« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Відбувся тренінг щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом на робочому місці

Відбувся тренінг щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом на робочому місці

Під час дводенного семінару, організованого Глобаль­ною спілкою IndustriALL у столиці Замбії м. Лусака, жін­ки та молоді робітники отримали знання та навички ефективної боротьби з ВІЛ/СНІДом на робочому місці.

 За даними агентства ЮНЕЙДС, у Замбії кількість людей, що жи­вуть з ВІЛ, складає більше міль­йона осіб, а близько 13% населен­ня віком 15–49 років інфіковані. Учасники семінару дійшли висновку про важливу роль профспілок у бороть­бі з ВІЛ/СНІДом, забезпеченні безпе­рервного процесу навчання та підви­щення поінформованості робітників.

У перший день семінару участь у його роботі взяли 20 молодих жінок-активісток чотирьох членських організацій IndustriALL у Замбії: MUZ, NESAWU, NUCIW і NUBEGW. Як розповів координатор проек­ту Поль Франс Ндессомін, другий день тре­нінгу зібрав 20 молодих членів профспі­лок, для більшості з яких це був перший семінар з подібної тематики. Всі учасники засвідчили, що на робочих місцях вжива­ються певні заходи щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом, спрямовані не тільки на робітни­ків, а й членів їхніх сімей. Проте всі ці за­ходи не можна назвати вичерпними.

На семінарі обговорювалися такі пи­тання, як профілактика ВІЛ/СНІДу, ве­дення колективних переговорів, участь профспілок у програмах, що реалізуються на робочому місці, забобони та дискримі­нація щодо ВІЛ-інфікованих робітників, гендерне насильство. Зокрема, забобони та дискримінація є серйозною перешко­дою на шляху ефективної реалізації про­грам боротьби з ВІЛ/СНІДом на робочому місці. Це відбувається ще й тому, що ро­бітники не до кінця усвідомлюють шляхи передавання ВІЛ-інфекції. Жінки, які бра­ли участь у семінарі, соромилися обгово­рювати випадки скоєного проти них на­сильства. Водночас вони підтвердили, що такі факти існують, і що причиною цьому є культурні переконання.

Учений та дослідник із проекту ZERPH (дослідницький проект з проблеми ВІЛ Еморі, Замбія) Мозес Сілвамба розповів про основні шляхи зараження ВІЛ/СНІДом, а також про інші інфекції, що пе­редаються статевим шляхом. Він закликав жінок умовити своїх партнерів разом при­йти на консультацію, оскільки багато за­ражених подружніх пар не бажають звер­татися за медичною допомогою. Він пора­див робітникам прийти до офісу ZERPH та скористатися безкоштовними послугами, що надаються у рамках проекту.

Учасникам також запропонували ви­користати Рекомендацію Міжнародної організації праці № 200 з питань ВІЛ/СНІДу в сфері праці замість орієнтиру для вжиття заходів на робочому місці. Осо­бливо наголошувалось, що ефективні за­ходи повинні супроводжуватися відповід­ними адміністративними механізмами, застосуванням людських ресурсів та про­веденням моніторингу.

Генеральний секретар NUCIW Сет Пара­за закликав жінок та молодих робітників й надалі прагнути отримувати більше інфор­мації, підкресливши, що ВІЛ/СНІД усе ще є причиною смерті робітників і місцевих жителів. І відповідальність за це несуть у тому числі й вони, тож їм слід брати участь в ефективній реалізації програм щодо бо­ротьби з ВІЛ/СНІДом на робочому місці.

 

 АВСТРАЛІЯ: залізнорудний бізнес скорочує робочі місця

  Зовнішній консультант рекомен­дував найбільшій у світ гірничо­добувній компанії BHP Billiton звільнити понад 3 тис. робітників у залізнорудному підрозділі з метою скоротити витрати та під­вищити ефективність своїх опе­рацій. BHP Billiton уже скоротила близько 100 робочих місць у штаб-квартирі свого залізноруд­ного підрозділу в м. Перті та ще 170 на шахті Whaleback у відда­леному регіоні Pilbara в західній Австралії, де видобуваються при­близно дві з кожних п’яти тонн залізної руди, що продаються з доставкою морем. Представник компанії, що має офіс у Мель­бурні, заявила, що «кроки з під­вищення ефективності бізнесу не нові. BHP Billiton Iron Ore регу­лярно застосовує ініціативи щодо поліпшення продуктивнос­ті праці та скорочення витрат, і ми найняли зовнішніх консуль­тантів для допомоги в цьому процесі». При цьому вона відмо­вилася коментувати запитання про те, які консультанти були призначені, в чому полягали їхні рекомендації і чи має компанія наміри їх здійснювати.

 

 

 Шахтарі домоглися підвищення зарплати

 Асоціація гірників і компанії-власники плати­нових копалень у Південно-Африканській Республіці домовилися про розмір зарплати для робітни­ків, що дозволить припинити страйк, який триває вже п’ять місяців. Лідер місцевої Асоці­ації гірників Джозеф Мата­ванджва зустрівся з представ­никами Anglo Amerikan Platinum та Impala Platinum і передав їм вимоги, що стосу­валися розміру зарплати.

У травні влада ПАР призначи­ла нового міністра гірничої промисловості, який пообіцяв припинити тривалий страйк гірників. Нгоако Раматлході погодився виступити посе­редником на переговорах між профспілкою та компаніями-власниками. Проте Ма­таванджва відмовився при­пинити страйк на умовах, які запропонував уряд.

Страйк гірників розпочався в січні поточного року. Шахта­рі вимагали збільшення за­робітної плати до 12500 пів­денноафриканських рандів.

 

 

 Профспілки нарощують потенціал для участі жінок

  Жінки зіграли важливу роль у повстаннях, що відбулися останніми роками в регіонах Близького Сходу та Північної Африки (MENA). Для підтримки такої активності Глобальна спіл­ка IndustriALL та її членські ор­ганізації в цих країнах висува­ють на перший план завдання нарощування потенціалу жінок.

Беручи участь у протестному русі, жінки опинилися на пере­дньому краї боротьби в регіоні MENA. Проте після «арабської весни» активність жінок на ін­ституціальному та представ­ницькому рівні все ще залиша­лася низькою. Нещодавно в рамках політики щодо розши­рення участі жінок у глобально­му процесі прийняття рішень IndustriALL провела в Марокко та Тунісі два семінари, спрямо­вані на підвищення потенціалу профспілкових активісток.

В м. Касабланці 18 активісток із марокканських профспілок, що входять до IndustriALL, разом з колегами із членських організа­цій взяли участь у національно­му семінарі щодо розширення участі жінок в діяльності проф­спілок. Учасниці визначили основні проблеми, такі як на­сильство стосовно жінок та не­дотримання положень трудово­го законодавства, а також утвер­дження прав жінок-трудівниць.

Жінки-лідери із шести мароккан­ських профспілок, що входять до Марокканської спілки праці та Демократичної конфедерації праці, сформували марокканську жіночу мережу, яка слугуватиме платформою для налагодження співпраці на національному рів­ні, вирішення проблем і плану­вання діяльності.

22 профактивістки, котрі пред­ставляли членські організації IndustriALL, що входять до За­гальної спілки праці Тунісу, взяли участь у Національному семінарі щодо ролі жінок у профспілковій діяльності. Вони наголосили на необхідності активної участі в профспілковій роботі на інститу­ціальному рівні, а також важли­вості сприяння дискусіям, які проводить Загальна спілка праці Тунісу, про зміцнення позиції жі­нок у процесі прийняття рішень профспілками в усіх куточках країни. У дискусіях переважають такі питання, як відсутність необ­хідного захисту працюючих жі­нок і погіршення умов праці в результаті використання субкон­трактів та інших форм нестан­дартної зайнятості. Учасниці сформували жіночу мережу Туні­су та закликали провести націо­нальну конференцію з проблем участі жінок у профспілковій ро­боті, а також обговорити умови добровільного виходу праців­ниць на пенсію у віці 50 років.

20.07.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання