« на головну 06.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Понад 16 тис. людей живуть у рабських умовах

Понад 16 тис. людей живуть у рабських умовах

 За даними нового до­слідження групи Walk free, в рамках кам­панії проти рабства, близько 36 млн осіб (0,5% населення зем­ної кулі) живуть у рабських умовах. Дослідження ви­явило, що найбільша кількість сучасних рабів меш­кають в Індії. У цьому рейтингу Грузія (з показником 16 100 осіб) посідає 105-те місце.

Термін «сучас­не рабство» охоплює різ­номанітні форми трефі­кінгу: торгівлю людьми, сексуальну та трудову експлуатацію, примусо­вий шлюб, експлуата­цію дитячої праці, тор­гівлю людськими орга­нами. За даними дослі­дження, в Грузії існують дві форми сучасного рабства: сексуальна екс­плуатація жінок за межами країни, а також експлуатація іноземок у туристичних регіонах Грузії і трудова експлу­атація чоловіків, пере­важно в Туреччині та Росії. Внаслідок кон­флікту, що затягнувся, зросла міграція з Абха­зії та Південної Осетії. 11% населення Грузії є трудовими мігрантами. Водночас після війни в серпні 2008 року потік трудових мігрантів з Грузії до Росії зменшив­ся, і громадяни почали шукати роботу в євро­пейських країнах.

Згідно із звітом, бю­джетні асигнування на боротьбу проти сучасно­го рабства в 2007–2012 ро­ках збільшилися втричі – із 300 тис. до 935 тис. ларі. Незважаючи на те, що не існує незалежної моніторингової структу­ри, яка в таких випадках могла б перевіряти сту­пінь ефективності втру­чання, міжвідомча рада складає звіти, які нада­ються уряду кожні шість місяців. Це зобов’язання передбачено дієвим пла­ном, що, як зазначено в звіті дослідження, є не­звичайним для країн ре­гіону. Саме тому Грузія входить до десятки країн, уряди яких жор­стко реагують на сучас­не рабство.

У 2006 році Грузія ста­ла об’єктом гострої кри­тики через прийняття нею рішення про скасу­вання інституту держав­ної інспекції праці, вна­слідок чого зросли ризи­ки трудової експлуата­ції. У рамках розширен­ня інтеграції з Євросою­зом планується ще одне оновлення Трудового ко­дексу та відновлення ін­спекції праці.

За результатами до­слідження Walk free на­даються наступні реко­мендації: відновлення ін­ституту інспекції праці, перевірки на підприєм­ствах з високими ризика­ми з метою виявлення фактів примусової праці, заснування окремого ін­ституту з метою оцінки дієвого національного плану та проведення до­слідження щодо виявлен­ня фактів примусової праці, зокрема дитячої.

 

  Як виглядає сучасний безробітний?

 У Всесвітньому банку фахівці намагали­ся відтворити портрет європейського безробітного. Але виявилося, що зро­бити це досить складно. Серед непра­цевлаштованих європейців є й люди серед­нього віку, що втратили роботу, і молодь, яка ніде не працює і не навчається. Це можуть бути особи, котрі шукають роботу вже більше року, жителі сільської місцевості, працівники, що достроково вийшли на пенсію, жінки, які доглядають дітей. Це означає, що політика в сфері ринку праці має бути прицільною та враховувати особливості цих груп населення.

Автори спільного дослідження Всесвітнього банку та Європейської комісії вивчали ситуа­цію в шести країнах: Болгарії, Угорщині, Гре­ції, Румунії та Естонії. В цих країнах, як і в усьому світі, у лавах безробітних збільшилася частка молоді віком 15–24 роки. Приміром, у Греції 2013 року вона складала 60%. Зросла й кількість громадян середнього віку, що зали­шилися без роботи. Крім того, в усіх шести країнах спостерігається найнижчий в Європі рівень присутності на ринку праці людей по­хилого віку.

Безробіття – наслідок економічної кризи 2008–2009 років – лишається найгострішою проблемою в країнах Євросоюзу.

 

 ДАГЕСТАН: Учителі домоглися погашення заборгованості із зарплати

 У Магарамкетському районі Дагес­тану вчителям навчально-консультаційного пункту при Капір-Казмалярській середній загально­освітній школі була виплачена за­боргованість із зарплати після їх­нього колективного звернення до прокуратури. У ході перевірки в освітньому закладі співробітники наглядового відомства підтвердили скарги педагогів, установивши фак­ти несвоєчасної виплати зарплати. На момент перевірки сума боргу складала понад 147 тис. рублів.

З метою ліквідації виявлених пору­шень трудового законодавства на адресу глави адміністрації району – засновника освітнього закладу був винесений припис, за результа­тами розгляду якого заборгованість була повністю ліквідована. Стосов­но директора школи було поруше­но справу про адміністративне пра­вопорушення, за результатами роз­гляду якої призначений адміністра­тивний штраф.

Загалом же, за даними Дагестан­стату, сумарна заборгованість із зарплати в системі освіти станом на 1 листопада зафіксована в чоти­рьох організаціях на загальну суму понад 6 млн рублів.

 

  Профактив Якутська пройшов навчання

 Федерація профспілок Республіки Саха (Якутія) (ФПРС(Я)) провела навчання для профактиву м. Якутська. Мета семінару – відповісти на нагальні питання, з якими профспілкові активісти щоденно стикають­ся в своїй роботі, допомогти їм бути в кур­сі законодавчих змін.

 Про практику застосу­вання трудового за­конодавства розпо­вів провідний спеціа­ліст правової інспекції праці ФПРС(Я) Петро Соколов. А головний спеціаліст-експерт відділу по робо­ті із зверненнями грома­дян відділення Пенсій­ного фонду Анастасія Прокоп’єва пояснила особливості формування пенсій у зв’язку із змінами в пенсійному законодавстві.

Крім того, учасники семіна­ру отримали кваліфіковані відповіді на свої запитання.

 

  Відбувся семінар для юристів

 У Будинку профспілок відбувся семінар-нарада з питань захисту соціально-трудових прав та законних інтересів працівни­ків, реалізації конституційного права на працю в сучасних умовах, організований Федерацією профспілок Республіки Баш­кортостан (ФПРБ).

  Захід відбувся в рамках реалізації проекту державної підтримки соціально орієнтова­них некомерційних організа­цій напередодні свята – Дня юриста. У семінарі взяли участь уповноважений з прав людини в Республіці Башкортостан, представни­ки прокуратури, Державної інспекції праці, Міністерства праці та соціального захисту населення, науковці, а також правові інспектори ФПРБ та її членських організацій.

Розповідаючи про роботу профспілок щодо захисту соціально-трудових прав та інтересів громадян, голова ФПРБ Амірхан Самірханов наголосив, що лише в 2013 і першому півріччі 2014 років перевірки дотримання тру­дового законодавства були проведені в понад 2,5 тис. організацій республіки. В результаті цих перевірок ви­явлено 3,8 тис. порушень, висунуто 996 вимог про усу­нення порушень трудового законодавства, фактично виплачена заборгованість із зарплати в розмірі 763,5 млн рублів. У суди направ­лено 713 позовних заяв.

Уповноважений з прав лю­дини Рім Каюмов поінфор­мував про проблеми в сфе­рі захисту пенсійних прав громадян.

Про ефективність державно­го контролю (нагляду) за до­триманням трудового зако­нодавства розповіла заступ­ник керівника Державної ін­спекції праці з правових пи­тань Оксана Ванскова.

Старший прокурор управ­ління з нагляду за виконан­ням федерального законо­давства Прокуратури Респу­бліки Башкортостан Ілля Го­лубєв виступив з доповіддю «Стан законності у сфері трудових відносин. Легалі­зація трудових відносин (проблеми, перспективи)».

На завершення учасники се­мінару підбили підсумки ро­боти правових інспекцій праці ФПРБ та її членських організа­цій, а також привітали юрис­тів з професійним святом.

 

  Коротко

 ЛАТВІЯ | Прем’єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма під час інтерв’ю в програмі «Се­годня утром» запропонувала педагогам, які незадоволені зарплатою, підробляти лісни­ками. Раніше Профспілка пра­цівників освіти Латвії вимага­ла від уряду підвищення зарплат педагогів з наступно­го року. Прем’єр-міністр заявила, що цього не відбудеть­ся. У відповідь учителі погро­жують провести загальнонаці­ональний страйк.

ШВЕЙЦАРІЯ | Швейцарська компанія Syngenta AG, най­більший у світі виробник сіль­ськогосподарських хімікатів, має намір скоротити або пе­ревести до інших підрозділів 1800 співробітників у рамках оголошеної в лютому програ­ми щодо зменшення витрат на 1 млрд дол. на рік. Як за­значається в повідомленні компанії, більшість цих захо­дів здійснюватимуться в 2015 році. Економія в наступному році складатиме близько 265 млн дол. Скорочення на­самперед торкнуться відділів продажів, при цьому вироб­ничі підприємства будуть пе­реміщені в регіони з меншим рівнем затрат.

АРГЕНТИНА| Нещодавній страйк працівників транспор­ту та масове відключення електроенергії паралізували столицю Аргентини, усклад­нивши рух вулицями міста. В акції протесту, що тривала три години, брали участь водії міських автобусів, машиністи потягів, не працювали метро й аеропорти. Після припинен­ня страйку в декількох райо­нах Буенос-Айреса було від­сутнє електропостачання, вна­слідок чого вулиці міста зали­шилися без освітлення. Орга­нізатори страйку – Спілка профспілок, що перебуває в опозиції до уряду, та інші профспілки вимагають зни­ження податкового тягаря та збільшення соціальних ви­плат. Керівники профспілок уже заявили: якщо уряд не задовольнить їхні вимоги, вже до кінця року в країні від­будеться загальнонаціональ­ний страйк працівників тран­спорту.

05.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання