« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Молоді, освічені, але безробітні

Молоді, освічені, але безробітні

За даними статистичної служби Європейського Cоюзу, кожен четвертий молодий француз не має постійної роботи.

Економічна криза породила по­коління «С» – вічних стажистів, які не мають ані роботи, ані жодних перспектив у майбут­ньому.

Типовий представник втраченого покоління у Франції – це молода лю­дина у віці від 18 до 30 років, яка має диплом про вищу освіту або рекомен­дацію з університету, проте немає до­свіду роботи, щодня надсилає десят­ки резюме роботодавцям, отримуючи у відповідь максимум одну пропози­цію про можливість тимчасового контракту.

Більшість молодих людей не вла­штовує ситуація сидіти вдома без ро­боти. Адже без нових проектів, без до­свіду, урешті-решт без розвитку, ніко­ли не заробиш грошей і не збудуєш власне майбутнє.

Зазвичай молоді хлопці та дівчата отримують допомогу з безробіття. Та­кож вони погоджуються пройти ста­жування у компаніях, які наймають їх на короткий термін. Молоді праців­ники проходять стажування, проте їм не платять зарплату, а працювати до­водиться по 50 годин на тиждень. Так молодь набуває досвіду, сподіваю­чись, що таки колись їй вдасться зна­йти постійну роботу.

Тим часом за таких умов молоді люди погоджуються навіть на тимча­сові заробітки, адже, пра­цюючи нянею чи вигулю­ючи собак, можна заробити хоч якісь гроші.

Однак загалом моло­дим людям дедалі важче поліпшити своє станови­ще на ринку праці в умо­вах економічної кризи.

Без досвіду роботу годій знайти

Безробіття серед молоді у Франції сягнуло 25% (3,625 мільйона осіб). Із них 82% обходяться тимчасовим за­робітком. Як правило, після закінчен­ня короткострокового контракту ро­ботодавець прощається з молодим співробітником.

Французькі соціологи вважають, що проблема полягає у нездатності класичної моделі освіти адаптувати­ся до сучасних умов ринку праці. Адже у молодих фахівцях із диплома­ми елітних вузів, але без трудового досвіду, компанії не зацікавлені. На­справді проблема набагато глибша.

Річ у тім, що спад виробництва у Франції триває. За прогнозами Між­народного валютного фонду, зростання еконо­міки країни 2013 року ста­новитиме максимум 0,1%, при цьому державний борг країни вже сягнув 90% ВВП.

Міжнародний відділ ЦК профспілки освітян

 

 

 КЕНІЯ: гендерна рівність у морській галузі

 Кенійські жінки, які працюють у морській галузі, заявили про бажання обіймати керівні поса­ди у морській профспілці та за­кликали до проведення карди­нальних реформ. Так, 120 кені­йок наполягають на зміні стату­ту Кенійської профспілки моря­ків та внесення до нього пункту, що дозволить представницям прекрасної статі бути обраними на вищі профспілкові посади.

Досі жінки могли бути тільки членами ради. Проте їх не вла­штовує такий стан справ. За їх­німи словами, морячки ніколи не були на чолі профспілки че­рез гендерну нерівність, за­вжди піддавалися дискриміна­ції з боку колег. Вони вважають, що чоловіки ставляться до них, як до підлеглих, і переконані, що жінки не спроможні конку­рувати з ними у цій сфері, тому не довіряють їм керування справами.

Кенійським жінкам-морячкам виявив свою підтримку відо­мий в Кенії моряк Ендрю Мван­гура. Він вважає, що статут профспілки справді потребує перегляду та внесення змін, а жінки мусять мати змогу брати повноцінну участь у роботі профспілки, позаяк є її невід’ємною частиною.

 

 Accor порушує права робітників і умови угод

 Профспілка Unite Here!, що є членською органі­зацією Міжнародної спілки харчовиків, праців­ників сільського господарства та готелів, пода­ла до ради з трудових відносин скаргу про те, що готельна мережа Accor порушує договір про визнання діяльності профспілок у двох готелях Novote у столиці країни Оттаві.

 Представники профспілки повідомляють, що керівни­цтво перешкоджає діяльнос­ті профспілок, порушує пра­во працівників на обрання представника на колективні переговори, незаконно сте­жить за персоналом, в одно­сторонньому порядку змі­нює умови праці та загро­жує звільненням прихиль­никам і членам профспілки.

У вересні минулого року рада з трудових відносин вже виносила припис проти Accor у зв’язку з такими са­мими порушеннями в одно­му зі столичних готелів, піс­ля чого компанія уклала уго­ду про порядок визнання організацій працівників.

Іще 1995 року керівництво Accor підписало угоду з Між­народною спілкою харчови­ків, працівників сільського господарства та готелів, яка містила зобов’язання про те, що її керівництво не пере­шкоджатиме діяльності профспілок. Натомість, з огляду на останні події, Accor таки не має наміру дотримуватися досягнутих домовленостей.

 

 

 Комунальники уклали угоду про співпрацю

 Республіканський комітет Профспілки працівни­ків сфери соціального обслуговування і вироб­ництва товарів Sindindcomservice Національної конфедерації профспілок Республіки Молдо­ва та керівництво Профспілки працівників про­мисловості та сфери соцобслуговування Білору­сі підписали договір про співпрацю.

  «Профспілка Республіки Бі­лорусь має багатий досвід боротьби за дотримання прав трудящих і забезпечен­ня зайнятості населення, – зазначила голова молдов­ської Профспілки працівни­ків сфери соціального об­слуговування та виробни­цтва товарів «Sindindcomservice» Ганна Селін. – За підсумками нашої дискусії ми дійшли висновку, що бі­лоруські колеги йдуть у ногу з часом і вміють вирішувати найскладніші питання. Ми впевнені, що це буде взає­мовигідна співпраця».

За словами Ганни Селін, піс­ля підписання договору вони матимуть нового між­народного партнера, що дасть змогу їхній профспілці успішно захищати трудівни­ків в умовах економічної кризи та зростання безро­біття. Адже, як вважає очіль­ник молдовської профспіл­ки, «сьогодні не всі готові самостійно захищати свої права».

«Наша співпраця триває до­вгий час, у нас одні й ті самі завдання, але найголовніше – це захист трудових прав у цей складний час», – заува­жив голова Профспілки пра­цівників промисловості та сфери соцобслуговування Білорусі Микола Сущеня.

За його словами, вирішення проблеми мотивації проф­спілкового членства можна реалізувати, лише забезпе­чивши ефективний захист інтересів трудящих.

 
 

КОРОТКО

США | У країні відбувся за­гальнонаціональний страйк працівників мереж рестора­нів швидкого харчування. Ти­сячі людей вийшли на вулиці міст, протестуючи проти низьких заробітних плат. В акції взяли участь співробіт­ники McDonalds, Taco Bell і Wendy. Страйк харчовиків став найбільшою протест­ною акцією працівників аме­риканського громадського харчування за 2013 рік.

НІМЕЧЧИНА | На заклик профспілки Verdi основна кількість автобусів міст Кіль і Любек не вийшли з депо піс­ля початку робочого дня. Ак­ція протесту виявилася від­повіддю працівників на від­мову роботодавців вести пе­ремовини про підвищення зарплати на 150 євро.

ЛАТВІЯ | Понад половина вчителів, за результатами опитування Латвійської профспілки працівників осві­ти і науки, готові восени ви­йти на вулицю і взяти участь в акціях протесту. Педагоги вважають оплату своєї праці мізерною. 9% опитаних осві­тян готові взяти участь у страйку і лише 3% не підтри­мують акції протесту.

ПАР| Країну накрила хвиля акцій протесту, що їх органі­зували провідні профспілки країни. Цього разу оголосили страйк 90 тисяч робітників бу­дівельного сектора. За слова­ми представника Національ­ної профспілки шахтарів Лесі­ба Сешока, вони вимагати­муть підвищити зарплату на 13% цього року і на 14% – на­ступного. Також у ПАР страй­кують близько 30 тис. робіт­ників семи підприємств авто­мобільної промисловості. На­ціональна профспілка мета­лістів Південної Африки вису­нула вимогу збільшити зарплату своїм спілчанам на 20%. Натомість компанії пого­джуються платити лише на 6% більше.

16.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання