« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Гірники перемогли в спорі з Minera Frisco

Гірники перемогли в спорі з Minera Frisco

 Завершився трудовий спір між видобувною компа­нією Minera Frisco та Національною профспілкою гірників. Робітники шахти El Coronel у м. Сакатека­сі страйкували більше двох місяців, аби захистити право профспілки представляти інтереси працівни­ків у процесі колективних переговорів.

 Профспілкову сторону на пере­мовинах очолював лідер проф­спілки та член виконавчого комітету Міжнародної феде­рації металістів (IndustriALL) Наполеон Гомес Уррутіа. Перемовини проходили за посередництва міністра праці та соціального захисту країни.

Найбільш важливим аспектом уго­ди було визнання компанією права профспілки представляти інтереси працівників у ході колективних пере­говорів. Усі робітники шахти вступи­ли до Національної профспілки гір­ників. Компанія також погодилася виплатити 100% заробітної плати, яку робітники не отримували впродовж двох місяців страйку. Було вирішено, що протягом 45 днів міністр праці та соціального захисту оцінить обсяг участі працівників у прибутку компа­нії. Це питання було ще одним важли­вим предметом спору.

Компанія Minera Frisco і міністер­ство праці та соцзахисту пообіцяли до­тримуватися норм Конвенції Міжна­родної організації праці № 87 про сво­боду об’єднання у профспілки. Компа­нія також заявила, що буде поважати інтереси і права працівників.

Під час загальних збо­рів члени профспілки ви­словили підтримку Напо­леону Гомесу Уррутіа й ін­шим представникам наці­онального виконавчого ко­мітету. Профспілка гірни­ків вітала вступ в організа­цію нових членів.

Як повідомили у Націо­нальній профспілці гірни­ків, компанія звільнила членів проф­спілки від відповідальності за збиток, завданий гірничодобувному облад­нанню під час заворушень 29 травня, і пообіцяла провести необхідні ре­монтні роботи. Вона також зняла всі звинувачення проти страйкуючих ро­бітників, що вступили до лав Націо­нальної профспілки гірників Мекси­ки, а також заявила, що не висувати­ме профспілці жодних претензій.

За словами представників проф­спілки, компанія Minera Frisco має намір виконувати угоду, досягнуту в листопаді минулого року у Ванкувері з понад 50 гірничодобувними компа­ніями з метою підвищення продук­тивності, ефективності та забезпечен­ня гідних умов праці. Гірники споді­ваються, що це дозволить Minera Frisco підвищити ефективність ви­робництва та враховувати інтереси своїх працівників.

IndustriALL привітала профспілку з досягненням цієї угоди, яка принесе користь працівникам. Крім того, уго­да має значення для профспілкової місії IndustriALL в Міжнародній кон­федерації профспілок, що має відбутися найближ­чим часом. Її мета – дати оцінку поточній ситуації у профспілковому русі і звернутися з проханням до міжнародної спільноти вжити практичних захо­дів, спрямованих на при­пинення порушення прав трудящих, гарантованих конвенціями МОП, які Мексика підписала, але не виконує.

 

 

 Фінляндія: 40 тис. працівників можуть втратити робочі місця

 «Фінляндія втратить близь­ко 42 тис. робочих місць у промисловості до 2020 року, якщо конкурентоспро­можність країни не покра­щиться», – таку заяву зро­била консалтингова компа­нія The Boston Consulting Group за даними свого до­слідження.

Компанії переносять своє виробництво в країни, де зростає попит. З іншого боку, для компаній важли­вий не лише він, а й витрати на робочу силу, стабільність та оподаткування в країні. На останні чинники Фінлян­дія здатна вплинути. Примі­ром, у Китаї витрати на ро­бочу силу на 80–90% нижчі, ніж у північних країнах.

Консалтингова компанія The Boston Consulting Group вва­жає, що сильні сторони Фін­ляндії – це висококваліфіко­ваний персонал, недорога електроенергія, наявність природних ресурсів і налаго­джена співпраця між про­мисловістю, університетами та науково-дослідними інсти­тутами. Промислові підпри­ємства все частіше перено­сять своє виробництво назад у США, і, за даними консал­тингової компанії, найближ­чими роками в країні можуть з’явитися 2,5–5 млн нових ро­бочих місць у промисловості.

 

 

 Інваліди-регресники вимагають компенсацій

 У м. Караганда регресники-інваліди, що втратили здоров’я під час роботи на шах­тах компанії «АрселорМіттал Теміртау» (АМТ), зібралися біля будівлі вугільного департаменту компанії, вимагаючи випла­ти компенсацій.

 Учасники мітингу пові­домили, що раніше вони спільно з проф­спілкою «Корган» ви­грали суд у компанії «Арсе­лорМіттал», за рішенням якого їм мали виплатити компенсації. Але рішення суду досі не виконано. За словами представників профспілки «Корган», керів­ництво пояснює це тим, що подібні виплати має здійсню­вати страхова компанія, з якою комбінат уклав договір.

У жовтні 2012 року СК «Альянс Поліс» повідомила ком­панії про припинення страхо­вих виплат за договором обов’язкового страхування працівників від нещасних ви­падків на виробництві. Свою відмову страховик мотивував тим, що вважає заниженими показники травматизму на комбінаті, надані страховим компаніям при оголошенні тендера на здійснення по­слуг. Керівництво АМТ відки­дає ці звинувачення. Договір страхування був укладений сторонами в серпні 2011-го строком на один рік.

Страхова компанія вважає, що до врегулювання питан­ня, пов’язаного із страхови­ми виплатами, саме АТ «Ар­селорМіттал Теміртау» як роботодавець зобов’язана відшкодувати збитки, запо­діяні життю та здоров’ю сво­їх працівників.

 

 Оплата праці на користь трудящих

 Федерація профспілок Удмуртської Респу­бліки (ФПУР) підтримала розробку та при­йняття проекту постанови «Про внесен­ня змін до постанови уряду Удмуртської Республіки від 28 вересня 2009 року «Про введення нових систем оплати праці пра­цівників бюджетних, казенних установ».

 Суть змін полягає в тому, що в бюджет­них галузях із струк­тури заробітної плати виключається поняття «під­вищувальні надбавки». Як повідомляє прес-служба ФПУР, нормативні правові акти Удмуртської Республіки з нової системи оплати пра­ці (НСОП) були прийняті з порушенням Трудового ко­дексу РФ. Зокрема, в струк­турі зарплати в НСОП при­сутні елементи, не передба­чені ст. 135 ТК РФ, так звані «підвищувальні надбавки», які не можна віднести ні до компенсаційних, ні до сти­мулюючих виплат.

З ініціативи профспілкової сторони Удмуртської респу­бліканської тристоронньої комісії з регулювання соціально-трудових відносин (УРТК) було прийнято рішен­ня про те, що принциповим підходом у вдосконаленні НСОП працівників бюджет­ної сфери УР має стати ско­рочення кількості структур­них елементів у частині фор­мування посадового окладу працівника. Тобто всі «під­вищувальні надбавки» по­винні бути включені до ба­зового окладу. Це призведе до підвищення базової або постійної складової частини зарплати, від якої розрахо­вуються компенсаційні та стимулюючі виплати.

 

  Коротко

 РОСІЯ | У м. Волгограді пройшов мітинг проти лікві­дації алюмінієвого заводу. Його учасники вимагають від влади всіх рівнів зупинити руйнування промисловості, зберегти Волгоградський алюмінієвий завод і не до­пустити його консервації. Влада регіону заявила про підтримку вимог протесту­вальників.

ІЗРАЇЛЬ | Техніки компанії кабельного телебачення HOT, об’єднані в профспілку «Коах ле-овдім», оголосили про по­чаток безстрокового страйку і припинення обслуговуван­ня клієнтів та комунікацій. Ця заява оприлюднена після того, як компанія оголосила про звільнення 200 праців­ників.

ПАР | Про скорочення май­же 7 тис. працівників плати­нових шахт країни повідоми­ла найбільший світовий ви­робник платини компанія «Англоамерикан платинум». Як заявив глава компанії Кріс Гріффіт, «6 тис. шахтарів і 900 управлінців отримають пові­домлення про звільнення 1 вересня. Це дозволить ком­панії заощадити приблизно 400 млн доларів на рік». Кріс Гріффіт наголосив, що скоро­чення проводяться після пе­реговорів з урядом та проф­спілками.

ПІВДЕННА КОРЕЯ | Члени профспілки Hyundai Motor провели чотиригодинний страйк. Акція призвела до скорочення випуску автомо­білів на експорт у США. У двох етапах страйку, який відбувся на автоскладальному заводі в м. Ульсані, взяли участь по­над 24 тис. робітників. Крім того, про свою готовність під­тримати колег по профспілці заявили ще близько 22 тис. робітників компанії, зайнятих на двох інших автоскладаль­них заводах та допоміжних виробництвах.

ЧИЛІ | Близько 2 тис. праців­ників найбільшого в світі ра­діотелескопа ALMA розпоча­ли страйк, вимагаючи підви­щення заробітної плати на 15% і додаткових компенса­цій за працю в ізольованому високогірному місці.

31.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання