« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Гідна праця для жінок

Гідна праця для жінок

 Близько 40 жінок – пред­ставниць членських ор­ганізацій IndustriALL з усіх куточків Індії зу­стрілися в Калькутті, щоб поділитися досві­дом та обговорити пла­ни на майбутнє. У семі­нарі також взяли участь чоловіки – лідери проф­спілок. Захід організо­вано в рамках проекту профспілкового будівни­цтва для країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

 На семінарі наголошувалося, що одна із проблем, на яку найчастіше нарікають пра­цюючі жінки, – це порушен­ня прав матері і дитини. Ці права, а також охорона материнства є невід’ємними складовими програми із забезпечення гідної праці. Проте ці права не завжди дотримуються.

Жінки також обговорили пробле­ми, які виникають, коли працівниці йдуть у декретну відпустку, вони скаржилися на ненормований робо­чий день і низьку заробітну плату, надто в неформальному секторі еко­номіки, а також на нерівність в опла­ті праці між чоловіками і жінками. Присутні одностайно зійшлися на тому, що слід вжити всіх можливих заходів для подолання високого рівня неписьменності серед жінок.

Учасниці семінару порушили пи­тання про відсутність туалетів, кім­нат відпочинку та брак чистої питної води на робочих місцях. Профспілки мають внести ці питання до списку питань, що стосуються охорони здоров’я та безпеки праці. Крім того, профспілкам слід проводити інфор­маційні тренінги та навчання з пи­тань профілактики ВІЛ/СНІДу.

Особливу увагу було акцентовано на проблемі насильства над жінками. Деякі профспілки створили групи са­модопомоги, аби допомогти жінкам протистояти чоловічому домінуван­ню, отримати підтримку і здобути по­вагу. Дехто навіть організував курси самооборони для жінок.

Жвавою виявилася дискусія на тему роботи жінок у нічні зміни, зрос­тання рівня грамотності та освіченос­ті жінок-працівниць.

Учасники семінару вирішили, що кожна членська організація направлятиме своїх представниць для роботи в індійському комітеті IndustriALL.

 

 

 В Адіжані обговорили конвенції МОП

 За ініціативи Федерації профспілок Узбекистану в місті Аді­жані відбувся навчальний семінар «Завдання роботодавців щодо реалізації конвенцій Міжнародної організації праці, ратифікованих Республікою Узбекистан».

 У зустрічі взяли участь представ­ники органів міс­цевої влади, об­ласних управлінь різних міністерств і відомств, рад фермерів, вишів і се­редніх спеціальних, про­фесійних освітніх закла­дів, профспілкового акти­ву. Було зазначено, що в країні відбувається сис­темна діяльність для створення гідних умов праці, розвитку соціаль­ного партнерства тощо.

У рамках заходу учасники проаналізували основні напрями спільної діяль­ності Федерації профспі­лок і МОП, місце та роль профспілкових первинок у соціальному розвитку підприємств. Обговорено питання регулювання тру­дових відносин, профі­лактики профзахворю­вань, створення для ро­бітників безпечних умов праці.

 

 

 Казахстан: закон про профспілки оцінять експерти

 Конфедерація вільних профспілок Казахстану надіслала до комітету експертів Міжнародної організації праці огляд основних положень нового закону «Про професійні спілки», що обмежують діяльність профспілкового руху країни.

В огляді докладно аналізуються статті закону, що стосуються сво­боди внутрішньої діяльності проф­спілок (структура, державна реє­страція, реорганізація та ліквіда­ція), можливостей для висунення профспілками своїх вимог і права на страйк, а також підтримки між­народних звʼязків профспілок. Зо­крема, наголошується, що закон суттєво ускладнює реалізацію пра­ва профспілки висувати вимоги до роботодавця і проводити страйки.

Також у документі розглядаються інші законодавчі акти, що обмежують профспілкову діяльність, як-от Кримінальний кодекс і Кодекс про адміністративні правопорушення, прийняті в липні ц. р. та які наби­рають чинності з 1 січня 2015 року. Так, передбачається втручання державних органів у діяльність профспілок, обмежується можли­вість для проведення страйків, а також зборів і вуличних акцій.

 

 

 IndustriALL вимагає звільнити заарештованих шахтарів

 Глобальна спілка IndustriALL закликає пре­зидента Ірану звільнити девʼятьох шахта­рів, заарештованих 19 серпня за участь у страйку на залізному руднику Bafgh у про­вінції Йєзд.

 Понад 5 тисяч шахта­рів оголосили про­тест на підтримку ро­бітників, які перебу­вають у вʼязниці. Їх зааре­штували за участь у 40-денному страйку на шахті на по­чатку ц. р. Вони виступили проти намірів уряду прива­тизувати компанію, унаслі­док чого мали б погіршитися умови праці шахтарів.

Протестувальники, які оголо­сили страйк на знак протесту проти арешту їхніх колег, та­кож вимагають інвестувати 15 відсотків прибутків шахти у розвиток регіону Йєзд.

Учасники страйку дістали не­бачену підтримку з боку міс­цевих жителів, які приєдна­лися до протестувальників разом зі своїми сімʼями та взяли участь у великомасш­табній сидячій акції протесту, що її було організовано біля офісу губернатора.

IndustriALL також засудила використання владою 20 серпня у відповідь на протест шахтарів сил спец­назу для придушення мир­ної демонстрації.

 

 

 Апеляційний суд скасував звинувачення проти Наполеона Гомеса

 Після багатьох років переслідувань суд Мексики нарешті зняв із президента і ге­нерального секретаря Національної проф­спілки гірників і металістів Los Mineros На­полеона Гомеса Уррутіа всі висунуті проти нього кримінальні звинувачення.

 На відкритому засі­данні 28 серпня чет­вертий колегіальний суд із кримінальних справ першої інстанції фе­дерального округу прийняв одностайне рішення, згідно з яким кримінальне обвину­вачення щодо ліквідації ці­льового фонду профспілки в 2005 році, що його вису­нув проти Гомеса уряд, ви­знано необґрунтованим і неконституційним.

Водинадцяте мексикан­ський уряд звинувачує Го­меса в одному і тому само­му злочині, і вкотре апеля­ційні суди виносять поста­нову на його користь. Гене­ральна прокуратура Мекси­ки оголосила, що виконає судове рішення, яке не може бути оскаржене.

З 2006 року після того, як Гомес за­судив про­мислове вбивство робітників на шах­ті Паста-де-Кончос, лідер робітників-металістів по­стійно зазнавав пересліду­вань з боку уряду та корпо­рацій, через що був змуше­ний переховуватися у місті Ванкувері (Канада).

У засланні Гомес продовжу­вав керувати профспілкою Los Mineros і брав участь у колективних переговорах, за підсумками яких було підпи­сано договори, які значною мірою покращували умови праці членів профспілки.

 

  Коротко

 США| У ста містах країни від­бувся черговий страйк праців­ників ресторанів швидкого харчування. Співробітники фастфуд-мереж вимагають збільшення погодинної опла­ти праці до $15.

У липні близько 1300 співро­бітників ресторанів швидкого харчування одностайно схва­лили резолюцію про прове­дення акцій громадянської непокори для посилення тис­ку на мережі фастфуду. У свою чергу, самі компанії стверджують, що $15 на годи­ну – це нереальна оплата.

ЯПОНІЯ| Фахівці, які зайняті на розбиранні завалів атом­ної електростанції «Фукусі­ма», мають намір подати до суду на оператора АЕС Tokyo Electric Power і деяких субпідрядників. Вони вимагатимуть компенсацій у мільйони ієн, які їм не виплачено за роботу в умовах підвищеного ризику.

НІМЕЧЧИНА| Зі страйку ма­шиністів поїздів розпочався перший осінній місяць для па­сажирів. Машиністи поїздів вимагають збільшити на 5% зарплату, а також скоротити робочий тиждень на дві годи­ни. Переговори профспілки водіїв локомотивів із робото­давцем, які тривають із 18 серпня, виявилися марни­ми – сторонам так і не вдало­ся домовитися.

ІЗРАЇЛЬ| Федерація профспі­лок «Гістадрут» повідомила про трудовий конфлікт у дер­жавному секторі. Проблема стосується державної пошто­вої служби. У Мінфіні заяви­ли, що в рамках фінансового оздоровлення буде звільнено 2500 співробітників пошти. Тим часом в угоді, підписаній раніше між міністерством і профспілками, йшлося лише про 1500 звільнених.

БАШКОРТОСТАН| Медики станції швидкої допомоги міс­та Уфи мають намір розпоча­ти голодування, протестуючи проти вкрай низьких зарплат за одночасного надмірного навантаження при виконанні службових обов’язків, яке спричинене недоукомплекто­ваністю бригад швидкої допомоги.

14.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання