« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Підбито підсумки кампанії «За гідну медицину»

Підбито підсумки кампанії «За гідну медицину»

16 листопада у 25 ре­гіонах країни стартува­ла Всеросійська кампа­нія «За гідну медицину», учасники якої виступа­ють проти важких умов праці та зриву планів указу президента РФ № 597 щодо підвищення зарплат медичним праців­никам. Майже скрізь організаторами й учасника­ми акції стали працівники медичних установ: лікарі, медсестри, санітарки. Ініціатором кампанії виступила створена наприкінці минулого року Міжрегіональна профспілка працівників охорони здоров’я «Дія», що входить до складу Конфедерації праці Росії.

У 30 містах, включаючи Мо­скву та Санкт-Петербург, були проведені мітинги і пікети, в інших – акція пройшла у форматі кру­глих столів або збору підписів під зверненням до міністра охорони здоров’я Вероніки Скворцової. Голо­вна проблема, яку порушували мед­працівники як у зверненні, так і при­йнятих на мітингах резолюціях, – це «провал» завдань щодо підвищення зарплат, передбачених президент­ським указом.

Кількість учасників вуличних ак­цій 16 листопада сягнула майже 1200 осіб. «І це тільки перший крок, – ко­ментуючи ситуацію, сказав оргсекре­тар профспілки «Дія» Андрій Коновал. – У ході підготовки акцій нам вдалося вибудувати «мережу» протестної кам­панії у 25 регіонах країни. Важливо, що, на відміну від весняної міжрегіо­нальної кампанії, практично скрізь провідним елементом організаційної роботи стали самі медики, а не просто громадські та політичні активісти, які їм співчувають». За його словами, вже до кінця 2013 року кількість регіональ­них структур профспілки «Дія» збіль­шиться щонайменше вдвічі. Цьому сприяє обрана стратегія кампанії «За гідну медицину» – висування тих ви­мог, які вважаються сами­ми медпрацівниками най­більш актуальними (низькі зарплати, надмірні трудові навантаження), мають під собою нормативно-правову базу та практично можуть бути досягнуті в нинішніх умовах.

Підготовка акцій в низці регіонів проводилась в умо­вах протидії з боку адміністрації медустанов та чиновників. В м. Іжевську представниками адміністрації, з по­силанням на «наказ згори», в лікарнях вилучалася підготовлена до мітингу газета, а працівникам погрожували «переписати учасників мітингів та звільнити». В м. Оренбурзі головлікар протитуберкульозного диспансеру по­грожував лікарю-організатору узго­дженого з місцевою владою пікету тиском з боку правоохоронних орга­нів. У м. Глазові (Удмуртія) пікет мед­працівників заборонили, посилаючись на його проведення за межами «спеці­ально відведеного місця». У м. Москві, за повідомленням місцевих лікарів, керівники медустанов пропонували працівникам вийти в суботу, 16 листо­пада, на роботу під приводом того, що заклади відвідає міністр охорони здоров’я.

Проте майже всі заплановані акції відбулися, дозволивши стартувати всеросійській кампанії та прискорив­ши процес профспілкової розбудови. «Дія» є молодою профспілкою в скла­ді КПР, – прокоментував ситуацію ге­неральний секретар Конфедерації Сергій Ковальов. – Вона була створе­на в грудні 2012 року та динамічно розвивається. За плечима профспілки вже кілька вдалих колективних акцій медичних працівників, ре­зультатом яких є реальне поліпшення умов праці та підвищення зарплат у ба­гатьох медустановах. Кон­федерація праці Росії й на­далі надаватиме необхід­ну організаційну підтрим­ку та юридичний захист учасникам кампанії «За гідну медицину».

 

КОЛУМБІЯ: вбито активіста профспілки «Нестле»

У колумбійському місті Бугала­гранде загинув активіст проф­спілки Sinaltrainal підприєм­ства «Нестле» Оскар Лопес Тривіньйо. За день до вбивства йому та його колегам погрожу­вали місцеві «парамілітаріс» – члени однієї з приватних ар­мій, поширених у Латинській Америці. Погрози та трагічна загибель профактивіста безпо­середньо пов’язані з голоду­ванням на знак протесту проти порушень прав робітників, роз­початого профспілкою 5 листо­пада.

Всесвітня профспілка харчови­ків, працівників сільського гос­подарства та готелів, націо­нальний профцентр Колумбії CUT глибоко сумують з приво­ду загибелі Оскара Тривіньйо та вимагають від уряду країни негайно припинити варварські злочини проти профспілкових активістів, провести повне та прозоре розслідування вбив­ства активіста Sinaltrainal, при­тягнувши до відповідальності його виконавців та замовників, а також забезпечити безпеку інших членів профорганізації.

 

Шахтарі проти переслідування профактивістів

У мексиканському місті Галеана місцеві шахтарі та дрібні землевласники розпо­чали боротьбу за свої права з канадською гірничодобувною компанією Excellon Resources. Корпорація орендувала у міс­цевих жителів землю під розробку, про­те зобов’язань за угодою не дотримуєть­ся, натомість постійно порушує трудові і профспілкові права працівників.

На активістів і власників землі постійно чинить­ся тиск, їх пересліду­ють та залякують. Не­відомі особи спостерігають за офісом місцевого відділення профспілки шахтарів, а її акти­вістів було звільнено з робо­ти. 10 листопада, за два дні до вирішальних слухань у міс­цевому суді, шестеро профак­тивістів і члени їхніх сімей були заарештовані без вису­нення обвинувачень. Дехто з них раніше вже зазнавав аре­штів та знущань у поліції.

 

Страйкують робітники копалень

Близько 700 співробітників компаній RMG Gold LLC і RMG Copper (входять до складу концерну Rich Metals Group), що видобува­ють мідь та золото на території Грузії, ого­лосили страйк. Вони вимагають збільшен­ня зарплати та поліпшення умов праці.

Учасники страйку, що розпочався 19 листо­пада, зібралися у с. Казреті на південно­му сході Грузії, біля будівлі адміністрації компанії RMG. Її керівництво вже давно обі­цяє підвищити зарплату, про­те своїх обіцянок не виконує. За словами представників профспілкових організацій підприємств, напередодні всі роботи на родовищах було зупинено, працювала лише збагачувальна фабрика з не­великими запасами руди. У свою чергу, представники компанії RMG назвали страйк незаконним і поки що відмовляються виконувати вимоги протестувальників.

Раніше в Грузії страйкували залізничники, які вимагали підвищення зарплат та ви­плат компенсацій за переро­біток. 28 травня в м. Чіатура 200 шахтарів провели акцію протесту перед офісом ком­панії «Джорджіан мангане­зі». Хвиля страйків з поді­бними вимогами охопила країну восени 2012 року.

 

Коротко

АДИГЕЯ| В Адигейському республіканському інституті гу­манітарних досліджень скоро­тили близько 45 наукових спів­робітників. Ті, хто потрапив під скорочення, заявляють, що їм буде важко знайти роботу, адже подібних інститутів у рес­публіці більше немає. Як пові­домив представник адміні­страції інституту, рішення про скорочення прийняте міністер­ством освіти і науки Росії.

НОВАЗЕЛАНДІЯ| Адміні­страція мережі McDonald’s звільнила профспілкового ак­тивіста Шона Бейлі через те, що він оприлюднив факти по­рушення трудових прав пра­цівників, які існують в компа­нії. Зокрема, співробітникам, у яких зміна триває понад 4 години, не надавали часу для обідньої перерви. Бейлі пред­ставив свідчення щодо цього спеціальному комітету з тру­дового законодавства та пар­ламентській комісії. У відпо­відь він отримав листа з пові­домленням, що його свідчен­ня порушують зобов’язання перед роботодавцем.

КИТАЙ| Кілька сотень робіт­ників фабрики Nokia протес­тують проти несправедливих компенсацій співробітникам після продажу мобільного біз­несу компанії Microsoft. Як за­являють представники трудо­вого колективу, люди змушені були підписати нові трудові угоди й отримали неналежну компенсацію. Спростовуючи заяви представників Nokia про те, що адміністрація веде переговори із страйкарями, робітники заперечують наяв­ність діалогу з роботодавцем.

КАНАДА| Десятки канад­ських робітників, які були зму­шені розпочати страйк проти політики керівництва компанії Crown Holdings з виробництва металевої тари, вирушили до будівлі американської штаб-квартири цієї організації. Вони вимагають від адміні­страції припинити скорочення витрат, зокрема зниження зарплат для нових і молодих працівників.

03.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання