« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Заради єдності, миру та взаєморозуміння

Заради єдності, миру та взаєморозуміння

Протягом кількох місяців Інтернаціонал будівельників і деревообробників (BWI) та його членська організація – Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України разом із профорганізаціями з 128 країн світу спостерігають за подіями в Україні та глибоко занепокоєні ескалацією конфлікту. Аби підтримати зусилля Профспілки будівельників України у відновлені єдності, миру, взаєморозуміння між членами профспілок, розробити механізми, які допоможуть у боротьбі з політичною та економічною кризою, BWI організував Місію со­лідарності в Україну.

У рамках Місії 19–20 черв­ня відбувся круглий стіл за участю представників профспілкових організа­цій будівельників з усіх регіонів України. До його робо­ти також долучилися асистент генерального секретаря Інтер­націоналу будівельників і дере­вообробників Маріон Хелманн, керівник Профспілки будівель­ників Німеччини, віце-президент Інтернаціоналу будівель­ників і деревообробників Дітмар Шефферс, керівник Профспілки будівельників Італії, президент Європейського комітету BWI Волтер Скьявелла, директор ре­гіонального представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Штефан Мойзер, голова Профспілки будівельників Грузії Марина Куртанідзе.

У вступному слові голова Профспілки працівників будів­ництва і промисловості буді­вельних матеріалів Василь Ан­дреєв наголосив на важливості діалогу між членами профспіл­ки з усіх регіонів, що має сприя­ти врегулюванню соціальних, економічних, політичних про­блем, з якими сьогодні зіткнула­ся країна.

Упродовж двох днів проф­спілкові лідери обмінювалися думками щодо стану економіки та соціальної сфери у своїх регі­онах, а також донесли до колег позицію своїх спілчан щодо збройного конфлікту, який три­ває в Україні, висловили споді­вання на якомога швидшу стабі­лізацію ситуації в країні, збере­ження миру, життя і здоров’я її громадян. Серед багатьох про­блем, які озвучили учасники круглого столу, основними вони вважають втрату робочих місць, невиплату і скорочення заробіт­них плат, що на тлі зростання вартості життя загострює соці­альні проблеми і створює загро­зу стабільності не лише еконо­міки, а й цілісності держави. Так, голова Криворізької галу­зевої організації профспілки Олімпіада Фарафонова зверну­ла увагу учасників круглого сто­лу на те, що держава не розрахо­вується із виконавцями буді­вельних робіт, які фінансуються за рахунок Держбюджету, через що виникають великі борги із виплати зарплати. Тим часом спрощення візового режиму призведе до ще більшої міграції робітників будівельної галузі в країни Європи та Азії. І насам­перед ними виявляться, за сло­вами голови Львівської облас­ної організації профспілки Ма­рії Карвацької, випускники про­фесійних навчальних закладів, які не зможуть знайти собі робо­ту в Україні.

Власною оцінкою ситуації, що склалася в Україні, та шляхами виходу із кризи поділилися за­кордонні колеги. Про те, як гру­зини пережили війну 2008 року, як це вплинуло на життя грома­дян і як профспілка допомогла повернути мир і порозуміння між людьми, розповіла голова грузинської профспілки буді­вельників Марина Куртанідзе.

Скорочення робочих місць, невиплата зарплати призводить до того, що робітники їдуть шу­кати кращої долі до інших країн і змушені працювати там за низьку заробітну плату, жити в жахливих умовах. На проблеми, з якими зіштовхуються проф­спілки будівельників у Європі та за межами Євросоюзу, у своє­му виступі звернув увагу укра­їнських колег керівник проф­спілки будівельників Німеччи­ни Дітмар Шефферс. За його сло­вами, схожа ситуація спостері­гається і в Азії, де малазійські робітники практично витісня­ють із ринку будівельників з Не­палу. А будівельники з Болгарії та Румунії їдуть до Катару і по­годжуються працювати за низь­кими тарифними угодами. За словами Дітмара Шефферса, у своїй країні вони не можуть отримувати достатні зарплати, аби утримувати свої сім’ї, тому вимушені шукати заробіток в інших країнах.

Директор регіонального від­ділення Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Штефан Мойзер зазначив, що внаслідок виконання вимог Міжнародного валютного фон­ду, на які погодилася Україна в обмін на отримання фінансової позики, українців можуть очіку­вати неконтрольовані соціальні та економічні наслідки. Як при­клад, керівник Профспілки бу­дівельників Італії Волтер Скья­велла навів ситуацію в Італії, Греції та Іспанії, де заходи жор­сткої економії з 2008 року зни­щили багато трудових і соціаль­них прав, проте не стабілізува­ли економіку і не сприяли еко­номічному зростанню.

За словами асистента гене­рального секретаря Інтернаціо­налу будівельників і деревообробників Маріона Хельмана, українська влада може повтори­ти помилки урядів південних країн ЄС, коли виходили із кри­зи за рахунок найманих праців­ників. Проте ні в Мадриді, ні в Римі, ні в Афінах значних пози­тивних змін не відбулося, зрос­ло безробіття, критично збіль­шилася кількість бідних.

Під час візиту делегація Мі­сії відвідала Будинок профспі­лок на Майдані Незалежності. За словами закордонних колег, українська держава має допо­могти профспілкам у справі від­новлення споруди, взяти на себе значну частину витрат на відбу­дову профспілкового центру, знищеного в результаті атаки правоохоронців. «Ми чекаємо, що український уряд, київська влада та особисто мер міста Ві­талій Кличко також зроблять свій внесок у відновлення будів­лі», – сказав Дітмар Шефферс.

За підсумками круглого сто­лу його учасники ухвалили низ­ку рішень щодо виходу країни з кризи.

  • КОМЕНТАРІ

Василь Андреєв,

голова Профспілки будівельників України:

Сьогодні Україна пе­ребуває у важкій со­ціальній, економіч­ній, політичній і вій­ськовій ситуації. Тому діалог між чле­нами профспілки з усіх регіонів є невід’ємною части­ною врегулювання проблем, які вини­кли в країні.

Олімпіада ФАРАФОНОВА,

голова Криворізької галузевої профорганізації:

Більшість будівель­них підприємств, які були задіяні на бу­дівництві за рахунок бюджету, не отри­мали розрахунки за виконані роботи. Наразі органи контролю прово­дять перевірки, за результатами яких обіцяють виплатити гроші.

Марія КАРВАЦЬКА,

голова Львівської обласної профспілкової організації:

Біда у тому, що біль­шість наших буді­вельників працюють і в Польщі, і в Порту­галії, і в Німеччині, і в Іспанії. Крім того, з’являється інша проблема – безвізо­вий режим. І за такої ситуації, що склала­ся в Україні, міграція робітників виявиться ще більшою.

Дітмар ШЕФФЕРС,

керівник Профспілки будівельників Німеччини:

Практично скрізь у Європі спостеріга­ється міграція буді­вельників у пошуках заробітків. Схожа ситуація і в Азії. Це пояснюється тим, що робітники у сво­їй країні не отриму­ють достатні заро­бітні плати, аби утримувати свої родини.

Штефан МОЙЗЕР,

керівник регіонального відділення Фонду ім. Ф. Еберта в Україні та Білорусі:

Європа теж вдається до заходів з економії коштів. Світовий банк, Євробанк, МВФ висувають жорсткі вимоги щодо скорочення соцвиплат, заморо­жування зарплат, скасування субсидій. Маємо спільно вирі­шувати, як протисто­яти цьому тиску.

 

29.06.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання