« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

МФТ вимагає розслідування ситуації в авіалінії NAS

МФТ вимагає розслідування ситуації в авіалінії NAS

  Профспілки Міжнарод­ної федерації транспорт­ників заявляють, що готові стати на захист умов пра­ці співробітників норвезь­кої авіалінії NAS. Членська організація МФТ, норвезь­ка профспілка Parat давно проводять кампанію про­ти трудової практики, щo поширена в авіалінії NAS. Авіалінія відома тим, що намагається обійти сканди­навські законодавчі вимоги завдяки застосуванню аут­сорсингу – передачі контр­актів на послуги зовнішнім підрядникам.

  У лютому ц. р. NAS отримала лі­цензію для польотів з Ірландії та подала заяву до департа­менту транспорту США з про­ханням дозволити польоти між Європою і США. Якщо заяву буде задоволено, компанія дістане право здійснювати дальні польоти до США, при цьому використовуватиме працю робітників так, що їхні права не бу­дуть захищені ні законодавством США, ні ЄС.

Кілька членських організацій Між­народної федерації транспортників із США взяли участь у демонстрації на захист прав трудящих. На засіданні комітету працівників кабінних екіпа­жів МФТ профспілки домовилися про те, що вимагатимуть від департамен­ту транспорту США якомога більше інформації про кадрові плани авіалі­нії NAS.

МФТ наразі вимагає від урядів Норвегії та Ірландії дізнатися плани авіалінії NAS стосовно трудових ре­сурсів, а також має намір звернутися до єврокомісії з проханням розгляну­ти європейську політику зручних пра­порів і той соціальний демпінг, який у результаті може виникнути. МФТ уже застерігала про небезпеку вико­ристання практики зручних прапорів у цивільній авіації на міжнародному рівні. Це питання неодноразово пору­шувалося на нарадах Міжнародної ор­ганізації праці та Міжнародної орга­нізації цивільної авіації.

Коментуючи ситуацію, секретар секції цивільної авіації МФТ Габрі­ель Мочо Родрігес наголосив, що якщо авіалінія отримає дозвіл на по­льоти, то авіакомпанія NAS може створити небезпечний прецедент щодо порушення прав трудівників. За його словами, трудове законодав­ство існує не просто так, і будь-які спроби обійти національні чи міжна­родні закони наштовхнуться на жор­стку відсіч профспілок, урядів і зако­нодавчих органів.

 

 

 БЕЗІЛА ТУАЛУ ЗВІЛЬНИЛИ ІЗ В’ЯЗНИЦІ

  Юридичного радника профспілки транспортни­ків Свазіленду Безіла Туа­лу звільнено з-під варти. Його було заарештовано у 2012 році за активну участь в акціях протестів.

Королівство Свазіленд – одна із кран, де серйозно порушуються права проф­спілок. У лютому ц. р. міжнародна делегація, яку направила до Свазі­ленду МФТ, відвідала Туа­лу у в’язниці, вимагаючи його звільнення. Члени делегації зустрілися із представниками посоль­ства США. Після цього профспілки із США за під­тримки МФТ і МКП згада­ли про справу Туали в офіційному документі, що його було подано до департаменту торгівлі США, який, у свою чергу, невдовзі розглядатиме особливу торговельну угоду зі Свазілендом. В умовах і положеннях уго­ди визначаються основні права профспілок.

Несподіване рішення про звільнення Туали було прийнято за кілька днів до того, як департамент торгівлі США почав роз­глядати торговельну уго­ду зі Свазілендом.

Однак, вважають пред­ставники профспілки транспортників, такого кроку недостатньо, і Сва­зіленду мають відмовити у підписанні угоди. Адже кілька активістів націо­нального центру профспі­лок Королівства усе ще перебувають під аре­штом після участі в де­монстрації. Також надхо­дять повідомлення про те, що поліція викрала ще одного профспілкового лідера, намагаючись зі­рвати заплановану де­монстрацію.

 

 

 ГРУЗІЯ: ПАРЛАМЕНТ ПРИЙНЯВ АНТИДИСКРИМІНАЦІЙНИЙ ЗАКОН

  Грузинські парламентарі 17 квітня висловилися за прийняття закону «Про забо­рону усіх форм дискриміна­ції». За нього проголосували 110 депутатів.

Новий закон передбачає за­борону будь-якої дискримі­нації громадян – за похо­дженням, національністю, ві­росповіданням, професією, статтю та сексуальною орієн­тацією. Його вимоги стосу­ються усіх сфер громадського життя. Законопроект забезпе­чить внесення змін до кількох законів. Ухвалення законо­проекту є однією із вимог, які Грузія зобовʼязалася викона­ти у рамках Плану дій щодо лібералізації віз із ЄС для отримання короткотерміно­вого безвізового режиму.

Проте Асоціація молодих юристів Грузії вважає новий законопроект менш ефектив­ним від документа, який роз­глядався раніше. Так, пред­ставники громадської органі­зації повідомляють, що із проекту закону зникло поло­ження про запровадження посади інспектора з дотри­мання рівноправʼя, який мав контролювати виконання ан­тидискримінаційного законо­давства, а також положення про штрафи для фізичних або юридичних осіб, установ, що вдалися до дискримінації.

 

 

 ЧЕРЕЗ КОНФЛІКТИ З ПРОФСПІЛКАМИ TOYOTA ПРИЗУПИНИЛА ВИПУСК АВТОМОБІЛІВ

  Найбільша у світі автомобілебудівельна корпорація Toyota Motor Corp. на невизначений термін закрила два заводи в Індії, де з минулого року не припинялися го­стрі конфлікти з робітниками через заробітну плату.

  Обидва заводи розміщені в ін­дійському штаті Карнатака в районі міста Бангалор. Пред­ставники Toyota зазначають, що локаут – вимушений захід, до якого вдалися задля забез­печення безпеки співробітни­ків і запобігання насильству. Компанія заявила про наміри продовжувати переговори із профспілкою, проте коли заво­ди відновлять свою роботу – допоки не відомо.

Сумарна потужність двох заво­дів – близько 310 тис. автомо­білів на рік. На підприємствах збирали седани Camry та Corolla.

 

 

 GEORG FISCHER ЗВІЛЬНЯЄ 37 ПРОФСПІЛКОВИХ АКТИВІСТІВ

  Швейцарська корпорація Georg Fischer вирішила «звести рахунки» з членами профспілки Lastik-Is за те, що вони намагалися створити на своєму підпри­ємстві – турецькій компанії-постачальнику Georg Fischer Hakan Plastik профспілкову організацію.

  Транснаціональна корпорація Georg Fischer працює у 32 краї­нах, є лідером на ринку труб, а також великим постачальни­ком автокомплектуючих і механіки.

Її робітники вступили до проф­спілки робітників нафтохімічної та гумової промисловості Lastik- Is, членської організації проф­центру DISK та Глобальної спіл­ки IndustriALL.

Тим часом швейцарська компа­нія не вважає за потрібне пова­жати їхні права, попри те, що створена організація була на­лежним чином зареєстрована у міністерстві праці та соціально­го захисту Туреччини та пред­ставляє понад 50% спілчан. Ке­рівництво відмовляється вести переговори з профспілкою. Вже звільнено 37 робітників. Мене­джери почали викликати чле­нів профспілки «на розмову», залякувати їх, вимагаючи вийти із профспілки.

Міністерство соціальної політи­ки і соціального захисту наді­слало на адресу всіх сторін офі­ційний сертифікат, який засвід­чує, що на обліку в профспілці Lastik-Is перебуває необхідна більшість робітників, що дозво­ляє профспілці бути стороною колективних переговорів. По­при це, Georg Fischer і далі за­ймає антипрофспілкову пози­цію, відмовляючись від будь- яких зустрічей як на національ­ному, так і на міжнародному рівнях.

 

 

 KELLOGGʼS – ПʼЯТЬ МІСЯЦІВ ЛОКАУТУ

  Робітники світової корпорації із виробництва зер­нових продуктів Kelloggʼs в американському місті Мемфіс із 22 жовтня 2013 року не можуть вийти на роботу: компанія оголосила локаут.

  Причина конфлікту – прагнення менеджменту корпорації навʼязати працівникам новий колдоговір, за яким вони змо­жуть наймати на підприємство працівників, які будуть повніс­тю безправними – не матимуть не тільки повної, а й постійної зайнятості. Менеджмент нама­гається знищити профспілкову організацію на підприємстві, називаючи це програмою «За­йнятість майбутнього».

Тим часом робітники в Мемфісі борються не тільки за свої пра­ва. Адже Kelloggʼs планує за­крити фабрики в Канаді та Ав­стралії, де також діють сильні профспілки, і перенести вироб­ництво у Мемфіс.

17.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання