« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Industriall створює глобальну мережу фахівців з комунікацій

Industriall створює глобальну мережу фахівців з комунікацій

Фахівці з комунікацій членських організацій Глобальної спілки IndustriALL з понад 30 країн зібралися в Італії для об­міну думками, як підвищити ефективність спільної роботи та кампаній, щоб поліпшити ситуацію з дотриманням прав трудящих.

У ході дводенного форму, що про­водився на базі навчального центру в м. Ту­рині, учасники виріши­ли створити глобальну мережу фахівців для об­міну інформацією, ма­теріалами, стратегіями й успішними приклада­ми діяльності. Обміняв­шись досвідом, нави­чками та знаннями, учасники роз’їхалися, сповнені ідеями про те, як підвищити ефектив­ність своїх національ­них кампаній та вияви­ти глобальну солідар­ність у боротьбі інших профспілок IndustriALL.

Генеральний секре­тар IndustriALL Юркі Райна поставив учасни­кам семінару провока­ційне запитання: чому на своїх сайтах вони за­були про існування 99% світу? За словами Юркі Райна, в світі без кордо­нів, де переважають транснаціональні ком­панії, порушення прав трудящих в одній части­ні світу має безпосеред­ній зв’язок із працівни­ками в іншій.

Ці слова отримали яскраве підтвердження у виступі генерального секретаря профспілки працівників швейної промисловості Камбо­джі FTUWKC Сокні Сей. Вона нагадала учасни­кам семінару, що одна з десяти речей, які носять люди в усьому світі, зроблена в її країні. «Клієнт у Камбоджі – це король, а королі – це бренди», – наголосила Сокні Сей. На її думку, покупці повинні поси­лити вплив на бренди, а профспілки можуть ві­дігравати ключову роль у наданні допомоги, не­обхідної для отримання глобальної підтримки в боротьбі за поліпшення ситуації із забезпечен­ням прав трудящих і гідної заробітної плати працівників швейної промисловості Камбо­джі. Втручання та кам­панія IndustriALL мали вирішальне значення в тому, що бренди здій­снили тиск на уряд щодо дотримання прав профспілок, прожитко­вого мінімуму та домо­глися звільнення в ми­нулому місяці 23 зааре­штованих активістів.

Серед членських ор­ганізацій, що розповіли про власні кампанії та інформаційні заходи, були представники ка­надської профспілки Unifor, німецької проф­спілки робітників про­мисловості IG BCE, ро­сійської Нафтогазбуд­профспілки, Бразиль­ської конфедерації ро­бітників-металістів і профспілки робітників нафтових родовищ із Тринідаду і Тобаго.

Ерік Лі із LabourStart та Уолтон Пантленд із USi поділилися з учас­никами форуму особли­востями проведення digital-кампаній.

Під час роботи в гру­пах, організованої на основі інтерактивної програми, учасники се­мінару обговорили мож­ливості сприяння прове­д е н н ю к а м п а н і й IndustriALL і отриман­ня підтримки та відгу­ків з боку робітників на регіональному рівні. Вони також поділилися власними ідеями щодо того, як краще організу­вати роботу глобальної мережі фахівців з кому­нікацій.

 

 

КИРГИЗСТАН: ФЕСТИВАЛЬ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ З НАГОДИ РОКУ ДЕРЖАВНОСТІ

За ініціативою ЦК профспілки працівників державних муніци­пальних установ та громадського обслуговування Республіки Кир­гизстан у 2014 році відбудеться Республіканський фестиваль на­родної творчості «Інтімак-Кесе­сі» (Чаша єдності), присвячений Року державності. Проведення фестивалю сприятиме підвищен­ню рівня довіри громадян до ін­ститутів держави, консолідації зусиль держорганів, органів міс­цевого самоврядування, проф­спілок та інших громадських ор­ганізацій в єднанні націй, відро­дженню та розвитку народних жанрів, самобутніх національних традицій та видів самодіяльного мистецтва, залученню молоді до кращих традицій національної культури.

У рамках фестивалю затвердже­но графік проведення заходів у регіонах Киргизстану. Так, 15 квітня відбувся фестиваль у Чуй­ській області, звідти чашу «Інті­мак-Кесесі» було передано до Таласької області, після чого на­стане черга Ошського регіону.

 

ПРАЦІВНИКИ ГЛОБАЛЬНИХ ДОСТАВОК ЗМІЦНЮЮТЬ ЛАВИ

У м. Лагосі зібралися трудящі країни, щоб обго­ворити шляхи та способи посилення свого ста­тусу як життєво важливих учасників глобальних ланцюгів доставок.

Компанії, що займаються глобальними доставками, вже активно працюють у Ні­герії, а враховуючи швидке зростання економіки, така тенденція триватиме й на­далі. Семінар був присвяче­ний тому, щоб допомогти трудящим дізнатися більше про зміцнення профспілок у таких компаніях, як DHL, FedEx, UPS, TNT, GeoPost, а також можливості Міжна­родної федерації транспорт­ників об’єднати працівників компаній у різних країнах.

 

СЕМІНАР ДЛЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ

Як створити профспілкову організацію на під­приємстві малого та середнього бізнесу та за­хистити права людей, які тут працюють? Цьому лідерів профспілки малого та середнього бізне­су Казахстану навчали на триденному семінарі- тренінгу «Органайзинг та колективні перегово­ри в зоні неформальної економіки».

Семінар, організований спільними зусиллями Феде­рації профспілок Республіки Казахстан та Міжнародної організації праці, проходив у санаторії «Сосновий бір», що в Костанайській області. Лектором від МОП виступив Всеволод Барбенягре, автор книги з неформальної еко­номіки.

Як зазначила голова Цен­тральної ради профспілок малого та середнього бізне­су Гуліра Аблаєва, найбільш гострою проблема незахи­щеності працівників є саме в приватному секторі, особли­во в секторі послуг.

 

МЕДАЛЬ З НАГОДИ 110-РІЧЧЯ ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ

Президент Білорусі Олександр Лукашенко сво­їм указом затвердив ювілейну медаль «110 гадоў прафсаюзнаму руху Беларусі» (110 років профспілковому руху Білорусі), а також поло­ження про медаль, її опис і зразок посвідчення.

Ювілейною медаллю будуть нагороджуватися члени профспілок Федерації проф­спілок Білорусі, які зробили значний внесок в профспіл­ковий рух та соціально-еко­номічний розвиток країни, ветерани профспілкового руху та профспілкові праців­ники, посадові особи держорганів Білорусі та інших держав, члени громадських об’єднань, які особистим прикладом захищають тру­дові, соціально-економічні права та законні інтереси членів профспілок. Медаль також вручається діячам міжнародного профспілко­вого та робітничого руху, ін­шим закордонним представ­никам за особистий внесок у зміцнення профруху Білорусі на міжнародній арені.

 

КОРОТКО

КАТАР | Міжнародна федера­ція транспортників та Міжна­родна конфедерація профспі­лок звернулися до Міжнарод­ної організації праці з приво­ду порушень національною авіалінією Катару Qatar Airways Конвенції № 111 про дискримінацію у сфері праці. Країна підписала цю конвен­цію у 1976 році.

ФРАНЦІЯ| Літній сезон кіно- та театральних фестивалів у Франції опинився під загро­зою. Актори та техніки, тимча­сово зайняті у виставах, кіно та на телебаченні, закликали до загальнонаціонального страйку протягом всього черв­ня. Держава з метою економії запропонувала змінити їх ста­тус через те, що вони працю­ють з великими перервами, але отримують підвищену до­помогу з безробіття.

БРАЗИЛІЯ| Працівники ме­трополітену Сан-Паулу заяви­ли про намір тимчасово при­зупинити страйк, що паралі­зував 12-мільйонне місто. Уряд має кілька днів, аби до­мовитися з метрополітенівця­ми. Страйкарі домагаються, щоб влада Сан-Паулу скасува­ла накази про звільнення близько 40 найбільш актив­них протестувальників, які організовували пікети біля метро. Лідери профспілки метрополітенівців частково погодилися, щоб зарплату працівників підземки підви­щили, за пропозицією адміні­страції, на 8,7%. Раніше мі­тингувальники вимагали під­вищити зарплату не менш ніж на 12,2%.

ШВЕЦІЯ | Триває страйк заліз­ничного персоналу, який об­слуговує потяги, що курсують на південь скандинавської країни. Переговори між проф­спілкою Seko й організацією роботодавців Almega не дали результатів. Профспілка вима­гає, аби роботодавець – ком­панія Veolia, що відповідає за експлуатацію потягів, запро­вадила максимальний рівень кількості годин, які кожен «погодинник» має відпрацю­вати протягом року. Окрім того, їм має бути запропоно­вана постійна робота.

22.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання