« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Робітники вимагають справедливого законодавства!

Робітники вимагають справедливого законодавства!

Членська організація IndustriALL – Фе­дерація профспілок працівників нафто­вої промисловості Іраку очолює боротьбу іракських профспілок, які вимагають від парламенту ухвалення справедливих за­конів про працю та про профспілки відпо­відно до вимог Міжнародної організації праці. Робітники-нафтовики обговорюють свої подальші дії на підтримку цих вимог.

Попри те, що чинна Конституція Іраку ви­знає право трудящих на об’єднання у профспілки, відсутність но­вого трудового законодав­ства дає змогу уряду і судам, як і раніше, керуватися не­справедливими законами часів Саддама Хуссейна, які забороняють діяльність профспілок у державному секторі та перешкоджають профспілкам здійснювати свої основні права.

На цей час існують три різні версії законів про працю та про профспілки. Документи перебувають на різних стаді­ях законодавчого процесу. Під час конференції, що від­булася в листопаді 2013 року в місті Ербілі, профспілки зу­стрічалися з урядовими деле­гаціями і докладно обговорю­вали законопроекти, у тому числі розроблений профспіл­ками, що повною мірою від­повідає стандартам МОП.

Глобальна спілка IndustriALL організувала Інтернет-кампанію на підтримку цих ви­мог , а також лобіює їх в офі­ційному представництві Іра­ку в Женеві.

Головним для профспілок Іраку є те, що закон про профспілки має поширюва­тися на робітників і служ­бовців державного сектора та визнавати профспілковий плюралізм, який відображає сучасні реалії.

За словами лідера профспіл­ки працівників енергетично­го сектора комунального господарства Хашмея Мух­син аль-Саадаві, новий зако­нопроект про працю, розро­блений урядом, майже не відрізняється від старого. «Крім того, він передбачає виключення працівників державного сектора із сфе­ри його дії, відтак поширю­ватиметься лише на 25% за­гальної чисельності робітни­ків Іраку. Нам потрібні спра­ведливі закони для всіх ірак­ських працівників без винят­ку», – наголосив Хашмей Мухсин аль-Саадаві.

Працівники нафтової про­мисловості продовжують вдаватися до протестних за­ходів. Протягом грудня 2013 року сотні робітників Пів­денної нафтової компанії долучилися до протестів.

Лідер іракських робітників-нафтовиків Хассан Джума’ах зазначив: «На жаль, у ниніш­ньому законопроекті про працю, який обговорюється в парламенті, чимало прога­лин. Іракські профспілки та федерації надіслали свої за­уваження та коментарі до за­кону, але парламент їх не розглядає». Що стосується закону про профспілкові сво­боди, Хассан Джума’ах пояс­нив, що після укладення до­говору з парламентським ко­мітетом із трудових ресурсів профспілки впевнені, що ви­никла змова, спрямована на відкликання законопроекту з парламенту. «Причина в тому, що деякі політичні бло­ки виступають проти проф­спілкового плюралізму. Ми закликаємо міжнародні ор­ганізації переконати парла­мент у необхідності внесен­ня працівників державного сектора в законопроект», – сказав Хассан Джума’ах.

 

МКП критикує законопроект Казахстану про профспілки

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Шаран Барроу звернулася з листом до голови Мажилісу парламенту Казахстану Нурлана Нігматуліна, в якому висловила стурбованість у зв’язку із внесеним до парламенту наприкінці вересня мину­лого року проектом закону «Про профспілки».

Із прийняттям цього за­конопроекту уряд Ка­захстану фактично за­проваджує монополізм у профспілковому русі та обмежує можливості неза­лежних профспілок, зокрема право профспілок на висунен­ня вимог, на організацію та проведення страйків.

«Зробивши висновки з дра­матичних подій та з огляду на надмірність реакції сто­совно робітників, які страй­кували у Жанаозені, МКП підтримує точку зору керів­ництва Казахстану, що така трагедія не має повторитися і що профспілки країни ма­ють відігравати позитивну роль у представленні інтере­сів і вимог робітників через механізми колективних пере­говорів або через мирні про­тестні дії. Ми розуміємо, що відповідні зміни у законодав­стві були розроблені саме з цією метою», – зазначила у своєму листі Шаран Барроу.

Разом із тим, на думку лі­дера МКП, запропонована ре­дакція документа, надто в окремих частинах, не відпо­відає Конвенціям Міжнарод­ної організації праці, що ра­тифіковані Казахстаном. Це поглибить суперечності та призведе до нових трудових конфліктів у країні, а також до обґрунтованої критики з боку міжнародних організацій.

«У спеціальному меморан­думі, підготовленому Міжна­родним бюро праці, окресле­но недоліки пропозицій уря­ду, – йдеться у листі генсекре­таря МКП. – Згідно з міжна­родними трудовими нормами (зокрема Конвенцією МОП № 87), які підтримує Казах­стан, профспілки повинні мати можливість вільно ство­рювати та вступати (або не вступати) до будь-яких ви­щих профспілкових організа­цій, як-от федерації та конфе­дерації, які, у свою чергу, мо­жуть об’єднувати профспілки різних галузей».

У рамках роботи МОП і відповідно до загальної полі­тики організації та її манда­ту МКП просуває міжнародні трудові норми, закріплені в Конвенціях МОП, закликає всі країни до їх дотримання з метою забезпечення реаль­них можливостей захисту ін­тересів трудящих.

У своєму листі Шаран Бар­роу також наголосила на тому, що в рамках роботи та процедур МОП і МКП згада­на невідповідність може бути доведена до наглядових орга­нів МОП, яким МКП повідо­мляє про порушення трудо­вих прав у світі. Таким чи­ном, національне законодав­ство Казахстану у разі його прийняття у подібній редак­ції буде визнане таким, що порушує міжнародні зобов’язання країни, що негативно позначиться на іміджі країни і її профспілкового руху.

МКП уважно стежить за перебігом громадських дис­кусій щодо проекту законо­давства і сподівається, що у ході обговорення парламент урахує зауваження експертів МКП, відтак остаточний текст закону повністю відпо­відатиме міжнародним тру­довим нормам, ратифікова­ним Казахстаном.

Копію листа також було надіслано міністру праці та соціального захисту населен­ня Казахстану Тамарі Дуйсе­новій, голові Федерації проф­спілок Республіки Казахстан Абельгазі Кусаїнову та пре­зиденту Конфедерації віль­них профспілок Казахстану Ларисі Харьковій.

 

Росія: відбувся з’їзд профспілки «Дія»

У Москві відбувся другий (поза­черговий) з’їзд Міжрегіональної профспілки працівників охорони здоров’я «Дія». На з’їзді вирішува­лися організаційно-кадрові питан­ня, пов’язані зі значним зростан­ням профспілкової громади та кількості первинних профспілко­вих організацій з часу проведення з’їзду в жовтні 2013 року. У роботі форуму взяли участь делегати з 11 регіонів країни, що представляють 30 первинних профорганізацій.

Під час зібрання були переобрані керівні органи профспілки. З’їзд підтвердив повноваження співго­лови профспілки Елліни Останіної (м. Іжевськ, Республіка Удмуртія), другим співголовою обрано Ігоря Малахова (м. Санкт-Петербург). Делегати обрали новий склад ради профспілки «Дія», а також за­твердили повноваження оргсекре­таря профспілки Андрія Коновала. Ухвалено поправки до статуту, які спрямовані на зміцнення демо­кратичних механізмів діяльності профспілки та прийняття рішень.

У рамках з’їзду відбулися навчально-методичні семінари, на яких обговорювалися питання про норму­вання праці медичних працівників.

 

Коротко

ГРУЗІЯ | Шахтарі «RMG Gold» і «RMG Copper» оголосили про намір розпочати страйк у зв’язку з відмовою керівни­цтва виконувати зобов’язання відповідно до підписаної 2013 року угоди. Після оголо­шення страйку на обох під­приємствах було оголошено про реорганізацію і звільнено 140 працівників, у тому числі 15 активістів, які брали участь у переговорах із керівни­цтвом. За словами представ­ників профспілки працівників металургійної, гірничодобув­ної та хімічної промисловості Грузії, своїми діями адміні­страція намагається залякати робітників і припинити колек­тивні переговори.

ПАР| Страйк на платинових копальнях у ПАР призвів до загибелі одного з учасників акції протесту. Як повідомив глава компанії «Англо Амери­кен платинум» Кріс Гріффіт, шахтар загинув у результаті сутичок із поліцією.

Зіткнення з поліцією сталося після того, як страйкарі пере­городили палаючими шинами під’їзди до шахти Юніті в пла­тиновому поясі Рустенбург. Шахтарі вимагають збільшен­ня зарплати більш ніж удвічі – до 12,5 тис. рандів на мі­сяць. Роботодавці погодилися збільшити зарплату на дев’ять відсотків, але профспілка від­кинула цю пропозицію.

ІНДІЯ | Банківське життя в країні майже повністю паралі­зоване через страйк праців­ників галузі. Понад мільйон службовців державних і при­ватних банків невдоволені на­мірами влади реформувати банківський сектор, а також низьким рівнем зарплат. У страйку взяли участь банків­ські та офісні працівники 27 банків державного сектора, зокрема Держбанку Індії, а також 12 приватних інозем­них банків.

02.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання