яким мінімальна зарплата естонського водія автобуса на по­вній ставці повинна становити міні­мум 800 євро, а мінімальна оплата за годину – 3,20 євро», – зазначив координатор секції водіїв автобусів Транспортної профспілки Ааре Кю­барсепп.

Кюбарсепп додав, що в ході контролю всі виявлені порушення буде на­дано для ознайомлення партнерам – Трудовій інспекції та Департамен­ту шосейних доріг. Також профспіл­ка закликає всіх водіїв автобусів по­відомляти про випадки неналежної виплати зарплати.

Спілка підприємств автотранспорту та Транспортна профспілка підписа­ли спільний трудовий договір у кінці березня, за яким з 1 квітня міні­мальна зарплата естонських водіїв автобусів підвищується на 14,3%.

 

ГОЛОВА ФПУ ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ ЗАКЛИКАВ КРАЇНИ– ЧЛЕНИ МОП ДО РАТИФІКАЦІЇ УСІХ ЇЇ ОСНОВОПОЛОЖНИХ КОНВЕНЦІЙ

У Палаці Націй у Женеві відбулася 104-та сесія вищого керівного органу Міжнарод­ної конференції праці, головою якої обрано державного секретаря міністерства добро­буту Латвії Іеву Яунземе, повідомляє Депар­тамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ.

Делегати обговорили доповідь Генераль­ного директора МОП Гая Райдера «Ініціа­тива сторіччя, що стосується майбутнього сфери праці», а також доповідь голови Адмі­ністративної ради МОП Апо­лінаріо Жорже Коррейя (Ан­гола), який представив звіт про діяльність Адмінради у 2014–2015 рр.

Перед делегатами конфе­ренції виступив Голова ФПУ Григорій Осовий, який очо­лив делегацію українських трудящих.

Несправедливість, зазначив він, посилаючись на допо­відь Генерального директора МОП Гая Райдера, є однією з причин нестабільності в ба­гатьох країнах. Це стосується і України, яка стала на шлях кардинального оновлення всіх сфер суспільного життя, але все ще не може вийти із затяжної фінансово-економічної кризи. Станови­ще ускладнюється військови­ми діями на сході країни, які, за словами міністра фінансів, обходяться країні у 5–7 млн доларів щоденно. Іце ство­рює «надзвичайний тиск» на економіку, соціальну сферу, а також на ринок праці.

Зростає безробіття, з 26 млн осіб працездатного віку по­стійно зайнятими є близько 9 млн. За останній рік втраче­но понад мільйон робочих місць. Заходи уряду з легалі­зації зайнятості, незважаючи на преференції, надані бізне­су за внеском на соціальне страхування працівників, до­поки не принесли очікуваних результатів. Як і раніше, без оформлення трудових відно­син працює практично кожен четвертий.

Наприкінці свого виступу профспілковий лідер закли­кав країни – члени МОП до 100-річчя Організації ратифі­кувати всі її основоположні конвенції.

Із повним висту­пом Голови ФПУ можна ознайоми­тися на сайті ФПУ fpsu.org.ua.

20.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання