« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

США: працівники McDonald’s захистилисвої права

США: працівники McDonald’s захистилисвої права

У Нью-Йорку власник семи ресторанів міжнародної кор­порації McDonald’s Роберт Сиснерос погодився випла­тити майже 500 тис. доларів компенсації співробітникам, які звинувачували компанію у порушенні своїх прав.

Як заявили представники про­куратури Нью-Йорка, відпо­відно до умов досудового вре­гулювання цю суму буде розді­лено між 160 співробітниками. Сиснерос також пообіцяв роз­слідувати всі випадки пору­шення трудового законодав­ства в ресторанах McDonald’s, які йому належать.

Раніше в суди трьох амери­канських штатів – Каліфорнії, Мічигану та Нью-Йорка надій­шли сім позовів проти корпо­рації. McDonald’s звинувачу­вали у систематичному пору­шенні прав персоналу, у тому числі незаконному зниженні заробітної плати.

У позовах, зокрема, йшлося проте, що працівникам не відшкодовували витрати на прання уніформи. У підсумку з урахуванням цих витрат їхня заробітна плата виявилася нижчою за мінімально визна­чену законом, яка становить у США 7,25 долара за годину. Крім того, частині персоналу доводилося працювати по­наднормово без додаткової оплати.

 

Через конфлікти з профспілками Toyota призупинила випуск автомобілів

Найбільша у світі автомобілебудівельна корпорація Toyota Motor Corp. на невизначений термін закрила два заводи в Індії, де з минулого року не припинялися го­стрі конфлікти з робітниками через заробітну плату.

Обидва заводи розміщені в ін­дійському штаті Карнатака в районі міста Бангалор. Пред­ставники Toyota зазначають, що локаут – вимушений захід, до якого вдалися задля забез­печення безпеки співробітни­ків і запобігання насильству. Компанія заявила про наміри продовжувати переговори із профспілкою, проте коли заво­ди відновлять свою роботу – допоки не відомо.

Сумарна потужність двох заво­дів – близько 310 тис. автомо­білів на рік. На підприємствах збирали седани Camry та Corolla.

 

У пенсіонерів з’явиться можливість трудитися до 69 років

Відповідну пропозицію для об­говорення на спеціально ство­реній комісії вніс міністр соці­ального захисту населення країни.

Високопосадовець пропонує надати громадянам країни можливість за бажанням пра­цювати після виходу на пен­сію. Питання про вік виходу на пенсію викликало жваві диску­сії в суспільстві.

Профспілки робітничого класу, «блакитні комірці» доводять, що люди просто не зможуть працювати довше віку, вста­новленого нинішнім законом. Це пов’язано зі специфікою ба­гатьох професій, які потребу­ють фізичної підготовки. Вони переконують, що нині лише у небагатьох представників ро­бочого класу вистачає сил, аби допрацювати до пенсії.

 

Водії заблокували громадський рух

20 березня було заблоковано рух автобусів, трамваїв, потягів метро в основних містах Апеннін – Римі, Мілані, Неаполі, Турині.

Особливо складна ситуація спостерігалася у Венеції, де було призупинено рух понад 50% водних трамвайчиків ва­поретто, які є основним тран­спортом для пересування в місті.

У Римі не працювала одна із гі­лок метро, а також лінії регіо­нального залізничного сполу­чення.

Акцію підтримали всі тран­спортні профспілки на знак протесту проти неспромож­ності влади укласти новий ко­лективний документ, який ре­гулює роботу сектора. Термін попереднього контракту ми­нув сім років тому. Відтак пра­цівники транспортної системи періодично вдаються до про­тестів, аби вплинути на владу.

 

Регулювання трудових відносин і модернізація профспілок

У парламенті Казахстану відбулася конференція на тему «Про регулювання трудових відносин та модернізації проф­спілок РК», на якій виступив голова Федерації профспілок Республіки Казахстан Абельгазі Кусаїнов.

Голова ФПРК акцентував увагу на важливості соціального діа­логу в регулюванні трудових відносин і побудові ефектив­ної системи соціального парт­нерства. Абельгазі Кусаїнов зазна­чив, що для того, аби профспілки мали змогу ефективно захищати права та інтереси робітників, необ­хідні масштабні реформи, зокрема у законодавстві. З цією метою розро­блено проект закону та внесено змі­ни у відповідні законодавчі акти.

Законопроект неодноразово обго­ворювався на різноманітних рівнях за активної участі Федерації та її членських організацій. Відбулися зустрічі у 14 областях, у яких узяли участь понад 6,5 тис. профспілкових активістів. За два з половиною роки профспілки внесли 220 пропозицій, 35 із яких прийнято, їх положення стосуються принципів створення профспілок, їх прав і гарантій, учас­ті в системі соціального партнер­ства.

Сьогодні вже запрацювали статті законопроекту, що по-новому визна­чають функції соціального партнер­ства щодо розширення повноважень і чіткого розмежування функцій ко­місій із соціального партнерства всіх рівнів.

Профспілки впевнені, що при­йняття пакета законопроектів забез­печить запровадження позитивних змін щодо підходів до захисту за­конних прав та інтересів робітників, ефективно позначиться на соціаль­ному захисті працівників.

 

Транспортники святкують перемогу

Нещодавно членські організації Міжнародної федерації працівників транспорту (МФТ) у Мозамбіку та Анголі оприлюднили інформацію про те, що протягом 2012–2013 років завдяки реалізації у регіоні нового освітнього проекту їх профспілкові лави поповнилися майже 5 тис. но­вих спілчан.

Шість членських профспі­лок узяли участь в освіт­ньому проекті МФТ, який відбувся завдяки фінан­совій підтримці фінського профспілкового центру SASK (Центр профспілко­вої солідарності). Осно­вна мета проекту – зміц­нення організаційної ро­боти та набуття навичок ведення переговорів про колективні договори.

Членські організації за­стосували отримані зна­ння щодо ведення пере­говорів, аби домогтися у роботодавців конкретних позитивних рішень для трудящих. Деяким із них вдалося внести в угоди положення про медичне обслуговування та ме­дичне страхування, а одна профспілка навіть спромоглася домовитися із керівництвом про ви­плату робітникам різдвя­ної премії.

Заступник регіонального секретаря МФТ по Афри­ці Анна Каруме, яка коор­динує запровадження освітньої програми, за­значила, що добре спла­новані навчальні заходи дають конкретні резуль­тати, як-от зростання чи­сельності профспілок за рахунок жінок і молоді, внесення нових поло­жень у колдоговори, ви­никають сильні та успішні національні координа­ційні комітети.

 

Коротко

МЕКСИКА | Поліція штату Та­баско оголосила про початок страйку, вимагаючи підви­щення зарплат. Окрім того, правоохоронці вимагають відставки керівництва мініс­терства громадської безпеки Табаско. Влада штату під час перемовин із страйкарями заявила про готовність вико­нати частину їхніх вимог, але відмовляється змінювати ке­рівництво міністерства гро­мадської безпеки. У свою чергу, правоохоронці відмо­вилися повертатися на робо­ту, якщо їхні вимоги не будуть виконані повністю.

ФРАНЦІЯ| Третина рейсів в аеропортах Парижа та інших міст країни були скасовані че­рез страйк авіадиспетчерів, які протестували проти так званого «пакту відповідаль­ності», запропонованого пре­зидентом Франції Франсуа Олландом. Новий план еконо­мічного розвитку передбачає зменшення профспілкових со­ціальних внесків і скорочення робочих місць.

ГРЕЦІЯ| Працівники держсек­тору протестують проти звіль­нення та скорочення трудо­вих прав під тиском «трійки» міжнародних кредиторів. В акції взяли участь працівники держпідприємств, органів місцевого самоврядування, медики державних лікарень, освітяни. Лікарі, зокрема, протестують проти заплано­ваного скорочення їхніх ко­лег, які вісім місяців перебу­вають у так званому трудово­му резерві й отримують міні­мальну зарплату.

НІМЕЧЧИНА | Телекомуніка­ційний концерн Deutsche Telekom до кінця наступного року планує скоротити близь­ко 4900 робочих місць. Таку інформацію оприлюднив представник стратегічного підрозділу компанії T-Systems, працівників якого мають намір скоротити. За словами представника ком­панії, звільнення заплановані не через виробничі причини, а відбуватимуться відповідно до чинних трудових угод.

29.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання