« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Влада пом’якшила вирок засудженим нафтовикам

Влада пом’якшила вирок засудженим нафтовикам

Протягом трьох місяців, з грудня 2013 по бере­зень 2014 років, на сайті LabourStart тривав онлайн-етап кампанії за звільнення лідерів жанаозенського страйку нафтовиків. На початок кампанії залишали­ся ув’язненими Танатар Калієв, Шабдал Уткілов, Тал­гат Сактаганов, Нарін Джарілгасінов, Канат Жусип­баєв, Максат Досманамбетов і Роза Тулєтаєва, які мали бути звільненими в 2015–2018 роках.

У ході онлайн-кампанії на адресу президента Ка­захстану Нурсул­тана Назарбаєва було направлено понад 11 тис. листів з усього світу з вимогою звільни­ти нафтовиків Жанаозе­на. В цей час у Росії, Україні, Швейцарії, Ве­ликобританії та інших країнах відбулися кон­ференції, публічні акції та кінопокази, присвяче­ні боротьбі жанаозен­ських робітників-нафтовиків, де лунали вимо­ги про їх негайне звіль­нення. Кампанія привер­нула увагу міжнародної спільноти, її підтрима­ли профспілки України, Білорусі та Грузії. Гене­ральний секретар Між­народної конфедерації профспілок Шаран Бар­роу звернулася до прези­дента Казахстану із за­кликом звільнити на­фтовиків Жанаозену.

Влада Казахстану хоча й публічно не реагу­вала на міжнародну кам­панію, однак вимушена була дослухатися до її ви­мог і пом’якшити вироки ув’язненим лідерам ро­бітників. На початку січ­ня 2014 року Атираусь­ким міським судом було прийнято рішення про переведення Рози Тулє­таєвої до колонії-поселення. Вона вже відбула одну третину покарання, повний термін якого спливає в січні 2017 року. Через кілька днів на волю (умовно-дострокове звільнення) вийшов Тал­гат Калієв, термін ув’язнення якого закінчувався в грудні 2016 року. Напри­кінці березня був пом’якшений вирок Максату Досманамбетову та Нарі­ну Джарілгасінову, котрі наразі відбуватимуть свій термін у місті Актау в режимі колонії-поселення. Терміни їхнього ув’язнення закінчуються у грудні 2017 року.

На сьогодні відбува­ють покарання два акти­вісти страйку жанаозен­ських нафтовиків – Шаб­дал Уткілов і Канат Жу­сипбаєв, які за вироком мають звільнитися відпо­відно в січні 2017 та 2018 років. Вони залишаються останніми ув’язненими нафтовиками за «жанаозенською справою».

Як зазначила прези­дент Конфедерації віль­них профспілок Казах­стану Лариса Харькова, КВПК безумовно підтри­мує вжиті владою дії щодо лідерів страйку нафтовиків. «Ми розгля­даємо пом’якшення ви­років як прагнення вла­ди врахувати думку міжнародної профспіл­кової спільноти й піти їй назустріч», – сказала вона. Водночас прези­дент КВПК наголосила, що наразі не можна при­пиняти міжнародну кампанію, яку прово­дить Конфедерація віль­них профспілок Казах­стану за підтримки брат­ніх профспілок, оскіль­ки за ґратами лишають­ся двоє робітників-нафтовиків. «Ми добива­тимемося їхнього звіль­нення, а також повного виправдання всіх робітників-нафтовиків, засу­джених за організацію та участь у масових за­ворушеннях», – підсуму­вала Лариса Харькова.

 

УДМУРТІЯ: Медики Сарапула захищають свої права

На ім’я т. в. о. глави Республіки Удмуртія Олександра Соловйова було направлене колективне звер­нення, підписане майже повним складом середнього медичного персоналу трьох поліклінік міста Сарапула.

Узверненні наводяться скандальні факти систематичного порушення трудових прав медсестер та прове­дення пікетування будівлі Адміні­страції Сарапула. Увипадку ігнору­вання своїх вимог медичні праців­ники пообіцяли відмовитися від чергувань у вихідні дні та роботи за федеральною програмою масо­вої диспансеризації населення, що не оплачуються роботодавцем.

Рішення розпочати активні дії було прийнято на установчих зборах первинної профспілкової організа­ції Міжрегіональної профспілки працівників охорони здоров’я «Дія». Узібранні взяли участь 15 співробітниць з усіх трьох полі­клінік міста та Сарапульської місь­кої лікарні № 1. Проте підписи під колективним зверненням на ім’я головного лікаря поставили вже 36 медичних сестер, тобто майже весь середній медичний персонал лікарні.

 

Профспілки Skoda Auto вимагають підвищення зарплати

Профспілки вимагають від керівництва чесь­кого автогіганта узго­дити підвищення зарплат для робітників до кінця дії колективного дого­вору, в іншому ж випадку буде оголошено страйк. Як заявив голова профспілки Kovo Ярослав Повшик, якщо не вдасться домовитися, страйкарі готові до пасивно­го спротиву в рамках дого­ворів і законодавства, що значно вплине на стан ви­робництва автомобілів.

За словами профлідера, профспілки спочатку не ви­магали суттєвого підвищен­ня оплати праці в поточному році, але компанія не врахо­вує загального падіння ре­альних зарплат. Урамках нині чинного договору, за рік зарплати робітників Skoda Auto зросли на 3%.

 

Видобувачі золота припинили страйк

У місцевості Казреті по­новили роботу 3 тис. робітників золотови­добувних підприємств RMG-Gold і RMG-Copper. Під час страйку, який був оголо­шений 14 лютого, шахтарі вимагали поновити на робо­ті 186 звільнених співробіт­ників RMG-Gold, а також по­ліпшити умови праці.

Як повідомив голова проф­спілки гірничої, металургій­ної та хімічної промисловос­ті Грузії Тамаз Долаберідзе, страйк було вирішено при­пинити після того, як сторо­ни дійшли компромісних рі­шень у питаннях звільнених працівників, заробітної пла­ти, умов праці та страхуван­ня. Після переговорів з ке­рівництвом підприємств RMG-Gold і RMG-Copper до­сягнуто домовленості, що адміністрація повертає на роботу 87 осіб, а ще 50 пла­нується прийняти на роботу протягом двох місяців. При цьому заплановано укласти нові страхові угоди і колек­тивний трудовий договір.

 

«Ні – приватизації системи водопостачання!»

Профспілка робітників водопостачання Перу (FENTAP) проводить кампанію проти спро­би уряду країни приватизу­вати державну систему во­допостачання. Приватизація санітарних систем призведе до зростання комунальних платежів, причому місцевим громадам доведеться плати­ти за їх же власні ресурси! Під загрозою опиняться пра­ва робітників і профспілок.

Президент FENTAP Луїс Ісар­ра звернувся до міжнарод­ного профспілкового руху з проханням про підтримку. «Президент Хумала обрав хибний шлях, – наголосив профспілковий лідер. – Він піддався тиску з боку корпо­рацій та правих партій і хоче перетворити наш сектор на додаткове джерело прибут­ку. Наша профспілка, братні організації робітників у Перу, громадські організації в нашій країні проводять кампанію, щоб зупинити це рішення. Ми закликаємо ор­ганізації робітників усього світу до солідарності. Уряд повинен почути протест не тільки всередині країни, а й за її межами».

 

Коротко

ВЕЛИКАБРИТАНІЯ| Понад 14 тис. британських адвокатів узяли участь у третій цьогоріч­ній акції протесту проти полі­тики міністерства юстиції. Цим заходом юристи намага­ються домогтися перегляду рішення про скорочення фі­нансування, прийнятого з ме­тою зниження дефіциту бю­джету й економії державних коштів.

ІНДІЯ| Робітники заводу Sriрerumbudur компанії Nokia India, що в індійському місті Ченнаї, вирішили поєднати страйк із голодуванням. Та­ким чином його учасники ви­словили своє занепокоєння щодо можливих скорочень, пов’язаних із затримкою пе­реходу заводу у власність кор­порації Microsoft. Раніше Nokia India вже заявляла про можливість скорочення шта­тів на своєму виробництві складання Sriperumbudur у Ченнаї через податковий спір, який ніяк не вдається врегу­лювати. Через суперечку ке­рівники ІТ-сектору в минуло­му році навіть заморозили ак­тиви компанії.

НІМЕЧЧИНА| Авіакомпанія Lufthansa скасовує близько 4 тис. авіарейсів через призна­чений на початок квітня страйк пілотів, що є одним з найбільших страйків в історії компанії. Профоб’єднання Vereinigung Cockpit домага­ється підвищення заробітної плати та поліпшення умов праці для льотчиків.

ПАРАГВАЙ | Україні відбувся перший за 20 років загально­національний страйк. Тисячі громадян протестували проти планів приватизації економі­ки, вимагали збільшення зарплат та скорочення тари­фів на проїзд у громадському транспорті. Напередодні акції протесту зачинилися біль­шість підприємств, крамниць та шкіл, не вийшли на марш­рути автобуси й таксі. Страйк вплинув навіть на роботу ліка­рень, де лишився тільки чер­говий персонал. Соціальний вибух спричинила заява уря­ду про плани надання конце­сій приватним компаніям з метою залучення інвестицій для боротьби з бідністю.

06.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання