« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Первинка готова до дій

Первинка готова до дій

11 липня перед будівлею Московської обласної думи пройшов санкціонований пікет представників ТОВ «Сичевський виробничо-технологічний комбінат» (СВТК). Висловити свої вимоги депутатам прийшли представники первинної профспілкової організації комбі­нату та працівники підприємства. Учасники пікету тримали плакати, на яких виразно змалювали ситуацію у селищі Сичевому: «Звільнена мама, звільнений батько – сичевській дітворі настане кінець!», «Си­чеве гірше Пікальово!», «Голодні діти – Росія без майбутнього!».

Причиною проведення пікету, за повідомленням прес-центру Спілки профспілок Ро­сії, став тривалий трудовий конфлікт на СВТК. На цьому містоутворюючому підприємстві було проведено незаконне масове ско­рочення робочих місць. Створена іні­ціативна група, до якої увійшли пред­ставники профспілки та депутати му­ніципальних зборів, активно обстоює права звільнених працівників.

Підмосковне підприємство пере­бувало на межі закриття, і лише за­вдяки профспілці та громадськості його ліквідація була припинена. Си­чеве – мономісто, тож окрім СВТК альтернативних виробництв тут не­має. А отже, немає й іншої можливос­ті влаштуватися на роботу та прого­дувати сім’ю.

За словами голови первинної проф­спілкової організації підприємства Олександра Устелемова, скорочення, заплановане на 11 червня, на сьогодні припинене, питання про землевідве­дення вирішене на 80%. Однак робо­тодавець, призупинивши попереднє скорочення, повідомив про нове. Масштабне звільнення не відбудеть­ся, якщо в наступні два місяці керів­ництво отримає ліцензію на викорис­тання надр, що буде гарантією по­дальшого існування комбінату.

Як заявляють організатори пікету, акція проводиться з метою захисту прав та інтересів працівників. Для нормального функціонування СВТК потрібно встановити громадський контроль над процесами, що загрожу­ють соціально-трудовим правам гро­мадян.

 

 

 МФТ засудила вбивство профлідера

 Міжнародна федерація транспортників виступила з різкою критикою уряду Філіппін у зв’язку з убивством профспілкового лідера членської організації МФТ – національної профспілки транспортників (NCTU) – Ан­тоніо Петалкоріна.

 Трагедія сталася 9 липня. Як повідомляє прес-служба Ро­сійської профспілки праців­ників морського транспорту, на активіста напали, коли він прямував до Державного управ­ління із концесії і нагляду в сфері на­земного транспорту. Антоніо Петал­корін мав розповісти чиновникам про нагальні проблеми спілчан, але не встиг. Озброєні люди жорстоко вбили його і зникли з місця злочину на мотоциклах.

Це вбивство – не поодинокий випа­док. Місяць тому лідер трудящих у сільській місцевості Ромі Альмакін був застрелений серед білого дня за ведення активної боротьби з корупці­єю і незаконною торгівлею наркоти­ками. Раніше був убитий ще один представник NCTU.

«Ми всіляко засуджуємо це підле вбивство, – сказав виконуючий обов’язки генерального секретаря МФТ Стівен Коттон. – І засуджуємо вбивства інших профспілкових акти­вістів і ту безкарність, яку допускає уряд Філіппін. МФТ від імені всіх своїх членських організацій вислов­лює щирі співчуття родині покійно­го».

МФТ закликає комісію з прав лю­дини на Філіппінах негайно провести розслідування обставин убивства Ан­тоніо Петалкоріна і встановити мож­ливий зв’язок цього злочину з інши­ми аналогічними нападами на проф­спілкових активістів країни.

 

 

 ЧЕХІЯ: працівники страждають від виробничої «дідівщини»

Компанія Stem/Mark про­вела серед працевлашто­ваних громадян опитуван­ня на тему «дідівщини» на робочому місці, результа­ти якого викликають зане­покоєння. 21% респонден­тів зізналися, що стражда­ли від знущань, при цьому проблема стосується обох статей і всіх вікових катего­рій, хоча раніше до групи ризику потрапляли, в основному, жінки та спів­робітники з недостатньою освітою.

Найчастіше знущання про­являються в безглуздих за­вданнях, а також таких, що не відповідають кваліфіка­ції, безпідставній критиці, глузуваннях, що, зрештою, призводить до втрати спів­робітником впевненості та самоповаги. 55% жертв знущань зізналися, що по­терпають від них один раз на тиждень або частіше, 63% страждають від не­справедливого ставлення довше одного року. 60% так чи інакше намагалися змінити стан речей, скар­жачись начальству або ви­щому керівництву. 18% звільнилися з роботи, лише 8% звернулися за до­помогою до фахівців.

Порівняно з 2011 роком кількість жертв «дідівщи­ни» на робочому місці збільшилася на 2%. На 11% збільшилася й кіль­кість тих, хто намагається боротися з цим явищем.

 

 

 Враховуючи досвід колег

Представники Волгоград­ського обласного комітету профспілки працівників охо­рони здоров’я Росії вивчили досвід роботи мінських ко­лег і поділилися своїми на­працюваннями. Під час пе­ребування в Мінську гості ознайомилися із змістом ка­бінету профспілкової роботи та соціального партнерства міськкому.

У рамках візиту відбулася зу­стріч з апаратом Мінського міського комітету профспіл­ки, під час якої обговорюва­лися перспективи та значен­ня профспілкового руху і міжнародного співробітни­цтва. Сторони, зокрема, зо­середили увагу на правоза­хисній роботі мінської профорганізації медиків, підви­щенні ефективності громад­ського контролю у сфері соціально-трудових відно­син, забезпеченні повної та продуктивної зайнятості, участі профспілок у розвитку та вдосконаленні системи охорони здоров’я, реалізації концепції кадрової політики, забезпеченні пріоритетного фінансування охорони здоров’я. Також було прове­дено семінар «Питання мо­дернізації охорони здоров’я. Порядок встановлення соці­ального партнерства на ло­кальному рівні».


Будівельники створять раду з безпеки праці

  Федерація профспілок працівників будівництва, промисловості будівельних матеріалів Sindicons запропонувала створити до кінця поточного року раду з безпеки та гігієни праці.

  Упродовж 2013–2015 років федерація Sindicons спільно з первинними профспілкови­ми організаціями Молдови за підтримки Конфедерації християнських профспілок Голландії здійснюватимуть проект «Поліпшення умов праці та здоров’я трудящих».

Керівництво галузевої проф­спілки запропонувало соці­альним партнерам пошири­ти ілюстровані матеріали, присвячені безпеці та гігієні праці, а також відвідати бу­дівництва з метою виявлен­ня порушень на робочих місцях.

«Проект покликаний підви­щити обізнаність громадян у сфері охорони праці, змен­шити кількість нещасних ви­падків та професійних захво­рювань на виробництві, а та­кож залучити соціальних партнерів для вирішення проблем безпеки та гігієни праці», – зазначив голова фе­дерації Sindicons Віктор Талмач.

У рамках проекту «Поліп­шення умов праці та здоров’я трудящих» із 1 січня 2013 року було проведено цілу низку заходів. Експерти досліджували діяльність кількох економічних агентів на відповідність стандартам безпеки і закону про охорону здоров’я на виробництві. У результаті було вжито захо­дів щодо формування комі­тетів з безпеки та гігієни пра­ці на 28 підприємствах. Для учасників спецкомітету були організовані навчальні семі­нари.

Будівельний сектор вважа­ється найбільш небезпечним щодо отримання травм на виробництві та професійних захворювань. Тільки на під­приємствах, де існують профспілкові організації, в період 2010–2013 років були зареєстровані 20 нещасних випадків, з яких 3 – із смер­тельним наслідком. Загалом у галузі, враховуючи підпри­ємства, де немає профорга­нізацій, кількість нещасних випадків учетверо більша.

 

 Коротко

 ПІВДЕННА КОРЕЯ | Праців­ники південнокорейської фі­лії автокомпанії General Motorz (GM) оголосили страйк, вимагаючи підви­щення зарплати і розширен­ня виробництва в країні. Крім того, вони обурені рі­шенням GM про виключен­ня південнокорейської філії із свого глобального плану з виробництва нових компак­тних автомобілів Cruze. Це викликало в трудового ко­лективу побоювання, що компанія може скоротити обсяги виробництва в країні або взагалі ліквідувати його.

ЧИЛІ | Національний страйк профспілок завершився без­ладами та сутичками з полі­цією, внаслідок яких 26 осіб було затримано. Маніфес­танти вимагали поліпшення умов праці та підвищення зарплати, скасування при­ватної системи пенсійного забезпечення, проведення податкової реформи. В акції протесту взяли участь шахта­рі та портові службовці, а та­кож школярі та студенти, які вже кілька років домагають­ся безкоштовної і більш якіс­ної освіти в країні.

Мирна хода вулицями чилій­ської столиці супроводжува­лося спалахами насильства. Агресивно налаштовані моло­ді люди почали нищити все на своєму шляху, зокрема відділення банку та світлофо­ри, кидаючи каміння, палиці та пляшки із запальною су­мішшю в правоохоронців. У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ і водомети.

ГРЕЦІЯ | Десятки муніци­пальних поліцейських про­їхали на мотоциклах цен­тральними вулицями Афін, протестуючи проти планів влади звільнити тисячі пра­цівників держсектору. Міс­цева поліція заявила, що за­плановане на серпень-вересень переведення муні­ципальних правоохоронців до складу професійної грецької поліції є «антикон­ституційним кроком». Полі­цейські побоюються, що піс­ля переведення їхні робочі місця скоротять, а їх самих звільнять.

18.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання