« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

П рацівники лондонського метро домоглися поступок роботодавця

П рацівники лондонського метро домоглися поступок роботодавця

  Після рішення загального комітету профспілки RMT від 5 травня профспілко­ва організація працівників метрополітену з Великої Британії скасувала запла­нований страйк у лондон­ському метро, оскільки вдалося домогтися посту­пок від роботодавця.

  Страйк планувався як третя хвиля протестів трудового ко­лективу протягом кількох останніх місяців на захист ро­бочих місць і зайнятості. Ро­ботодавець лондонського метрополі­тену (LU) оприлюднив свої плани мо­дернізації його системи в листопаді 2013 року без будь-яких консультацій з профспілкою. Документ містив пла­ни зачинення квиткових кас на бага­тьох станціях, що викликало стурбо­ваність у зв’язку з безпекою пасажи­рів та забезпеченням їм безперешкод­ного доступу до вагонів метро. Зага­лом планувалося скоротити майже тисячу працівників.

Страйкові дії в лютому переконали роботодавців у необхідності залучати профспілки до процесу прийняття рі­шень про заплановане зачинення квит­кових кас та скорочення штатів, але не­вдовзі переговори з національною по­годжувальною службою було зірвано.

48-годинний страйк членів проф­спілки RMT наприкінці квітня допо­міг повернути за стіл переговорів ро­ботодавців і профспілку. Тепер усі її відділення братимуть участь у проце­сі прийняття рішень роботодавцем LU стосовно закриття окремих кас та скорочень на кожній станції, а також щодо пропонованої роботодавцем програми модернізації метрополіте­ну. Таким чином, профспілці вдалося зміцнити свою позицію, і вона зможе захищати кожне робоче місце.

Виконуючий обов’язки генерально­го секретаря профспілки RMT Мік Кеш зазначив, що завдяки солідарнос­ті та рішучому настрою членів проф­спілки, працівників лондонського ме­тро та їхньої непохитної готовності брати участь у страйку вдалося досяг­ти реальних зрушень і значного про­гресу з найголовніших питань. Наразі сторони мають провести переговори щодо скорочення штатів, обсягів по­слуг і безпеки на метрополітені.

Нещодавно 24-годинний страйк провів допоміжний персонал компа­нії «Лондонський транспорт». Члени профспілки RMT і споріднених член­ських організацій Міжнародної феде­рації робітників транспорту (МФТ) – профспілок Transport Salaried Staffs’ Association та Unite перебувають у трудовому конфлікті з цим робото­давцем у питаннях оплати праці та пенсійного забезпечення.

 

 

 Молоді профспілковці обговорили нагальні проблеми сьогодення

  У м. Вадул луй Воде 9–11 травня відбувся третій форум Молодіж­ної організації у рамках Націо­нальної конфедерації профспілок Молдови (НКПМ), в якому взяли участь понад 150 молодих членів профспілок з усієї країни, а також гості з-за кордону.

Мета форуму – активізація діяльності молодіжних структур при національно-галузевих профспілкових центрах і зміц­нення їх співпраці, виявлення та засто­сування професійних навичок та твор­чих здібностей членів профспілок.

Учасники заходу обговорили проблеми, що хвилюють молодь країни. Протягом трьох днів роботи форуму молоді пред­ставники профспілок брали участь у низці інтерактивних заходів, спрямова­них на реалізацію їх професійного і творчого потенціалу.

 

 

 МЕКСИКА: Наполеон Гомес Уррутіа удостоєний премії Свенссона

  Мексиканський профспілковий лідер Наполеон Гомес Уррутіа став лауреа­том престижної Міжнародної премії ім. Артура Свенссона за 2014 рік. Го­мес Уррутіа очолює Національну профспілку гірників і металургів Мек­сики. Ось уже багато років він зму­шений жити у вигнанні в Канаді че­рез погрози та постійне пересліду­вання з боку мексиканської влади.

Наполеон Гомес Уррутіа відігравав і, попри вигнання, відіграє ключову роль у боротьбі за права профспі­лок та свободу об’єднання в Мек­сиці, гідні зарплати та умови праці робітників, незалежність мексикан­ських профспілок від державних органів і роботодавців. Він став го­ловною мішенню жорсткої анти­профспілкової кампанії, розпочатої урядом і власниками великих гір­ничодобувних підприємств.

Профспілковий лідер був номіно­ваний на премію Свенссона вико­навчим комітетом Глобальної спіл­ки IndustriALL. Премією відзнача­ють досягнення окремих профспіл­кових активістів, профспілок та їх­ніх об’єднань у сфері боротьби за трудові права. Вона заснована най­більшими норвезькими профспіл­ками і вручається щорічно.

 

 

 Лідери цивільної авіації МФТ зустрілися з колегами

  Делегація представників секції цивільної авіа­ції Міжнародної федерації робітників тран­спорту налагодила більш тісні стосунки з трудя­щими Куби під час поїздки до країни з місією солідарності, що відбулася на початку травня.

  До складу делегації, метою якої було зміц­нення дружніх зв’язків з лідерами проф­спілок на Кубі, ввійшли секре­тар секції цивільної авіації МФТ Габріель Мочо, регіо­нальний секретар МФТ по країнах Латинської Америки Антоніо Фріц, а також пред­ставники працівників авіації з Аргентини, Мексики, Панами, Бразилії, Іспанії та Венесуели.

Під час візиту члени делега­ції зустрілися як із профспіл­ками, так і з трудящими кра­їни. Вони також відвідали на місцях тих, хто працює в міжнародних аеропортах Хосе Марті та Хуан Гуальбер­то Гомес. Поїздка співпала з міжнародним днем трудя­щих, що надало можливість членам делегації разом з ку­бинськими робітниками взя­ти участь у параді на площі Революції м. Гавани.

Як зазначив Габріель Мочо, лідери цивільної авіації регіо­ну та представники іспанської галузевої профспілки зустрі­лися з робітниками аеропор­тів, авіаліній та інших підроз­ділів цивільної авіації. Відвідувачі стали свідками того, на якому високому рівні відбува­ється діалог авіапрофспілок і державних авіаційних компа­ній, що сприяє поглибленню стосунків між сторонами.

 

 

 Семінар для представниць неформального сектору транспорту

Активістки з Кенії, Танзанії та Уганди зібрали­ся в м. Кампалі, щоб обмінятися досвідом і дізнатися про нові практичні методи роботи, спрямовані на зміцнення профспілок жінок-транспортників неформального сектору.

Семінар став части­ною проекту МФТ для робітників тран­спорту неформаль­ного сектору, який підтри­мав нідерландський центр FNV Mondiaal. Більшість учасниць семінару є праців­никами неформального сектору, серед яких жінки-водії, кондуктори, касири з продажу квитків та пред­ставниці інших професій.

Під час навчання жінки на­вчалися картуванню, щоб знаходити та наносити на мапу дані про неформаль­них робітників, які перебува­ють у їхній місцевості. Ці за­няття поєднувалися з прак­тичним навчанням в одному з найбільших автобусних вокзалів м. Кампали, де учасниці проводили опиту­вання серед представниць різних професій. Вони вико­ристовували отриману ін­формацію для встановлення картини способу життя таких жінок, їхніх основних про­блем на робочих місцях.

Учасниці семінару поділи­лися між собою досвідом роботи й на основі адапта­ції організаційного посібни­ка МФТ спільно розробили методи залучення до проф­спілок тих жінок, які тру­дяться в неформальному секторі. Також було розро­блено стратегію роботи на поточні 12 місяців.

 

  Коротко

  ГРЕЦІЯ| Дворічна профспіл­кова кампанія солідарності завершилася юридичною пе­ремогою робітників суднобу­дування, ув’язнених за праг­нення бути членами проф­спілки POEM, що входить до складу Глобальної спілки IndustriALL.

ЛАТВІЯ| УРизі відбувся про­тест працівників освіти і на­уки, в якому взяли участь близько 5 тис. осіб. Підтри­мати колег також прибули освітяни з Литви, Естонії, Польщі, Брюсселя, щоб спільно вимагати гідної оплати праці для латвійських педагогів. Акція протесту розпочалася ходою від бу­динку кабінету міністрів та закінчилася біля будівлі мі­ністерства освіти і науки, де відбувся мітинг. На мітинг були запрошені представни­ки держави – прем’єр-міністр Лаймдота Страуюма, міністр освіти і науки Іна Друвіете, міністр фінансів Андріс Вілкс. Як наголошу­ють представники Латвій­ської профспілки працівників освіти і науки, діюча модель фінансування освіти не за­безпечує справедливої опла­ти праці вчителів. Педагоги вимагають розробити графік оплати праці, який передба­чає щорічне підвищення зарплат на 10% доти, доки вони не досягнуть середньо­го рівня ЄС.

АВСТРАЛІЯ| Найбільший морський термінал з відван­таження залізної руди в Ав­стралії – порт Хедленд може зупинитися на невизначений термін через безстроковий страйк робітників порту. Пра­цівники вимагають підвищен­ня зарплати та збільшення щорічних оплачуваних від­пусток. Морська профспілка Австралії погодила необме­жену зупинку роботи служ­бовців порту Хедленд, одно­стайно проголосувавши за страйк. Зупинка терміналу може зменшити обсяги від­вантаження залізорудної си­ровини компаніями Fortescue та BHP Billiton, менеджери яких заявили, що збитки за день страйку робітників ста­новитимуть 94 млн дол. США

24.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання