« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Якою має бути європейська політика сусідства: погляд профспілок «шістки»

Якою має бути європейська політика сусідства: погляд профспілок «шістки»

20–22 травня у Брюссе­лі відбулася конференція профспілок країн східно­го партнерства: Азербай­джану, Білорусі, Вірме­нії, Грузії, Молдови та України щодо перегляду європейської політики сусідства.

Як повідомляє Департа­мент міжнародної роботи апарату ФПУ, в роботі кон­ференції взяли участь Го­лова ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Сергій Кон­дрюк, керівник департаменту ви­робничої політики та колдоговірної роботи апарату ФПУ Олена Лобчен­ко та керівник департаменту між­народної роботи апарату ФПУ Ва­силь Шилов. Організатором конфе­ренції виступила Загальноєвропей­ська регіональна рада Міжнародної конфедерації профспілок, яка взяла на себе всі витрати.

Як відомо, президент Європей­ської комісії Жан-Клод Юнкер до­ручив єврокомісару з питань єв­ропейської політики сусідства та переговорів про розширення пере­осмислити європейську політику сусідства (ЄПС) протягом найближ­чих 12 місяців. 4 березня верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і полі­тики безпеки, віце-президент Євро­комісії Федеріка Могеріні та комі­сар з питань європейської політи­ки сусідства та перемовин із роз­ширення Йоханнес Ган дали старт консультаціям щодо майбутнього ЄПС.

Після 10 років регулярних пере­глядів політики сусідства фактич­но вперше до обговорення було ви­рішено залучити громадянське сус­пільство. Все буде залежати від того, як буде здійснено процес. На думку профспілок, «перезаванта­ження ЄПС» повинно привести до її більшої «соціалізації». Адже в ін­тересах ЄС розвивати мир, стабіль­ність і процвітання на своїх кордо­нах. Перегляд політики сусідства має сприяти більш рівноправному партнерству, що принесе кращі ре­зультати.

Консультації триватимуть до кін­ця червня з якомога ширшим колом партнерів у сусідніх країнах і заці­кавленими сторонами в ЄС. Процес консультацій передбачає чотири пріоритети: диференціацію, зосеред­женість, гнучкість, гласність і види­мість. Визначено п’ять сфер, у яких обидві сторони мають спільні інтереси: торгівля та економічний роз­виток, зв’язки, безпека, управління, міграція та мобільність.

Для спрямування дебатів 4 бе­резня був ухвалений спільний до­кумент для консультацій Європей­ської комісії та Високого представ­ника, в якому викладені деякі попе­редні висновки щодо уроків, отри­маних від ЄПС до сьогодні, а також ключові питання для обговорення з партнерами і зацікавленими сторо­нами. Після цих консультацій восе­ни буде оприлюднене повідомлення Єврокомісії з пропозиціями щодо майбутнього ЄПС. Усі зацікавлені організації та особи запрошують­ся до участі в консультаціях, для чого вони можуть надсилати свої пропозиції в електронному вигля­ді на адресу: near-neighbourhood-consultations@ec.europa.eu будь-якою мовою ЄС, бажано англій­ською, аби комісія могла їх швид­ше опрацювати.

Судячи з виступів на конферен­ції високих очільників Єврокомісії, а дехто з них відразу відлетів на са­міт до Риги, зрозуміла необхідність зміцнення в сусідніх країнах осно­воположних прав та фундаменталь­них цінностей, ролі профспілок у формуванні та реалізації політики сусідства. Тож Єврокомісія готова підтримувати з ними діалог.

Федерація профспілок України оцінює перегляд ЄПС як можли­вість переорієнтації напряму роз­витку ЄПС в утвердженні в сусідніх країнах верховенства закону, прав людини, включаючи права трудя­щих. ФПУ вважає, що ЄС має до­тримуватися узгодженої стратегії і тактики по відношенню до всіх кра­їн поза Євросоюзом, спрямованої на підтримку принципів належного врядування, демократії, соціальної та економічної справедливості. У світлі цього важливо сприяти при­єднанню України до Європейської соціальної хартії (переглянутої) в повному обсязі та приведенню укра­їнського законодавства у повну від­повідність до положень хартії, які Україною ще не ратифіковані, а та­кож ратифікації Україною Конвен­ції МОП № 102 «Про мінімальні со­ціальні стандарти».

Фокус макроекономічної політи­ки повинен бути перенацілений на підтримку процесу створення робо­чих місць і справжньої стабільнос­ті – мета, яка навряд чи сумісна з повномасштабною лібералізацією економіки та торгівлі. Абсолютно необхідним є використання торго­вої політики для підтримки Цілей розвитку тисячоліття. У зв’язку з цим заслуговує на увагу включен­ня в цьому році у недавньому спіль­ному звіті Єврокомісії та Комітету соціального захисту цілей сталого розвитку до інструментів соціаль­ного захисту. Слід зазначити, що ФПУ поки що єдиний національний профцентр, який надіслав свої про­позиції до урядового офісу з євроін­теграції в Україні, Єврокомісії та Загальноєвропейської ради проф­спілок МКП.

На конференції були виробле­ні підходи до підготовки спільно­го документа профспілками країн «шістки», визначені його пріори­тети. Завершити підготовку доку­мента планується в середині черв­ня. Досягнуто домовленість щодо визначення координаторів від кож­ної країни, які будуть здійснювати моніторинг ходу реалізації оновле­ного документа та забезпечать тіс­ну координацію дій національних профцентрів. Обговорено форми до­помоги ВЕРСу МКП у приведенні насамперед соціального законодав­ства України до європейського, ви­значено перелік відповідних дирек­тив Ради, Європейського парламен­ту, Європейської комісії тощо, імп­лементація яких має стати зоною особливої уваги профспілок.

Усі бажаючі члени профспіл­ки можуть надіслати свої пропози­ції для включення їх до спільного документа профспілок «шістки». Електронна адреса, на яку можна надсилати пропозиції в Україні: fpsu@fpsu.org.ua.

 

 

28.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання