« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Члени президії національної ради зустрілися з послом ЄС в Україні Яном Томбінські

Члени президії національної ради зустрілися з послом ЄС в Україні Яном Томбінські

Нещодавно члени Президії Національної тристоронньої соціально-економічної ради провели зу­стріч з Послом Європейського Союзу в Укра­їні Яном Том­бінські.

Під час зустрічі заступник спів­голови Національної ради від сторони профспілок, в. о. пер­шого заступника Голови Феде­рації профспілок України Гри­горій Осовий розповів Послу про істо­рію створення НТСЕР, її головні за­вдання та напрями розвитку міжна­родних контактів, зокрема в контексті очікуваного підписання Угоди про асоціацію з ЄС, яка передбачає розши­рення співробітництва між Україною та Євросоюзом у сфері соціального діалогу.

Ян Томбінські зазначив, що підпи­сання зазначеної угоди вимагатиме від України проведення цілої низки реформ. За його словами, на країну може очікувати необхідність струк­турних перетворень в економіці, мо­дернізації підприємств, підвищення ефективності праці, вирішення питан­ня переорієнтації діяльності деяких підприємств.

Заступник співголови Національ­ної ради від сторони роботодавців, за­ступник голови Ради Федерації робо­тодавців України Олексій Мірошни­ченко зауважив, що Україна зацікав­лена у використанні досвіду країн ЄС у вирішенні вищезазначених питань.

Заступник співголови Національ­ної ради від сторони органів виконав­чої влади, заступник міністра соціаль­ної політики України В’ячеслав Коло­мієць наголосив на необхідності акти­візації співпраці з ЄС та використання міжнародного досвіду ведення соці­ального діалогу.

Члени Президії НТСЕР висловили думку, що Національна рада могла б стати базовою основою Платформи громадянського суспільства України, яка має відгравати важливу роль в ре­алізації угоди про асоціацію. Безперечно, це потребує залучення до цієї діяльності й інших інститутів грома­дянського суспільства.

Також Президія підтвердила свою готовність зустрітися з представника­ми місії ЄСЕК 20–21 листопада 2013 року.

 

Цукровикивиступилиназахист профактивістів

Попри великі очікування демократичного суспільства на Заході й у самому Ірані перемога Хассана Рухані на президентських виборах не вплинула на критичний стан у сфері трудових прав.

У жовтні виконавча рада профспілки цукровиків Haft Tapeh офіційно звер­нулася до нового міністра праці з вимогами понови­ти на роботі двох своїх ак­тивістів Алі Неджаді та Резі Рахшана, а також за­безпечити компенсації за вимушений прогул і втра­ту доходу іншими лідера­ми організації, які хоча й відстояли свої трудові права, але так і не змогли повернутися на робочі місця. Як заявляють пред­ставники Haft Tapeh, по­новлення прав Алі Неджа­ді та Резі Рахшана є осо­бливо важливим. Вони провели кілька місяців у в’язниці за свою проф­спілкову діяльність, тож нині перебувають у «чор­ному списку» і не можуть знайти постійної роботи.

Профспілка цукровиків Haft Tapeh була створена у 2008 році після 42-денного страйку найбіль­шого в країні цукрового заводу. Відтоді лідери й активісти профорганізації постійно піддаються аре­штам і нападам.

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» підтримала вимоги профорганізації та закликала президента Рухані пова­жати права людини й профспілок.

 

Таїланд: профспілки Tаta Steel визначили перспективи

Нещодавно в м. Бангкоку відбу­лося засідання профспілок під­приємств компанії Tata Steel, що працюють в Азії. Його учасники обговорили стратегію, завдання і перспективи діяльності в регіо­ні, а також майбутні кроки профспілкової мережі компанії.

У Tаta Steel діє внутрішній ко­декс поведінки, який визначає концепцію та принципи діяль­ності компанії в усьому світі. Ко­декс є корпоративним стандар­том і підтримується профспілко­вою мережею. Проте під час зу­стрічі стали відомі окремі ви­падки його порушення, зокрема таїландським керівництвом компанії. Представники мережі зобов’язалися вжити всіх необ­хідних заходів, аби домогтися безумовного виконання кодек­су на всіх підприємствах Tаta Steel.

 

Будівельникам-мігрантам повертають заборговану зарплату

У м. Сочі будівельникам олімпійського об’єкта виплатили 1 млн рублів зарплати у рахунок по­гашення боргу.

У кінці серпня 53 робітники з Таджикистану, Узбекиста­ну, України та Росії, які пра­цювали на будівництві жит­ла для волонтерів зимових Олімпійських ігор у с. Веселе Адлерського району, звер­нулися до сочинського філіа­лу мережі «Міграція та пра­во», фахівці якої надають юридичну допомогу та кон­сультації трудовим мігран­там, із скаргою про невипла­ту їм зарплати за три місяці ТОВ «Охотська будівельна компанія». Водночас буді­вельники направили звер­нення до прокуратури Ад­лерського району, а також слідчого комітету РФ у Крас­нодарському краї.

У результаті проведених за­ходів у середині жовтня ро­бітникам було виплачено першу суму боргу в розмірі 2,7 млн рублів. Загальна сума заборгованості сягає 4,8 млн рублів.

 

Влада планує скасувати допомогу з безробіття

Представники опозиційних сил гостро розкри­тикували наданий на розгляд парламенту уря­дом Вірменії законопроект про скасування з 1 січня 2014 року допомоги безробітним у роз­мірі 18 тис. драхм. На думку опозиціонерів, ця ініціатива уряду «знищує ідеологію соціальної держави».

Новий закон «Про зайня­тість», який було винесено на розгляд депутатів Народ­ного зібрання, пропонує безробітним замість допо­моги пройти перепідготовку й отримати нову спеціаль­ність. 23 жовтня ц. р. парла­ментська більшість погоди­ла законопроект у першому читанні.

Як заявив представник пар­тії ВРФ «Дашнкцутюн» Арц­вік Мінасян, рішення уряду про ліквідацію допомоги для безробітних, по суті, по­рушує Конституцію Вірменії, яка проголошує право гро­мадян на захист від таких соціальних ризиків, як без­робіття, інвалідність. За про­ектом закону, замість допо­моги уряд фінансуватиме можливість отримання без­робітними громадянами но­вої спеціальності. «Уряд на­віть не знає, хто потрібен країні, токар чи бармен», – зазначив він.

Проти законопроекту також виступила член правління партії «Процвітаюча Вірме­нія» Наїна Зограбян. За її словами, в результаті соціально-економічної полі­тики, здійснюваної владою, ліквідуються малі та середні підприємства, а отже, скоро­чуються робочі місця. «Ро­бочих місць бракує, і гово­рити про те, що давайте ска­суємо допомогу та cпрямуємо ці суми на пере­кваліфікацію громадян, про­сто несерйозно. У Вірменії є чудові спеціалісти та вчені, які сьогодні, аби вижити, за­ймаються роздрібною тор­гівлею на ринках», – наголо­сила депутат.


Коротко

ФІНЛЯНДІЯ | У м. Гельсінкі відбувся страйк залізнични­ків. У країні протягом кількох днів були паралізовані при­міське залізничне сполучен­ня та рух поїздів далекого спрямування. Машиністи протестували проти змін умов робочого графіка.

РУМУНІЯ | Близько 10 тис. румунських викладачів, учнів і батьків взяли участь в акції протесту в Бухаресті. Вони вимагали від уряду підвищи­ти заробітну плату педаго­гам. До протестувальників долучилися й представники Національного альянсу сту­дентських організацій країни з вимогою збільшити фінан­сування освіти до 6% ВВП.

ГРЕЦІЯ | Співробітники пра­вопорядку вигнали з примі­щення 200 колишніх праців­ників каналу ERT, які забари­кадувалися там на знак про­тесту проти рішення уряду позбавити їх роботи.

ПОРТУГАЛІЯ | Страйк дер­жавних службовців загальму­вав роботу всієї сфери гро­мадських послуг країни. Міс­цеві профспілки продовжу­ють свою боротьбу проти зменшення зарплат і пенсій, а також позбавлення пільг.

ПАР| Понад 7 тис. членів На­ціональної профспілки гірни­ків (NUM), робітників компа­нії Northam Platinum, готові оголосити страйк. NUM ви­магає підвищення заробітної плати для постійних та тим­часових працівників копа­лень.

13.11.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання