« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Відбувся VIII з’їзд незалежних профспілок

Відбувся VIII з’їзд незалежних профспілок

29 жовтня в м. Санкт-Петербурзі відбувся VIII (позачерговий) з’їзд Фе­дерації незалежних проф­спілок Росії. Здоповіддю «Про хід виконання рішень VII з’їзду ФНПРта її завдання на період до 2016 року» виступив голова Фе­дерації Михайло Шмаков.

Профлідер зазначив, що на основі прийнятої VII з’їздом ФНПР програми «Гідна праця – основа до­бробуту людини та роз­витку країни» профспілки розробили пропозиції щодо системи стандартів гідної праці в РФ. Активна позиція ФНПР завадила прийняттю владою рішень, які б призвели до обмеження трудових прав і законних інтересів трудящих. Зокрема, вдалося не допус­тити змін концепції Трудового кодек­су РФ, прийняття нормативних право­вих актів, що знижують існуючий рі­вень соціальних гарантій.

Разом із тим Михайло Шмаков на­голосив, що в умовах необхідності ве­дення більш жорсткого діалогу з ро­ботодавцями та владою дії ФНПР щодо використання економічних знань та організації колективних дій часто є недостатньо ефективними. Тому варто звернути особливу увагу на зміцнення організаційної єдності та кадрів профспілок, реалізацію по­міркованої структурної політики, по­силення виконавчої дисципліни.

Після обговорення делегати з’їзду постановили активізувати роботу та домагатися безумовного виконання програми «Гідна праця – основа добро­буту людини та розвитку країни».

Щодо питання зміни структури Фе­дерації, делегати прийняли рішення про внесення змін до статуту. Крім того, ухвалено постанови «Про осно­вні положення статуту всеросійської, міжрегіональної профспілки», «Про порядок проведення звітно-виборної кампанії Федерації незалежних проф­спілок Росії» та низку інших доку­ментів. З’їзд постановив, що терито­ріальні об’єднання організацій проф­спілок у своїй діяльності мають керу­ватися загальними принципами, ви­кладеними в спеціальній главі стату­ту ФНПР. Для всеросійських профспі­лок, що входять до складу ФНПР, було затверджено загальні положен­ня з оптимізації їхньої структури.

Змінено підхід до проведення звітно-виборних кампаній у профспілках. Визнано доцільним спочатку скликати з’їзд Федерації незалежних профспілок Росії, на якому звітуватиме про свою роботу генеральний секретар ФНПР, визначаючи її стратегічні завдання, і лише потім проводити з’їзди та конфе­ренції членських організацій.

 

У Хаапсалу створено об’єднання співпраці

У коледжі м. Хаапсалу відбулося зібрання довірених осіб профспілок регіону Ляенемаа, на якому було утворено Об’єднання співпраці профорганізацій Центральної спілки проф­спілок. Планується, що нова організація об’єднає профспілки працівників транспорту, металооброб­ки, охорони здоров’я, зв’язку й органів місцевого самоврядування. Мета об’єднання – організація спільної діяльності проф­спілок регіону та сприяння поширенню інформації. «Створюючи такі об’єднання, ми розширюємо регіональне охоплення, підтримуємо місцевих до­вірених осіб та підвищує­мо рівень своєї роботи в очах працівників, роботодавців і громад­ськості», – зазначив голова Центральної спілки проф­спілок Пеєп Петерсон, який взяв участь у зібранні.

Подібні об’єднання вже діють у мм. Тарту, Виру, Вільянді, Нарві, Пярну та Сааремаа.

 

У країнах Євросоюзу знайшли майже мільйон рабів

Під час перевірок у країнах Євро­союзу виявлено понад 880 тис. сучасних рабів, більше чверті яких піддавали сексуальній екс­плуатації. Таку цифру оприлюд­нила в своєму звіті CRIM – спеці­альна комісія Європарламенту з протидії корупції, відмиванню грошей та організованій злочин­ності в Європі.

У документі, зокрема, зазнача­ється, що на території Євросоюзу діє 3600 кримінальних угрупо­вань. Лише торгівля людьми приносить злочинцям близько 25 млрд євро на рік. Майже та­кий же прибуток (18–26 млрд євро) складає нелегальна торгів­ля органами та дикими тварина­ми. Кіберзлочинці завдають кра­їнам та громадянам Європи що­річних збитків у розмірі 290 млрд євро. Значну загрозу становить стрімке поширення корупції. У звіті йдеться про щонайменше 20 млн її випадків тільки в гро­мадській сфері. Фахівці оціню­ють шкоду від корупційних афер у 120 млрд євро. Комісія запро­понувала низку заходів, за допо­могою яких ситуацію можливо взяти під контроль.

 

МКП закликала Лукашенка захистити профспілки

Генеральний секретар Міжнародної кон­федерації профспілок Шарон Бароу на­правила звернення на адресу президента Білорусі Олександра Лукашенка, в яко­му висловила серйозну стурбованість у зв’язку з антипрофспілковою кампанією на Мозирському НПЗта в країні загалом.

Шарон Барроу за­кликала Олексан­дра Лукашенка вжити термінових заходів щодо припинення порушення прав трудящих. «МКП підтримує та вислов­лює палку солідарність з не­залежними профспілками та трудящими Білорусі в бо­ротьбі, яку вони ведуть за свободу своєї діяльності та дотримання їх фундамен­тальних прав», – зазначаєть­ся в листі.

Останнім часом ситуація з правами профспілок у Білору­сі значно погіршилася. Прак­тично щодня чиниться дис­кримінація та тиск на членів незалежних профспілок. Ре­пресії, що здійснюються про­ти спілчан у відкритій формі, вже призвели до звільнення багатьох із них.

У липні поточного року Біло­русь знову було включено до списку окремих країн для розгляду на щорічній Між­народній конференції праці. Комітет із застосування норм і стандартів зазначив, що Білорусь не дотримуєть­ся Конвенції МОП № 87 про свободу асоціацій та право на організацію, яку вона ра­тифікувала в 1956 році, включивши країну до спеці­ального параграфа Конвен­ції. «Процедура внесення до спеціального параграфа за­стосовується у виняткових випадках, коли порушення фундаментальних прав тру­дящих та профспілок мають системний характер», – йдеться у зверненні.

Міжнародна конфедерація профспілок закликала Лука­шенка взяти до уваги висно­вки Комітету із застосування норм і стандартів, а також рекомендації Комісії з роз­слідування МОП. У свою чергу, МКП й надалі обстою­ватиме права трудящих і профспілок, протестуючи проти кожного факту їх по­рушень усіма можливими засобами із залученням єв­ропейських і міжнародних фахівців.

 

За підготовку до страйку заарештовано профлідера

Колумбія залишається однією з найбільш не­безпечних для проф­спілкових активістів країною світу. За даними ООН, із 1986 року тут було вбито майже 3 тис. профлі­дерів. Лише за перші 6 міся­ців нинішнього року через профспілкову діяльність за­гинули 11 осіб. Зазвичай до цих розправ причетна влада країни. Ще одним зручним способом примусити замов­кнути профспілкових діячів є арешт і тюремне ув’язнення. 25 серпня було заарештова­но одного з найвідоміших лідерів профспілкового руху Колумбії Убера Бальєстеро­са, члена виконкому най­більшого профцентру країни CUT, віце-президента проф­спілки працівників сільсько­го господарства й організа­тора руху «Марш патріотів», який активно підтримують інші профспілки. Бальєесте­рос займався підготовкою загальнонаціонального страйку, тож арешт, воче­видь, пов’язаний з невдово­ленням, яке викликає у вла­ди його діяльність.

 

Коротко

ТУНІС| Профспілка праців­ників сил внутрішньої безпе­ки Тунісу організувала в сто­лиці акцію протесту. Кілька сотень демонстрантів зібра­лися на головній вулиці міста – авеню Хабіба Бургіби пе­ред будівлею міністерства внутрішніх справ. Маніфес­танти вимагають від уряду чіткої та зрозумілої політики щодо боротьби з терориз­мом, а також надання орга­нам безпеки необхідних спецзасобів та екіпірування.

ГОЛЛАНДІЯ| Портові робіт­ники м. Роттердама отримали довгоочікувану перемогу в бо­ротьбі за колективний договір. Роботодавець – оператор ме­режі терміналів APMT, що ухи­лявся від укладання угоди, не зміг протистояти тиску докерів і після кількох тижнів напруже­них переговорів і страйків таки підписав документ.

ІНДОНЕЗІЯ| Профспілки країни оголосили про прове­дення загальнонаціонально­го страйку. Робітники вимага­ють підвищення мінімальної заробітної плати, запрова­дження медичного страху­вання та відмови від вико­ристання запозиченої праці.

ГОНДУРАС| Глобальна спілка IndustriALL висловила солідар­ну підтримку 70 членам FITH, своєї членської організації у Гондурасі. Робітники були звільнені за участь в акції про­тесту проти антипрофспілко­вих заходів роботодавця – ко­рейської компанії з виробни­цтва картону Corporaciоn Cartonera 3J Fenix, підприєм­ство якої розташоване в м. Ві­льянуеві, муніципалітеті де­партаменту Кортес. IndustriALL звернулася до міністерства праці з проханням втрутитися і врегулювати трудовий спір.

ЯПОНІЯ| Щоб підвищити конкурентоспроможність та рентабельність бізнесу на внутрішньому ринку в умовах підвищення акцизів, тютюно­вий концерн Japan Tobacco Inc скорочує 1600 робочих місць в Японії і розпочинає консуль­тації з профспілками. Крім того, концерн закриє чотири фабрики в країні та скоротить кількість регіональних пред­ставництв із 25 до 15.

10.11.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання