« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Росія: у центрі уваги – звільнення ув’язнених лідерів

Росія: у центрі уваги – звільнення ув’язнених лідерів

У Москві відбулося засідан­ня ради Центру захисту профспілкових прав під го­ловуванням його директо­ра Валентина Урусова. На засіданні обговорювалися питання, які наразі є найак­туальнішими: звільнення лідерів Шереметьєвської профспілки льотного скла­ду і звільнення лідерів страйку в місті Жанаозен у 2011 році.

Члени ради заявили про підтримку наступного етапу міжнародної кампанії, яку проводитиме профспілка льотного складу. Так, пла­нуються вуличні акції для привернення уваги росій­ської та міжнародної спіль­ноти до арешту лідерів профспілки. Також обгово­рювалися питання щодо виявлення солідарності із жанаозенськими нафтови­ками.

Крім того, на засіданні ради було прийнято рішен­ня про розроблення Поло­ження Центру захисту профспілкових прав, обго­ворювалися питання нала­годження взаємодії з росій­ськими та міжнародними профспілковими і правоза­хисними організаціями для ефективної організації та проведення кампаній солі­дарності.

 

ПРОФСПІЛКИ ДОМАГАТИМУТЬСЯ СПРАВЕДЛИВОГО РІШЕННЯ

Атирауський міський суд 9 січня ц. р. ухвалив рі­шення про переведення профлідера Рози Тулєта­євої до колонії-поселення. Роза Тулєтаєва відбула третину терміну покарання, який загалом завер­шується у січні 2017 року. Прийнятому судом рі­шенню передувала розпочата у грудні минулого року, за ініціативою Конфедерації вільних проф­спілок Казахстану, міжнародна кампанія за звіль­нення лідерів страйку нафтовиків у Жанаозені.

Профспілки підтримують рі­шення суду про зміну міри покарання Рози Тулєтаєвої і мають намір домагатися звільнення усіх ув’язнених лідерів робітників. Як зазна­чила у своїй заяві у зв’язку з рішенням суду президент Конфедерації вільних проф­спілок Казахстану Лариса Харькова, вони вважають цей крок першим кроком до людяності та вітають враху­вання владою Казахстану думки міжнародної проф­спілкової та правозахисної спільноти. «Це суттєве пом’якшення надмірно жор­сткого покарання єдиній жін­ці з-поміж усіх засуджених нафтовиків, яка перебуває в ув’язненні… Ми сподіваємо­ся, що переведення Рози Ту­лєтаєвої до колонії-поселення буде першим кроком на шляху до звіль­нення усіх на­фтовиків, засу­джених за Жа­наозенською справою». Вона заклика­ла профспілко­ву громаду світу не припиня­ти кампанію солідарності «Свободу нафтовикам Жана­озена!», а також висловила сподівання, що влада Казах­стану й надалі рухатиметься шляхом гуманності та мило­сердя і всі засуджені нафто­вики повернуться до своїх родин.

Кампанія «Свободу нафтови­кам Жанаозена!» розпочала­ся 10 грудня минулого року в день народження Рози Тулє­таєвої. Її підтримали міжна­родний портал LabourStart, Конфедерація праці Росії, Глобальна спілка IndustriAll, Міжнародна профспілка хар­чової промисловості та Асо­ціація «Права людини в Цен­тральній Азії». Кампанія про­водиться за підтримки проф­спілок України, Білорусі та Грузії, а також Міжна­родної конфе-дерації проф-спілок.

11 тисяч осіб звернулися до президента Ка­захстану з вимо­гою переглянути вироки нафтови­кам Жанаозена.

 

МОЛОДІ БЕЗРОБІТНІ... ЖИТТЯ БЕЗ СЕНСУ

За повідомленням британської благодійної організа­ції Prince's Trust, патроном якої є принц Чарльз Уельський, близько 750 тисяч молодих людей у Сполученому Королівстві вважають, що їм немає заради чого жити. Майже третина мо­лодих людей, які довгий час не мали роботи, замислювала­ся над тим, аби накласти на себе руки. Prince's Trust закликає негайно вжити заходів, щоб ті, хто тривалий час не можуть знайти роботу, не втратили надію назавжди.

Британський уряд заявляє, що «робить усе можливе», аби до­помогти молодим людям зна­йти роботу. У грудневому звіті Національної статистичної служби зазначається, що рівень без­робіття у країні сягнув найнижчої позначки 2009 року, а кількість без­робітних зменшилася на 99 тисяч – до 2 млн 390 тисяч осіб.

ДУШЕВНІ ПРОБЛЕМИ МОЛОДІ

Prince's Trust склала спеціальний індекс після співбесід із 2161 респон­дентом у віці від 16 до 25 років. Із них 281 особа була кваліфікована як Neet (ніде не працює, не здобуває освіту, не проходить спеціальну підготов­ку), причому 166 із них не працюють уже понад шість місяців.

Так, 9% респондентів погодилися із твердженням: «Мені немає чого жити»», крім того, близько 750 тисяч британців не бачать сенсу свого жит­тя, серед респондентів Neet із такими настроями – 21%.

Як свідчать дослідження, ті, хто не працює тривалий час, удвічі час­тіше, ніж їхні ровесники, вживають антидепресанти.

У звіті йдеться про те, що кожен третій (32%) британець замислював­ся про самогубство, а кожен четвер­тий (24%) заподіював собі якесь калі­цтво, у 40% молодих безробітних спо­стерігаються симптоми душевних хвороб: суїцидальні думки, відчуття ненависті до себе, приступи паніки, що спричинені відсутністю роботи.

Три чверті безробітних, які трива­лий час не працюють (72%), не мають нікого, з ким можна поділитися сво­їми думками й поскаржитися на життя.

Виконавчий директор Prince's Trust Мартіна Мілберн зазначає: «Безробіття призводить до виникнен­ня проблем із душевним здоров’ям. Тисячі осіб щодня прокидаються із відчуттям беззмістовності власного життя. Це відчуття виникло у них унаслідок довгого стояння в черзі за допомогою. Понад 440 тисячам моло­дих людей загрожує тривале безро­біття, і вони потребують негайної до­помоги. Якщо ми цього не зробимо, ці люди втратять не тільки роботу, а й надію».

СТИМУЛИ ДЛЯ РОБОТОДАВЦІВ

Представник департаменту зайня­тості та пенсій заявив, що уряд ро­бить усе можливе, аби допомогти мо­лодим людям знайти роботу. Нині допомогу із безробіття отримують на 106 тисяч менше осіб, ніж 2010 року.

«Після запровадження «молодіж­ного контракту» збільшилася кіль­кість молодих людей, яких беруть на практику та професійну підготовку в різні організації. Це допомагає їм згодом знайти роботу», – наголосив урядовець.

Тим часом уряд для стимулюван­ня роботодавців пропонує їм до 2275 фунтів (близько 3600 доларів). Ця про­грама зайнятості допомогла 74 тися­чам молодих людей позбутися стату­су безробітних і знайти стабільний заробіток.

(За матеріалами ВВС)

 

КОРОТКО

АВСТРАЛІЯ | Трудовий колек­тив вугільної шахти Dawson (Центральний Квісленд) веде підготовку до масштабної ак­ції на знак протесту щодо рі­шення власника підприєм­ства компанії Anglo American не підвищувати працівникам заробітну плату цього року.

США| Одна із найбільших ме­реж роздрібної торгівлі в США Macy’s має намір скоротити 2500 робочих місць. Крім того, у рамках плану з реорганізації бізнесу вирішено закрити п’ять магазинів фірми в Арізо­ні, Канзасі, Нью-Йорку, Юті та Міссурі. Представники компа­нії запевняють, що це дасть змогу зекономити близько 100 млн доларів на рік.

ЕСТОНІЯ | Вимоги робітників естонської суднохідної ком­панії Tallink про підвищення зарплат на 20%, що їх було оприлюднено під час попе­реджувального страйку 13 січня, керівництво компанії проігнорувало. Тож незалеж­на профспілка моряків Естонії розглядає питання про про­ведення повномасштабного страйку.

ФРАНЦІЯ | У Франції відбувся один із найбільших в історії країни страйк таксистів. У Па­рижі, Марселі, Ліоні, Бордо на заклик п’яти головних профспілок галузі таксисти протестували проти підви­щення з 7 до 10% НДС на транспортні послуги, а також проти несправедливих умов конкуренції.

ТУНІС | Сміттярі 17 муніци­палітетів міста Туніс оголоси­ли про страйк, протестуючи проти важких умов праці. За інформацією найбільшої в країні профспілки UGTT, у столичному регіоні страйку­ють понад 6000 осіб. Пред­ставники галузевої профспіл­ки заявили, що 10 жовтня минулого року з урядом було досягнуто угоди про підви­щення оплати праці робітни­ків, проте влада не має наміру виконувати своїх обіцянок.

27.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання