« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

МОП: якісні робочі місця – стійке економічне зростання

МОП: якісні робочі місця – стійке економічне зростання

  Дані головної допо­віді Міжнародної організації праці про світову сферу пра­ці вперше засвідчи­ли, що якісні робочі місця можуть забез­печити стійке еко­номічне зростання в країнах із ринком, який формується, та країнах, що розви­ваються.

  У новій доповіді МОП «Світ праці в 2014 році: розвиток і робочі місця» йдеться про те, що ті країни, які з початку 2000-х років активніше за інших інвестували в якісні робочі місця, з 2007 року щорічно демонстрували економічне зростання на 1% вище, ніж інші країни з ринком, який формується, та краї­ни, що розвиваються. Це допомогло пом’якшити наслідки світової кризи 2008 року.

Доповідь містить поглиблений аналіз ситуації у 140 країнах із ринком, що фор­мується, та країнах, що розвиваються, який вперше засвідчує: інвестування в якісні робочі місця, скорочення незахи­щеної зайнятості та подолання проблеми «працюючих бідних» сприяє активному економічному зростанню.

За словами генерального секретаря МОП Гая Райдера, розширення експорту, зняття торгових бар’єрів і прямі іноземні інвестиції самі по собі не ведуть до розви­тку. Соціальний захист, дотримання осно­воположних трудових норм і політика розширення формальної зайнятості та­кож життєво важливі для створення якіс­них робочих місць, які підвищують рівень життя, збільшують обсяг внутрішнього споживання та сприяють загальному еко­номічному зростанню.

Успішний досвід конкретних країн

Автори наводять Сенегал як приклад країни, де акцент на якісні робочі місця прискорив економічне зростання. Країні вдалося збільшити частку на­йманих працівників з 12% у 1991 році до 24% у 2013-му. За цей же період частка «працю­ючих бідних» знизилася на 34%, а продуктивність праці зросла на 0,5% щорічно.

Перу – ще одна країна, де частка найманих працівників, за оцінками експертів, зросла на 15% – із 34% у 1991 році до 49% у 2013-му. За цей же період продуктив­ність праці зросла в середньому на 1,8% щорічно, а частка «працюючих бідних» знизилася на 23%.

Ключова роль соціального захисту

У доповіді наголошується на необхід­ності поєднання ретельно опрацьованих заходів соціального захисту, стратегії, спрямованої на зростання продуктивнос­ті праці робітників сільського господар­ства, а також інвестування доходу від екс­порту нафти та інших природних ресурсів в інші сектори економіки. Для цього уря­дам потрібно створити сприятливе середовище для створення та розширення під­приємств. Сюди входить і спрощення бю­рократичних процедур, і поліпшення якості робочих місць, і вдосконалення за­ходів соціального захисту.

Глобальні тенденції зайнятості

У доповіді «Світ праці в 2014 році» роз­глядається роль якісних робочих місць у контексті певних позитивних змін у сфері глобальної зайнятості. Глобальне безро­біття показало менше, ніж прогнозувало­ся, зростання, сягнувши трохи менше 200 млн осіб у 2013 році. 2014 року безробіття зросте на 3,2 млн осіб, а до 2019-го, при збе­реженні нинішніх тенденцій і політики, воно сягатиме 213 млн осіб.

Очікується, що в 2014 році найвищий рі­вень безробіття зберігатиметься в Північ­ній Африці та на Близькому Сході – 12,3% та 11,1% відповід­но. Найбільше зростання без­робіття прогнозується в Цен­тральній, Південно-Східній Єв­ропі та країнах колишнього СРСР – 8,3%. У наступне п’ятиліття 90% робочих місць будуть створені в країнах із ринком, що формується, та країнах, що розвиваються.

 

 

 САХА(Якутія): аутсорсинг в бюджетному секторі економіки

 Республіканський комітет працівників освіти провів селекторну нараду, при­свячену питанням введення аутсорсин­гу в організаціях бюджетного сектору економіки, в якій взяли участь профак­тив галузі, працівники управлінь освіти й адміністрацій муніципальних органі­зацій республіки. На нараді вони обго­ворили ситуацію щодо переведення працівників на аутсорсинг на місцях.

Так, на думку представників профспілок і роботодавців, переведення на аутсор­синг окремих працівників є передчас­ним і потребує ретельного вивчення. По-перше, відсутні аутсорсингові компа­нії, які б надавали послуги з прибирання приміщень, охорони, сантехнічних ро­біт, харчування, прання білизни. Адже під процедуру аутсорсингу підпадають саме ці працівники. По-друге, відсут­ність промисловості, віддаленість посе­лень, малочисельне населення – не ті умови, щоб розглядати питання про пе­реведення працівників на аутсорсинг.

Проте, незважаючи на ситуацію, в низці улусів вже видані розпоряджен­ня керівників, створені робочі комісії, розроблений план заходів, робітни­кам видаються повідомлення. Під скорочення потрапили переважно медичні працівники та двірники до­шкільних закладів і освітніх установ.

 

 

 Праця робітників громадського сектору недооцінюється

  Профспілка працівників сектору громад­ського обслуговування ЮНІСОН погодила основні висновки та рекомендації, що міс­тяться в доповіді про надання медичної допомоги вдома, підготовленій на замов­лення Лейбористської партії.

  У доповіді, зокрема, йдеться про низьку оплату та важкі умови праці багатьох робіт­ників, що трудяться із зна­чним навантаженням. У до­повіді також зазначено, що праця багатьох робітників недооцінюється, і вони не проходять належної підго­товки. Крім того, у працівни­ків сектору недостатньо часу для забезпечення бажаної якості послуг, що надаються.

 

 

 Профспілки припинили переговори в муніципальному секторі

  Після провалу кількох спроб досягти будь-якого прогресу щодо ключових вимог профспілки муніципального сектору припинили перего­вори з роботодавцями. Представники профспілок запевняють, що пропозиція роботодавців є неадекват­ною – вона не вирішує про­блему нерівності в оплаті праці. Крім того, роботодав­ці хочуть, щоб будь-яке під­вищення оплати праці за­безпечувалося на місцево­му рівні. У свою чергу проф­спілки також повідомляють про відсутність згоди щодо пенсійної реформи.

 

 Трудовий конфлікт на Indocement врегульовано

  Робітники цементної компанії Indocement/HeidelbergCement можуть розраховувати на краще життя після розгляду скарги Ор­ганізацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

  Представники Глобальної спілки IndustriALL, Профспіл­ки робітників Indocement (SP-ITP), Конфедерації індо­незійських профспілок (CITU-KSPI) та компанія Indocement/HeidelbergCement досягли угоди в три­валому конфлікті. Із цього приводу 21 травня в Берліні підписано відповідний доку­мент за посередництва ні­мецького Національного ко­ординаційного пункту ОЕСР.

Відносини між компанією та профспілкою на індоне­зійському заводі, другому за величиною виробнику цементу в країні, різко по­гіршилися після кількох ін­цидентів, зумовлених тру­довим спором, що виник у 2012 році з питань колек­тивних переговорів.

Оскільки місцеве керівни­цтво Indocement не виявило готовності до вирішення конфлікту, в травні 2013 року індонезійські членські організації IndustriALL ра­зом з Глобальною спілкою подали скаргу до ОЕСР та звернулися до німецького Національного координа­ційного пункту з проханням про посередництво.

 

 

  Коротко

  ФІНЛЯНДІЯ| Працівники фінської поштової компанії Itella провели несанкціонова­ний страйк після того, як ке­рівництво компанії оголосило про скорочення частини пер­соналу, в результаті якого без роботи можуть залишитися 55 осіб.

ЛАТВІЯ| Як заявила сімей­ний лікар Ілзе Айзсілніеце, медики, намагаючись при­вернути увагу політиків до проблем галузі, вдаватимуть­ся до страйку. Сімейні лікарі не задоволені запланованими реформами міністерства охо­рони здоров’я.

ІРЛАНДІЯ| Загроза страйку робітників національної заліз­ниці Ірландії Irish Rail стала доволі реальною після того, як профспілки The National Bus and Railworkers Union, SIPTU, UNITE висловили готов­ність до неприйняття компро­місного плану скорочення окладів залізничникам. Проф­спілки голосували проти за­пропонованого судом із тру­дових спорів компромісного зниження окладів. Угода мала полегшити вплив різкого ско­рочення окладів для співро­бітників, котрі мають високі доходи. Документ пропонує зменшити термін дії цього скорочення. Спочатку плану­валося скоротити оклади на три роки, проте суд рекомен­дував знизити цей показник до двох років і чотирьох міся­ців. Очільник Irish Rail Девід Френк закликав співробітни­ків підтримати пропозицію про скорочення зарплат, за­стерігаючи, що трудовий кон­флікт і страйки є безперспек­тивним методом ведення пе­реговорів. Але профспілки на­полягають на своїй позиції.

США| Компанія Hewlett-Packard Co планує скоротити ще близько 16 тис. робочих місць у рамках великої ре­структуризації, організованої главою компанії Мег Уїтман заради пожвавлення бізнесу. Таким чином Уїтман розрахо­вує зупинити падіння фінан­сових показників та поверну­ти найбільшого в світі вироб­ника ПК до їх зростання.

07.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання