« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Росія: на Камчатці відбувся пікет перевізників

Росія: на Камчатці відбувся пікет перевізників

 Понад 80 водіїв, що здій­снюють перевезення паса­жирів на маршрутах у м. Петропавловську-Камчатському, провели пікету­вання перед будівлею ад­міністрації міського округу. Вдатися до пікетування лю­дей змусила перспектива залишитися без роботи в 2014 році попри те, що вони працюють на міських маршрутах кілька років, створюють робочі місця, закуповують автобуси, ви­конують усі вимоги контролюючих органів.

Учасники пікетування під­готували звернення до гла­ви адміністрації міського округу, в якому виклали свої претензії і вимоги. Крім того, прийнято рішен­ня в разі незадоволення вимог пікетувальників роз­почати процедуру відкли­кання депутатів міської думи, котрі прийняли рі­шення, яке призвело до по­збавлення роботи водіїв пасажирського транспорту.

Правову й організаційну допомогу учасникам піке­тування надала Камчатська крайова організація проф­спілки працівників тран­спорту, видобувних і ви­робничих галузей. Свою підтримку висловили й інші галузеві профорганізації.

 

 

 Солідарність докерів

 Докери із членських організа­цій Міжнародної федерації транспортників (МФТ) різних країн світу взяли участь у солі­дарних акціях на підтримку працівників універмагу торго­вої мережі ІКЕА в м. Річмонді, де вже понад сім місяців три­ває локаут. День глобальної солідарності в міжнародних портах, які є частиною гло­бальних мереж поставок фір­ми IKEA, відбувся після публі­кації звіту МФТ і глобальної профспілки UNI, що закликає керівництво канадського під­розділу торгової мережі при­пинити локаут і негайно сісти за стіл переговорів з чесними намірами. Публікація звіту співпала з поїздкою міжнарод­ної делегації до Швеції, країни походження торгової мережі IKEA.

Солідарні акції з розповсю­дженням листівок були органі­зовані докерами у портах Ка­нади, Бельгії, Австралії, Швеції, Японії, Фінляндії, Норвегії, Да­нії, Нідерландів і Великобрита­нії. Національний координатор МФТ у Канаді Пітер Лехей за­значив, що дії керівництва IKEA є неприпустимими. Компанія усунула від роботи своїх спів­робітників на сім місяців лише за те, що вони використали своє законне право проголосу­вати проти запропонованої ке­рівництвом дискримінаційної системи оплати праці та скоро­чення допомоги на медичне обслуговування членів сімей працівників.

 

 

 Glencore Xstrata проводить антипрофспілкову політику

Гірничодобувна компанія Glencore Xstrata використовує несправедливі звільнення, примус і втручання в справи профспілки, щоб перешкодити технічним працівникам мідної компанії Antapaccay в м. Куско об’єднатися в профорганізацію.

Після того, як Xstrata купила компанію та попередила 450 технічних працівників і співробітників адміністрації про те, що з цієї миті вони обіймають «відповідальні посади», трудові відносини погіршилися. Термін «відповідальна посада» на практиці означає ніщо інше, як позбавлення працівників можливості захищати свої інтереси шляхом колективних переговорів.

У грудні минулого року ситуація стала критичною. Бажаючи мати свій голос у компанії, група працівників вирішила створити профспілку. Проте наступного дня після проходження реєстрації всі 35 членів – засновників профорганізації були звільнені. Згодом їм запропонували повернутися за умови, що вони погодяться вийти з профспілки та підписати відповідний лист, підготовлений юристами компанії. 30 працівників погодилися. Залишилися п’ятеро, яким було відмовлено в поновленні на роботі.

Нещодавно адвокати компанії підготували лист від імені колишніх членів профспілки до органів влади з трудових питань із проханням скасувати реєстрацію організації в зв’язку з тим, що кількість її членів становить менше необхідних за законом 20 осіб.

 

 

 Профспілка медиків проти реорганізації медичних закладів

За підсумками засідання виконкому профспілки працівників охорони здоров’я «Сенетатя» було прийнято рішення оскаржити в суді накази міністра охорони здоров’я Молдови Андрія Усатого, що стосуються реорганізації багатьох медичних установ країни.

Керівництво профільної проф­спілки, запрошені представни­ки медичних установ були од­ностайні в думці, що задумана міністром одноосібно, без об­говорення та узгодження з профспіл­ками, керівниками та трудовими ко­лективами реформа не тільки не при­несе позитивних результатів, а й здатна повністю зруйнувати систему охорони здоров’я країни.

Учасники форуму вбачають у майбутніх реформах прагнення мі­ністра передати функції державних медцентрів у приватні руки. Існую­чі колективи не зможуть надалі роз­поряджатися заробленими коштами на власний розсуд для розвитку і розширення якісних послуг, адже всі фінанси будуть зосереджені в ру­ках однієї людини, яка очолювати­ме об’єднане підприємство, що, в свою чергу, призведе до несправед­ливого їх розподілу. У цьому ж учас­ники засідання вбачають можливос­ті для фінансових махінацій.

Представники трудових колекти­вів повідомили учасникам наради про стурбованість і незгоду праців­ників із запланованими реформами. Обурення присутніх викликав і той факт, що прем’єр-міністр ніяк не відреагував на лист виконкому профспілки «Сенетатя» з проханням втрутитися в ситуацію, що скла-лася, хоча минуло вже більше мі-сяця.

Як спробу зірвати засідання ви­конкому профспілки його учасники розцінили термінове скликання ке­рівників медичних установ міні­стром Андрієм Усатим на нараду в той же день на дві години раніше, ніж запланований заздалегідь захід виконавчого комітету «Сене­татя».

У підсумковому документі засі­дання перераховано чинні норма­тивні акти, порушені міністром охо­рони здоров’я при виданні наказів, а також прийнято рішення оскаржи­ти їх у судових інстанціях.

 

 

 Навчання– головний аспект діяльності профспілок

  У м. Астані відбулося засідання ради з профспілкової освіти під керівництвом голови Федерації профспілок Республіки Казахстан (ФРПК) Абельгазі Кусаїнова.

  На засіданні було підбито підсумки ро­боти навчально-методичного центру профспілкових кадрів і активу в минуло­му році, розглянуто навчально-методичну програму на 2014 рік, затвер­джено бюджети одноденних і дводен­них семінарів та ін. Прийнято рішення про проведення конкурсу «Активне на­вчання – ефективна профспілка» та за­тверджено відповідне положення.

Виступаючи на засіданні ради, голова ФРПК зазначив, що підготовка кваліфіко­ваних профспілкових кадрів і активу є ключовою ланкою в діяльності профспі­лок, а також визначив завдання для членських організацій та навчально-методичного центру щодо впроваджен­ня нових форм і методів, вдосконалення методики викладання, взаємодії з дер­жавними органами, вишами, громад­ськими, молодіжними й іншими органі­заціями.

Рада з профспілкової освіти прийняла рішення з обговорених питань. Навчально-методичному центру ФПРК спільно з членськими організаціями до­ручено впродовж місяця розробити план практичних дій щодо вдосконален­ня навчання профспілкових кадрів і активу.

 

 

 Коротко

 ПОРТУГАЛІЯ | Через страйк ко­мунальників вулиці Лісабона просто завалені сміттям. Двір­ники не задоволені планами уряду перевести їх із держав­ного сектора до приватного, що, на їхню думку, призведе до погіршення умов праці.

ФРАНЦІЯ| Співробітники авіа­компанії Lufthansa оголосили про страйк у паризькому аеро­порту Руасс-Шарль де Голль. Як заявляють представники проф­спілки, підставою для акції про­тесту стала заява про скорочен­ня близько 200 робочих місць. При цьому персонал авіапере­візника відчуває гостру нестачу кадрів, унаслідок чого працює понад норму. Раніше керівни­цтво німецької авіакомпанії оголосило про план економії коштів, за яким планується ско­ротити 3500 робочих місць у всьому світі.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ | Супереч­ка про розміри підвищення оплати праці, що виникла між британським урядом і проф­спілкою поліцейських, продо­вжилася страйком правоохо­ронців, у якому взяли участь понад 7 тис. осіб. Офіцери по­ліції вимагали збільшення зарплати на 60%, влада ж гото­ва примножити їхні доходи лише на 1%.

КАМБОДЖА | Поліція відкри­ла вогонь по учасниках масо­вої акції протесту робітників швейної промисловості. Під час сутички загинули четверо осіб, п’ятеро отримали пора­нення. Маніфестація, що про­ходила в столиці країни Пном­пені, є частиною загальнонаці­онального страйку працівників швейних фабрик. Вони вима­гають збільшення мінімальної заробітної плати, яка на сьо­годні складає 80 дол. США. В текстильній індустрії, яка ста­новить основну частину екс­порту Камбоджі, зайнято по­над 500 тис. людей.

ПІВДЕННА КОРЕЯ | Директор залізничної корпорації Korail Чой Ен Хе заявила, що планує взяти на роботу 500 машиніс­тів потягів і допоміжного пер­соналу для зняття напружен­ня, що виникло під час страй­ку залізничників.

19.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання