« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Давос–2014: профспілки закликають переглянути світову економіку

Давос–2014: профспілки закликають переглянути світову економіку

Робітники та їхні сім’ї потребують невід­кладної зміни курсу економічної політи­ки. Уряди мають ін­вестували кошти для створення робочих місць, забезпечення соціального захисту та мінімальної заробітної плати. Про це у своїх ви­ступах наголошували лідери глобальних профспілок на міжнародному економічному форумі.

Глобальне опи­тування, про­ведене Між­народною конфедерацією профспілок (МКП) у 13 країнах, показало, що у 87% робітників заробіт­на плата залишається незмінною або нижче рівня прожиткового мі­німуму. Один із восьми респондентів зазначив, що постійно потерпає через фінансові пробле­ми і не спроможний за­безпечувати основні ви­трати на прожиття. За інформацією МКП, фі­нансові прогнози вказу­ють не на відновлення, а на стагнацію економі­ки, до того ж майже 200 мільйонів осіб є безро­бітними.

«Тільки інвестиції мо­жуть дати поштовх до створення робочих місць і сприяти зростанню по­питу. Ми не маємо споді­ватися, що економічне зростання до­поможе ство­рити робочі місця. Віднов­лення гло­бальної еконо­міки потребує підвищення зарплат, це сприятиме зростанню по­питу, зокрема з боку домо­господарств, де є зайняті особи», – зазначила у до­повіді генеральний се­кретар Міжнародної конфедерації профспі­лок Шарон Барроу.

За її словами, мину­лого року спостерігало­ся зростання нерівності та посилення розбіж­ностей між лідерами та пересічними громадя­нами. Тільки 13% учас­ників глобального опи­тування громадськості вважають, що уряди опікуються їхніми ін­тересами. Натомість 28% людей розчаровані або ж вважають, що уряди не діють ні в ін­тересах людей, ні в ін­тересах бізнесу.

Коментуючи допо­відь очільника МКП, ге­неральний секретар Глобальної спілки IndustriALL Юркі Рай­на зазначив, що нерів­ність становить велику перешкоду на шляху віднов­лення економі­ки, а мізерні зарплати не сприяють по­ліпшенню жит­тя працівни­ків. У багатьох країнах і галу­зях зарплати навіть не сяга­ють прожитко­вого мінімуму, відтак праців­ники не забезпечують основні життєві потре­би. «Всі про це знають. Настав час, аби уряди й роботодавці взяли на себе відповідальність», – наголосив Юркі Райна.

План, що його запро­понували профспілкові лідери напередодні фо­руму в Давосі, передба­чає, зокрема, вжиття та­ких заходів:

– забезпечення цільо­вих інвестицій в інфра­структуру для зміцнен­ня довготривалого ви­робничого потенціалу та перехід до низькову­глецевої економіки;

– підвищення купі­вельної спроможності домашніх господарств із низьким і середнім рівнем доходу внаслі­док скорочення нерів­ності, зміцнення інстру­менту колективних пе­реговорів, встановлен­ня достойної мінімаль­ної заробітної плати;

– запровадження ефективних заходів еко­номічної політики рин­ку праці з метою підви­щення рівня кваліфіка­ції та скорочення безро­біття серед молоді, ско­рочення неформально­го сектору економіки, забезпечення гідних умов праці у країнах, де формується ринок, та в розвинутих країнах.

 

ФРАНЦІЯ: крапку у конфлікті поставлено?

Керівництво компанії Goodyear і профспілка CGT, що представляє ін­тереси заводу компанії у французь­кому Ам’єні, досягли угоди, яка має сприяти припиненню шестирічного конфлікту.

У заяві, що її було оприлюднено 22 січня, міністр відновлення про­мисловості Франції Арно Монтебур висловив упевненість, що підписан­ня нової угоди між Goodyear і CGT означає припинення протистояння між двома сторонами. «Я радий за­значити, що дві стороні пішли на по­ступки, тепер, нарешті, ніщо не зава­жатиме продажу заводу», – заявив Арно Монтебур, маючи на увазі, що після досягнення домовленостей за­вод в Ам’єні, швидше за все, при­дбає американська компанія Titan.

За словами міністра, Titan планує зберегти 333 робочих місця та ін­вестувати в завод 40 млн євро впродовж чотирьох років. При цьо­му виробництво легкових шин, де працює близько 1200 осіб, буде остаточно закрите.

Керуючий директор французького відділення Goodyear Dunlop Анрі Дюмортьє повідомив, що сторони домовилися про те, аби робітникам «суттєво збільшили» компенсації.

 

Профспілки зустрілися із главою МВФ

Керівництво Національної конфедерації профспілок Молдови (НКПМ) провело зу­стріч із главою МВФ, на якій обговорюва­лися нагальні проблеми економіки країни.

«За статистикою, 2013 року в Молдові спостерігалося економічне зростання. Це означає, що поточного року життя громадян поліпшить­ся. Такі показники змушують нас продовжувати боротьбу на благо суспільства, вима­гати підвищення заробітних плат, щоб у 2015 році вони досягли рівня прожиткового мінімуму», – наголосив віце-голова НКПМ Петро Кіріак.

Голова профспілки праців­ників сфери соціального об­слуговування та виробни­цтва товарів «Sindindcomservice» Анна Селін, у свою чергу, звернула увагу на те, що велика частина населен­ня не в змозі оплачувати ра­хунки за комунальні послуги через низькі зарплати та пенсії, а керівник профспіл­ки працівників транспорту Борис Рожневський пору­шив проблему нелегальної зайнятості.

Віце-голова НКПМ акценту­вав увагу на тому, що безро­біття серед молоді все ще залишається на високому рівні. За його словами, близько 14–16% молодих людей не можуть знайти ро­боту і закликав МВФ розпо­чати діалог з урядом Молдо­ви для якнайшвидшого ви­роблення оптимальної фор­мули для стимулювання ро­ботодавців працевлаштову­вати молодих спеціалістів.

«Очевидно, що фінансові ресурси держави обмежені, проте це спостерігається не тільки в Молдові, а й у бага­тьох інших країнах. Дуже важливо, щоб профспілки підтримували постійний діа­лог з урядом», – зазначив Макс Альєр. Він висловив сподівання, що поточного року зарплати жителів Мол­дови зростуть, і це переду­сім залежить від макроеко­номічних показників.

 

Триває боротьба за право на свободу об’єднання

Глобальна спілка IndustriALL закликає членські організації приєднатися до кам­панії, організованої Міжнародною кон­федерацією профспілок, вимагаючи ство­рити комісію МОП для розслідування систематичних порушень прав профспілок на Фіджі.

Після того, як 2006 року внаслідок дер­жавного перевороту до влади прийшов диктатор Коммодор Баініма­рама, на законодавчому рів­ні й на практиці систематич­но порушується право на свободу об’єднання.

У 2012 році високопоставле­на комісія МОП, яка мала на меті встановити факти пору­шень прав профспілок і ви­вчити результати упрова­дження репресивної трудо­вої реформи, під тиском диктаторського режиму за­лишила країну.

Протягом багатьох років ор­гани контролю МОП фіксу­ють у Фіджі систематичні по­рушення права на свободу об’єднання: нещадні зну­щання, погрози, арешти за надуманими обвинувачен­нями, жорсткі обмеження прав робітників державного сектору і приватних органі­зацій під приводом того, що їх діяльність кваліфікується як «важливі види послуг».

У липні 2013 року під час Міжнародної конференції праці було подано скаргу з проханням про створення комісії із розслідування. Від­тоді ситуація із правами тру­дящих на Фіджі погіршилася.

 

Коротко

США| Керівництво корпора­ції Intel оголосило про те, що цього року компанія планує скоротити понад 5 тис. робо­чих місць. Таке рішення ухва­лено через зниження попиту на ринку персональних комп’ютерів, унаслідок чого ви­робник чипів зазнає фінансо­вих збитків.

ЕСТОНІЯ| Збори Незалежної профспілки моряків Естонії ухвалили рішення погодити шкалу зарплат робітників суд­нохідної компанії Tallink, що її запропонував державний примирювач. Сторони дійшли згоди про збільшення зарплат у середньому на 8,25%, а в секторах із нижчими заробіт­ками – на понад 10%. За сло­вами керівника профспілки Юрі Лембера, вони задоволе­ні досягнутим компромісом, адже робітники нарешті до­моглися збільшення зарплати.

ПАР| Профспілка шахтарів і робітників будівництва розпо­чала страйк на платинових ко­пальнях компаній Anglo American Platinum, Impala Platinum і Lonmin. У санкціо­нованій акції протесту мають намір узяти участь близько 100 тис. гірників, які вимага­тимуть підвищення зарплати із нинішніх 5 тис. рандів (500 доларів) до 12 тис. 500 рандів (1250 дол.)

КАМБОДЖА| Близько 17 осіб дістали поранення внаслідок сутичок, що відбулися в столи­ці країни між поліцією та про­тестувальниками, які пред­ставляють профспілки робітни­ків текстильної промисловості. Сутички розпочалися після того, як страйкарі здійснили спробу прорватися до парку Свободи. Поліція перекрила їм шлях, вимагаючи припинити несанкціоновані демонстрації. У відповідь мітингарі закидали поліцейських камінням і пляш­ками з водою, унаслідок чого 11 поліцейських дістали пора­нення. У відповідь поліція за­стосувала силу для розгону демонстрації.

 

 

09.02.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання