« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Катар: на захист будівельників-мігрантів

Катар:  на захист будівельників-мігрантів

Оплата праці будівельників-мігрантів, які будують об’єкти для Чемпіонату світу з футболу 2022 року, має від­буватися через електронну систему платежів. Як запев­няють експерти неурядової організації «Будівельники проти бідності» (Engineers Against Poverty), це допомо­же відстежити цільові витра­ти грошей та уникнути ко­рупції. Затримка чи неви­плата зарплати для тисяч будівельників-мігрантів у Катарі є однією з найбіль­ших проблем, пов’язаних із створенням інфраструктури для ЧС–2022. Організація надала свої рекомендації представникам будівельних компаній та банків під час зустрічі в м. Доха, на якій було заслухано доповідь «Поліпшення стандартів ро­боти з персоналом». У свою чергу, профспілки Катару за­стерігають, що через важкі умови праці в країні можуть загинути близько 4 тис. буді­вельників ще до початку турніру.


Авіадиспетчери проти «Єдиного неба»

Європейські профспілки авіадиспетчерів візьмуть участь в акціях протесту 27–31 січня. Таким чином працівники хочуть ви­словити своє невдоволення створенням проекту «Єдине небо», який вони вважа­ють «марним і неприйнятним».

Загальний страйк авіа­диспетчерів може призвести до серйоз­них ускладнень у ро­боті європейських аеропор­тів. Так, французька проф­спілка вирішила приєднати­ся до колег після того, як Європейська комісія не під­тримала жодної з пропози­цій французької сторони за проектом лібералізації по­вітряного простору з метою знизити вартість авіакон­тролю.

Попередній загальний страйк європейських авіа­диспетчерів скасували в жовтні 2013 року. Цього разу низка профспілок уже підтвердили свою участь і закликали авіакомпанії на період страйку анулювати 30% програми перельотів.

 

Громадяни обстоюють право настрайк

Парламент Казахста­ну розгля­дає новий проект Кри­мінально­го кодексу, в якому про­понується ввести кримінальне покарання за провокацію трудових конфліктів. Це не лише штрафи, а й реальні тюремні термі­ни ув’язнення.

Згідно із запропонова­ною статтею 400, за провокацію трудових конфліктів учасникам страйку загрожують штрафи, виправні роботи та позбав­лення волі на строк до трьох років. Якщо ж суд визнав страйк незаконним, а його учасники закликають до нього публічно – через ЗМІ або соціальні мережі, їм за­грожує кілька видів пока­рання на розсуд суду: штраф до однієї тисячі місячних розрахункових показників, виправні роботи або обме­ження волі на строк до од­ного року.

У другій частині статті Кримі­нального кодексу покарання посилюється і вже передба­чено термін ув’язнення до трьох років. Позбавлення волі для учасників незаконного страйку передбачається за «ті ж вчинки, що заподіяли істот­ну шкоду правам і законним інтересам громадян чи орга­нізацій, охоронюваним зако­ном інтересам суспільства чи держави, або спричинили ма­сові заворушення».

Рішення посилити норми проведення страйку деякі по­літики й активісти в Казахста­ні пов’язують з трагічними по­діями у м. Жанаозені в грудні 2011 року, коли в результаті розстрілу поліцейських, за офіційними даними, загинули 17 осіб. Багато загиблих були співробітниками місцевої на­фтової компанії.

На думку правозахисника та профактивіста Галима Агеле­уова, який неодноразово бу­вав у Жанаозені, де страйк нафтовиків тривав сім міся­ців і закінчився розстрілом мирних жителів, у законі має бути прописаний чіткий механізм вирішення трудо­вого конфлікту.

 

У «Пироговці» створено профорганізацію

Викладачі Ро­сійського на­ціонального дослідницько­го медичного університету ім. Пирогова офіційно по­відомили своє керівництво про заснування в закла­ді профспілкової організації Міжрегіональної проф­спілки працівників вищої школи «Університетська солідарність». Причиною, що спонукала співробіт­ників відомого московського вишу створити нову, незалежну профспілкову структуру, стали численні проблеми: від непрозорої системи преміювання ви­кладачів до антисанітарних умов на робочих місцях.

Активісти профорганізації «Університет­ська солідарність» вже затребували в керівництва закладу локальні нормативні акти, які діють у «Пироговці» та мають регулювати умови і принципи оплати праці. Ви­кладачів, зокрема, цікавить процес зростання постійної частини оплати праці, розпо­ділу преміального фонду, встановлення режиму робо­ти та відпочинку.

Нещодавні події в РНДМУ ім. Пирогова вже показали, що активні колективні дії здатні принести позитивні результати. Наприкінці ми­нулого року тут спалахнув колективний протест студен­тів, незадоволених різким підвищенням плати за гурто­житок. Як результат, ректор вишу Андрій Камкін був зму­шений значно знизити вар­тість ліжко-місця, проте таке зниження торкнулося поки що тільки однієї категорії – студентів-бюджетників.

Наразі «Університетська солідарність» очікує з боку адміністрації РНДМУ ім. Пирогова підтвердження готовності до співпраці в рамках передбаченої зако­нодавством системи соці­ального партнерства. Про свою підтримку викладачів «Пироговки» вже заявило найбільше альтернативне профспілкове об’єднання країни – Конфедерація праці Росії (КТР), членською орга­нізацією якої є «Універси­тетська солідарність».

«Із створенням профорга­нізації у співробітників за­кладу з’являться перспекти­ви колективного захисту сво­їх трудових і соціальних прав. Сподіваюся, керівни­цтво університету поставить­ся до рішення викладачів створити власну профспілку з розумінням і буде готове до співпраці. Конфедерація пра­ці Росії уважно стежить за розвитком ситуації і, в разі протидії реалізації законних прав на профспілкову діяль­ність, має намір надати необ­хідну підтримку молодій профорганізації», – проко­ментував президент КТР, член Російської тристорон­ньої комісії з регулювання соціально-трудових відносин Борис Кравченко.

Міжрегіональна проф­спілка працівників вищої школи «Університетська со­лідарність» на сьогодні об’єднує викладачів вишів з більш ніж 13 регіонів Росії. Слідом за співробітниками РНДМУ ім. Пирогова та МДУ ім. Ломоносова, що оголоси­ли про створення своєї пер­винки, найближчим часом відбудуться установчі збори ще семи профорганізацій в інших регіонах країни.


Коротко

ПІВДЕННА КОРЕЯ| Четверо профспілкових лідерів дер­жавної залізничної компанії Південної Кореї KORAIL були заарештовані після задово­лення судом запиту прокура­тури про видачу ордерів на їх­ній арешт для подальших до­питів щодо їх ролі у акції про­тесту, яку уряд називає проти­законною. Наразі сотні членів профспілки KORAIL піддають­ся дисциплінарним заходам через їхню участь у страйку, який був спрямований проти плану влади створити підроз­діл для виконання деяких послуг високошвидкісних поїздів.

ПАР| Платиновидобувні ком­панії Platinum, Lonmin та Impala Platinum у черговий раз готуються до страйків на своїх копальнях у Південній Африці. Вимоги робітників за­лишаються незмінними – під­вищення мінімальної оплати праці. Асоціація профспілок шахтарів та будівельників у IV кварталі 2013 року висуну­ла вимоги щодо збільшення початкового рівня зарплат у гірничодобувній галузі до 12500 південноафриканських рандів на місяць (1100 дол. США). Компанії проігнорували ці вимоги.

ВІРМЕНІЯ| Співробітники компанії «Масіс Тобако» не задоволені затримкою зарплати за понаднормову робо­ту. «У нашій трудовій угоді йдеться про те, що ми пови­нні працювати 8 годин, але останнім часом працюємо 12 за умови, що за понаднормо­ву роботу нам платитимуть додатково», – повідомив один із співробітників компа­нії. Однак, за його словами, ще не отримано коштів за по­наднормову роботу в листо­паді – грудні минулого року.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ| Керів­ництво низки британських університетів обвинувачуєть­ся профспілками в спробах тиску на викладачів, що мали місце під час суперечки з при­воду майбутнього двогодин­ного страйку. 23 січня тисячі лекторів по всій країні ви­йшли з аудиторій на вулицю, щоб висловити свою позицію щодо несправедливої оплати праці педагогів.

31.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання