« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Первинці відмовляють у реєстрації

Первинці відмовляють у реєстрації

Порушуючи національне законодавство, влада намагається ліквідувати первинну організацію Білоруської профспілки пра­цівників радіоелектронної промисловості (РЕП), членської ор­ганізації IndustriALL, у м. Борисові.

5 серпня профспілка РЕП отри­мала повідомлення від Бори­совського райвиконкому про зняття з обліку профспілкової організаційної структури, ін­шими словами, про її закриття. Пові­домлення було отримане через мі­сяць після того, як профспілка звер­нулася з проханням допомогти в по­шуках будь-якого приміщення в м. Борисові для розміщення її офісу та здійснення статутної діяльності. На жаль, з незрозумілих причин влас­ник приміщення, де раніше розташо­вувався офіс профспілки, відмовився надавати юридичну адресу її органі­заційній структурі.

За національним законодавством у Білорусі кожна первинна профорга­нізація має бути зареєстрована місце­вою владою. Така реєстрація надаєть­ся за наявності юридичної адреси за місцем розташування профорганіза­ції. Борисовська міська первинна профспілкова організація Білорусь­кої професійної спілки працівників радіоелектронної промисловості пе­ребуває на обліку за рішенням Бори­сівського районного виконавчого ко­мітету від 8 лютого 2007 року. Можли­вість зняття з обліку або реєстрації дійсно передбачається законом, але в переліку причин законодавством Бі­лорусі строк для зміни юридичної адреси організаційної структури профспілки не вказується. У даному випадку незаконне рішення про знят­тя з обліку такої структури є пору­шенням Конвенції Міжнародної орга­нізації праці № 87 про свободу асоціа­ції та захист права на організацію, ратифікованої Республікою Білорусь. Це не перший випадок втручання бі­лоруської влади в справи профспілок. На жаль, порушення прав останніх у країні стали постійним об’єктом роз­гляду на сесіях МОП з 2000 року, коли білоруські профспілки подали скаргу на втручання у їхні внутрішні спра­ви. Кілька разів Білорусь заносилася до спецпараграфа, але повністю га­небної практики втручання у справи профспілок так і не позбулася.

Глобальна спілка IndustriALL звернулася до адміністрації прези­дента РБ, міністерства юстиції та ра­йонного виконавчого комітету м. Бо­рисова з вимогою скасувати незакон­не рішення реєструючого органу і за­кликала припинити репресії щодо профспілки РЕП та її організаційних структур. Окрім того, IndustriALL за­кликала владу Білорусі розпочати ви­конувати свої зобов’язання перед Міжнародною організацією праці та дотримуватися прав трудящих на вступ до профспілки, а також здій­снення профспілкової діяльності без втручання чиновників.

 

 

 ПАРАГВАЙ: водії автобусів розіп’яли себе на хресті

Восьмеро парагвайських водіїв автобусів уже про­тягом 20 днів залиша­ються прикутими до дерев’яних хрестів на знак протесту проти не­законних звільнень. Не­звичайна акція протесту проходить у невеликому містечку на півночі від м. Асунсьйона. Праців­ники пообіцяли продо­вжити протест, якщо їх не поновлять на робочих місцях. Нещодавно дру­жина одного з водіїв та­кож висловила бажання долучитися до акції.

Директор автобусної компанії, де працювали водії, вже пообіцяв по­новити на робочих міс­цях п’ятьох протесту­вальників, а решті зна­йти роботу в інших фір­мах. Однак водії вимага­ють, щоб їм усім повер­нули колишні посади. За словами одного з розіп’ятих, працівників звільнили після того, як вони попросили в керів­ництва доплати за по­наднормову роботу, ме­дичну страховку і пенсій­ні відрахування.

 

 

 Студент-стажист помер від виснажливої роботи

 Молодий студент помер за загадкових обставин у пері­од, коли він проходив ста­жування в лондонському офісі відомого інвестбанку Bank of America Merrill Lynch. Про смерть Моріца Ерхардта стало відомо 19 серпня, коли до закінчення практики йому залишився всього тиждень.

21-річний студент був родом із Німеччини, але навчався в Мічиганському університеті. Ерхардт влаштувався на ста­жування в Merrill Lynch на початку літа з метою побу­дувати свою кар’єру в цій фірмі. Стажисти лондон­ського офісу фінустанови за­робляють близько 2700 фун­тів на місяць.

Представники поліції заяви­ли, що нічого дивного в смерті студента не було. За деякими даними, Ерхардт, який стараждав від епілеп­тичних нападів, впав у душі й помер. Однак існує інша версія. Зокрема, користувачі Інтернет-форуму вважають, що студент міг бути одним із тих стажистів, яким доводи­лося працювати цілу ніч. На іншому сайті один з учасни­ків форуму повідомив, що Ерхардт завжди працював дуже довго, а перед смертю практично без перерви про­вів за робочим столом 72 го­дини.

За словами студентів, по­наднормова праця – звичай­на практика в інвестиційних банках. Система роботи ста­жистів навіть отримала на­зву «чарівна карусель»: ви замовляєте таксі, яке відвез­ло б вас додому о 7-й ранку, проте машина змушена че­кати, поки ви приймаєте душ та перевдягаєтесь, і... повертаєтесь в офіс. І так студенти працюють по 100–110 годин на тиждень.

 

  Профспілка домагається компенсацій звільненим працівникам

 Коли працівники кондитерської фабрики Cadbury Adams, що розташована в м. Бейруті та належить корпорації Mondelez, дізналися, що корпорація збирається закрити їх підпри­ємство та перевести виробництво в Єгипет, де можна заощадити на робочій силі, вони були шоковані цинізмом менеджерів.

 Протягом шести попередніх місяців робітників запевня­ли, що все нормально і їм нема чого боятися, хоча профспілка, яка діє на під­приємстві, неодноразово била тривогу та ставила ке­рівництву запитання з при­воду скорочення запасів си­ровини і демонтажу деяких частин обладнання.

Після того як робітників зі­брали, щоб під прицілом озброєних охоронців у ци­вільному повідомити їм про закриття підприємства, представники профспілки спробували зустрітися з ме­неджментом, щоб обгово­рити компенсації. Відповід­дю Mondelez став ультима­тум, що абсолютно ігнорує потреби людей, багатьом з яких важко сплатити навіть найнагальніші витрати.

Профспілка звернулася до міністерства праці країни, що створило спеціальну ко­місію для врегулювання конфлікту. Була вироблена формула розрахунку ком­пенсації. Крім того, корпора­ція зобов’язана сплатити всім працівникам за медич­не страхування до кінця року.

 

 Коротко

 ПОЛЬЩА | У країні офіційно набрали чинності поправки до Кодексу законів про пра­цю, які місцеві профспілки назвали «нелюдськими». За­тверджений урядом 13 черв­ня проект нової редакції Тру­дового кодексу, по суті, ска­сував гарантований з 1919 року 8-годинний робочий день, оскільки до законодав­ства було внесено низку змін, які дозволяють робото­давцям встановлювати «гнучкий графік праці».

ПІВДЕННА КОРЕЯ | Відома південнокорейська компа-нія Hyundai Motor оцінила свої втрати після одноденно­го страйку робітників у 145 млрд вон, або 103,3 млн дол. США. Автогігант не зміг виробити понад 7100 авто­мобілів через те, що на зміну не вийшли працівники заво­ду компанії в м. Ульсан, роз­ташованому на півдні республіки.

ФІНЛЯНДІЯ | Профспілка бортового персоналу може подати позов проти авіаком­панії Finnair: співробітники вважають неприпустимою практику авіакомпанії на­ймати стюардес в Іспанії. Профспілка заявляє, що Finnair збирається набрати персонал у цій країні на ви­падок можливого страйку. Представники авіакомпанії не заперечують своїх планів: за їхніми словами, переві­зник таким чином готується до можливих проблем. Рані­ше вони заявляли, що в май­бутньому планується скоро­тити витрати на персонал.

08.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання