« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Профспілки та ЗМІ: конструктивне партнерство

Профспілки та ЗМІ: конструктивне партнерство

Нещодавно Федерація профспілок Казахстану провела прак­тичний семінар для профлідерів «Ефективна взаємодія проф­спілок і ЗМІ». У ньому взяли участь представники всіх регіонів республіки, в тому числі молоді активісти, а також журналісти регіональних ЗМІ.

Тренінг провела бізнес-тренер Лілія Ержанова, відомий жур­наліст і редактор республікан­ських видань. На її думку, профспілкам важливо усвідо­мити, що головний їхній актив – добра репутація, довіра і прихильність тру­дящих, яка досягається тільки ефек­тивністю професійної діяльності.

На тренінгу було представлено ін­струменти організації інформаційної роботи та підвищення компетентнос­ті в спілкуванні, наголошено на необ­хідності зворотного зв’язку, розгля­нуто критичні ситуації у спілкуванні із ЗМІ. Кожний учасник отримав ін­дивідуальні рекомендації, які вико­ристовуватиме при подальшій роботі з представниками ЗМІ.

Семінар сприятиме вдосконален­ню роботи профспілок із засобами ма­сової інформації, виробленню нави­чок налагодження контактів, засто­суванню не лише традиційних, а й сучасних каналів комунікації, орга­нізації інформаційної роботи. За сло­вами голови Федерації профспілок Казахстану Абельгазі Кусаїнова, «сьогодні профспілкам необхідно ді­яти відповідно до нових реалій часу – виконувати свою головну захисну функцію, вести соціальний діалог, домагатися укладення колективних договорів, дбати про інтереси трудя­щих та безпечні умови праці, а також інформувати їх про свої дії через ЗМІ. Тільки так прості громадяни дізна­ються про нашу роботу».

На завершення семінару відбулася нарада, на якій всі учасники високо оцінили результати роботи і вислови­лися за необхідність проведення по­дібних заходів і надалі, з метою фор­мування гідної репутації профспілок і позитивного іміджу профспілкового лідера.

 

  КИРГИЗСТАН

Гірники створюють молодіжні ради

Близько 30% працівників підприємств гірничодобувної промис­ловості країни становить молодь у віці до 35 років. Основними проблемами в їхній роботі є низька зарплата, недотримання ви­мог охорони праці та техніки безпеки, відсутність можливості кар’єрного зростання, дискримінація з боку старших колег і керів­ництва, порушення трудових прав, неможливість подальшого на­вчання та підвищення кваліфікації.

Усі ці питання були темою обго­ворення молодіжного форуму, що відбувся 2–5 липня в сана­торії «Киргизьке узбережжя». Молоді профактивісти галузі прийняли рішення активізувати мо­лодіжну політику профспілок, поси­лити колдоговірну, інформаційну, правозахисну роботу. На всіх підпри­ємствах протягом 2 місяців будуть створені молодіжні ради, які вирішу­ватимуть проблеми працюючої моло­ді, а також студентів – випускників гірських вишів.

 

 

 ПІВДЕННА КОРЕЯ:

За намети – до в’язниці

Лідера профспілки Ssangyong Motor Cо, що входить до Корейської спілки металістів, Кіма Чжона Ву було затримано за звинуваченням у спро­бі перешкодити представ­никам влади демонтува­ти намети протесту в цен­трі Сеула. Робочі протес­тують проти масових звільнень.

Колишні працівники ком­панії та громадські акти­вісти встановили три на­мети вздовж тротуару на­впроти мерії на знак про­тесту проти масових звіль­нень у 2009 році, в період страйку, що супроводжу­вався масовими завору­шеннями і жорстокими зі­ткненнями з воєнізовани­ми формуваннями компа­нії. Після того як члени профспілки відмовилися залишити намети добро­вільно, за наказом міської влади їх було демонтова­но примусово. Водночас суд не видав поліції санк­цію на арешт Кіма Чжона Ву, пославшись на відсут­ність підстав для його за­тримання.

Однак профспілка встано­вила нові намети. Для їх знесення було мобілізова­но близько 50 посадових осіб. Мерія заявила, що демонтаж незаконних споруд – це її право і на­віть обов’язок. Затрима­ного Кіма Чжона Ву чекає слідство.

 

 ІТАЛІЯ

Конституція повернулася на заводи Fiat

Профспілка металістів Італії (FIOM) на початку липня домоглася через Конституційний суд Іта­лії права на представництво працівників Fiat. Об’єднання металістів, що входить до найбіль­шої конфедерації італійських трудящих – CGIL, оскаржило своє виключення з представницьких органів компанії Fiat, що займаються укладан­ням колективних договорів.

Автоконцерн заявляв, що це було зроблено на підставі статті 19 робочого статуту. Але Конституційний суд зая­вив у своєму рішенні, що вва­жає незаконними частини статті, що виключають з представницьких органів профспілки, які не підписали колдоговір, навіть якщо вони брали участь у переговорах.

«Конституція повернулася на наші заводи, – прокоменту­вав рішення суду генераль­ний секретар FIOM Мауріціо Ландіні. – Це перемога для всіх працівників. Уряд пови­нен негайно розпочати пере­говори з Fiat і всіма профспіл­ками (в автоконцерні діє кілька профоб’єднань) про забезпечення робочих місць і майбутнє промисловості Іта­лії. Парламент повинен при­йняти закон про профспілко­ве представництво».

Останніми роками FIOM вела суперечки з Fiat у зв’язку із спробами автовиробника впроваджувати нові, «гнучкі» трудові договори та практи­ки. Керівництво концерну стверджує, що вони необхід­ні для підвищення продук­тивності та конкурентоспро­можності своїх заводів в Іта­лії, однак, на думку FIOM, це порушує права робітників і профспілок.

Торік FIOM успішно оскаржи­ла звільнення 19 членів профспілки на заводі в Помільяно-д’Арко поблизу Неаполя. Автовиробник не перевів працівників – членів FIOM на створене в 2010 році дочірнє підприємство після суперечки з профоб’єднанням з приводу прийнятих на новому майданчику «гнуч­ких» трудових практик.


ГРЕЦІЯ

Права на мітинги та збори обмежили

Вищий адміністративний суд країни визнав конституцій­ним і законним указ прези­дента про регулювання мі­тингів та зборів. Проект ука­зу був підготовлений міні­стром громадського порядку та захисту прав громадянина Нікосом Дендіасом і викли­кав критику профспілок та опозиції, які заявили про чергове порушення прав.

Вводяться обмеження на проведення мітингів за учас­тю менше 200 осіб. Невеликі зібрання мають проводитися так, щоб не заважати тран­спорту та соціальному жит­тю міста. Що стосується чи­сельності зборів і обмежен­ня руху під час їх проведен­ня, то вирішувати буде на­чальник місцевої поліції. Про своє рішення він зобов’язаний протягом 24 годин пові­домити зацікавленим сторо­нам.

Члени суду уточнили, що спірний указ «не регулює чи обмежує право на свободу зборів», але визначає по­вноваження поліції, щоб «невеликі зібрання» не по­рушували ритму життя міс­та. Указ забороняє їх прове­дення у містах із населен­ням більше 100 тис. жителів, учасникам зборів не дозво­ляється займати всю проїж­джу частину дороги, зупиня­ти машини.

Водночас такі обмеження не поширюються на зібрання і ходи, офіційно оголошені й організовані партіями, пред­ставленими в парламенті, а також акції з нагоди історич­них подій або річниць.

 

  Коротко

 УКРАЇНА | Відома південно­корейська компанія STX Pan Ocean Co подала заявку про захист від банкрутства. Всьо­го в менеджменті компанії перебуває близько 300 су­ден, серед яких на 97 вже накладено арешт за борги. Зважаючи на цей тривожний факт, профспілка працівни­ків морського транспорту України та інспектор Міжна­родної федерації транспорт­ників звернулися до моряків з попередженням.

США | Міжнародна федера­ція акторів (FIA) гнівно засу­дила Російську асоціацію продюсерів кіно і телебачен­ня, очолювану режисером і продюсером Сергієм Селья­новим. У резолюції, прийня­тій на зборах виконавчого комітету FIA в Нью-Йорку, йдеться про те, що федера­ція стурбована проблемою російських артистів, які зму­шені працювати на кінови­робництві не в статусі найма­них співробітників, а як неза­лежні підрядники. Через це режисери, актори, каскадери й інші тимчасові працівники кіностудії позбавлені пенсій­них відрахувань. Російська асоціація продюсерів кіно і телебачення відмовляється вести переговори з проф­спілками з цього питання.

БРАЗИЛІЯ | Понад 600 ро­бітників автозаводу «Рено» в Бразилії провели демон­страцію солідарності з коле­гами – працівниками заводу «Ніссан» в Міссісіпі (США), де не припиняються анти­профспілкові репресії.

Протистояння американ­ського «Ніссан» і профспілок триває з кінця минулого року, відколи керівництво заводу в Міссісіпі розпочало агресивну антипрофспілкову кампанію серед своїх пра­цівників, які намагаються створити профспілку. «Ніс­сан» не визнає результатів проведених демократичних виборів і залякує трудящих тим, що створення проф­спілки буде коштувати їм ро­бочого місця. Наразі кілька активістів уже звільнено.

12.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання