« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Замах на профлідера: злочин проти правди

Замах на профлідера: злочин проти правди

 У столиці країни Сан-Хосе вчинено напад на Денні Лемонеса Сміта, активіста та колишнього представ­ника профспілки Коста-Рики SINTRAJAР, членської організації Міжнародної федерації транспортників. Напад стався після того, як профспілковий активіст дав інтерв’ю ЗМІ щодо приватизації низки портів країни, в якому критикував дії влади. Невідомі ввір­валися до будинку, де мешкав Денні Сміт із сім’єю, та жорстоко побили чоловіка.

 Профспілка SINTRAJAP (Sindicato de Trabajadores de la Junta Administrativa Portuaria) і раніше пові­домляла про численні напади на її членів, що почалися з того часу, як уряд країни оголосив про свої плани приватизації та пере­дачі в концесію державних портів Лі­мон і Мойн.

У 2010 році відбулася нарада дер­жавних чиновників, які незаконно призначили новий склад ради проф­спілки, начебто покликаний слугува­ти інтересам держави та підприєм­ства. Пізніше Верховний суд Коста-Рики визнав нову раду недійсною, своїм наказом зобов’язавши віднови­ти попередній її склад, обраний пра­цівниками демократичним шляхом. Проте й донині проти згаданих дер­жавних чиновників не порушувалися ні цивільні, ні кримінальні справи.

Профспілка вважає, що саме через критичні висловлювання Денні Сміта про бездіяльності влади стосовно чи­новників той відразу ж став об’єктом жорстокого нападу. Генеральний секретар профспілки SINTRAJAP Ро­нальдо Блер заявив: «Ми просимо всіх розповісти про цей ганебний випадок, щоб допомогти нам у вимогах до вла­ди, Міністерства праці й уряду Коста-Рики забезпечити захист громадянам і членам профспілки, щоб подібні зло­чинні дії не залишалися безкарними, щоб зростала та поширювалася солі­дарна підтримка нашої боротьби».

Регіональний секретар Міжнарод­ної федерації транспортників у Ла­тинській Америці Антоніо Родрігес Фріц повідомив, що члени профспілки SINTRAJAP уже неодноразово були жертвами нападів, але щоразу демон­стрували, що їхня боротьба є чесною, законною та демократичною. Він вва­жає, що члени профспілки вистояли в цій боротьбі, а подібні злочини демон­струють відчайдушні зусилля тих еко­номічних груп, які прагнуть керувати портами. «Якщо поліція та органи правосуддя й цього разу не притяг­нуть до відповідальності винних, а та­кож організаторів цих нападів, – за­значив Антоніо Родрігес Фріц, – буде дуже важко повірити у відсутність певних прихованих інтересів у деяких державних чиновників». Він також за­явив, що транспортники пишаються своєю боротьбою та нормами мораль­ності, притаманними членським орга­нізаціям профспілки.

 

 СХІД: єдиний план дій для арабських країн

Регіональна конференція країн арабського світу Міжнародної федерації транспортників заверши­лася прийняттям єдиного плану дій, спрямованих на зміцнення профспілок та їхніх прав у всьому регіоні.

На цій наважливій конфе­ренції, що проходила в місті Аммані, Йорданія, зі­бралися представники профспілок регіону, котрі протягом п’яти днів вели активні дебати, займалися збором інформації та пла­нуванням. Вони обговори­ли питання організаційної роботи, залучення до членства трудящої молоді та жінок, прав людини та профспілок. Крім того, була одностайно підтри­мана ініціатива Міжна­родної федерації тран­спортників із надання по­стійної допомоги трудя­щим Палестини в їхніх зу­силлях щодо зміцнення профспілок.

Особливість цьогорічної конференції – запрова­дження нового динаміч­ного сайту, який дозволив учасникам заходу і тим, хто не зміг бути на ньому присутнім, стежити за по­діями, брати участь у дис­кусіях і обмінюватися думками.

 

 

 Пітерські медики створили первинку

 У Санкт-Петербурзі відбулися установ­чі збори первинки незалежної профспіл­ки медичних працівників «Дія». Головою профспілкової організації обраний аспі­рант одного з медичних вишів міста Ігор Малахов, який має досвід громадської діяльності.

 Учасники зібрання при­йняли рішення стосов­но стратегії роботи профорганізації на найближчі роки. Первинка вирішила зосередитися на вимогах щодо виконання владою регіону указу прези­дента РФ і «дорожньої кар­ти» уряду про підвищення зарплат медпрацівникам. На першому етапі роботи за­плановані моніторинг кон­кретних зарплат медичних працівників і підготовка офі­ційних звернень-скарг для вирішення проблемних питань.

Як заявляють представники новоствореної профоргані­зації, через нечисленність профактиву, що представле­ний працівниками різних установ, вирішено поки не створювати організації на рівні окремих лікарень, а утворити загальну первинку м. Санкт-Петербурга. До її лав сьогодні може вступити будь-який лікар, фельдшер, медсестра, де б вони не працювали.

 

 

 Гендерні права – під громадський контроль

 Відсутність роботи та гідних умов жит­тя, обмежений доступ до якісної меди­цини – головні проблеми, з якими стика­ються молдавські жінки та їхні родини. Такого висновку дійшли учасники жіночо­го профспілкового форуму «Профспілкові працівниці – за конструктивний і ефектив­ний соціальний діалог», що відбувся у міс­ті Вадул-луй-Воде.

 Голова Ради жінок Націо­нальної конфедерації профспілок Молдови (НКПМ) Любов Ротару висловила стурбованість тим, що представниці слаб­кої статі піддаються дискри­мінації в суспільстві, особли­во щодо їхнього працевла­штування. «Роботодавці не бажають працевлаштовува­ти молодих дівчат без досві­ду роботи, не хочуть брати на службу вагітних та жінок із маленькими дітьми. Цю проблему повинна вирішу­вати влада, в іншому випад­ку жінки будуть змушені шу­кати роботу за кордоном», – підкреслила Любов Ротару.

У свою чергу, голова Націо­нальної конфедерації проф­спілок Олег Будза заявив про підтримку всіх ініціатив Ради жінок НКПМ. «Медич­не страхування, гідна оплата праці, безпека на робочому місці – основні права як жі­нок, так і всіх громадян краї­ни. На жаль, жінки Молдови несуть важкий тягар, але профспілки намагаються всі­ляко його полегшити», – на­голосив Олег Будза.

На форумі обговорювалися питання щодо становища жі­нок на ринку праці, їхнього здоров’я та безпеки, а також проблема захисту жінок-мігрантів. За підсумками ро­боти учасники зібрання ухвалили резолюцію, яку було передано керівництву республіки.

 

 Коротко

 ФРАНЦІЯ | Сотні тисяч трудя­щих взяли участь в акціях про­тесту, організованих найбіль­шими профспілками країни на знак протесту проти реформи пенсійної системи. Причина масового невдоволення – вне­сений урядом на обговорення до парламенту законопроект, який передбачає збільшення тривалості періоду виплат пенсійних відрахувань, а та­кож низку інших змін.

ПОЛЬЩА | У Варшаві відбу­лася чотириденна акція про­тесту, яку організували най­більші профспілкові об’єднання країни: Всеполь­ська угода профспілок, неза­лежна самоврядна профспіл­ка «Солідарність», Форум профспілок та ін. Невдово­лення поляків викликають недавнє підвищення пенсій­ного віку до 67 років і рефор­ми трудового законодавства, що погіршують умови праці.

МЕКСИКА | Масові протести працівників сфери освіти в Мехіко розпочалися після того, як президент Енріке Пе­нья Ньєто підписав закони, що стосуються освітньої ре­форми. Національна проф­спілка працівників освіти ви­вела людей на страйк проти нововведень, які передбача­ють, зокрема, посилення норм, що підтверджують право вчителів на роботу.

БРИТАНІЯ | Британська профспілка працівників зв’язку загрожує масштаб­ним страйком через офіційне рішення уряду провести при­ватизацію Королівської по­шти (Royal Mail), заплановану найближчим часом.

ГРЕЦІЯ | У країні розпочався тиждень масових страйків на­передодні приїзду до місії «трійки» (ЄС, Європейський центробанк і МВФ) міжнарод­них кредиторів, які оцінять хід структурних реформ у кра­їні. В акціях протесту беруть участь працівники освіти, держслужбовці, працівники страхових пенсійних фондів, служб соціального страхуван­ня та забезпечення.

28.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання