« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Система освіти в країні перебуває на межі краху

Система освіти в країні перебуває на межі краху

 Протягом останніх трьох років сфера освіти в Гре­ції постраждала внаслідок запровадження жорстких заходів, у тому числі скорочення державних видат­ків на 33% у 2009–2012 роках і додатково на 47% до 2016-го, а також зниження зарплати вчителів, що для фахівців-початківців сягнуло 45%. Крім того, кількість постійно працюючих учителів скоротилася на 12%.

 Відбулися закриття шкіл, лікві­дація структур з підтримки освіти, до кінця навчального року було втрачено 32 тис. на­вчальних годин на тиждень че­рез нестачу вчителів. Цього року, на Великдень, коли школи були закриті, уряд Греції схвалив ще більш «драко­нівські» заходи:

– звільнення 10 тис. помічників учителів станом на вересень;

– обов’язкові переведення постійно працюючих вчителів по всій країні;

– збільшення навчального наван­таження на 2–5 годин, у результаті чого значна кількість фахівців підля­гатимуть звільненню;

– подальше закриття і злиття шкіл, збільшення кількості учнів у класі.

Федерація вчителів середніх шкіл Греції (ФВСШГ) двічі зверталася до уряду із закликом розпочати відкри­тий діалог, як до, так і після голосу­вання пакета заходів. ФВСШГ попро­сила призупинити впровадження цих заходів до проведення суспільного діалогу і закликала міністра освіти дати публічне зобов’язання припини­ти звільнення. Досі уряд відмовлявся брати участь у будь-якому діалозі з учителями.

Голова профспілки зу­стрівся з міністром освіти Константіносом Арваніто­пулосом. Зустріч закінчи­лася безрезультатно. Мі­ністр заявив, що уряд напо­лягає на звільненнях, із чим ФВСШГ погодитися не може. Кілька сотень вчите­лів прийшли до стін мініс­терства підтримати своїх представників. Поліція застосувала силу і сльозогінний газ, щоб учасни­ки акції протесту не дісталися в бу­дівлю міністерства.

У липні в країні відбувся загаль­ний страйк на знак протесту проти за­планованих масових скорочень дер­жавних службовців, активну участь у якому взяли й учителі. Кількість де­монстрантів в Афінах сягнула понад 30 тис. осіб. Нещодавно уряд Греції видав наказ про суспільну мобіліза­цію, який позбавляє профспілки пра­ва на страйк. Це рішення підриває основні громадянські свободи і демо­кратичні права.

Європейський комітет профспілок освітян висловив глибоку стурбова­ність у зв’язку з останніми подіями в Греції, затриманням та звільненням з роботи вчителів, які висловлюють свою незгоду з політикою уряду, проводячи численні страйки й акції протесту. Ко­мітет вважає, що Європейська комісія повинна вжити заходів з метою зупи­нити руйнування демократії в Греції. Майбутнє Європи залежить від якісної освіти, яка, до того ж, перебуває в числі п’яти основних цілей Стратегії «Європа–2020», а в численних докумен­тах визначена як стратегіч­ний ресурс забезпечення зростання. Політика жор­сткої економії, що реалізу­ється в державах-членах ЄС, суперечить цим нормам і наражає на небезпеку май­бутнє Європи.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки освіти і науки України

 

 

Молдова: якісні медичні послуги для спілчан

Члени профспілок Республіки Молдова незабаром зможуть ско­ристатися низкою нових першо­класних послуг у Медичному консультативно-діагностичному профспілковому центрі.

За словами головного лікаря цен­тру Василе Урсу, заклад надає ме­дичну допомогу не тільки спілча­нам, а й членам їхніх родин. Біль­ше того, вартість консультацій і ді­агностики тут складатиме 25% від установленої урядом. Записатися на обстеження до центру можна в будь-якому територіальному від­діленні Національної конфедера­ції профспілок Молдови. Відразу після діагностики пацієнтів на­правляють в клініки для лікування виявлених захворювань.

Медичний консультативно-діагностичний профспілковий центр відкрився в жовтні 2012 року. Сьо­годні там проводиться низка ехо­графічних аналізів, серед яких УЗД печінки, підшлункової залози, ни­рок, матки, яєчників, молочної та передміхурової залоз, серця і магі­стральних судин, а також перебігу вагітності. За кілька місяців послу­гами центру вже скористалися близько півтори тисячі осіб.

 

 

 Водіям підвищать зарплату

 Нещодавно профспілка транспортників Сва­зіленду STAWU, членська організація Між­народної федерації транспортників, від­святкувала перемогу. Вона повідомила про підвищення зарплат водіїв вантажівок на 34% і водіїв пасажирського автодорожнього транспорту на 24,5%. Угоду укладено в ході загальних переговорів ради з питань оплати праці в автотранспортній галузі на 2013 рік.

Це підвищення ще більше вітається на тлі міжнародної ре­путації країни і того місця, яке вона посідає в офіційному звіті Міжнарод­ної конфедерації профспілок «Країни з підвищеним ризи­ком». Крім того, членські ор­ганізації МФТ у Свазіленді повідомляють про безпе­рервні юридичні наслідки в країні після страйку в липні 2012 року.

Генеральний президент профспілки STAWU Вусі В. Мабуза, який представляв у раді з питань оплати праці інтереси трудящих, задово­лений успіхом, однак висло­вив занепокоєння тим, що роботодавці не завжди до­тримуються прийнятих рі­шень. Він зазначив, що проф­спілка STAWU продовжує бо­ротися за створення центрів підготовки та ліцензування водіїв вантажівок, оскільки це забезпечує їм фаховий правовий статус, який, у свою чергу, допомагає раді з питань оплати праці в регу­люванні їхніх умов праці.

 

 

 Перевізники cтворили спілку

 У результаті реорганізації транспортно-логістичної асоціації Кazlogistics створено Спілку транспортників Казахстану – єдине громад­ське об’єднання, що об’єднує всі транспорт­ні асоціації та науково-дослідні інститути.

 Таке рішення було при­йнято наприкінці лип­ня на загальних збо­рах об’єднання юри­дичних осіб «Транспортно-логістична компанія Kazlogistics». Головою cпілки обра­ний керівник акціонерного товариства «Національна компанія «Казакстан темір жоли» Аскар Мамін, а його заступником – Юрій Лаври­ненко. На посаду гендирек­тора призначений Ерхат Іс­калієв. Діяльність cпілки буде спрямована на захист інтересів транспортників, що сприятиме розвитку всіх видів транспорту – повітря­ного, морського і річкового, автомобільного, залізнично­го з урахуванням сучасних світових тенденцій.

Збори також ухвалили рі­шення заснувати на добро­вільній основі корпоратив­ний фонд Kazlogistics, який допоможе вирішити багато завдань з аналізу, прогнозу, дослідження та запрова­дження інновацій у галузі транспортно-логістичного комплексу країни. Крім того, було вирішено провести 7 листопада 2013 року з’їзд Спілки транспортників Ка­захстану і ІІМіжнародний транспортно-логістичний бізнес-форум «Новий Шов­ковий шлях».

27.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання