« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Європарламент закликав дотримуватися прав робітників під час підготовки до ЧС–2022

Європарламент закликав дотримуватися прав робітників під час підготовки до ЧС–2022

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій висловлюється стурбованість становищем робітників-мігрантів, які задіяні у будів­ництві об’єктів до чемпіона­ту світу з футболу 2022 року в Катарі.

За останні два місяці в Катарі за­гинуло 44 мігранти з Непалу. Робітники скаржаться на жор­сткі умови праці: брак питної води у спеку, їх примушують працювати понаднормово, затриму­ють і не виплачують зарплату, забра­ли паспорти.

Європейський парламент занепоко­єний ситуацією, у якій опинилися робітники-мігранти в Катарі. Депутати Євро­парламенту закликають владу країни припинити насильно утримувати робіт­ників у разі їхнього рішення піти з робо­ти. Відомо, що 500 тисяч робітників-мігрантів запрошено до країни для під­готовки до чемпіонату. Депутати звер­таються до ФІФА з проханням дати вла­ді Катару чіткий сигнал уникнути ситу­ації, коли проведення чемпіонату буде зіпсоване скандалом щодо звинувачен­ня у використанні рабської праці.

Депутати Європарламенту також звернулися до європейських корпора­цій, які зводять спортивні об’єкти в Катарі, із закликом дотримуватися трудових норм.

 

 

 Безробіття серед молоді – найбільша проблема

 Найгостріша проблема країни – молодіжне безробіття – по­требує негайного вирішення, заявив під час зустрічі із жур­налістами прем’єр-міністр Італії Енріко Летта, коментуючи пріоритетні завдання уряду.

 Прем’єр-міністр наголосив, що останні п’ять років у країні неабияк зростає рівень безро­біття серед молоді. За його словами, країна виявилася неготовою до цього, адже раніше так багато безробітних серед молоді не було, бо уряд завжди генерував робо­чі місця. «Економічна криза найбіль­ше позначилася на молодому поко­лінні», – підкреслив Енріко Летта.

Високопосадовець занепокоєний тим, що чимало молодих італійців свої перспективи вбачають за межами Італії. Тож першочерговим завданням уряду прем’єр-міністр вважає забезпе­чення молодому поколінню гарантій щодо працевлаштування в Італії. «По­казник 40% безробіття серед молоді – неприйнятний, потрібно зробити все, аби змінити ситуацію, тому уряд вжи­ває заходів, аби заохотити компанії, які братимуть на роботу молодь», – на­голосив Енріко Летта.

Крім того, прем’єр-міністр зазна­чив, що ця проблема має вирішувати­ся також і на загальноєвропейському рівні. Так, на початку 2014 року в Іта­лії відбудеться зустріч глав країн та урядів Європейського Союзу, на якій обговорюватимуться шляхи розв’язання проблеми безробіття серед молоді.

 

 

 Росія: Микола Суханов знову очолив профорганізацію

 У Далекосхідній регіональній профорганізації Російської профспілки моряків відбулося звітно-виборне засідання Ради, на якому підбивали­ся підсумки роботи за п’ять років.

Упродовж звітного періоду профор­ганізація провела 11 акцій «Тиж­день дій проти зручних прапорів», а її інспектори відвідали понад 140 суден. За підсумками контролю профспілки зобов’язали судновлас­ників списати судна, які експлуату­ються понад 30 років, позаяк ста­новлять загрозу життю та здоров’ю моряків, не відповідають нормам безпеки мореплавання. Завдяки ак­тивній співпраці із транспортною прокуратурою 40 несумлінних суд­нохідних і крюїнгових компаній припинили свою діяльність через невідповідність міжнародним ви­могам умов праці та її оплати.

За участю юристів профорганізації на користь моряків стягнуто через суд майже два мільйони доларів затриманої заробітної плати.

Після обговорення діяльність профорганізації за звітний період було визнано задовільною, присут­ні також одностайно переобрали на новий термін голову ДСРО РПСМ Миколу Суханова.

 

 

 На Ansell тривають репресії проти профспілки

 Австралійська корпо­рація Ansell, що виро­бляє латексну медич­ну продукцію, вживає всіх заходів для припинення страйку на підприємстві од­ного зі своїх постачальників на Шрі-Ланці. Так, понад 800 осіб було відсторонено від роботи (фактично «тимчасо­во звільнено» до закінчення страйку), а на їхнє місце по­ставлено тимчасових працівників-штрейкбрехерів. Чле­нів профкому звільнено, на лідера профспілки фабрики скоєно напад, який влада відмовилася розслідувати.

Продукція Ansell продається у всьому світі й має гарну репу­тацію, що не можна сказати про компанію як роботодав­ця. З 1994 року власники від­мовляються визнати на фа­бриці профспілку робітників вільних економічних зон і гро­мадського обслуговування. Нещодавно під час однієї з численних демонстрацій та акцій протесту, що їх проводи­ла профспілка, поліція застре­лила робітника підприємства.

 

 

 МФТ вимагає захистити Ласаро Рамоса

 Міжнародна федерація транспортних ро­бітників (МФТ) звернулася до президен­та країни з вимогою вжити усіх необхідних заходів для захисту профспілкового лідера робітників порту Кетцаль (STEPQ) Ласаро Рамоса, якому загрожує небезпека.

Підставою для занепо­коєння виявився за­мах на родину Ласа­ро. Одного із його по­передників Педро Замора 2007 року застрелили найма­ні вбивці, після чого смер­тельні погрози почали надхо­дити й на адресу Ласаро.

Лише після втручання МФТ поліція Гватемали вжила за­ходів для захисту Рамоса. Проте цього року, попри те, що погрози тривають, захист було знято. Міжнародна орга­нізація праці (МОП) звернула­ся до уряду країни, тож проф­спілковому лідеру знову було надано охорону у складі… од­нієї особи. Фактично родина Рамоса виявилася беззахис­ною. Цим скористалися його противники, і 14 листопада ц. р., коли його родина пере­бувала вдома, озброєні особи скоїли напад на будинок. На­падники заявили, що діють за наказом «зверху».

Представники МФТ та STEPQ впевнені: напад пов’язаний із намаганнями профспілки перешкодити приватизації частини порту та її передачі іспанській компанії «Барсе­лона Контейнер Термінал». Юридично угода не може були укладена доти, доки профспілка розглядає цю справу у суді, переконуючи, що приватизація є неконсти­туційною та незаконною. У вересні представник уряду натякнув Рамосу, що він може отримати все, чого за­бажає, якщо профспілка при­пинить судові позови, і що ця пропозиція санкціонована президентом Гватемали Отто Пересом Моліною.

Під тиском МФТ та МОП ке­рівництво країни поновило розслідування убивства у 2007 році Педро Замора, вбивці якого та замовники цього злочину досі залиша­ються непокараними.

 

 Коротко

 ВІРМЕНІЯ| Після того, як спів­робітники ЗАТ «Електричні ме­режі Вірменії» провели акцію протесту проти ліквідації одно­го з департаментів, адміні­страція запропонувала тим, хто потрапив під скорочення, відповідні посади у філіалах компанії зі збереженням попе­редніх умов оплати праці.

ПІВНІЧНАОСЕТІЯ| Медич­ним працівникам Республікан­ської клінічної лікарні, які 25 листопада мали намір узя­ти участь у страйку на знак протесту проти затримання виплати зарплати, почали ви­плачувати заборговані гроші.

НІМЕЧЧИНА| Профспілка Verdi готується проводити нові страйки, маючи на меті поси­лити тиск на керівництво кон­церну Amazon щодо поліпшен­ня умов праці та підвищення зарплати працівникам. За сло­вами члена профспілки Хейне­ра Райманна, в акції протесту візьмуть участь робітники цен­трів Amazon міст Бад-Херсфельда та Лейпцига.

Цього року профспілка прове­ла кілька страйків, аби приму­сити найбільшого у світі онлайн-ритейлера підписати колективний договір, що міс­тить положення, які прирівню­ють умови праці працівників концерну до працівників по­штових служб і звичайних роз­дрібних компаній, які вважа­ються набагато кращими.

Як заявила член ради Verdi Стефані Нутценбергер, проф­спілка залишає за собою пра­во продовжити страйки і під час святкового різдвяного се­зону.

ТУНІС| Працівники тран­спортної сфери Тунісу 12 груд­ня проведуть одноденний страйк у відповідь на численні порушення їхніх прав. Член­ські організації МФТ – Націо­нальна федерація транспорт­ників та Генеральна профспіл­ка робітників Тунісу закликали наглядові органи країни при­пинити напади на профспілки та вимагають офіційного ви­знання усіх угод профспілок, відновлення відкритого та справедливого працевлашту­вання, поновлення транспорт­ного парку, а також попереди­ли, що протистоятимуть будь-яким проявам приватизації.

08.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання