« на головну 06.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Перемога портовиків започаткувала колективні переговори

Перемога портовиків започаткувала колективні переговори

 Портовики Панами святкують перемогу: нарешті ви­знано їхнє право на свободу асоціацій, тобто участь у профспілці SITREBALCRI, яка є членською організа­цією Міжнародної федерації робітників транспорту (МФТ). Крім того, розпочалися колективні перегово­ри з панамською портовою компанією PPC.

Тисячу портовиків було звільнено піс­ля страйку, що стався 3 квітня 2012 року. Таке рішення ухвалив портовий оператор PPC, яка є дочірнім підприєм­ством компанії Hutchinson Whampoa. Ця компанія воло­діє концесією на два найваж­ливіших панамських порти – Бальбоа і Крістобаль. Трудів­ники висунули вимоги до ке­рівництва компанії поважати принцип свободи асоціацій, гарантований міністерством праці країни, яке виступило посередником під час укла­дення договору між працівни­ками і компанією РРС. Проте уряд був змушений змінити закон, унаслідок чого було жорстко обмежено права пра­цівників портової компанії. Крім того, загострилися про­блеми у сфері трудових відно­син, було звільнено чимало робітників.

Портовики, які залишили­ся без засобів до існування, об’єдналися в незалежну профспілку SITREBALCRI, яка, у свою чергу, входить до складу американської проф­спілки ILWU (International Longshore and Warehouse Union), членської організації МФТ. До профспілки також увійшли портовики, що пра­цюють у компанії РРС. Вони виступили з ініціативою пере­глянути колективний договір, аби він поширювався на всіх портовиків. Після того як з’ясувалося, що міністерство праці зарахувало членів проф­

 спілки SITREBALCRI до жов­тої, «кишенькової» профспіл­ки керівництва компанії, не­зважаючи на визнання керів­ництвом повноважень проф­спілки SITREBALCRI, гене­ральний секретар МФТ Стів Коттон звернувся з листом до президента Панами з вимо­гою втрутитися у ситуацію.

Генеральний секретар профспілки SITREBALCRI Альберто Очоа, коментуючи ситуацію, зазначив, що впер­ше за 17 років портовики ве­дуть переговори про колектив­ний договір, який підготували власноруч і який нарешті за­безпечує повагу до трудящих, зростання зарплати та поліп­шення умов праці для всіх. «Ми домагаємося рівності для всіх портовиків, чоловіків і жі­нок, операторів та адміністра­торів. Ми розвиватимемо цей проект і маємо намір продо­вжувати нашу роботу як єди­ний колектив, забезпечуючи атмосферу відкритості, допо­ки не досягнемо своєї мети», – сказав Альберто Очоа.

Регіональний секретар МФТ по Латинській Америці Антоніо Родрігес Фріц радіє, що тривала і складна бороть­ба портовиків завершилася перемогою і що профспілка SITREBALCRI гідно пред­ставляє інтереси трудящих перед роботодавцями. Він ві­тає той факт, що профспілка нарешті зможе розпочати пе­реговори з компанією PPC і додав, що МФТ і профспілка ILWU пишаються наданою портовикам підтримкою.

 

  ШРІ-ЛАНКА: Робітники Ansel виборюють свої права

 Профспілка FTZGSEU організувала ак­цію з нагоди першої річниці страйку робітників компанії Ansel. Її учасники зібралися біля головного входу до зони експортного виробництва Біягама, щоб продемонструвати владі та керівни­цтву Ansel, що їхня боротьба триває.

Понад 200 робітників разом зі своїми сім’ями прийшли висловити свою під­тримку незаконно звільненим робітни­кам Ansel. Акція дістається дорогою ці­ною: її учасники стикаються з фінансо­вими труднощами та соціальними проблемами. Та, незважаючи на це, працівники посилають владі та робото­давцеві чіткий сигнал: за рік, що ми­нув, боротьба за поновлення прав ро­бітників набирає нової сили.

У результаті трудового конфлікту на за­воді Ansel, що виробляє хірургічні та промислові рукавички в одній із зон експортного виробництва Шрі-Ланки, 294 робітники вже рік залишаються без роботи. Їх було звільнено за участь у страйку, що його оголосили на знак підтримки одинадцятьох звільнених профспілкових представників.

Верховний суд країни зобов’язав Ansel провести переговори з профспілкою FTZGSEU для врегулювання конфлікту. Проте компанія категорично відмови­лася виконувати постанову суду.

 

 Ще одна авіакомпанія постраждає через страйк

 Чотири одноденних страйки вирішили про­вести працівники авіакомпанії TAP Portugal.

 Як повідомляє органі­затор протестів проф­спілка робітників ци­вільної авіації Порту­галії, акції планується про­вести 30 жовтня, 1 листопа­да, 30 листопада і 2 грудня.

Оголошення «війни» робо­тодавцю спричинило систе­матичне порушення ним умов трудових контрактів. За словами співробітників ТАР, керівництво регулярно скорочує час відпочинку та позбавляє працівників пра­ва на другий вихідний.

 

 Тривають масові акції протесту робітників

 У Китаї в низці регіонів на демонстрації ви­йшли робітники та службовці, яким, за по­відомленням представників профспілки, за­тримують зарплату, недоплачують кошти та обкладають непосильними податками.

 Серед страйкарів – ро­бітники швейної фа­брики Гаонцзян, що в Шанхаї, таксисти з провінції Гуандун, робітниці паперової фабрики Цзинь­дун, робітники заводу освіт­лювальних приладів Чанлін і викладачі професійно-технічного училища в Лічуань.

Двом демонстраціям, у яких брали участь швачки та ро­бітниці паперової фабрики, поліція перекрила шлях, не даючи змоги рухатися упе­ред. Тим часом акції педаго­гів і таксистів супроводжува­ли сили безпеки.

 

 Транспортники Кракова викрали автобус, аби повернути зарплати

 До оригінальної форми протесту вдали­ся працівники транспортної компанії PKS Oświęcim із Кракова, яким роботодавець відмовився виплатити заборгованість із зарплати за грудень минулого року.

 На підприємстві скла­лася вкрай складна фінансова ситуація, яка ще більше заго­стрилася після продажу фір­ми новому інвестору. Річ у тім, що нинішній власник – фірма Trans Vobis придбала лише ліцензію на здійснення перевезень, але не автобус­ний парк, і через це автобуси поступово розпродували. За словами представників міс­цевої профспілки, протягом останніх місяців підприєм­ство реалізувало 12 машин, і на рахунки перевізника на­дійшли чималі кошти.

Керівництво повідомило працівників, що почне випла­ту зарплати з вересня місяця, але в жодному разі не відпо­відатиме за борги колишньо­го власника. Та попри обіцян­ки, 38 співробітників грошей так і не побачили. Їхній тер­пець увірвався.

Дізнавшись про наміри ке­рівництва продати ще один автобус, робітники наважи­лися на вкрай ризикований крок і викрали транспортний засіб. Дирекції було висунуто ультиматум негайно розраху­ватися з боргами, інакше вони не повернуть машину. Неймовірно, але це подіяло, і вже наступного дня на карт­ки робітників було перерахо­вано їхні зарплати.

 

 

 Коротко

 СВАЗІЛЕНД| Міністр праці та соціального захисту країни Вінні Магагула оприлюднила постанову Кабінету міністрів, відповідно до якої до прове­дення законодавчих реформ усі федерації мають негайно припинити свою діяльність. Рішення практично забороняє діяльність усіх організацій трудящих і роботодавців, що є прямим порушенням ратифі­кованої Свазілендом Конвен­ції МОП № 87, яка гарантує свободу об’єднання працівни­ків і роботодавців.

НІМЕЧЧИНА| Глава концер­ну Siemens Джо Кезер ухва­лив рішення про скорочення близько 1200 робочих місць в енергетичних підрозділах країни для оптимізації бізнесу в цій сфері.

США| Принаймні 42 праців­ники найбільшої в країні ком­панії роздрібної торгівлі Walmart, а також ті, хто їх під­тримував, були заарештовані в Нью-Йорку та Вашингтоні під час акцій протесту. Вони вимагали збільшити заробітну плату та не запроваджувати залежність від талонів на їжу.

КАМБОДЖА| Близько тисячі робітників-швейників вийшли на вулиці Пномпеня, вимагаю­чи підвищення зарплати. Ак­цію спровокували дії влади, яка не дотримала слова щодо обіцяного раніше зростання зарплат і не повідомила у ви­значені терміни новий розмір мінімальної оплати праці на 2015 рік. Крім того, перегово­ри між урядом, роботодавця­ми та профспілками перенесе­но на невизначений термін.

ВЕЛИКАБРИТАНІЯ| У країні через страйки цивільних службовців періодично при­пиняють роботу музеї, суди й центри зайнятості. Страйкарі вимагають від уряду підвищи­ти посадові оклади.

РУМУНІЯ| Авіакомпанія Tarom скасувала рейси через конфлікт із персоналом, який вимагає підвищення зарплати та поліпшення умов праці. На­разі тривають переговори ке­рівництва компанії із проф­спілками, які мають на меті знайти вихід із ситуації, який влаштує усі сторони конфлікту.

27.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання