« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Дитячі школи мистецтв потребують підтримки

Дитячі школи мистецтв потребують підтримки

У Громадській палаті РФ відбувся круглий стіл із проблем дитячих шкіл мистецтв (ДШМ). У слуханнях узяли участь працівники ДШМ із Сарапульського району Республіки Удмуртія, міст Череповця та Мо­скви, Ленінградської області, члени Громадської палати і депутати Державної Думи, представники Міжрегіональної профспілки пра­цівників освіти «Учитель», Конфедерації праці Росії, директор Інсти­туту розвитку освіти у сфері культури та мистецтва.

У ході дискусії обговорювалися актуальні проблеми ДШМ, які потребують негайного розв’язання. У вступному сло­ві член Громадської палати Дмитро Соколов-Мітріч зазначив, що нині у Росії чиновники й професіона­ли, якими вони керують, живуть ніби у різних світах, і для професіоналів ситуація стає неприйнятною, їхні го­лоси не чують, їхні проблеми не вирі­шуються та не обговорюються.

Наголошувалося на тому, що останні ініціативи щодо підвищення заробітної плати вчителям шкіл і ви­кладачам вишів жодним чином не по­ширилися на працівників ДШМ, за­кон «Про освіту» також обходить їх стороною, що призводить до маргіна­лізації статусу дитячих шкіл мис­тецтв у системі освіти та культури.

Депутат Держдуми Олег Смолін, який брав участь у круглому столі, підтримав вимоги педагогів та запро­понував організувати круглий стіл у Держдумі з цього питання.

Відомий профспілковий активіст Валентин Урусов зазначив, що в Росії працівники не захищені від свавілля роботодавців, а бюджетники, у тому числі викладачі дитячих шкіл мис­тецтв, є найбільш незахищеною кате­горією працівників, адже їм немає де шукати захисту від несправедливос­ті, яку чинить держава-роботодавець.

Проблему загострює невизначе­ний стан ДШМ, які можуть бути під­порядковані як освітнім структурам, так і управлінням культури. Вчитель із Череповця Ірина Базарова наголо­сила на відсутності нормативної бази із багатьох питань роботи дитячих шкіл мистецтв. Вона також обурена скасуванням пільгової пенсії для працівників ДШМ. Усі учасники круглого столу одностайно підтрима­ли вимогу повернути цю пільгу для працівників дитячих шкіл мис­тецтв.

Також розглядалося питання атес­тації працівників шкіл мистецтв. Пе­дагог із Ленінградської області Оле­на Широковських наголосила на тому, що нині атестація – це відпові­ді на безліч тестів і збір величезної кількості паперів. Вона запропонува­ла замість цього запровадити систе­му, коли педагогу, який довів свою кваліфікацію, не потрібно її регуляр­но підтверджувати. Невирішеним за­лишається питання оплати праці працівників ДШМ. У деяких регіонах посадовий оклад педагога школи мистецтв є нижчим за прожитковий мінімум.

За підсумками круглого столу було прийнято рекомендації до дер­жавних органів. Їх буде надіслано до Громадської палати для розгляду. Насамперед планується домогтися від федеральної влади виконання обі­цянок щодо зрівняння заробітних плат педагогів шкіл мистецтв і за­гальноосвітніх шкіл.

 

Казахстан: профспілки вимагають звільнити нафтовиків Жанаозена

Минуло майже два роки, як страйк на­фтовиків у казахському місті Жанао­зен, що тривав сім місяців, закінчився розстрілом і судом над страйкарями.

16 грудня 2011 року протистояння між нафтовиками-страйкувальниками і корпорацією «Казмунайгаз» у місті Жанаозен за повної бездіяльності вла­ди переросло із трудового спору у без­лад, погроми, унаслідок чого співро­бітники органів внутрішніх справ за­стосували проти людей силу. Тоді заги­нуло вісімнадцять осіб та було поране­но кілька десятків осіб – як нафтови­ків, так і випадкових громадян, які не мали до трудового спору жодного сто­сунку.

На лаві підсудних у цій справі опини­лося 73 особи. Багато хто отримав ре­альні терміни ув’язнення. Семеро й надалі відбувають покарання: Танатар Калієв, Шапбдал Уткілов, Талгат Сакта­ганов, Нарін Джарилгасинов, Канат Жусилбаєв, Максат Досмагамбетов і Роза Тулєтаєва.

Профспілки всього світу висловили підтримку нафтовикам Жанаозена та вимагають від уряду країни провести ретельне розслідування та звільнити ув’язнених профспілкових активістів.

 

 

У пожежі загинуло семеро робітників-мігрантів

Семеро робітників-мігрантів із Китаю загинули та троє отримали поранення під час пожежі на швей­ній фабриці, що розташована у промисловій зоні міста Прато (Тоскана).

Пожежа виникла на складі текстильної фабрики, на верхньому поверсі якого, за даними попереднього слід­ства, був розміщений неле­гальний гуртожиток, у яко­му на той час відпочивали одинадцятеро робітників.

Як повідомляють ЗМІ, в останні роки у найбільшій промисловій зоні Макро­лотто, провідною галуззю якої є текстильна промисло­вість, спостерігається зна­чний спад виробництва. Унаслідок кризи багато тек­стильних компаній переїха­ли до країн із менш захище­ною та дешевшою робочою силою. Проте криза не зруй­нувала текстильну промис­ловість у Макролотто. За кілька останніх років сюди прийшло, крім усіх інших, і чимало китайських компа­ній. Нині тут діє понад 4500 компаній, у яких трудиться близько 30 тис. мігрантів із Китаю, а також нелегальні мігранти, кількість яких точ­но не відома. Вони працю­ють і мешкають у небезпеч­них умовах, що й призвело врешті-решт до трагедії.

За інформацією профспілки FEMCA-CISL, яка представ­ляє інтереси робітників тек­стильної та швейної про­мисловості, у цих компаніях спостерігається висока плинність кадрів і порушен­ня національного законо­давства. Крім того, вони за­кривають свої підприємства у доволі стислі терміни, пе­решкоджаючи будь-яким спробам сконтактуватися з ними. Нещодавно проф­спілка зауважила, що схожі компанії почали з’являтися і в інших галузях промисло­вості.

 

 

Наполеон Гомес Уррутіа повертається на батьківщину

Під час відкриття засідання виконавчого комі­тету Глобальної спілки IndustriALL члени коміте­ту висловили глибоку вдячність профспілково­му лідеру Національної профспілки робітників гірничодобувної, металообробної, сталели­варної та суміжних галузей промисловості Los Mineros Наполеону Гомесу Уррутіа. От уже сім років він живе у вигнані в Канаді, куди змуше­ний був переїхати через погрози смерті та по­стійні переслідування з боку мексиканської влади.

Після того, як влада країни висунула проти Гомеса об­винувачення та надіслала запит до Інтерполу щодо внесення його прізвища до «червоного списку», проф­спілковий лідер не міг за­йняти своє місце постійного члена виконкому.

Завдяки міжнародній солі­дарності та підтримці вияви­лася можливою перемога Наполеона, який домігся можливості брати участь у засіданні виконкому. Осо­бливу роль у вирішенні цієї проблеми відіграла Проф­спілка об’єднаних сталели­варників і Глобальна спілка IndustriALL. Наразі профор­ганізації докладають зусиль для повернення Наполеона Гомеса до Мексики, щоб він міг керувати профспілкою Los Mineros зі штаб-квартири у Мехіко.

Виконавчий комітет IndustriALL вирішив номіну­вати у 2014 році Наполеона Гомеса на отримання щоріч­ної премії імені Артура Свенссона, відомого нор­везького профспілкового діяча.

 

Коротко

ФРАНЦІЯ | У країні розпочав­ся загальнонаціональний страйк залізничників. Страйка­рі незадоволені намірами уря­ду реформувати Національне товариство залізниць та вима­гають підвищення зарплати й збереження особливого стату­су робітників французьких за­лізниць.

ГРЕЦІЯ| За даними національ­ного статистичного агентства ELSTAT, у вересні ц. р. рівень безробіття у країні зріс до 27,4%. Це вдвічі більше, ніж безробіття у зоні євро, де цей показник сягнув позначки 12,2%.

НІГЕРІЯ | Робітники нафтової компанії, яка належить китай­ським власникам, розпочали страйк. Як повідомляють представники профспілки, вони протестують проти низь­кої оплати праці та важких умов роботи. Особливо обу­рює велика різниця в оплаті праці місцевих африканських працівників і робітників, які приїздять із інших країн.

КАНАДА | Близько 4500 пра­цівників Червоного Хреста ка­надської провінції Онтаріо, які допомагають малозабезпече­ним громадянам, розпочали страйк, протестуючи проти відмови роботодавців підпи­сувати колективну угоду між профспілками та компанією Red Cross Care Partners.

АВСТРАЛІЯ | Американський автомобільний концерн General Motors має намір до кінця 2017 року закрити влас­не виробництво в Австралії. В результаті цього у містах Елі­забет і Мельбурн буде скоро­чено 2900 робочих місць.

ПІВДЕННА КОРЕЯ | Адміні­страція корпорації Korail, яка надає послуги із перевезень на швидкісних потягах, оголо­сила про відсторонення від виконання своїх обов’язків 4356 робітників, які брали участь у страйку. Так адміні­страція намагається вплинути на решту персоналу, яка під­тримала акцію протесту.

22.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання