« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Профспілкового лідера ZEWU поновлено на роботі

Профспілкового лідера ZEWU поновлено на роботі

 Після року боротьби проти не­справедливого звільнення президента профспілки пра­цівників електроенергетики Зімбабве (ZEWU) Анджеліни Читамбо суд із трудових питань виніс рішення на її користь. Ви­знано, що звільнення було не­справедливим, тож тепер ро­ботодавець зобов’язаний поновити профлідера на роботі й виплатити заробітну плату за весь період.

 Наприкінці минулого року Анджеліну Читамбо було звільнено з роботи за звину­ваченням у підбурюванні працівників до страйку, який відбувся на знак протесту проти недо­тримання національною енергетич­ною компанією ZESA умов колектив­ної угоди. Читамбо, яка також є чле­ном виконавчого комітету міжнарод­ної профспілки IndustriALL, зокрема, ставили у провину заяву для преси.

Після оскарження несправедливо­го рішення, винесеного дисциплінар­ним органом ZESA, суд із трудових питань Зімбабве виправдав Читамбо. Суд постановив відновити президен­та профспілки на попередній посаді, виплативши їй усю належну зарпла­ту та премії.

Коментуючи рішення суду, Андже­ліна Читамбо сказала, що минули часи, коли роботодавець міг ставити­ся до працівників як до власності. «Я дуже рада, що справедливість на­решті восторжествувала. Це буде уро­ком для роботодавців, – наголосила Анджеліна Читамбо. – Власники ком­паній мають зрозуміти, що ніхто не може стати вище закону».

Суд із трудових питань також ви­ніс рішення на користь Денніса Муко­те (члена національного виконавчого комітету ZEWU) і Девіда Нийки. Оби­два профспілкових активісти також були відсторонені від роботи, але за­раз, згідно з рішенням суду, мають повернутися на свої робочі місця й отримати всі належні їм кошти. Кіль­ка тимчасово усунених від роботи осіб були поновлені на роботі раніше.

Генеральний секретар Міжнарод­ної профспілки IndustriALL Юркі Райна привітав рішення суду та ви­словив сподівання, що його буде не­гайно виконано.

У квітні ц. р. суд також визнав ком­панію ZESA винною у порушенні за­кону про працю у зв’язку з недотри­манням умов зареєстрованої колек­тивної угоди.

 

  Кайданки – проти беззаконня

 Після акції протесту, яку організував працівник заводу компанії Gerdau-Diaco Луїс Круз і яку підтримала міжнародна профспілкова спільнота, ке­рівництво компанії було змушене піти на поступки й оплатити працівни­кові медичну страховку за шість років.

 На знак протесту проти звіль­нення робітник прикував себе до заводських воріт. Згідно із законодавством компанія не мала права звільнити робіт­ника, якого було визнано потерпілим унаслідок нещасного випадку на ви­робництві в 1994 році. Після звільнен­ня він і члени його сім’ї втратили пільги при отриманні медичної допо­моги.

Кілька днів Луїс Круз залишався прикутий до заводських воріт. Наразі він припинив акцію протесту, наре­шті досягнувши угоди з компанією.

Відтак керівництво Gerdau випла­тить працівникові та членам його ро­дини медстраховку за шість років, а він отримає компенсацію у трикрат­ному розмірі. Крім того, компанія за­явила, що Луїс Круз може звернутися до суду з позовом визнати, що його проблеми зі здоров’ям виникли вна­слідок аварії на робочому місці. Gerdau також зняла санкції, раніше запроваджені щодо керівництва проф­спілки.

 

  Канада: на Coca-Cola укладуть новий колдоговір

Завершися страйк праців­ників найбільшого в Кана­ді заводу Coca-Cola, що в місті Брамптон. Понад 700 працівників вийшли на акцію протесту після того, як адміністрація під­приємства відмовилася підписувати новий триріч­ний колективний договір.

Організувала страйк ка­надська профспілка CAW, яка об’єднує понад 200 тисяч працівників автомо­більної, аерокосмічної, транспортної, харчової та інших галузей промисло­вості.

Протестувальники вима­гали внести в текст ново­го колдоговору пункт про підвищення заробітної плати, розширення пільг, а також не перешкоджати роботі профспілки й не залучати до процесу ви­робництва фахівців, які не входять до профспілки.

Страйкувальники щодня проводили пікети біля бу­дівлі заводу Coca-Colа в Брамптоні. Внаслідок протистояння, що трива­ло впродовж місяця, ке­рівництво підприємства було змушене піти на по­ступки й розпочати пере­мовини щодо підписання нового колективного до­говору.

 

  Взуттєвикам-профактивістам погрожують репресіями

 Спроба домініканських ро­бітників взуттєвої фабрики створити незалежну проф­спілку обернулася масовими репресіями. Вдатися до орга­нізованої боротьби за свої права трудящі були змушені через важкі умови праці, які до того ж постійно погіршу­ються, низька заробітна пла­та тощо. Натомість власники фабрики – транснаціональ­ної корпорації DMG – на дії робітників негайно відповіли жорстокими репресіями.

Одразу втратили роботу шість найактивніших членів профспілки, іще 40 робітни­ків отримали повідомлення про звільнення. Офіційною причиною звільнень керівни­цтво називає брак замов­лень, однак незабаром на вільні посади були прийняті нові робітники.

Через кілька днів група неві­домих осіб, озброєних біта­ми й ножами, скоїла напад на керівника профкому під­приємства, вимагаючи від нього припинити профспіл­кову роботу.

Робітників, що борються за свої трудові права, підтрима­ла міжнародна профспілка IndustriALL, вимагаючи від власників DMG припинити переслідування, поновити на роботі звільнених працівни­ків і забезпечити реалізацію їхнього права на свободу об’єднання.

 

Авіадиспетчери працюватимуть «по-італійськи»

 Московські авіадиспетчери, а також технічний і допоміж­ний персонал Московського центру автоматизованого ке­рування повітряним рухом оголосили про намір провести страйк.

Працівники вирішили вдати­ся до рішучих дій через не­виконання керівництвом центру умов колективного трудового договору, згідно з яким зарплата має бути про­індексована кожні шість мі­сяців на відсоток зростання виручки підприємства. Пра­цівники вважають, що на цей момент їм заборгували 173 млн рублів.

Свою готовність долучитися до страйку підтвердили три тисячі осіб. Через те, що чин­не російське законодавство забороняє авіадиспетчерам тиснути на роботодавця за допомогою страйку й повніс­тю припиняти роботу, персо­нал центру має намір висло­вити свій протест у формі «італійського страйку». Його суть полягає у чіткому дотри­манні працівниками всіх ви­мог Трудового кодексу й по­садової інструкції, унаслідок чого різко знижується темп роботи. На практиці це озна­чатиме, що кожен авіадис­петчер одночасно працюва­тиме з шістьма літаками, тоді як реальне навантаження на одну людину інколи сягає 18 бортів. Отже, столиці загро­жує 60% падіння обсягів авіа­трафіку.

Трудовий конфлікт у Москов­ському центрі автоматизова­ного керування повітряним рухом триває із середини 2011 року. За цей час праців­ники зверталися із скаргами в різні інстанції, натомість отримували відмову. На дум­ку чиновників Росавіації, ін­дексація зарплат на підпри­ємстві недоцільна через те, що це може призвести до ве­ликої кількості аналогічних вимог із боку персоналу авіа­диспетчерских центрів по всій Росії.

04.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання