« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Іркутськ: профспілковий пікет педагогів

Іркутськ: профспілковий пікет педагогів

Наприкінці листопада відбувся пікет працівників дошкільних закла­дів Іркутської області. На акцію протесту, організовану Іркутською обласною організацією профспілки працівників народної освіти, прибули представники сфери дошкільної освіти Іркутського, Ангар­ського, Усольського, Заларінського та інших районів Приангар’я.

Основні вимоги учасників ак­ції протесту – передбачити в обласному бюджеті на 2014 рік кошти на підвищення за­робітної плати навчально- допоміжному й обслуговуючому пер­соналу освітніх закладів. Зазначені категорії працівників не потрапили під дію травневих указів президента РФ про підвищення зарплати. При цьо­му заробітна плата цих працівників і так є вкрай низькою. Як розповіли учасники протесту, сьогодні помічни­ки вихователя, працюючи на 1,25 став­ки, отримують по 7–9 тис. рублів. А старші вихователі, котрі мають 30- річний стаж роботи, 15–17 тис. рублів.

Також занепокоєння профспілко­вої організації викликає доплата вчи­телям за класне керівництво. Як на­голошують її представники, поки що від керівництва області не надійшло чіткої відповіді, чи закладені відпо­відні витрати в обласний бюджет на 2014 рік.

Ще одна проблема, яку оприлюд­нили учасники акції протесту, – ско­рочення працівників дошкільних освітніх закладів, що розпочалося 1 вересня поточного року та проводить­ся, як уважають у профспілці, з пору­шенням законодавства.

Після проведення акції відбулася зустріч делегацій освітніх закладів з головою обласної організації проф­спілки Валентиною Федосеєвою. При­йнято рішення підготувати відповід­не звернення до органів державної влади та розпочати збір підписів. Крім того, звернення було оприлюд­нено на конференції профспілки пра­цівників освіти.

 

КУРГАН: СПРАВЕДЛИВІСТЬ ПЕРЕМОГЛА

За допомогою до правової інспекції праці Федерації профспілок Курган­ської області звернулася працівниця галузі побутового обслуговування. В головному управлінні соціального захисту населення Курганської області їй відмовили у визнанні нагрудного знаку «Відмінник побутового обслугову­вання населення» підставою для присвоєння звання «Ветеран праці». На­грудний знак жінка отримала ще в 1992 році за високі трудові досягнення.

Рішенням Курганського міського суду позовні ви­моги працівниці були за­доволені повністю. Проте ГУ соцзахисту населення із рішенням міськсуду не погодилося та подало апе­ляційну скаргу. В ній від­повідачі посилалися на те, що ця нагорода не є відо­мчим знаком відмінника праці, оскільки її вручено позивачці в момент, коли Російська державна спілка об’єднань підприємств і організацій побутового обслуговування населен­ня (Роспобутспілка) пере­дала свої повноваження АТ «Роспобутспілка», втративши таким чином статус органу виконавчої влади РФ.

Профспілкові юристи в свою чергу подали до апе­ляційної інстанції наступні аргументи на користь чле­на профспілки: за загаль­норосійським класифіка­тором інформації про на­селення ОК 018-95, за­твердженим постановою Держстандарту РФ від 31.07.95 № 412, значок «Відмінник побутового обслуговування населен­ня» Роспобутспілки та ЦК профспілки працівників місцевої промисловості й комунально-побутових підприємств РФ належить до відомчих нагрудних знаків.

У зв’язку з наданими до­казами профспілкового захисту Курганський об­ласний суд залишив рі­шення міськсуду без змін.

 

КАЗАХСТАН: НАФТОГАЗОВИЙ КОМПЛЕКС ТА ПРОФСПІЛКИ ПІДПИСАЛИ ГАЛУЗЕВУ УГОДУ

Асоціація KAZENERGY провела засідан­ня координаційної ради з розвитку людського капіталу. У засіданні взяли участь голова Федерації профспілок РК Абельгазі Кусаїнов, віце-міністр нафти та газу Магзум Мирзагалієв, генераль­ний директор KAZENERGY Асет Магау­ов, представники Національної палати підприємців та інших громадських ор­ганізацій.

Учасники зібрання розглянули питання технічного завдання для визначення прогнозної потреби в кадрах нафтога­зової галузі, обговорили моделі ство­рення центру сертифікації і план робо­ти на 2014 рік. У своїй промові голова ФПРК акцентував увагу на діяльності бізнесу щодо соціального партнерства та підвищенні відповідальності в цьому напрямі. Для цього, наголосив він, не­обхідно передбачити в структурі та ке­рівному складі великих виробничих підприємств країни посаду заступника першого керівника із соціальних пи­тань.

Під час засідання відбулося підписання Галузевої угоди на 2014–2016 роки між міністерством нафти та газу, асоціацією KAZENERGY та профспілками працівни­ків нафтогазової галузі.

 

INDUSTRIALL ЗАСУДЖУЄ НЕЗАКОННІ ДІЇ ANSELL

Понад 8 тис. осіб підтримали кампанію IndustriALL – LabourStart і засудили керівництво компанії Ansell за знищення профспілок на підприємствах Шрі- Ланки та Малайзії. Глобальна спілка IndustriALL по­дала до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) офіційну скаргу на транснаціо­нального виробника латексної продукції медично­го призначення Ansell.

Скарга, яку було подано до австралійського національ­ного контактного пункту ОЕСР, містить факти пору­шень керівних принципів ор­ганізації для транснаціональ­них підприємств компанією Ansell у Шрі-Ланці та Малай­зії щодо прав людини та профспілок, норм охорони здоров’я та безпеки праці.

Коментуючи відповіді Ansell на протест, генеральний се­кретар IndustriALL Юркі Рай­на сказав: «Ми були здиво­вані, прочитавши заяву ком­панії про те, що вона прагне вирішити це питання відпо­відно до чинного законодав­ства. Ansell зневажливо від­кидала всі прохання та спро­би втручання з боку коміса­ріату з праці Шрі-Ланки».

Із 2011 року Профспілка ро­бітників вільних економіч­них зон і громадського об­слуговування (FTZGSEU) та IndustriALL неодноразово закликали організувати спільне ефективне розсліду­вання низки порушень, що стосувалися охорони здоров’я робітників поста­чальника Ansell у Шрі-Ланці, в тому числі впливу умов праці на їх репродуктивні функції, захворювання на рак та лейкемію.

 

ПРОМИСЛОВЦІ СТВОРЯТЬ НОВУ ПРОФСПІЛКУ

Делегати 8-ї національної конференції Чи­лійської конфедерації робітників-металістів (CONSTRAMET) домовилися утворити нову на­ціональну профспілку робітників промисло­вості. Це стало значним кроком уперед у спра­ві створення профспілки, що покликана вести переговори на галузевому рівні й охопити всі виробничі та видобувні галузі, працівників яких на глобальному рівні представляє спілка IndustriALL.

У конференції взяли участь 135 лідерів із 67 членських організацій CONSTRAMET, які діють у всіх регіонах краї­ни. Мета заходу – забезпе­чити умови та внести необ­хідні зміни для створення нової профспілкової структу­ри, розвитку колективних переговорів на галузевому, підгалузевому, територіаль­ному рівнях і на рівні компа­ній. Учасники конференції обговорили статут і структу­ру нової організації.

У новій профспілці буде дев’ять підрозділів, у тому числі з питань жінок, моло­ді, а також роздрібної тор­гівлі, металообробки, гірни­чодобувної, хімічної, тек­стильної промисловості та лісового господарства. В основу структурної організа­ції нового профоб’єднання покладено сфери діяльності та регіональний поділ (центр північного регіону буде розташований в Анто­фагасті, південного – Кон­сепсьйоні).

Головні підсумки конферен­ції: затвердження статуту нової профспілки, визначен­ня часових рамок для почат­ку діяльності й отримання юридичного статусу, розмі­ру профспілкових внесків та реорганізованого страйко­вого фонду, а також принци­пів і мети профспілки.

У січні 2014 року буде підго­товлено проект плану робо­ти, спрямований головним чином на координацію ді­яльності з іншими профспіл­ками, що об’єднують робіт­ників промисловості.

15.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання