« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Проблема гендерного насильства очима жінок

Проблема гендерного насильства очима жінок

Нещодавно Гло­бальна спілка IndustriALL про­вела для сво­їх членських організацій у Танзанії кіль­ка заходів, спрямованих на підвищення активнос­ті працівників щодо протидії сексуальним домаган­ням і гендерному насильству, а також збільшення рівня поінформованості про ВІЛі СНІД.

На семінарі в місті Аруша взя­ли участь 25 жінок-лідерів первинних профспілкових ор­ганізацій робітників енерге­тичної, гірничодобувної та текстильної промисловості, що вхо­дять до складу Спілки промислових і комерційних працівників Танзанії (Tuico) і Профспілки працівників енергетики, будівництва, гірничодо­бувної та суміжних галузей (Tamico). Під час навчання були розглянуті проблеми ВІЛ/СНІДу, з якими стика­ються жінки на робочому місці, осо­бливо в результаті гендерного на­сильства.

Учасниці семінару детально обго­ворили питання, пов’язані із сексу­альними домаганнями та зґвалтуван­нями, адже ця проблема особливо го­стро стоїть перед молодими робітни­цями текстильних фабрик.

За словами координатора IndustriALL із питань ВІЛ/СНІДу Поля Ндес­соміна, учасниць семінару закликали не замовчувати факти сексуальних до­магань і зґвалтувань, а якщо вони бо­яться розповідати про це керівництву, повідомляти про злочини щодо них профспілковим представникам.

Поль Ндессомін і регіональний співробітник Табо Тшабалала відвіда­ли компанію A to Z Textile Ltd, у якій працюють переважно жінки. Середній вік працівниць компанії – 23 роки. Вони приїздять із навколишніх сіл, аби влаштуватися на роботу, живуть у гуртожитках, що розташовані непо­далік. «У молодих робітниць немає ін­ших занять, окрім роботи, з ними не проводять ніяких заходів, – розповідає Ндессомін. – Часто умови, в яких жи­вуть ці жінки, створюють передумови для виникнення вагітності».

Іще один семінар організували для жінок племені Масаї в селищі Масе­рані. Всі учасниці – члени профспіл­ки Tuico. Йшлося про ВІЛ-інфекцію, СНІД і гендерне насильство, торкну­лися також питань жіночого статево­го обрізання.

Цей семінар відбувся уже вдруге, адже минулого року під час такого заходу жінки Масаї попросили орга­нізувати тренінг із питань ВІЛ/СНІДу. Жінки висловили незадово­лення щодо деяких аспектів своєї культури, погодившись, що для від­мови від практики статевого обрізан­ня потрібен певний час.

 

 

Влада підтримала встановлення прожиткового мінімуму

Міністр праці Фак­сон Шаменда по­відомив проф­спілці гірників Замбії (MUZ), що не підпи­ше жодної колективної угоди, досягнутої у ході пе­реговорів із профспілками, якщо в ній не буде закрі­плено умову про підви­щення зарплати до розмі­ру, який перевищує рівень прожиткового мінімуму.

Про це високопосадо­вець повідомив під час конференції MUZ, яка від­бувалася під гаслом «Права робітників на пер­шому місці!». Уконфе­ренції взяли участь близь­ко 200 делегатів із 43 від­ділень MUZ.

Коментуючи позицію вла­ди, регіональний секретар IndustriALL Фабіан Нкомо наголосив, що дії MUZ від­повідають ключовим стра­тегічним напрямам IndustriALL і, з огляду на підтрим­ку уряду в справі поліпшення умов життя робітників, він назвав досягнення MUZ надзвичайно вагомими.

 

 

 ТУРЕЧЧИНА: Turk-Is закликала до загального страйку

  Найбільше в Туреччині профспілко­ве об’єднання Turk-Is закликало своїх членів до проведення загаль­ного страйку у зв’язку із трагедією в місті Сома. Профспілкові лідери запропонували вшанувати пам’ять гірників, які загинули внаслідок ви­буху та пожежі на вугільній шахті.

Кількість жертв аварії сягнуло 300 осіб. Ці дані оприлюднив мі­ністр енергетики та природних ресурсів Танер Йилдиз. За наслід­ками аварія виявилася найбіль­шою за всю історію турецької гір­ничодобувної галузі. Трагедія ви­кликала масові антиурядові про­тести та сутички з поліцією в кіль­кох містах країни.

УСтамбулі протестувальники за­кликали уряд до відповідальності за те, що сталося. Поліція застосу­вала проти демонстрантів сльозо­гінний газ. ВАнкарі також не обі­йшлося без втручання сил право­порядку. Прем’єр-міністра Туреч­чини Реджепа Таїпа Ердогана, який прибув на місце трагедії, мешканці Соми зустріли вигуками «Ганьба!», вимагаючи його відставки. Під час жалоби прем’єр-міністр і прези­дент країни скасували всі заплано­вані візити та поїздки.

 

 

 Укладено угоду про збереження робочих місць

  Уряд Італії підписав угоду з виробником побутової техніки компанією Electrolux, що допоможе уникнути закриття одного із заводів компанії і дасть змогу зберегти 1200 робочих місць.

  Переговори з цього пи­тання тривали дев’ять місяців. Відтак Electrolux має намір до 2017 року інвестувати в італійські заводи близько 150 млн євро, а також пообіцяв при­пинити заплановані звіль­нення. Натомість італійський уряд створить податкові піль­ги для чотирьох підприємств. За умовами договору, пред­ставники компанії, профспі­лок та італійської влади раз на півроку обговорювати­муть поточну ситуацію.

Раніше Electrolux планував перенести виробництво на територію Польщі, якщо співробітники італійських за­водів не погодяться на змен­шення зарплати. Ця умова компанії спричинила в краї­ні масові протести.

 

 

 Глобальні профспілки та представники брендів зустрілися з урядом країни

  Умісті Пномпень глобальні профспілки та представники світових брендів одягу під час зустрічі з урядом Камбоджі вислови­ли занепокоєння щодо зростання кількості фактів порушення прав людини у країні.

  Це вже другий раунд переговорів між сто­ронами за останні кілька місяців, в яко­му бере участь генеральний секретар IndustriALL Юркі Райна. Перша зустріч відбу­лася у лютому минулого року. Вній брали участь за­ступник прем’єр-міністра, міністри праці та торгівлі, інші високопосадовці.

За словами Юркі Райна, по­при обіцянки уряду Камбо­джі, в країні спостерігається залякування працівників, зростання насильства, недо­тримання владою закону, що загрожує правам трудящих і профспілок. Для збереження в країні джерел фінансуван­ня слід забезпечити політич­ну стабільність і повагу до прав людини і трудящих.

Глобальні профспілки та бренди висловили занепо­коєння у зв’язку з утриман­ням під вартою 21 учасника акції протесту проти низької заробітної плати та затягу­ванням справедливого судо­вого розгляду справи, а та­кож щодо відсутності про­гресу в розробленні механіз­му визначення розміру міні­мальної заробітної плати.

Влада так і не провела неза­лежне розслідування заги­белі робітників, що були розстріляні поліцією під час січневого розгону учасників демонстрацій, які виступи­ли проти низької зарплати, а постраждалі не отримали жодних компенсацій.

Нещодавно Камбоджа посі­ла п’яте місце в Індексі Між­народної конфедерації профспілок. Більш низький рейтинг мають країни, де не діє принцип верховен­ства закону.

 

  Коротко

  ІЗРАЇЛЬ| Тель-Авівський суд із трудових конфліктів заборо­нив профспілковому комітету співробітників аеропорту Бен-Гуріон припиняти роботу. Втім, черговий раунд переговорів з адміністрацією зайшов у глу­хий кут, тож профспілки вда­лися до протестних акцій.

БРАЗИЛІЯ| Тисячі поліцей­ських у 14 штатах Бразилії, зо­крема Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро, де відбудуться мат­чі відкриття та закриття ЧС–2014 із футболу, розпочали страйк, вимагаючи від влади збільшення заробітної плати на 80%. До протестів також долучилася цивільна поліція, яка займається розслідуван­ням кримінальних справ.

США| Поліція передмістя Чи­каго Оак-Брук затримала близько ста працівників мере­жі швидкого харчування McDonald’s, які вийшли на ак­цію протесту проти низьких зарплат. Загалом у мітингу взяли участь 1500 осіб. Пред­ставники поліції заявили, що всі затримані будуть звільнені після складення протоколів. Демонстранти вимагали під­вищити зарплати працівни­кам фаст-фудів. Як повідомля­ють члени профспілки мережі McDonald’s, встановлена на федеральному рівні мінімаль­на зарплата гарантує річний дохід у 15 тис. доларів тому, хто працює 40 годин на тиж­день. Проте у фаст-фудах ро­ботодавці часто не дають співробітникам працювати повний тиждень.

ВЕЛИКАБРИТАНІЯ| Устоли­ці країни виникла загроза по­вної зупинки метрополітену. Працівники протестують проти умов пенсійного забезпечення та оплати праці. Наразі трива­ють перемовини між керівни­цтвом метро та профспілкою. Якщо не буде досягнуто кон­сенсусу, працівники метро за­грожують протягом трьох днів припинити свою роботу. Рані­ше профспілки планували ви­вести метрополітенівців на страйк на знак протесту проти закриття більшості кас із про­дажу квитків і заміни їх авто­матами. Проте акція не відбу­лася, бо сторони домовилися продовжувати переговори та шукати компроміс.

01.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання