« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

На порядку денному – реформування Трудового кодексу

На порядку денному – реформування Трудового кодексу

 Останнім часом працівники в Гру­зії скаржаться, що все повертається у минулі часи, на­чальники нехтують трудовим законо­давством і змушу­ють підлеглих пра­цювати у важких умовах.

 Ця інформація не залишилася поза увагою мі­ністра юстиції. «Представники приватного сектору зобов’язані з повагою ставитися до Трудового кодексу», – наголосила міністр юстиції Грузії Теа Цулукіані.

Під час виступу в парламенті вона вима­гала, аби права праців­ників неухильно дотри­мувалися. «На жаль, я маю зазначити, що чи­мало представників приватного сектору не­хтують вимогами Тру­дового кодексу, над роз­робленням якого ми ба­гато працювали, відтак права працівників, як і раніше, порушуються… Уряду і законодавцям треба докласти зусиль, аби примусити приват­ний сектор поважати Трудовий кодекс і до­тримуватися прав пра­цівників. Тим більше, що ми врахували всі ін­тереси приватного сек­тору, працюючи над до­кументом», – зазначила посадовець.

За її словами, другий етап реформи Трудово­го кодексу стосується бізнесу. Зокрема, йдеть­ся про посилення прав жінок у трудовій діяль­ності. Щоправда, цей процес трохи уповіль­нився, позаяк перший етап реформи кодексу виявився для бізнесу емоційно, психологічно і практично болючим, тож міністерство пла­нує восени відновити консультації з цього пи­тання.

«Я сподіваюся, що ми матимемо підтрим­ку з боку бізнесу в пи­танні захисту прав жі­нок, адже коли права жінок захищені, то це означає, що вони мо­жуть успішно поєдну­вати професійну роботу й особисте життя, а це, у свою чергу, позитивно позначиться на демо­графічній ситуації», – заявила Теа Цулукіані.

Масштабність про­блеми підтверджує го­лова Об’єднання проф­спілок Грузії Іраклій Петріашвілі та просить громадян, які працю­ють у нестерпних умо­вах, негайно звертатися до профспілок.

«Безумовно, анонім­ність буде дотримана, тим більше, якщо лю­дей змушують працюва­ти понад норму і не оплачують ці години. Не має значення, чи працює людина в мага­зині, на фабриці, в бан­ку або ж в аптеці – закон є закон, і цьому непо­добству має бути покла­дено край», – заявив Іра­клій Петріашвілі.

На його думку, для усунення проблем необ­хідно створити в країні інспекцію праці, яка проводитиме моніто­ринг дотримання робо­тодавцями та працівни­ками норм Трудового кодексу. Саме інспекція праці має стежити за виконанням роботодав­цями вимог конституції і закону.

«Для залагодження всіх проблем потрібно проводити колективні переговори, перевіряти, як виконуються на під­приємствах норми без­пеки та гігієни праці тощо», – вважає Іраклій Петріашвілі.

 

 

 ПІВДЕННА КОРЕЯ: AKZO NOBEL ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВИЗНАВАТИ ПЕРВИНКУ

У травні ц. р. у компанії Akzo Nobel була створена первинка Корейської федерації робітни­ків хімічної та текстильної про­мисловості, до лав якої вступи­ли 62 із 115 робітників. Через два дні первинна профспілкова організація надіслала керівни­цтву заводу листа, у якому міс­тилася вимога розпочати колек­тивні переговори щодо підпи­сання колективного договору.

Однак замість того, щоб діяти відповідно до міжнародних стандартів і національного тру­дового законодавства Кореї, місцеве керівництво компанії звернулося до юридичної фір­ми, яка спеціалізується на ан­типрофспілкових справах. Від­так роботодавець відмовляєть­ся брати участь у переговорах.

Основні проблеми, які порушує профспілкова організація Akzo Nobel, стосуються розміру зарплат, тривалості робочого часу, пенсійного віку, рівня шуму на робочому місці та за­побігання професійним захво­рюванням.

Профорганізація чотири рази зверталася до адміністрації із пропозицією провести засідан­ня комісії із колективних пере­говорів. Керівництво вперто іг­норує вимоги корейських ро­бітників у реалізації їхнього фундаментального права на ведення колективних перего­ворів.

 

 

 ЗУПИНИТИ ЗНИЩЕННЯ ПРОФСПІЛКИ ПАЛЕСТИНСЬКИХ РОБІТНИКІВ У МІШОР АДУМІМ

 У промисловій зоні міста Мішор Адумім, що на західному березі річки Іордан, робітники авто­бази Zarfati, члени профспілки WAC-MAAN, вия­вили, що прислів’я «кому війна – кому мати рід­на» іноді можна розуміти буквально.

 Ізраїльська компанія, яка є власником підприємства, ви­рішила скористатися «зруч­ним випадком», щоб покін­чити з організацією: її голову – палестинця Хатема Абу Зі­адеха несподівано оголоси­ли «посібником терористів», і служба безпеки висунула проти нього обвинувачення, а роботодавець – негайно звільнив його з роботи.

Працівники та профспілка впевнені: справжня причина переслідувань їхнього ліде­ра – запланований страйк. Вони вимагають негайного зняття із Зіадеха всіх обви­нувачень, поновлення на роботі та визнання свого права на об’єднання та пе­реговори.

 

 

 ХАРЧОВИКИ І ТРАНСПОРТНИКИ ЗАКЛИКАЮТЬ ДО СОЛІДАРНОСТІ

 Міжнародна профспілка харчовиків і Міжна­родна федерація транспортників закликають підтримати активістів, які розпочали на Філіппі­нах кампанію із захисту звільнених працівників групи підприємств Citra Mina Group.

 Глобальні профспілки мають намір скористатися можли­вістю привернути увагу до проблеми під час фестивалю тунця, що триває у вересні в місті Генерал-Сантос, аби по­силити тиск громадськості на міжнародного експортера тунця та порушити загально­галузеві проблеми, якими за­непокоєні профспілки.

Об’єднання трудящих Сама­ханг, робітників групи компа­ній Citra Mina Group на Філіп­пінах, зареєструвалося у лип­ні 2013 року, аби боротися з поганими умовами праці, по­рушенням вимог техніки без­пеки та охорони праці, вико­ристанням тимчасових пра­цівників та іншими пробле­мами. Звернення до керівни­цтва з проханням визнати профспілку та розпочати пе­реговори у вересні 2013-го та січні 2014 року спричинило звільнення профспілкових ак­тивістів та їхніх прихильників. У результаті робітники та їхні сім’ї залишилися без засобів до існування, а профспілку так і не було визнано.

30 травня ц. р. департамент праці та зайнятості Філіппін офіційно підтримав реєстра­цію профспілки та її права. Проте компанія Citra Mina Group продовжує не визнава­ти профспілку та використо­вує державні процедури при­мирення для того, аби відмо­витися поновлювати на робо­чих місцях звільнених членів профспілки.

 

 

  КОРОТКО

 ПАНАМА | Міжнародна фе­дерація транспортників має намір продовжити кампанію за гідну оплату та безпечні умови праці для 9 тисяч ро­бітників Панамського каналу. Керівництво МФТ і чотири ка­надських профспілки подали заяву до комітету Міжнарод­ної організації праці зі свобо­ди об’єднань у зв’язку з тим, що в Панамі порушуються Конвенції № 87 і 98 про сво­боду об’єднання та колектив­ні переговори. Профспілкова сторона запевняє, що адміні­страція Панамського каналу не визнає рішення Націо­нальної ради із трудових від­носин, проведення колектив­них переговорів та надання компенсаційних гарантій ро­бітникам.

БОЛГАРІЯ| У Софії розпочав роботу 43-й конгрес Міжна­родної федерації транспорт­ників. На профспілковий фо­рум зібралося 1800 делегатів і спостерігачів із-понад 150 кра­їн світу.

АРГЕНТИНА| Близько сорока авіарейсів скасовано у двох аеропортах Буенос-Айреса через страйк пілотів. Арген­тинська асоціація пілотів ви­магає підвищення зарплати та забезпечення соціальних виплат, а також зниження по­даткового навантаження на пілотів.

БАНГЛАДЕШ | Голодний страйк швейних робітників Бангладеш, які постачають свою продукцію західним компаніям, припинився через 11 днів від початку. Страйк розпочався після того, як пра­цівники фабрики не отримали зарплату за травень. За слова­ми представників профспілки, керівництво витратило гроші, призначені на зарплату пра­цівникам, для оплати викупу із тюрми директора Tuba Group Делвара Хусейна, ко­трий був випущений під за­ставу. Йому було висунуто об­винувачення у навмисному вбивстві та злочинному нехту­ванні виконанням своїх обов’язків, що призвело до загибелі 112 робітників під час пожежі Tazreen Fashion у листопаді 2012 року.

24.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання