« на головну 06.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Відбулася зустріч із колегами з профспілки

Відбулася зустріч із колегами з профспілки

 Питання участі профспілок у формуванні громадянського суспільства, посилення соціального захисту людей праці, удосконалення профспілкового навчання та впрова­дження європейського досвіду у цій сфері обговорювали­ся під час зустрічі заступника Голови Федерації профспілок України Євгена Драпʼятого з керівником комітету з міжна­родних звʼязків Данської федерації профспілок різноробочих «3F» (Профспілка «3F») Медсом Лундом, яка відбулася 17 вересня у Києві.

 Тетяна РУБАН, «ПВ»

На зустріч також прийшли на­чальник відділу з координа­ції навчання та роботи з мо­лоддю Департаменту розви­тку профспілкового руху апа­рату ФПУ Лариса Ровчак і заступник керівника Департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ Роман Кравчик.

У вітальному слові Євген Драп’ятий наголосив, що цю зустріч можна вважати історичною з огляду на події, що сьогодні відбуваються в Україні. «Ми нарешті наблизилися до того історичного кроку, коли ми, профспілки, крім захисту прав люди­ни ще беремо активну участь у форму­ванні громадянського суспільства, яке довело, що спроможне дати відсіч владі, яка пригнічувала людину праці та бачила розвиток держави за раху­нок власного збагачення», – наголосив Євген Драп’ятий.

Він подякував Профспілці «3F», яка є давнім партнером ФПУ з питань на­вчання профспілкових кадрів, за ме­тодичну та практичну допомогу, яку надають данські колеги протягом ба­гатьох років. Євген Драп’ятий розпо­вів про заходи, яких вживає Федерація профспілок України щодо соціально­го захисту людини праці, розвитку со­ціального діалогу з владою та робото­давцями, а також мотивації профспіл­кового членства.

Під час зустрічі були обговорені спільні проблеми, з якими стикають­ся профспілки України та Данії в об­стоюванні законних прав працівни­ків, а також розвиток соціального діа­логу та вдосконалення політики у со­ціально-трудовій сфері.

Медс Лунд у своєму виступі дав ви­соку оцінку позиції ФПУ у діалозі з владою, роботодавцями та підкрес­лив важливу роль, яку відіграє соці­альне партнерство для розв’язання соціально-економічних проблем українців. Він наголосив на тому, що українські профспілки є організаці­єю, з якою потрібно співпрацювати. І не тільки тому, що наша країна є час­тиною території Європи, а й через те, що існують міцні зв’язки з данським виробництвом та українськими під­приємствами.

Медс Лунд поділився своїм досві­дом роботи у пострадянських країнах і країнах Європи, розповів про розви­ток профспілкового руху у Данії та про роботу, яку сьогодні виконує Проф­спілка «3F» щодо захисту трудових прав працівників, які представляють різні сфери галузей обслуговування.

Йшлося також про вдосконалення системи навчання профспілкових ка­дрів і необхідність використання до­свіду данських колег із Профспілки «3F».

У ході зустрічі її учасники обгово­рили пропозицію про започаткування спільного проекту профспілкового ор­ганайзингу, який допоможе україн­ським профспілкам не тільки модер­нізуватися, а й стати сильним голосом найманих працівників.

 

  КАНАДА: ЗАХОДИ ПРОТИ НЕСТАНДАРТНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ

З нагоди Всесвітнього дня бо­ротьби проти нестандартної за­йнятості профспілка UNIFOR 3–5 жовтня в Торонто має намір про­вести Національний саміт на під­тримку гідних робочих місць. Його учасники обговорять мож­ливі шляхи вирішення проблем стагнації економіки, зростання нестандартної зайнятості та відсутності можливостей для молоді.

Торік у Всесвітній день боротьби за гідну працю президент Unifor Джеррі Діас закликав канад­ський уряд організувати саміт на підтримку гідних робочих місць, аби нарешті розпочати розмову про створення стійкої системи забезпечення гідних умов праці трудівників. Оскіль­ки уряд не дав відповіді, то Unifor вирішив організувати такий саміт сам.

Враховуючи вплив зростання не­стандартної зайнятості на місце­ві громади і суспільство в ціло­му, на саміт буде запрошено ве­лику кількість учасників – від ро­бітників, студентів, роботодавців до представників державних ор­ганів і громадських організацій. На форумі обговорюватимуться економічні наслідки зростання кількості тимчасових, низькооплачуваних робочих місць; психологічні проблеми осіб, які потерпають від нестабільного розвитку своєї карʼєри, а також вплив зростання кількості тим­часових робочих місць на колек­тивну здатність досягати соці­альних цілей, як-от подолання бідності чи захист довкілля.

 

  ПРОФСПІЛКОВЕ ПАРТНЕРСТВО

 На початку вересня профспілкова делегація Полтавщи­ни побувала з офіційним візитом у профспілці металіс­тів IG Metall міста Зінген.

 Ганна ТАРГАЄВА

завідуюча відділом оргроботи та загальних питань,

заступник голови Полтавської облпрофради

У залі засідань профспілки де­легація зустрілася з головами профспілкових комітетів під­приємств та організацій, а та­кож з уповноваженими від трудових колективів. Учасники зустрічі розповіли про різні форми роботи у профорганіза­ціях і вирішення соціальних та трудових питань із роботодав­цями. Голова профспілки IG Metall Енсо Саваріно розповів, що їхня профспілка налічує 8 тисяч членів. На обліку є і пенсіонери, які перераховують на статутну діяльність 0,5 % своїх доходів. Для них прово­дяться вечори-зустрічі, обмін досвідом роботи, екскурсії. На обліку також стоїть учнівська молодь, яка навчається на під­приємстві та опановує профе­сію кваліфікованого робітника.

Голова Полтавської обласної ради профспілок Леонід Вер­нигора поінформував про ді­яльність профспілок цього на­пряму в регіоні, а також відпо­вів на запитання присутніх про воєнні дії в Україні. Член деле­гації, голова профкому Полтав­ського гірничо-збагачувально­го комбінату Сергій Афонін по­ділився досвідом роботи профкому у колективі, який налічує 8 тисяч працівників.

Делегація відві­дала підприєм­ство 3 «А» з ви­робництва лис­тового алюмінію. Висока культура виробництва, обслуговування, навчання робіт­ничим професі­ям безпосеред­ньо на виробни­цтві забезпечу­ють стабільну роботу та високі зарплати. На території підпри­ємства розташовані гуртожит­ки, де проживають учні та мо­лоді працівники, котрі не ма­ють житла. На підприємстві ді­ють профкомітет і рада трудо­вого колективу. Вони прийма­ють спільні рішення щодо ви­конання колдоговору та інших питань.

Профспілка IG Metall міста Зін­ген та волонтерська організа­ція опікуються кладовищем, де поховані воїни з України, Італії, Сербії, які загинули під час роботи в підземних штоль­нях. Делегація вшанувала їхню пам’ять, поклавши квіти на мо­гили воїнів.

Цікавою виявилася зустріч де­легації із обербургомістром міста Бернардом Хойзлером. Під час зустрічі голова делега­ції Леонід Вернигора звернув­ся до обербургомістра з про­позицією щодо надання гума­нітарної допомоги в складний для України час пораненим, ін­валідам, біженцям. Це лікар­няні ліжка, інвалідні коляски, спальні мішки, ліки та ін.

Пан обербургомістр з розумін­ням і співчуттям поставився до такої пропозиції і запевнив, що після отримання листа від регі­ону він винесе це питання на засідання виконавчого органу. Допомога Полтавщині у справі реабілітації поранених і допо­моги біженцям – знак підтримки м. Зінгена україн­ців у надзвичайно складний для них час.

Від імені делегації Леонід Вернигора подякував колегам за змістовну, наси­чену програму, гар­ний прийом і за­просив їх наступно­го року відвідати Україну.

 

  КОРОТКО

 ЯПОНІЯ | Виробник елек­троніки Pioneer Corp. має на­мір звільнити 1500 співро­бітників і продати частину активів, аби вирішити про­блеми із боргами компанії. Скорочення торкнуться 800 робітників у Японії та 700 – за кордоном. У результаті штат Pioneer скоротиться на 10%.

ФРАНЦІЯ| Понад 60% рейсів скасовано в аеропортах Па­рижа через страйк пілотів, який триває вже кілька днів. Головна вимога протесту­вальників – збереження рів­ня заробітної плати та соці­ального забезпечення для пі­лотів Air Franse після їхнього переведення до дочірньої компанії Transavia. Керівни­цтво компанії Air Franse, яка перебуває у складному фі­нансовому становищі, покла­дає великі надії на майбутні зміни, адже кількість літаків буде значно збільшена, від­так зросте пасажиропотік і прибутки. Переведення піло­тів, як запевняють в адміні­страції, відбувається на «до­бровільних засадах». Та вони значно втрачають у доходах, адже зарплата в Transavia менша на 50%.

ІЗРАЇЛЬ | 18 вересня на три години припинили роботу працівники ізраїльського ае­ропорту Бен-Гуріон на знак солідарності з робітниками- страйкарями профспілки «Пошта Ізраїлю». Вони під­тримали вимоги цієї проф­спілки скасувати розпоря­дження керівництва про звільнення 1500 робітників у рамках «програми оздоров­лення» відомства. Плануєть­ся, що до страйку поштарів на знак солідарності та під­тримки приєднаються також робітники морського порту Ашдода.

ІНДІЯ | Робітники заводу ав­тозапчастин Bosch Ltdʼs у міс­ті Бангалорі оголосили про безстроковий страйк. Вони обурені, що керівництво майже два роки ігнорує їхні вимоги щодо забезпечення гідних умов праці. Як повідо­мив президент профспілки Mico Employees Association Прассана Кумар, адміністра­ція підприємства обмежила пільгове медичне обслугову­вання, водночас вимагаючи від працівників підвищити продуктивність праці.

28.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання