« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Профспілка транспортників поповнилася новими спілчанами

Профспілка транспортників поповнилася новими спілчанами

 Найбільша членська ор­ганізація Міжнародної федерації транспортни­ків в Уганді підписала меморандум про взає­морозуміння з Асоціа­цією водіїв і кондукто­рів аеропорту Ентеббе. Як результат, чисель­ність профспілки дося­гла майже 9 тис. осіб.

 Меморандум про взаємо­розуміння, підписа­ний у липні поточного року Профспілкою транспортників Уган­ди (ATGWU), охоплює водіїв таксі та мікроавтобусів міжнародного аеро­порту Ентеббе. Генеральний секретар Профспілки ATGWU Азізі Кір’ян за­значив: «Це сьома, найбільша асоціа­ція, яка приєдналася до нас і завдяки якій у нас з’явилося додатково 1200 нових членів. Транспортний сектор ставатиме сильнішим, якщо будуть повністю захищені різноманітні пра­ва транспортників. Тому нам потріб­на постійна підтримка МФТ у процесі організаційної роботи серед праців­ників неформального сектору».

До профспілки ATGWU також при­єдналися інші об’єднання трудящих: Асоціація водіїв автобусів Уганди, Служба таксі аеропорту Ентеббе, Асо­ціація тимчасових працівників аеро­порту Ентеббе й Асоціація вантажо­перевізників аеропорту Ентеббе.

Регіональний секретар МФТ в Афри­ці Джозеф Катенде привітав профспіл­ку ATGWU і зазначив: «Це і є братські відносини в дії, стратегічні новаторські рішення й адаптація до нових концеп­цій у профспілковій роботі, що дозволи­ли профспілці ATGWU вижити і вирос­ти. Ми цінуємо вашу рішучість і готов­ність активно взаємодіяти з трудівни­ками неформального сектору і тимчасо­вими працівниками на транспорті».

П’ять асоціацій неформальних пра­цівників оголосили про приєднання до Профспілки ATGWU під час семі­нару в м. Кампалі, де зібралися жінки-активістки профспілок Кенії, Танзанії та Уганди, аби поділитися досвідом і навчитися новим практич­ним прийомам роботи з метою зміц­нення профспілок, які об’єднують працівниць неформального сектору.

 

  Будівельники ратифікують Конвенцію МОП з безпеки та гігієни праці

 Ратифікація Молдовою Конвенції Міжнародної організації пра­ці про безпеку та гігієну праці в будівництві сприятиме вирі­шенню низки проблем, з якими нині стикаються трудящі галузі.

 Таку заяву зробив го­лова Федерації профспілок праців­ників будівництва і промисловості будівель­них матеріалів SINDICONS Республіки Молдова Ві­ктор Талмач на семінарі «Безпека та гігієна праці під призмою положень Конвенції МОП про безпе­ку та гігієну праці в будів­ництві». Віктор Талмач за­значив, що ратифікація до­кумента здатна вплинути на поліпшення умов праці на підприємствах і в орга­нізаціях галузі, підвищити відповідальність як робо­тодавців, так і працівників.

Учасники семінару обміня­лися думками та досвідом щодо конкретних техніч­них методів профілактики, захисту й основних вимог безпеки в будівельному секторі Молдови.

 

 КИРГИЗСТАН: уряд ліквідує Фонд оздоровлення трудящих?

 Пропозицію міністерства економі­ки ліквідувати фонд оздоровлення трудящих Федерація профспілок Киргизстану вважає непродума­ним вчинком, оскільки в ринкових умовах оздоровлення та відпочи­нок доступні не всім пересічним робітникам і членам їхніх сімей. Тільки завдяки фонду щорічно в країні десятки тисяч людей отри­мують можливість відновити своє здоров’я та відпочити. Федерація профспілок направила уряду зая­ву, в якій наголошується, що сьо­годні відпочинок у пенсіонатах і на курортах вимагає чималих ко­штів, тож дозволити його собі тру­дящі не в змозі.

Уряд, бажаючи позбутися фонду, відкидає інтереси трудящих Кир­гизстану. В усьому світі є подібні фонди, тож профспілки вважа­ють, що він повинен працювати. Приміром, тільки за останні міся­ці оздоровилися 7920 трудящих. Також організовуються відпочи­нок та оздоровлення дітей із ма­лозабезпечених сімей, з обмеже­ними можливостями, таких, що перебувають під опікою і піклу­ванням у прийомних сім’ях, сиріт, хворих та ін.

 

  Прем’єр погрожує профактивістам розправою

Прем’єр-міністр Свазі­ленду Сібусісо Барна­бас Дламіні публічно заявив, що збираєть­ся «придушити» при повер­ненні на батьківщину ліде­рів профспілок і правозахис­них організацій, які брали участь в Африканському са­міті, що відкрився у Вашинг­тоні, США. Ці слова пролуна­ли у відповідь на запитання депутатів парламенту країни про те, як саме уряд планує зберігати торговий баланс після відмови США від на­дання Свазіленду преферен­цій у рамках закону «Про за­безпечення росту та можли­востей в Африці».

США планують припинити дію закону щодо Свазіленду з 1 січня 2015 року через ба­гаторічні систематичні пору­шення урядом цієї країни громадянських і трудових прав, у тому числі арешти профспілкових лідерів, при­пинення реєстрації націо­нального профцентру TUCOSWA, заборону страй­ків і демонстрацій.

 

 

 Профспілки Rio Tinto готуються до глобального дня дій

 Профспілкові лідери працівників гірничо­добувного гіганта Rio Tinto із семи країн зустрілися на з'їзді Спілки об’єднаних ста­леливарників, щоб обговорити плани май­бутнього глобального дня дій.

 Представники проф­спілок працівників Rio Tinto з Австралії, Канади, Франції, Ін­донезії, Південної Африки, Великобританії і США зу­стрілися на з’їзді в Лас-Вегасі. Всі вони входять до гло­бальної профспілкової ме­режі працівників Rio Tinto, що цьогоріч розпочала між­народну кампанію проти корпорації. На засіданні до них приєдналися профліде­ри з Німеччини та Глобаль­ної спілки IndustriALL.

Учасники заходу обговори­ли плани проведення гло­бального дня дій проти Rio Tinto, запланованого на 7 жовтня. Цього дня членські організації IndustriALL в усьому світі проведуть акції в рамках кампанії «Ні – за­позиченій праці», під час яких вимагатимуть забезпе­чення гідних умов праці.

Rio Tinto, що отримує мі­льярди доларів прибутку, все частіше вдається до ви­користання нестандартної зайнятості на своїх підпри­ємствах по всьому світу. Приміром, профспілка ста­леливарників Kennecott, до­чірньої компанії Rio Tinto, розташованої у штаті Юта, США, повідомила про засто­сування практики скорочен­ня робочої сили шляхом природного вибуття праців­ників, аби потім на їхнє міс­це найняти контрактних ро­бітників. «Профспілки пра­цівників Rio Tinto як ніколи раніше об’єднують зусилля, аби вимагати гідних умов праці. Ми голосно та чітко озвучимо це послання 7 жовтня», – заявив заступ­ник генерального секретаря IndustriALL Кемаль Озкан.

Учасники зустрічі вирішили, що Rio Tinto має змінити свій підхід до профспілок і визнати їх одним з ключо­вих стейкхолдерів, що за­слуговує на повагу компанії. «А поки що ми хочемо при­вернути їхню увагу та під­штовхнути до дій», – заявив генеральний секретар Профспілки працівників гір­ничодобувної та енергетич­ної промисловості CFMEU Ендрю Вікерс.

 

 Коротко

 ДАГЕСТАН| Прокуратура м. Махачкали під час перевір­ки виявила заборгованість із заробітної плати 317 праців­никам ВАТ «Махачкалинські міськелектромережі» в сумі понад 8,7 млн рублів. Наразі столична прокуратура вима­гає від керівництва підприєм­ства усунути порушення та по­гасити борги. До дисциплі­нарної відповідальності при­тягнуто головного бухгалтера організації.

ІНГУШЕТІЯ| Слідчі органи розпочали розслідування кри­мінальної справи за фактом загибелі 8 серпня 23-річного робітника при обвалі траншеї під час прокладення каналіза­ційного колектора в м. Назра­ні. За версією слідства, причи­ною загибелі стало порушен­ня правил безпеки під час проведення гірничих, буді­вельних чи інших робіт, що спричинили смерть людини через необережність.

НІГЕРІЯ| Президент Нігерії Гудлак Джонатан звільнив 16 тис. лікарів-ординаторів з лікарень країни. Звільнені лі­карі – члени Нігерійської ме­дичної асоціації з 1 липня ого­лосили страйк, протестуючи проти зневажливого ставлен­ня уряду до колективних угод. Влада обіцяє, що вивільнені місця будуть зайняті новими спеціалістами, проте в Асоціа­ції лікарів-ординаторів запев­няють, що такі сподівання є марними.

ПІВДЕННАКОРЕЯ| Робітни­ки автогіганта Нyundai прого­лосували за початок страйку. Причиною протесту стала чер­гова невдача з виплатою зарплати та пільг. «Ми хоче­мо, щоб компанія прийняла наші вимоги, – заявив голова профспілки підприємства Хванг Кі-та. – Інакше ми зник­немо разом з нею». Поки що Нyundai ніяк не відреагувала на рішення про страйк.

ПОРТУГАЛІЯ| Профспілка працівників охорони здоров’я оголосила про проведення в м. Алгарва 24-годинного страйку. Це буде перша акція протесту за участю медсестер, лікарів, державних службовців і фельдшерів, яких не задо­вольняють погані умови праці, брак персоналу й обладнання.

 

08.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання