« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Підготовлені органайзери – сила первинок

Підготовлені органайзери – сила первинок

  У місті Кобулеті з 17 по 20 липня відбулися два семінари з підготовки ор­ганайзерів серед членів Профспілки працівників металургійної, гірничодо­бувної та хімічної промисловості Грузії, які були організовані Глобальною спілкою IndustriALL за підтримки норвезької профспілки Industri Energi.

  У семінарах взяли участь понад со­рок членів пер­винних профор­ганізацій про­мислових підприємств Грузії: гірничо-збагачу­вального комбінату «Грузинський марга­нець» (Чіатура), RMG Gold и RMG Copper (Каз­реті), «Азот» (Руставі), «Сакнахшірі» (Ткібулі), Міна (Ксані), Зестафон­ського заводу фероспла­вів, «Руставі-Стіл» (Рус­таві), а також представ­ники центрального та регіонального апарату Профспілки працівників металургійної, гірничо­добувної та хімічної про­мисловості Грузії. Вів се­мінари профспілковий тренер Едуард Вохмін.

Учасники семінарів, моделюючи різні ситуа­ції, обговорили конкрет­ні кроки, яких мають вжити профспілкові ак­тивісти, аби долучити до активних дій ту чи іншу групу працівників.

У ході навчання були визначені три групи пра­цівників (категоричні противники того, аби ак­тивно діяти; амебні, які, проте, підтримують страйк, якщо на нього вихо­дить більшість працівників; байдужі) і роз­роблено алго­ритми спілку­вання активіс­тів із двома останніми гру­пами, аби залу­чити їх у спіль­ну боротьбу за трудові права, поліпшення умов праці, допомогти взяти на себе відповідальність за май­бутнє, щоб змінювати ситуацію на краще.

Під час обговорення учасники семінарів по­годилися, що неабияк важливо здобути довіру працівників і визначити у конкретний момент найактуальніші пробле­ми, що непокоять пра­цівників, знайти реальні «подразники», з якими працівники не в змозі змиритися і які можуть бути покладені в основу вимог, відтак – об’єднати працівників.

На семінарах висту­пив регіональний пред­ставник IndustriALL у країнах СНД Вадим Бо­рисов, який розповів про історію профспілкового руху та Глобальної спіл­ки IndustriALL зокрема, про основні напрями ро­боти IndustriALL – за­хист профспілкових прав, проведення акцій солідарності, боротьбу проти запозиченої праці, органайзинг, підписан­ня генеральних і регіо­нальних угод, а також про створення профспіл­кових мереж у транснаціональних компаніях.

Голова Профспілки працівників металургійної, гірничодобув­ної та хімічної промисловості Грузії Тамаз Долаберідзе зазначив, що добре підго­товлені акти­вісти – це сила сучасних профспілок. «Реформи, що почалися у проф­спілках Грузії в 2005– 2006 роках, будуть успішними. Саме завдя­ки цим реформам з’явилося багато нових членів, профактивістів. У нас є амбітна мета: підготувати у рамках цього дворічного проек­ту 80 органайзерів, що чимало у масштабах та­кої невеликої країни, як Грузія, але я впевнений, що це дасть хороший ре­зультат», – наголосив Тамаз Долаберідзе.

Упродовж семінарів неодноразово порушува­лася тема важливості ко­мандної боротьби та об’єднання у профспілку. Учасники наголосили на неабиякому значенні профнавчання, можли­вості отримати нові зна­ння, обмінятися досвідом і подивитися на звичну ситуацію під іншим ку­том, а також висловили надію на продовження поглибленого профспіл­кового навчання.

Семінари, що відбули­ся в Кобулеті, – один із етапів у реалізації дво­річного проекту з орга­найзингу в Грузії, адже вона розглядається Гло­бальною спілкою IndustriALL як пріори­тетна країна для допомо­ги профспілкам у прове­денні органайзингу, оскільки 2013 року в тру­довому законодавстві Грузії відбулися пози­тивні зміни, внаслідок яких у профспілок з’явилися нові можли­вості.

 

 

  НАМІБІЯ: РОБІТНИКИ ШКІРЯНОГО ЗАВОДУ ПОВЕРНУЛИСЯ ДО РОБОТИ

  Після досягнення домовленості між роботодавцем і профспілкою робіт­ників металообробки та суміжних галузей робітники шкіряного заво­ду Nakara в місті Віндхукі припини­ли страйк і повернулися до роботи.

Працівники змушені були вдатися до крайнього заходу після того, як переговори з питання забезпечен­ня транспорту для доставки робіт­ників на роботу зайшли у глухий кут. Рішення про припинення страйку було прийняте після втручання мі­ністерства праці, яке виступило по­середником у процесі примирення. Робітники погодилися на пропози­цію компанії, яка пообіцяла розгля­нути питання про транспортне за­безпечення в наступному році. Представники компанії заявили, що їм потрібно більше часу. Крім того, компанія погодилася виплатити зарплату з урахуванням підвищення з березня 2014 року, відтоді, коли мав бути підписаний колдоговір. Перед роботодавцем також було висунуто вимогу вирішити питання про охорону здоров’я працівників і забезпечення безпеки праці на за­воді.

 

 

 ЧЛЕНСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ INDUSTRIALL ОГОЛОСИЛИ ПРО СТРАЙК

  Профспілки Сербії оголосили загальнонаціо­нальний страйк на знак незгоди з намірами уряду скоротити заробітну плату та погіршити умови праці.

  Сербський уряд намагається проштовхнути пакет антиро­бітничих законів в обхід ви­значеної законом парламент­ської процедури. Профспілки протестують проти розгляду пропозицій уряду у парла­менті без консенсусу в Раді із соціальних та економічних питань країни.

Сьогодні впливові іноземні корпорації чинять тиск на сербський уряд, примушую­чи його реалізувати програму заходів жорсткої економії. Уряд має намір внести по­правки до законів про пра­цю, про приватизацію, про банкрутство, про страхування по старості та інвалідності.

У Сербії профспілки конста­тують украй низький рівень заробітної плати та соціаль­ного захисту. Унаслідок реа­лізації планів уряду ще біль­ше погіршиться життя про­стого люду. Буде зменшено мінімальну зарплату, пенсії, страхування з непрацездат­ності, вихідні допомоги, від­пускні, призупинено дію тим­часових контрактів тощо. Оскільки уряд не проводив із профспілками жодних кон­сультацій, вони змушені були оголосити про страйк.

Профспілка GS IER Nezavisnost мобілізувала у різних регіонах Сербії понад тисячу осіб, які прибули на акцію протесту до Белграда. Багато хто не отримував зарплату понад рік і зміг взя­ти участь у демонстрації тіль­ки завдяки тому, що проф­спілка організувала тран­спорт для доправлення ро­бітників до столиці.

 

 

 ПРОФСПІЛКИ НЕ ПОГОДЖУЮТЬСЯ З РУЙНІВНИМИ РЕФОРМАМИ

  Профспілки Перу борються проти прийняття па­кету законопроектів про економічне стимулю­вання. Пропоновані заходи спрямовані на за­лучення іноземних інвестицій і прискорення економічного зростання за рахунок екології, охорони здоров’я та безпеки працівників.

  Нещодавно цей пакет доку­ментів був погоджений кон­гресом, відтак може бути під­писаний найближчими дня­ми. Глобальна профспілка IndustriALL звернулася до президента Перу Ольянти Умали із закликом відкласти запропонований пакет зако­нопроектів та обговорити з профспілками й іншими заці­кавленими сторонами питан­ня про забезпечення зрос­тання економіки, не порушу­ючи трудові, соціальні та екологічні права громадян. У зверненні наголошується, що сприяти стійкому розви­тку економіки слід так, аби потреби нинішнього покоління забезпечити без шкоди для майбутніх поколінь.

Запроваджуючи заходи для піднесення економіки, уряд Ольянти не витримує тиску роботодавців і відсту­пає від досягнень минулого трирічного періоду свого правління. У 2008 році щойно обраний уряд ухвалив закон про охорону здоров’я та безпеку на робочому місці, пообіцявши розробити нову програму запобігання ризикам і забезпечити виконан­ня трудового законодавства, що контролюватимуть комі­тети з охорони здоров’я та безпеки, до складу яких вхо­дитимуть представники ро­бітників та адміністрації. Не­бажання роботодавців вико­нувати закон призвело до ка­тастрофічних результатів: за останні три роки в результаті нещасних випадків на вироб­ництві загинуло 436 робітників.

 

 

  КОРОТКО

  СЕКТОР ГАЗА | Міжнародна конфедерація профспілок, яка представляє 176 мільйонів членів по всьому світу, в тому числі в Ізраїлі та Палестині, ви­ступила із закликом про не­гайне припинення вогню з обох сторін у Секторі Газа.

МКП висловила повну під­тримку резолюції Ради безпе­ки ООН, що закликає до деес­калації конфлікту, відновлення встановленого у листопаді 2012 року припинення вогню та дотримання міжнародного гуманітарного законодавства, у тому числі стосовно захисту цивільних осіб.

ФІНЛЯНДІЯ| У залізничній компанії VR-Track, що надає по­слуги з обслуговування шляхів сполучення, розпочнеться три­тижневий локаут. Роботодавці незадоволені тим, що праців­ники постійно оголошують страйки.

ІНДОНЕЗІЯ| Компанія з вироб­ництва упаковки для харчових продуктів PT Indofood CKA на­йняла елітний підрозділ спец­назу Індонезії Brimodо для розправи над своїми робітни­ками. Так адміністрація відпо­віла на мирні дії працівників, які домагалися вступу компа­нії у колективні переговори з профспілкою FSPMI.

АВСТРАЛІЯ | Учителі із 200 ка­толицьких шкіл штату Півден­ний Уельс мають намір розпо­чати страйк на знак протесту проти рішення керівництва. Так, за умовами нового колек­тивного договору, який запро­понували католицькі робото­давці, кількість учнів у класах збільшиться, натомість кіль­кість педагогів, навпаки, змен­шиться. Також будуть скасова­ні оплата за години надуроч­ної роботи та перерва на обід, скорочено тривалість лікарня­них листків.

АРГЕНТИНА | Страйк портових робітників у Розаріо заблоку­вав експорт зернових із краї­ни, паралізувавши роботу 22 терміналів у зоні між Timbues, San Martin і San Lorenzo, звідки виробляється понад 80% зер­нового експорту з Аргентини.

США | Колишні та нинішні співробітники Apple готові по­дати колективний позов до суду на компанію, яку звинува­чують у порушенні трудового законодавства, яке не перед­бачає запровадження заборо­ни виходити на обід.

01.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання