« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

За перебування у профспілці позбавили контракту

За перебування у профспілці позбавили контракту

 Адміністрація Республіканського унітарного підпри­ємства «Бобруйський завод тракторних деталей і агрегатів» звільняє працівників підприємства – чле­нів Вільної профспілки Білоруської. Так, 31 липня був звільнений член профспілки, налагоджувальник ав­томатичних ліній і агрегатних верстатів 5-го розряду Дмитро Курмаз. Він працював на підприємстві з 2007 року, не мав жодних дисциплінарних стягнень, однак керівництво вважає, що молодий висококваліфікова­ний фахівець їм не потрібен. Про це повідомив голо­ва первинної профспілкової організації профспілки, що діє на підприємстві, Михайло Ковальков.

 За інформацією Білоруського конгресу демократичних профспілок, наприкінці червня Дмитру Курмазу вру­чили повідомлення про те, що з ним не продовжено контракт, який дійсний до 31 липня 2013 року.

За словами Дмитра Курмаза, керів­ництво не приховує, що контракт не продовжено тому, що він є членом не­залежної профспілки.

Колеги Дмитра обурені рішенням керівництва підприємства. Вони звер­нулися із листом до директора заводу з проханням дати змогу Дмитрові Кур­мазу працювати. «За весь час роботи він зарекомендував себе з позитивного боку. Свої обов’язки виконує якісно й швидко. У верстатників претензій і за­уважень до його роботи немає. Надій­ний товариш, у колективі користуєть­ся повагою і заслуженим авторитетом. Ми, працівники механічної ділянки № 1 і механоскладального цеху № 1, здивовані таким рішенням керівни­цтва, коли з висококваліфікованим на­ладчиком – Дмитром Курмазом, не продовжено контракт», – йдеться у листі колег звільненого робітника.

Працівники обурюються не без під­став, адже завод гостро потребує ква­ліфікованих кадрів, про що постійно повідомляється у ЗМІ та на дошках оголошень.

Вимагаючи справедливості, Дмитро Курмаз звернувся з листом до директо­ра заводу й міністра промисловості Республіки Білорусь. «Я сподіваюся на ваш захист. Є принципи, якими не мож­на поступитися. Я, а не начальник, маю вирішувати, в якій профспілці мені пе­ребувати», – йдеться у його зверненні.

«Адміністрація заводу звинувачує нас у тому, що ми займаємося політи­кою. Усе навпаки. Ми вважаємо, що звільнення Дмитра Курмаза, робітни­ка високої кваліфікації, політичне, а не економічне рішення. Очевидно, що розправляються з профспілкою. Як же інакше, якщо якість продукції, що випускає завод, усе гірше, кваліфіко­ваних працівників бракує, а адміні­страція ними розкидається», – комен­тує Михайло Ковальков.

 

 

 США: шиновиробники домовилися про соцдіалог

 Компанії Goodyear і Bridgestone укла­ли з американською профспілкою сталеливарників попередні угоди, відтак уникли страйків на кількох своїх заводах.

Goodyear домовилася з профспілкою за день до завершення терміну дії попередньої угоди. Нова угода міс­тить положення про умови роботи працівників на заводах компанії. Те­пер новий документ, який захищати­ме інтереси 8500 робітників, має схвалити більшість членів шести від­ділень профспілки, які діють на заво­дах компанії.

Bridgestone також підписав із проф­спілкою угоду, яка регламентуватиме трудові відносини на заводах компанії. Допоки не відомо, чи уклав Michelin (виробник шин) нову угоду з профспіл­кою. Відомо, що робітники двох заво­дів кампанії, що у штатах Алабама та Індіана, входять до складу американ­ської профспілки сталеливарників.

 

 

 Помори створять постійний трудовий арбітраж

 Федерація профспілок Архангельської об­ласті провела круглий стіл з представни­ками Державної інспекції праці та регіо­нального міністерства праці, зайнятості й соціального розвитку. На зустрічі обгово­рювалося питання створення постійного трудового арбітражу при Архангельській обласній тристоронній комісії з регулю­вання соціально-трудових відносин. Ініці­атива архангельських профспілок є преце­дентом у російській системі соціального партнерства, оскільки подібних трудових арбітражів, що діють у регіонах на постій­ній основі, немає.

Заступник голови Феде­рації профспілок області Алла Собашнікова пояс­нює, що постійний тру­довий арбітраж необхідний для вирішення трудових су­перечок і примирення сторін. «Вважаємо, що його створен­ня сприятиме подальшому ефективному розвитку тристороннього соціального партнерства на рівні регіону», – наголосила профлідер.

Профспілкова сторона ще минулого року запропонува­ла створити в регіоні трудо­вий арбітраж. Цю ініціативу підтримала Архангельська обласна тристороння комі­сія, тож у квітні ц. р. мініс­терство праці, зайнятості та соціального розвитку облас­ті видало розпорядження про створення робочої гру­пи з розроблення докумен­тів для формування постій­ного трудового арбітражу.

На трудовий арбітраж також покладатиметься навчання правил ведення переговорів на місцевому, галузевому й територіальному рівнях; ви­рішення колективних трудо­вих спорів і врегулювання конфліктів; надання допо­моги організаціям щодо розроблення системи управ­ління конфліктами; підготов­ка кадрів для запобігання трудовим конфліктам та їх вирішення; консультаційні послуги для профспілок і роботодавців.

«Звісно, що реалізувати ідею створення трудового арбітражу вкрай складне за­вдання, – зазначає Алла Со­башнікова. – Соціальне партнерство передбачає врахування не тільки влас­них інтересів, а й інтересів партнерів, що потребує чи­малих зусиль, терпіння та вміння йти на компроміс».

 

 Коротко

 ГРУЗІЯ| Троє робітників за­воду феросплавів, що у селі Аргветі Зестафонського райо­ну (належить компанії GTM Group), створили профспіл­кову організацію й одразу були звільнені. За словами голови профспілки металур­гів Грузії Тамаза Долаберідзе, гендиректор підприємства навіть не приховує того факту, що звільнив робітників через створення профорганізації.

ПЕРУ| Близько трьох тисяч осіб вийшли на вулиці столи­ці, аби висловити свій про­тест проти політики прези­дента Перу Ольянти Умали. У демонстрації, організованій Загальною конфедерацією трудящих, узяли участь проф­спілки, студентські організа­ції, представники опозиції. Пікетувальники вимагали скасувати закон про держ­службу, який, на їхню думку, полегшить звільнення спів­робітників і погіршить соці­альний стан громадян.

ІСПАНІЯ| Через затримку виплат гонорарів тореадори, пікадори і бандерильєро ого­лосили загальний страйк.

Як заявляють представники профспілки тореадорів, поки що йдеться про бойкот 41 арени для бою з биками, які заборгували за проведені битви. Доти, доки не будуть погашені борги, не виступа­тиме жоден професійний то­реадор. Професійні асоціації учасників боїв із биками по­дали позови до суду для стягнення заборгованості.

КАЗАХСТАН| В Астані відбу­лося засідання виконкому Фе­дерації профспілок Республі­ки Казахстан, на якому роз­глядалося питання про вико­нання ухваленої в лютому ц. р. постанови виконкому ФПРК про заходи щодо опе­ративного реагування та роз­гляду трудових конфліктів.

Визначено заходи, які прово­дитиме ФПРК та її членські організації, щодо правового навчання громадян основ трудового законодавства, проаналізовано виконання рі­шення про перехід первинок, що перебувають на профобслуговуванні в терпрофоб’єднаннях, до складу галу­зевих профспілок.

08.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання