« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Приватизація аеропортів може призвести до страйків

Приватизація аеропортів може призвести до страйків

Профспілка ACV/CSC TRANSCOM з авіації і морського громадського транспорту, членська організація Між­народної федерації транспортників, оголосила про можливий страйк, якщо під час приватизації аеро­портів не буде враховано вимоги працівників. Фран­цузька авіакомпанія Egis на початку 2014 року має на­мір приватизувати бельгійські аеропорти в Остенді й Антверпені. За оцінками Національного банку Бельгії, приватизація торкнеться понад 2300 співробітників.

 У червні профспілка дізна­лася про наміри держави приватизувати регіональ­ні аеропорти, відтак було вжито заходів, аби зберег­ти чинні стандарти щодо умов робо­ти та оплату праці. Компанія Egis по­годилася на вимоги профспілки. Уряд, у свою чергу, пообіцяв забезпе­чити роботою працівників, яким не знайдеться місце в компанії Egis. Од­нак профспілка занепокоєна тим, що організації, які представляють інтереси працівників, не брали участі у переговорах щодо приватизації аеро­портів.

Профспілка хоче знати, чи є державні субсидії, що дістане компанія, законни­ми відповідно до вимог Єв­ропейської комісії і чи має намір компанія Thales – партнер Egis координува­ти технічне забезпечення керування повітряним ру­хом Бельгії.

Національний представ­ник профспілки ACV/CSC TRANSCOM з авіації і мор­ського громадського тран­спорту Курт Каллаертс заявив, що досі не з’ясовано найваж­ливіше питання: чи справді привати­зація заощадить гроші бельгійських платників податків і чи буде збере­жено робочі місця, підписано контракти й забезпечено належні умови праці.

Профспілка звернулася до керівни­цтва компанії Egis з ініціативою роз­почати перемовини, аби розв’язати основні проблеми до кінця року. Якщо компанія відмовиться, то проф­спілкова громада готова вдатися до активних дій.

Керівник секції цивільної авіації та сфери туризму Міжна­родної федерації тран­спортників Габріель Мочо Родрігес заявив: «Нині час компанії Egis зміцнити трудові відносини шляхом переговорів зі своїми май­бутніми працівниками. Ми сподіваємося, що компанія погодиться з вимогами профспілки, буде досягну­то домовленостей, відтак страйку вдасться уникну­ти. Та якщо протестні акції відбудуться, то ми підтри­маємо профспілку».

 

 

 Люксембург: профспілки перемогли у трудовому спорі

 Нарешті досягнуто домов­леності з керівництвом авіа­компаній щодо укладення колективних трудових дого­ворів працівників авіації.

Восени минулого року Кон­федерація незалежних профспілок Люксембургу та Конфедерація християн­ських профспілок оголосили про суперечку з авіакомпа­ніями Cargolux і Luxair, які продали свої акції катар­ським інвесторам. Відтак трудові угоди з працівника­ми було скасовано. Нато­мість у нових угодах були зазначені нижчі зарплати, збільшено тривалість робо­чих змін і змінено графіки роботи.

Представники профспілок зустрілися з керівництвом компаній, аби скасувати не­прийнятні нововведення. У ході переговорів авіапере­візники погодилися повер­нути попередні угоди, крім того, працівники матимуть змогу брати участь в ухва­ленні рішень щодо ефектив­ності роботи компаній.

 

 

 МКП засуджує погрози і залякування цукровиків

 Профспілка цукровиробників Фіджі, що входить до складу Всесвітньої профспілки харчовиків, і Міжнародна конфедерація профспілок повідомили про проведення таємного голосування щодо санкціонуван­ня загального страйку на національних цу­крових заводах країни.

Як повідомляють пред­ставники профспілки цукровиробників, цу­крова корпорація Фі­джі, державна організація, яка володіє та керує цукро­вими заводами, відмовилася вести перемовини з проф­спілкою, постійно порушує трудові права працівників та ігнорує попередні колективні переговори. Робітникам за­водів не підвищували зарплату впродовж семи років, більшість із них перебувають на межі бідності.

Натомість представники корпорації провели зустрічі у всіх виробничих колекти­вах, аби залякати членів профспілки й відмовити їх брати участь у голосуванні. Керівництво корпорації під­тримала влада Фіджі. За словами прокурора країни – ініціатора запровадження репресивних законів, які по­збавили працівників осно­вних прав, найактивніших профактивістів прирівняють до злочинців.

«Міжнародна конфедерація профспілок засуджує пору­шення свободи асоціацій, – заявила генеральний секре­тар МКП Шаран Барроу. – Влада засвідчила зневажли­ве ставлення до верховен­ства закону та інтересів громадян».

 

 На часі – проблема неформальної зайнятості

 Всеєвропейська регіональна рада Міжна­родної конфедерації профспілок спільно з Бюро у справах трудящих Міжнародної організації праці організували на Іссик-Кулі субрегіональну зустріч профспілкових лідерів для обговорення питань нефор­мальної зайнятості. У нараді взяли участь представники Вірменії, Азербайджану, Бі­лорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану та України.

Питання неформальної зайнятості актуальні для всіх країн регіону. Профспілкові організа­ції накопичили достатній до­свід у вирішенні цього питан­ня – від ініціатив із соцпарт­нерами та державними уста­новами щодо запобігання ті­ньовим схемам оплати праці до запровадження органай­зингу й представництва пра­цівників «вільних професій». Особливу увагу звернули на вивчення досвіду роботи га­лузевих профспілкових струк­тур, у тому числі в сільському господарстві, сфері торгівлі, текстильній індустрії.

Під час роботи у групах учас­ники засідання визначили можливі напрями профспіл­кової діяльності, виробили рекомендації МОП із запро­вадження нової норми, яка обговорюватиметься на Міжнародній конференції праці в 2014 і 2015 роках.

16.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання