« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

IndustriALL : 2013 рік – рік боротьби та перемог

IndustriALL : 2013 рік – рік боротьби та перемог

Глобальна спілка IndustriALL підбила підсумки 2013 року. У своєму звіті генеральний секретар профоб’єднання Юркі Райна спинився на найважливіших подіях і досягненнях у боротьбі за права трудящих.

Для Глобальної спілки IndustriALL 2013-й виявився надзвичайно насичений. Було підписано історичну Угоду про пожежну безпеку та будівельні норми в Бангладеші, тривала боротьба профспілок за кра­щі умови життя для трудящих та їх­ніх родин у всьому світі.

Нині, за словами Юркі Райна, по­над 120 провідних світових брендів і ритейлерів підписали з IndustriALL та профспілкою UNI но­ваторську угоду, яка передбачає у рамках масштабного п’ятирічного проекту домогтися забезпечення безпеки та сталого розвитку швей­ної промисловості у Бангладеші. Компанії взяли на себе зобов’язання проводити ретельні перевірки, сприяти фінансуванню заходів для забезпечення безпечних умов праці на фабриках, організації навчання керівництва та працівників.

Після того, як у грудні минулого року профспілки домоглися збіль­шення на 77% мінімальної заробіт­ної плати в Бангладеші, IndustriALL продовжує докладати зусиль для зростання прожиткового мінімуму та у співпраці з партнерськими ор­ганізаціями розпочне реалізацію великого проекту з органайзингу.

У грудні під час засідання Вико­навчого комітету IndustriALL проде­монструвала міжна­родну солідарність із профспілками Мек­сики. Вперше відтоді, як у 2006 році Наполе­он Гомес Уррутіа був змушений залишити країну, він виїхав за межі Канади, аби взя­ти участь у засіданні. Глобальна спілка продовжить кам­панію на підтримку демократичних профспілок і проти протекційних контрактів у Мексиці.

За словами Юркі Райна, IndustriALL конкретними програ­мами підтримує створення та зрос­тання вільних і незалежних проф­спілок у країнах Близького Сходу та Північної Африки. Глобальна Спілка працює у Єгипті, Іраку, Ту­нісі та Марокко. У грудні 2013 року Спілка надіслала лист уряду Іраку про потребу розроблення сучасного профспілкового законодавства, яке гарантувало б дотримання прав профспілок.

Усе більше транснаціональних компаній налагоджують контакти з IndustriALL, аби поліпшити умови праці на своїх виробничих об’єктах. Після підписання Угоди про безпе­ку в Бангладеші з 120 брендами, міжнародної рамкової угоди з іта­лійським електроенергетичним гі­гантом Enel і бельгійською хіміч­ною компанією Solvay для міжна­родних профспілок відкриваються нові перспективи, які мають реаль­но сприяти покращенню умов праці працівників.

«У всьому світі триває боротьба, – наголосив Юркі Райна. – Заарештовано профспілкових лідерів у Ко­лумбії, кинуто до в’язниці нафтовиків у Казахстані, оголошено локаут і звільнено ро­бітників хімічного за­воду в США. І цей спи­сок можна продовжу­вати. Тому у 2014 році IndustriALL продовжу­ватиме свою місію захисту прав трудя­щих».

 

РОСІЯ: Підписано нову Генеральну угоду

У Будинку уряду Російської Федерації відбулося підписан­ня нової Генеральної угоди між загальноросійськими об’єднаннями профспілок, за­гальноросійськими об’єднаннями роботодавців та урядом Російської Федера­ції на 2014–2016 роки. Доку­мент укладено за присутності прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.

Угоду підписали координато­ри сторін Російської тристо­ронньої комісії з урегулюван­ня соціально-трудових відно­син: від профспілок – голова Федерації незалежних проф­спілок Росії Михайло Шмаков, від уряду Російської Федерації – глава міністерства праці та соціального захисту Максим Топілін, від роботодавців – президент Російської спілки промисловців і підприємців Олександр Шохін. У церемонії підписання генеральної угоди також узяла участь віце-прем’єр-міністр РФ із соціаль­них питань Ольга Голодець.

 

Правовий семінар у Глазові

У Глазовському районі Удмуртії відбувся правовий се­мінар Федерації профспілок республіки. Його органі­затором виступила голова Координаційної ради проф­спілкових організацій муніципальної освіти Інеса Рябова. На семінарі пройшли навчання понад 50 пред­ставників трудових колективів галузей освіти і науки, агропромислового комплексу, культури.

Про зміни у пенсійному зако­нодавстві розповіла заступ­ник начальника управління пенсійного фонду міста Глазо­ва та Глазовського району Олена Кухтіна. Головний пра­вовий інспектор Федерації профспілок республіки Ната­лія Синельникова поінформу­вала слухачів про методи за­хисту трудових прав членів профспілок і навела конкретні приклади із судової практики.

Під час семінару із лекцією виступив головний технічний інспектор праці ФПРУ Ірек Ха­санов. Він поінформував про ситуацію із виробничим трав­матизмом у республіці, ви­платами компенсацій за ро­боту у шкідливих умовах пра­ці, зміни у законодавстві у сфері охорони праці та органі­зацію роботи профспілкових організацій щодо громадсько­го контролю за станом безпе­ки праці, роботу комітетів (ко­місій) із охорони праці, упо­вноважених (довірених) осіб з охорони праці. Гостро обгово­рювалося питання підготовки закону «Про спеціальну оцін­ку умов праці» та завдання профспілкових організацій після прийняття цього закону.

 

Профспілки домоглися переукладення контрактів для журналістів

Інспекція праці Національної конфедерації профспілок Республіки Молдова добилася перегляду та переукла­дення контрактів для працівників компанії «Телерадіо-Молдова».

Співробітники організації не­задоволені тим, що з ними укладають трудові угоди на короткий термін, відтак звер­нулися за допомогою до профспілок, які у травні 2013 року запропонували Держав­ній інспекції праці провести спільну перевірку підприєм­ства, проте дістали відмову. Мотивація проста: нібито контроль тут проводився у листопаді 2012 року, а згідно із законодавством він відбува­ється один раз упродовж ка­лендарного року.

За словами заступника голови інспекції праці профспілок Олени Каркілан, люди бояли­ся втратити роботу, тож підпи­сували додаткові угоди до тру­дових договорів, укладених на визначений термін. Багато хто просто не усвідомлював, що за десять днів до закінчення терміну договору роботода­вець має право повідомити про припинення трудових контрактів із підлеглим.

Як інформує НКПМ, у листі ад­міністрації «Телерадіо-Молдова», який профспілки отри­мали у червні 2013 року, пові­домлялося про усунення не­доліків, проте насправді нічого не змінилося. Тому НКПМ по­вторно вжила необхідних за­ходів і домоглася вирішення конфлікту.

У результаті було підписано указ про переукладення на не­визначений термін контрактів з усіма співробітниками, за ви­нятком п’ятьох осіб, для яких Трудовий кодекс не передба­чає змін. Нині у «Телерадіо-Молдова» налічується 861 працівник.

 

 

КОРОТКО

ПІВДЕННА КОРЕЯ | Понад 100 осіб затримано в результаті рейду поліції до штаб-квартири членів профспілки державної залізниці «Ко­рейл». Захід мав на меті до­правити лідерів профспілки для допитів, позаяк учасники страйку робітників залізнич­ного транспорту ігнорували повістки прокуратури.

ЄМЕН| Повністю виявилася па­ралізованою робота аеропор­тів країни через страйк проф­спілок цивільної авіації. На знак протесту проти дій влади, які призвели до затримок ви­плати співробітникам заробіт­ної плати, та протестуючи про­ти перешкоджання незалежній діяльності профспілок, Рада профспілок працівників цивіль­ної авіації оголосила про про­ведення страйку.

ІЗРАЇЛЬ | 125 відділень ізра­їльського банку «Дисконт» не працюватимуть через страйк банківських працівників, які вимагають підвищення у 2014 році на 5% заробітної плати.

ІНДІЯ | Працівники низки банків, а також відділень при­ватних та іноземних банків вдалися до страйку, вимагаю­чи збільшити посадові оклади. Об’єднання банківських проф­спілок United Forum of Bank Unions – організатор акції про­тесту також домагається ска­сування банківської реформи, яку запроваджує уряд країни.

БРАЗИЛІЯ | Пілоти цивільної авіації Бразилії та місцеві бортпровідники скасували по­передньо запланований страйк. Профспілка та робото­давці нарешті досягли згоди щодо питання зарплат і умов праці. Профспілка погодилася на збільшення зарплат авіа­працівникам і запровадження окремих пільг, як-от встанов­лення мінімальної зарплати для другого пілота, поліпшен­ня умов відпочинку для чле­нів екіпажу, що вийшли з де­кретної відпустки та стикнули­ся із затримкою вильотів.

12.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання