« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Гендерна політика в сільській місцевості

Гендерна політика в сільській місцевості

Жіночі організації Національної федерації профспі­лок сільського господарства та продовольства «Аг­роіндсинд» із понад 20 регіонів країни зібралися для обговорення нагальних проблем сільських жінок, у тому числі порушення права на гідність та освіту.

Мета цієї зустрічі – приверну­ти увагу громадськості та представників влади до по­рушення прав жінок, зокре­ма в сільській місцевості, залучивши до обговорення проблеми засоби масової інформації. До розмо­ви запрошувалися представники ра­йонних рад, територіальної інспекції праці, комісаріатів поліції, соціаль­ної допомоги, служби зайнятості.

Учасники зустрічі звернули увагу на проблеми, характерні для мешка­нок сільських районів: відсутність робочих місць і гідних умов життя, неофіційна робота, маргіналізація, зростання ризику насильства, низька заробітна плата, обмежений доступ до якісних медичних послуг.

Жінки-профспілковці висловили пропозиції встановити єдину міні­мальну заробітну плату в країні на рівні прожиткового мінімуму, пере­глянути розмір застрахованого дохо­ду, отриманого після 1999 року, про­водити перерахунок пенсій кожні два роки для працюючих пенсіонерів, збільшити одноразову допомогу при народженні дитини до 5 тис. леїв, увести до програми загальноосвітніх закладів спеціальний курс із здорово­го способу життя.

Усі обговорювані на зустрічі питан­ня було включено до списку вимог і на­правлено керівництву країни та народ­ним депутатам. Крім того, в районах було проведено кампанію із збору під­писів на підтримку цього документа.

 

Ні – скасуванню соціальних пільг!

16 жовтня в м. Архангельську, перед початком роботи обласного зібрання депутатів профспілки та ветеранські організації провели мітинг біля будівлі регіонального парламенту.

Протестувальники виступали проти скасування пільг ветеранам праці Архангельської області та батькам, діти яких не від­відують дитячий садок. Вони намагалися донести до народних обранців думку про те, що подібні заходи економії регіо­нального бюджету є не­припустимими.

Напередодні скандальний законопроект про скасу­вання пільг було знято з по­рядку денного жовтневої сесії. Депутати планують створити спеціальну комі­сію для його опрацювання, після чого винести доку­мент на обговорення депу­татського корпусу в листо­паді п. р. Проте учасники мітингу впевнені, що без широкого громадського ре­зонансу справедливого рі­шення в даному випадку годі очікувати. Люди висту­пають за збереження пільг тим, хто їх уже має, а в май­бутньому для відповідних категорій громадян можуть застосовуватися заходи адресної підтримки з ураху­ванням реальних доходів.

Вимоги батьків, які брали участь у мітингу, були ще лаконічнішими: «У дитя­чий садок – із півтора року, і допомога нам не потріб­на!». На їхню думку, рішен­ня про скасування компен­сації за ненадання місця можна приймати лише тоді, коли всі діти від 1,5 до 7 років матимуть можли­вість відвідувати дитячий садок, а також отримувати­муть гарантовану Консти­туцією РФ безкоштовну до­шкільну освіту.

 

Північна Осетія: трамваї не вийшли на маршрути

У м. Владикавказі страйку­ють водії трамваїв, які, за повідомленням прес-служби мерії міста, не отримують зарплату з липня п. р. За словами чи­новників, до міського трамвайного депо фінан­сові кошти мають надхо­дити від міністерства пра­ці та соціального розвитку республіки у вигляді ком­пенсацій за перевезення пільговиків. Із травня на­копичено коштів у сумі 6,3 млн рублів, але до під­приємства вони так і не надійшли.

Під час зустрічі працівни­ків з керівництвом депо було досягнуто домовле­ності про погашення за­боргованості протягом тижня. Але так і не отри­мавши заробленого, водії трамваїв оголосили страйк і не вийшли на маршрути. Водночас адміністрація трамвайного депо сподіва­ється, що фінансове питан­ня буде вирішено най­ближчим часом.

 

На скорочення «соціалки» відповіли страйком

Американська компанія Crown Holdings – один з най­більших у світі виробників металевої упаковки. Компа­нія випускає тару для харчо­вих консервів і напоїв у 149 країнах світу.

Незважаючи на те, що 2012 року прибутки Crown Holdings збільшилися майже вдвічі, вона розгорнула справжню кампанію зни­щення соціальної програми для своїх працівників у ка­надській провінції Торонто. Менеджери компанії запро­понували членам профспіл­ки підприємства, що входить до складу Об’єднаної проф­спілки сталеливарників (USW), відмовитися від ін­дексації заробітної плати з урахуванням зростання спо­живчих цін, погодитися на запровадження «дворівне­вої» системи оплати праці (коли нові працівники отри­муватимуть меншу зарплату, яка ніколи не зрівняється із зарплатою тих, хто давно працює на заводі), а також забути про розморожування пенсійної програми, «тимча­сово» призупиненої 9 років тому. Натомість трудовому колективу вручили почесний знак «За вірність загальній справі, командну роботу й особистий внесок». На таке знущання профспілка під­приємства відповіла страй­ком. Спільно з Об’єднаною профспілкою сталеливарни­ків, Міжнародною асоціаці­єю робітників автопрому, британською профспілкою Unite та Глобальною спілкою IndustriALL було вирішено розпочати масштабну кам­панію боротьби за свої пра­ва під гаслом «Жодного кро­ку назад!». Мета акції – при­пинити спроби компанії Crown Holdings цілеспрямо­вано знищити соціальні про­грами та гідні умови праці на своїх підприємствах в усьому світі.

 

Педагогам висунули ультиматум про зміну статуту

Уряд Південної Кореї вима­гає від Профспілки вчителів і працівників освіти до 23 жовтня внести зміни до статуту, зокрема щодо забо­рони на членство в організа­ції звільнених та педагогів, які вийшли на пенсію. Інак­ше профспілку позбавлять державної реєстрації.

Уряд країни посилається на власний акт про профспілки та трудові відносини, поло­ження якого забороняють звільненим працівникам і безробітним перебувати в профспілкових організаціях та обіймати в них виборні посади. Нещодавно з тієї ж причини міністерство праці та зайнятості вже вчетверте відмовило у реєстрації Профспілці працівників дер­жавних органів Кореї.

Між іншим, це положення акта є грубим порушенням міжнародних норм та прав профспілок. Міжнародна ор­ганізація праці та Національ­на комісія з прав людини Республіки Корея неоднора­зово критикували цей доку­мент і рекомендували уряду привести законодавство у відповідність з визнаними в світі трудовими стандартами.

27.10.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання