« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Роль брендів у забезпеченні прожиткового мінімуму

Роль брендів у забезпеченні прожиткового мінімуму

У столиці Камбо­джі Пномпені від­булася зустріч членських проф­спілок Глобальної спілки IndustriALL із Камбоджі та Фі­ліппін. Її учасники поділилися досві­дом проведених кампаній, мета яких – забезпечен­ня прожиткового мінімуму в країні, а також вироблен­ня стратегії дій на майбутнє.

У системі визначен­ня розміру міні­мальної заробіт­ної плати в Кам­боджі є обмежен­ня, що не дозволяють до­сягти рівня прожитково­го мінімуму. Існує нерів­ність представництва в раді з визначення розмі­ру зарплати; не беруться до уваги результати дослі­джень, які свідчать про те, що рівень прожиткового мінімуму значно вищий, ніж нинішній розмір мі­німальної зарплати; уряд і роботодавці, як і раніше, стурбовані тим, що швид­ке зростання мінімальної зарплати призведе до від­мови брендів від співпра­ці з камбоджійськими по­стачальниками. Членські організації привітали іні­ціативу IndustriALL із за­лучення світових брендів одягу до проведення га­лузевих переговорів щодо питань, які турбують пра­цівників швейної промис­ловості Камбоджі.

За словами директора IndustriALL з питань полі­тики, торгівлі та розвитку Дженні Холдкрофт, покуп­ці швейної продукції ма­ють бути залучені до обго­ворення, щоб вони могли взяти на себе зобов’язання щодо продовження співпраці з постачальниками із Камбоджі та викорис­тати свій вплив на робото­давців з метою підвищен­ня зарплати працівникам.

Експерт із заробітної плати МОП представила важливу інформацію про механізми визначення роз­міру заробітної плати та їх застосування. Вона підкрес­лила значення регулярного неухильного зростання мі­німальної зарплати із що­річними коригуваннями, зробленими на основі ана­лізу та узгодження.

Представники філіп­пінських профспілок поді­лилися своїм досвідом за­стосування механізмів ви­значення заробітної пла­ти, що полягають у досяг­ненні підвищення зарпла­ти в ході колективних пе­реговорів. Вони також роз­повіли про використання цих схем у боротьбі за за­безпечення прожиткового мінімуму.

Камбоджійські проф­спілки виробили план участі в процесі визначен­ня розміру мінімальної за­робітної плати, щоб забез­печити її подальше збіль­шення у 2016 році та на­близити до рівня прожит­кового мінімуму. Заходи щодо цього заплановані на жовтень. Профспілки мають намір звернутися в МОП з проханням про про­ведення дослідження ди­наміки зміни зарплати, а також надання технічної підтримки. Вони викорис­тають це як основу для ви­значення їхньої загальної вимоги до уряду і гото­ві працювати разом, щоб домогтися від нього під­тримки своєї позиції.

Членські організації за­кликали одна одну вияви­ти солідарність і дотри­муватися єдиної позиції в процесі боротьби за під­вищення мінімальної за­робітної плати. Вони ви­рішили вжити заходів для залучення якомога біль­шої кількості профспілок на свій бік. Учасники зу­стрічі визнали, що їм, най­імовірніше, знадобить­ся солідарна підтримка й міжнародних профспі­лок IndustriALL, врахову­ючи зобов’язання брендів продовжувати співпрацю із швейними фабриками Камбоджі, незважаючи на збільшення мінімальної заробітної плати.

На завершення зустрі­чі камбоджійські член­ські організації вислови­ли цілковиту підтримку подальших спільних дій у процесі, розпочатому IndustriALL із світовими брендами з метою прове­дення галузевих перегово­рів щодо заробітної плати. Наступним кроком проф­спілок стане вироблення пропозицій для національ­ного плану дій, який має бути реалізований у Кам­боджі. Профспілки плану­ють обговорити свої про­позиції з брендами та їхні­ми постачальниками.

 

ГРУЗІЯ: страйк зупинив роботу порту в Поті

Співробітники компанії APM Terminals Поті оголосили страйк, повністю зупинивши ді­яльність на всіх 15 портових причалах. При­чина – небажання роботодавця задоволь­нити вимоги працівників порту, зокрема збільшити зарплату на 14%, переглянути систему заохочень, ввести обов’язкову ви­плату премій, а також укласти колдоговір.

Адміністрація відмовилася виплачувати 14% надбавки, запропонувавши натомість регулювати розмір зарплати на основі офі­ційних квартальних даних щодо розміру ін­фляції. Водночас, за словами представника роботодавця, переговори щодо висунутих трудовим колективом умов почалися ще в кінці 2014 року і тривали п’ять місяців. Під час цих переговорів керівництво APM Terminals Поті виплатило співробітникам порту «тринадцяту зарплату», погодилося в квітні 2015 року підвищити зарплату на 5,3%, а також запропонувало замість бону­су виплачувати співробітникам по 5% річ­ного заробітку. Проте такі умови працівни­ків порту не влаштували. «У жовтні – листо­паді минулого року курс ларі впав на 14%, а нам пропонують надбавку в 5%. Це не­прийнятно, і ми будемо страйкувати до по­вного виконання наших вимог», – заявив лідер страйкового комітету Гоча Чемінава.

Переговори сторін трудового конфлікту триватимуть за участю представників гру­зинського уряду.

 

ТНК вдаються до репресій

Австрійська транспортна корпорація Hödlmayr International AG вирішила надто не церемонитися з працівниками своєї дочір­ньої компанії в Угорщині та створеною ними 2013 року профорганізацією, що ввійшла до складу Профспілки працівників транснаціо­нальних корпорацій Угорщини (TUWMC).

Незважаючи на те, що профспілка об’єднує 50–60% працівників під­приємства, компанія вирішила просто залякати чле­нів організації та знищити її за­мість того, щоб прислухатися до голосу своїх співробітників. Профспілка ініціювала колек­тивні переговори з менедж­ментом корпорації, проте че­рез три місяці вони остаточно зайшли в глухий кут і були при­пинені. Після цього профактивістів «завантажили» додатко­вою роботою, а лідер профор­ганізації Ласло Бенко був звіль­нений, попри більш ніж 20-річний стаж та відсутність будь-яких нарікань на його роботу.

 

Профактивісти стали об’єктом переслідувань

На початку травня були заарештовані члени Координаційного комітету допомоги в ство­ренні організацій робітників Махмуд Салехі й Осман Ісмаїл, а також активісти Профспіл­ки працівників автобусних ліній Тегерана Да­вуд Разаві й Ебрахім Мададі.

За інформацією Координа­ційного комітету допомо­ги в створенні організацій робітників, заарештовані профлідери перебувають у 209-му секторі в’язниці Евін, де утримуються політичні в’язні. Причини цих арештів невідомі. Повідомляється про низку ін­ших нападів і провокацій щодо активістів профспілкових та ро­бітничих організацій.


Благодійні організації про захист моряків

Три провідні благодійні організації – Міжна­родна християнська морська асоціація, Міжна­родна асоціація здоров’я на морі і Міжнарод­на благодійна організація моряків направили заяву-лист на адресу глав урядів Євросоюзу з вимогою терміново мобілізувати ресурси для пошуку та порятунку людей, що потрапляють у біду в Середземному морі, а також зняти тягар відповідальності із цивільних моряків.

У заяві йдеться про те, що моряки, часто ризикую­чи власною безпекою, рятують у морі велику кількість мігрантів. Члени екі­пажів стикаються із ситуація­ми, коли на борту нелегальних судів перебувають хворі та по­ранені люди, що можуть впли­вати на здоров’я моряків. До того ж мігрантам, які пережи­ли стрес, доволі часто необхід­на допомога психолога. Моря­ки не можуть замінити профе­сійно підготовлених лікарів і пошуково-рятувальний персо­нал, а торгові судна не мають елементарного обладнання для проведення великомасш­табних операцій на морі. Про­те, ситуація виглядає таким чи­ном, що уряди країн ЄС, як і раніше, покладаються на юри­дичні зобов’язання моряків щодо порятунку тих, хто потер­пає від лиха. «Члени екіпажів не повинні використовуватися урядами країн Євросоюзу для вирішення проблем з мігран­тами», – йдеться в листі.

 

Коротко

МЕКСИКА| За різними даними, 30–70 осіб отримали поранен­ня, зокрема тяжкі, внаслідок зі­ткнень найманих сільгоспробіт­ників з поліцією в штаті Нижня Каліфорнія. Робітники перекри­ли доступ на плантацію з виро­щування томатів іншим праців­никам, домагаючись покращен­ня умов праці. На місце страйку прибула поліція, яка вступила в сутичку з протестувальниками. До розслідування обставин події підключилася комісія з прав лю­дини, а губернатор штату Вега де ла Мадрид закликав до від­новлення порядку і початку діа­логу за участю представників влади.

КАНАДА| Педагоги державних початкових шкіл Онтаріо розпо­чали роботу за правилами. Це означає, що в школярів не буде стандартних тестів наприкінці навчального року, а також їхні річні табелі про успішність не міститимуть вчительських ко­ментарів.

Профспілка, що представляє ін­тереси 76 тис. учителів та інших працівників освіти Онтаріо, за­являє, що акція триватиме доти, доки роботодавець не запропо­нує прийнятні умови колектив­ного договору. Суперечності між учителями та Федерацією вчите­лів початкової школи Онтаріо виникли через збільшення чис­ла учнів у класах і мікроменедж­менту, контроль чиновниками їхнього часу підготовки до уро­ків. Робота за правилами – пер­ша фаза протесту проти умов нового колективного трудового договору в рамках страйку, що проходитиме поетапно. Яким буде другий етап акції, поки не відомо.

ПІВДЕННАКОРЕЯ| Англо-голландська морська профспіл­ка «Наутілус Інтернешнл» роз­критикувала рішення південно­корейського апеляційного суду, що засудив капітана порома Sewol (що затонув у квітні 2014 року) до довічного тюремного ув’язнення, відхиливши апеля­цію Лі Чжун Сока і повторно ви­знавши його винним у масово­му вбивстві людей, а також збільшивши термін покарання.

23.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання