« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

ФРАНЦІЯ: Країни ЄС обговорили проблеми молодіжного безробіття

ФРАНЦІЯ: Країни ЄС обговорили проблеми молодіжного безробіття

У Парижі відбулася зустріч президен­та Франції Франсуа Олланда з глава­ми 24 країн Євросоюзу, на якій обго­ворювалися питання безробіття се­ред молоді. У зустрічі також взяли участь міністри праці країн-учасниць та керівники органів ЄС.

Під час дискусії було прийнято рі­шення вжити заходів для забезпе­чення роботою 6 млн молодих євро­пейців. Країни ЄС домовилися виді­лити 6 млрд євро для тих регіонів, які найбільше потерпають від безробіт­тя. Франція розраховує на 10% цієї суми.

Крім того, Європейський банк інвес­тицій та європейський соціальний фонд готові виділити на цю програму 6–7 млрд євро протягом 3 років. Якщо ж удасться мобілізувати всі ці ресурси, то в 2013–2015 роках на працевлаштування європейців буде виділено 40–45 млрд євро. Завдання полягає в тому, щоб жоден молодий європеєць не залишався більше 4 мі­сяців без роботи або стажування. Ця програма отримала назву «Гарантія для молоді». До кінця року кожна країна ЄС має представити Брюсселю власний план дій.

 

Прокуратура скасувала незаконні звільнення на «Антоліні»

Всеволзька міська прокура­тура Ленінградської області провела перевірку порядку звільнення працівників ТОВ «Група Антолін Санкт-Петербург», під час якої було встановлено, що 5 лис­топада 2013 року керівник підприємства підписав 19 наказів про звільнення за ініціативою працівника. Проте заяв чи інших доку­ментів, які засвідчили б во­левиявлення співробітників, не надходило. Відповідно, з вимогами чинного законо­давства працівники не озна­йомлені.

У зв’язку з цим міський про­курор вніс протести з вимо­гою скасувати накази про звільнення. Крім того, сто­совно генерального дирек­тора підприємства поруше­но адміністративну справу за ч. 1 ст. 5.27 Кодексу про адміністративні правопору­шення РФ (порушення зако­нодавства про працю).

13 листопада гендиректор ТОВ «Група Антолін Санкт-Петербург» задовольнив протести міського прокуро­ра та скасував накази про звільнення 19 операторів лі­нії виробництва дверних па­нелей, відшкодувавши їм частину заробітку.

 

Ескалація насильства закінчилася стріляниною

Протягом останніх восьми місяців у країні спо­стерігається ескалація насильства щодо робіт­ників. Нещодавно поліція відкрила стріляни­ну по демонстрантам, які вимагали поліпшення умов праці в швейній промисловості. В резуль­таті сутички загинула жінка, також є поранені.

12 листопада робітники ви­рушили до канцелярії прем’єр-міністра в Пномпе­ні, аби вимагати сприяння уряду у вирішенні конфлікту з компанією SL Garment. У відповідь військові та полі­цейські застосували проти них водяні гармати. Під час сутички одна жінка загинула, вісім осіб отримали тяжкі по­ранення. Кількох учасників демонстрації звинуватили у скоєнні кримінальних злочи­нів та кинули до в’язниці.

Конфлікт із SL Garment ви­ник після того, як керівни­цтво почало використовува­ти замість охоронців поліцію та військових. Профспілка C.CAWDU, членська органі­зація IndustriALL, намагалася встановити діалог із керів­ником, вимагаючи виведен­ня озброєних військових і поліцейських, звільнення менеджера, який погрожу­вав працівникам, відновлен­ня попереднього позмінно­го режиму роботи.

Не дочекавшись відповіді адміністрації, робітники ого­лосили страйк, що тривав протягом трьох місяців. Основні замовники, великі бренди, закликали керівни­цтво до справедливих пере­говорів з трудящими, проте безрезультатно. Незважаю­чи на загибель однієї люди­ни та ще кількох постражда­лих, власник SL Garment від­мовляється від конструктив­ного діалогу з профспілкою.

 

Робітники вимагають справедливості

У м. Карачі робітники організували акцію протесту, вимагаючи від влади вирішення житлового питання, справедливого соціального забезпечення та прозорої пенсійної системи. У мітингу, який орга­нізували Національна конфедерація профспілок, Трудовий комітет і Комітет профспілкових дій, взяли участь профспілкові активісти низки підприємств країни.

Учасники акції протесту вимага­ли виселення незаконних меш­канців із 4 тис. квартир, які були виділені робітникам 5 років тому в рамках державної про­грами. Попри те, що вони сплачували різноманітні внески, в їхні квартири незаконно вселилися особи, пов’язані з місцевою земельною мафією. Через без­діяльність уряду 4 тис. робітників і чле­нів їхніх сімей до цього часу не можуть отримати власне житло.

Протестувальники також вимагали, щоб уряд виділив 40 млн пакистан­ських рупій (276,3 млн євро), обіцяних Раді із соціального забезпечення робіт­ників провінції Сінд на підтримку со­ціальних програм, у тому числі фінан­сування стипендій на освіту дітей, до­помоги сім’ям на випадок смерті году­вальника і т. ін. Крім того, серед їхніх вимог – навести лад у лікарнях, що утримуються за рахунок внесків робіт­ників до органу соціального захисту трудящих провінції Сінд (SESSI). За словами профспілкових активістів, лі­карні перебувають у вкрай занедбано­му стані, траплялися випадки, коли там видавали підроблені ліки. Крім того, майже 90% робітників досі по­збавлені можливості користуватись соціальними пільгами SESSI через упереджене ставлення з боку посадо­вих осіб цього органу, які, перебуваю­чи в змові з роботодавцями, не вида­ють робітникам відповідні посвідчен­ня. А розкрадання мільярдів рупій ор­ганом виплати робітникам допомоги по старості (EOBI) обмежує їх права на отримання пенсій.

Серед інших проблем, які порушу­валися учасниками акції протесту, – нестандартна зайнятість, яка позбав­ляє більшість працівників мінімаль­них пільг соціального забезпечення, змушуючи їх працювати по 12–14 го­дин на день за мізерну платню.

Під час мітингу було прийнято спільну декларацію з вимогами зареє­струвати всіх робітників в органах EOBI та SESSI, а також вжити жор­стких заходів до тих роботодавців, які відмовляються це робити. Окреме по­ложення декларації стосувалося під­вищення пенсій до рівня мінімальної зарплати.

 

Зарплату мають виплачувати вчасно

Завдяки втручанню правової інспекції праці Могильовського об­ласного комітету профспілки працівників АПК більше 400 трудящих змогли отримати в повному обсязі зароблені ними понад 85 млн рублів.

Правовими інспекторами праці обкому профспілки в ІІІ кварталі поточного року моніторинг дотри­мання соціально-економічних прав праців­ників проведений у 116 організаціях АПК області. В 66 із них виявлені пору­шення, пов’язані з недо­триманням термінів ви­плати зарплати, встанов­лених колдоговорами.

В результаті висунутих представниками проф­спілки вимог у повному обсязі зарплата виплаче­на у 64 організаціях. На двох керівників КСП мате­ріали передані до контролюючих органів з ме­тою застосування до них заходів адміністративного впливу.

Як розповів в. о. голови Могильовського обкому профспілки працівників АПК, правовий інспектор праці Петро Грибанов­ський, окрім цього, низку порушень було виявлено і в частині встановлення працівникам заходів до­даткового стимулювання під час застосування контрактної форми найму. «Вони в колдоговорах або відсутні, або не відповіда­ють вимогам, встановле­ним республіканською й обласною угодами. За ви­явленим порушеннями роботодавцям направлені представлення та реко­мендації щодо їхнього усунення, які виконано в повному обсязі», – зазна­чив Петро Грибановський.

 

Коротко

ГРУЗІЯ | Профспілка залізнич­ників оголосила про початок загального стайку на залізни­ці. Її працівники вимагають оплати понаднормової робо­ти, виплати 13-ї зарплати, а також доплат за стаж і за за­слуги. Крім того, вони домага­ються зміни керівництва за­лізниці.

АВСТРАЛІЯ | У штаті Квін­сленд учителі готуються до проведення 24-годинного страйку, якщо влада штату ре­алізує ключові пункти плану «Кращі вчителі – кращі ре­зультати», не провівши перед цим переговори з профспілка­ми.

ІТАЛІЯ | Головний виконавчий директор найбільшого італій­ського перевізника Alitalia SpA Габріель дель Торкьо готуєть­ся представити план змен­шення витрат компанії, який передбачає скорочення 2 тис. робочих місць. Частину робіт­ників планується відправити на пенсію раніше, а також зменшити штат тимчасових працівників. Представник профспілки робітників тран­спортної галузі Клаудіо Тар­лацці вже заявив, що його ор­ганізація зробить усе можли­ве, аби уникнути масових ско­рочень.

ІСПАНІЯ | Мер Мадрида Ана Ботелья дала 48 годин при­ватним компаніям, що відпо­відають за прибирання міста, на те, щоб припинити страйк своїх співробітників. Раніше мадридська мерія оголосила про свої плани щодо знижен­ня витрат на прибирання ву­лиць. У відповідь компанії по­передили, що через скоро­чення фінансування будуть змушені звільнити понад 1100 працівників.

БАНГЛАДЕШ | Робітники тек­стильної індустрії Бангладешу провели в промислових райо­нах країни акції протесту, ви­магаючи збільшення зарпла­ти. У сутичках із поліцією по­ранено близько 30 осіб. Профспілки працівників фа­брик із пошиття одягу вимага­ють збільшити мінімальну зарплату в галузі до 100 дол. США, яка нині не перевищує 40.

02.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання