« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Профспілковий лідер Кім Джангву вийшов на волю

Профспілковий лідер Кім Джангву вийшов на волю

  Завдяки міжнародній кампанії Amnesty International та підтримці глобальних профспілок, у тому числі МКП та IndustriALL, корейський профспілковий лідер та право­захисник Кім Джангву був звільнений. Решта 14 засу­джених профлідерів і досі перебувають у в’язниці.

  Колишній лідер первинної профорганізації робіт­ників Ssangyong Motor Корейської профспілки робітників-металістів, членської організації Глобальної спілки IndustriALL, Кім Джангву був заарешто­ваний в липні 2013 року за участь у протестних акціях на підтримку ро­бітників, звільнених компанією Ssangyong Motor у 2009 році, і в пам’ять про 24 робітни­ків і членів їхніх сімей, котрі скоїли самогуб­ство чи загинули внаслі­док стресів, отриманих під час звільнення. Існу­вала серйозна загроза того, що Верховний Суд ухвалить рішення про посилення покарання Джангву.

Відповідно до півден­нокорейського законо­давства, робо­тодавці мо­жуть наклада­ти на профспіл­ки та їхніх лі­дерів великі штрафи, аж до «арешту їхньо­го майна за пе­решкоджання підприємниць­кій діяльнос­ті». Приміром, загальна сума претензій до національного профцен­тру KCTU склала близько 122 млн дол. США. За рі­шенням окружного суду робітники Ssangyong зобов’язані були сплати­ти близько 1,28 млн дол. як компенсацію поліції та 3,1 млн дол. компанії за збиток, завданий під час страйку.

Ще в 2009 році Міжна­родна федерація мета­лістів, одна з трьох орга­нізацій – засновників Глобальної спілки IndustriALL, повідомила про жорстоку реакцію з боку корейського уряду на за­конний трудо­вий спір, коли члени проф­спілки праців­ників Ssangyong Motor ого­лосили страйк на знак протес­ту проти масо­вих звільнень, проведених компанією в порушення діючого колективного договору без повідомлен­ня про них профспілки.

Тоді, в травні 2009-го, 77-денний сидячий страйк був жорстоко при­душений. При цьому по­ліція з гелікоптерів роз­пилювала на учасників акції їдкі хімічні речови­ни, застосовувала елек­трошокери, створюючи загрозу для життя людей і завдаючи їм серйозних травм. Оскільки це не зу­пинило робітників, їх по­збавили права доступу до головних потреб життє­діяльності, таких як про­дукти харчування, вода та навіть перша допомо­га пораненим.

Більше року тому ни­нішній президент Респу­бліки Південна Корея пообіцяв провести пар­ламентську перевірку масових звільнень у Ssangyong Motor. Але, на жаль, обіця

 

 

Греція: умовний термін за акції протесту

  До умовних термінів ув’язнення засу­див суд 25 робітників ливарного заво­ду, що поблизу Афін, які страйкували в 2012 році, незважаючи на рішення суду.

Дев’ятимісячний страйк сталеливар­ного заводу Hellenic став рекордним за тривалістю в сучасній грецькій істо­рії. Протестувальники намагалися до­битися скасування звільнення 40 спів­робітників підприємства.

У липні 2012 року страйкарів розігна­ла поліція. Спецназ використав кийки та сльозогінний газ, аби прорвати ото­чення робітників на ливарному заво­ді, що був зачинений через страйк із листопада 2011 року. Страйкарі не пускали на завод штрейкбрехерів із числа робітників. Як запевняли пред­ставники влади, їм довелося втрути­тися тому, що понад 100 заводчан звернулися до поліції із проханням за­хистити «священне право» на працю.

Голова, заступник голови та секретар заводського профкому були засуджені до 23 місяців тюремного ув’язнення з випробувальним терміном на три роки за невиконання рішення суду щодо припинення страйку та незаконне за­стосування сили. Ще 22 сталевари за­суджені на 21 місяць позбавлення волі з відтермінуванням на три роки.

 

 

 Колишні міліціонери заявили про відсутність коштів на житло

  Відповідно до феде­рального закону «Про соціальні гарантії спів­робітникам органів внутрішніх справ Російської Федерації та внесення змін до деяких законодавчих ак­тів Російської Федерації» понад 3 тис. сімей співробіт­ників та пенсіонерів органів внутрішніх справ Дагестану стоять у черзі на отримання одноразової соціальної ви­плати на отримання житла. Проте, як інформує МВС РФ, за два роки після набрання чинності даного закону фі­нансову допомогу отримала лише 51 сім’я. За словами екс-лідера поліцейської профспілки Руслана Расуло­ва, в законі чітко не визначе­ні терміни виділення одно­разової виплати.

 

 

 Проти директора ЦЗ порушено кримінальні справи

  В Урванському районі слідчі органі поруши­ли чотири криміналь­них справи стосовно директора районного цен­тру зайнятості населення та його знайомих, яких підо­зрюють у зловживанні служ­бовими повноваженнями, посібництві у шахрайстві. За словами слідчих, у травні 2012 року начальник район­ного центру зайнятості ра­зом із своїми спільниками виготовив фіктивні доку­менти, які надав до мініс­терства сільського господар­ства КБР для отримання бю­джетних коштів у рамках ре­алізації республіканської програми підтримки ферме­рів. На основі цих докумен­тів на розрахунковий раху­нок підозрюваного було пе­рераховано 500 тис. рублів. Чиновник неодноразово, у відсутність позитивного ви­сновку експертної комісії, одноосібно розглядав і сприяв отриманню субсидій на створення додаткових робочих місць сином свого знайомого, який надавав фіктивні документи. Таким чином, загальної шкоди фе­деральному та місцевому бюджетам завдано на 940800 рублів.

 

 

 Профспілки розпочали загальнонаціональний страйк

  Загальнонаціональний страйк профспілок ро­бітників транспорту та низки інших галузей, що став найбільшою акцією протесту в Аргентині за кіль­ка останніх років, паралізу­вав звичне життя в усіх ве­ликих містах країни.

Профспілки вимагають під­вищення зарплати в зв’язку з інфляцією, річний рівень якої сягнув позначки 30%, призу­пинення рішення про скасу­вання субсидій на водо- та газопостачання. Крім того, організатори протесту вима­гають від уряду підвищення пенсій, скасування податку на додану вартість та збіль­шення соціальних виплат.

В Аргентині не працюють громадський транспорт і ме­тро, паралізоване залізнич­не сполучення, зачинені ав­тозаправні станції, медичні заклади приймають тільки термінові виклики, з вулиць не вивозиться сміття.

 

 Коротко

  ШВЕЙЦАРІЯ| У Женеві від­булося засідання спеціалізо­ваного тристороннього комі­тету Міжнародної організації праці з питання внесення по­правок до Зведеної конвенції МОП 2006 року про працю в морському судноплавстві. На засіданні було розглянуто два пакети поправок, розробле­них спільною робочою гру­пою МОП і Міжнародної мор­ської організації, що стосува­лися відповідальності судновласників.

КОСТА-РИКА| Американ­ський виробник чипів Intel за­криває підприємство у Коста-Риці, що призведе до скоро­чення 1500 осіб. Закриття під­приємства, продукція якого складала вагому частину екс­порту країни, відповідає пла­ну скорочення витрат, раніше проголошеному компанією.

БРАЗИЛІЯ| Будівельники олімпійських об’єктів у м. Ріо-де-Жанейро продовжують розпочатий раніше страйк. Акцію протесту підтримують більше 2 тис. робітників. Їхні вимоги будуть у черговий раз розглянуті у регіональній су­довій інстанції по трудових спорах. Як компроміс на пе­реговорах з роботодавцями страйкарі готові прийняти збільшення заробітної плати на 9%. Вони також погодили­ся на оплату понаднормових годин на 80%.

МОЛДОВА| Понад 6 тис. ви­кладачів вийшли на площу Великого Національного Зі­брання на знак протесту про­ти відмови влади підвищити їм зарплати на 50% з 1 травня. Педагоги погрожують уряду країни загальнонаціональним страйком напередодні екза­менів на ступінь бакалавра, якщо законодавчий орган не врахує надані зміни. Крім під­вищення зарплати, вчителі вимагають встановити оклад для першого розряду ЄТС у розмірі прожиткового мініму­му, підвищити низку надба­вок до зарплати за вчений ступінь і збільшити розмір стипендій для всіх категорій студентів.

 

27.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання