« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Іноземні компанії сприяють створенню робочих місць

Іноземні компанії сприяють створенню робочих місць

 Після того, як безробіття в Єврозоні сягнуло в червні ц. р. 20 млн осіб, консалтингова компанія Ernst & Young виріши­ла з’ясувати, які країни та глобальні компанії зробили макси­мальний внесок для створення нових робочих місць. Лідера­ми в корпоративному секторі стали Volkswagen, LG і Форд, а на національному рівні максимально підтримали зайнятість у регіоні США, Німеччина та Японія.

Експерти Ernst & Young проана­лізували період із 2003 по 2012 рік. Причому вони враховували тільки реально створені робочі місця, а не їх збільшення уна­слідок злиття або поглинання компаній. Лідером виявився най-більший європейський автоконцерн Volkswagen, який створив у регіоні (за межами Німеччини) понад 30 500 но­вих робочих місць. Неєвропейські компанії розглядалися щодо ство­рення робочих місць по всьому регіо­ну в цілому. Тож друге місце за цим показником дісталося виробникові побутової електроніки з Південної Кореї LG (17 700), а на третьому опи­нився американський автомобільний концерн Форд, який створив 15 000 но­вих робочих місць в Європі.

Серед країн найкращий показник має США: за останні 10 років амери­канські компанії створили в Європі понад 400 000 робочих місць, реалізу­вавши 9000 проектів. На другому міс­ці – Німеччина: відповідно 4000 про­ектів і понад 260 000 нових робочих місць. До речі, німці майже в три рази перевершили аналогічний показник французьких компаній. Третє місце дісталося Японії: компанії з цієї кра­їни створили у Європі майже 110 000 нових робочих місць.

Експерти Ernst & Young зауважи­ли, що внесок Німеччини щодо ство­рення в «європейському зарубіжжі» нових робочих місць неухильно зрос­тає. Якщо в 2003–2011 роках німецькі компанії створили 13–17% усіх нових робочих місць в Європі, то минулоріч цей показник сягнув 18%.

Крім того, Ernst & Young окремо розглядав реалізацію глобальними компаніями інвестиційних проектів зі створення нових підприємств і до­слідних центрів у регіоні. За підсум­ками останнього десятиліття лідером виявився німецький багатопрофіль­ний концерн Siemens (112 проектів). На другому і третьому місцях амери­канські компанії IBM (111 інвестпро­ектів) і General Electric (101 проект).

 

  КАНАДА: СЕР підтримує права жінок

 Учасники Маршу фартухів – акції протесту, що її ор­ганізувала Профспілка працівників зв’язку, енер­гетики та паперової про­мисловості (СЕР) канад­ської членської організації Industriall, прийшли до парламентського пагорбу в Оттаві, аби озвучити свої вимоги.

Демонстрація стала завер­шальним етапом 10-ї Жі­ночої конференції під на­звою «Феміністський ре­цепт демократії». Один із документів, який обго­ворювали на форумі, мав назву «Куховарська книга рівності жінок, при­готування рівності поза кухнею».

Конференція відбувалася переважно у формі міжна­родних клубних сесій, під час яких жінки обговорю­вали питання, як їм повер­нути права й можливості, втрачені за діяльності кон­сервативного уряду. Учас­ниці форуму поділилися думками щодо проведен­ня протестних акцій, а та­кож досвідом із мобіліза­ції членів своїх організацій на боротьбу за рівність і демократію. Відбулися дискусії з питань дотри­мання прав корінних на­родів, репродуктивних прав і прав під час догля­ду за дитиною.

 

 

 Актуальна проблема – низькі зарплати

 Проблема низьких зарплат залишається однією з найак­туальніших у Молдові, зая­вив заступник голови Націо­нальної конфедерації проф­спілок Михайло Хинку після зустрічі з главою місії Між­народного валютного фонду в республіці Ніколаєм Георгі­євим, який нещодавно за­вершив свою чотирирічну діяльність у Кишиневі.

«Найнижча зарплата в бю­джетній сфері становить 900 леїв, у реальному секторі – 1400 леїв, а прожитковий мі­німум по країні – 1500 леїв, – сказав Хинку. – Тож НКПМ має намір вимагати від уря­ду підвищення зарплат».

Ще одним болючим питан­ням він вважає зарплати в конвертах, через що держ­бюджет не дораховується значних коштів. Від цього насамперед страждають пенсіонери, багато хто з яких має пенсію нижче про­житкового мінімуму.

Профспілки також непокоїть доля шкіл республіки. Адже через еміграцію та низьку народжуваність скорочуєть­ся кількість учнів. «Держава має подбати, аби забезпечи­ти школи транспортними засобами, які доправляти­муть дітей на заняття», – заявив Михайло Хинку.

Він зауважив, що в країні у минулому році, порівняно з останніми роками, знизила­ся інфляція. Тож профспілки сподіваються на поліпшення бізнес-клімату в країні, збільшення кількості робо­чих місць і підвищення рівня життя простих людей.

 

 Семінар профспілок бюджетників

 У Москві відбувся семінар зі взаємодії профспілок бю­джетної сфери, що входять до складу Конфедерації пра­ці Росії. У навчанні взяли участь близько 25 осіб – представники профспілок працівників освіти, охорони здоров’я та працівників ви­щої школи.

Обговорювалися основні на­прями роботи профспілок бюджетної сфери, як-от під­писання колективних дого­ворів, що задовольняють ви­моги працівників; організа­ційний розвиток і зростання профспілок, гідна зарплата й поліпшення умов праці; вне­сення змін у трудове законо­давство; зміцнення солідар­ності працівників; вироблен­ня спільних колективних дій; створення єдиної юридич­ної та інформаційної служб.

Присутні докладно спинили­ся на проблемах, пов’язаних із запровадженням нової системи оплати праці.

Учасники досягли домовле­ності про створення робочої групи з інформаційної взає­модії профспілок і проведен­ня спільного профспілкового навчання, накреслили план роботи на найближчі місяці.

 

 Коротко

  АРМЕНІЯ| В Єревані колиш­ні працівники авіакомпанії-банкрута «Армавіа» прове­ли акцію протесту, вимагаю­чи виплатити заробітну пла­ту. За словами страйкарів, близько 150 колишніх спів­робітників фірми донині не отримали належних їм виплат.

ІТАЛІЯ| У Римі відбулася ба­гатотисячна демонстрація проти безробіття. Її організу­вали три найбільших італій­ських профспілкових об’єднання: Загальна конфе­дерація праці Італії, Італій­ська конфедерація профспі­лок трудящих та Італійська спілка праці. Це перша вели­ка акція протесту з часу фор­мування широкої урядової коаліції на чолі з Енріко Лет­тою. Уряд Летти подав на об­говорення пакет заходів для боротьби з безробіттям, про­те очільник Італійської спілки праці Луїджі Анджелетті за­явив, що документ потребує дооопрацювання, тому що запроваджені раніше подат­кові пільги для фірм, що на­ймають на роботу людей, ви­явилися «марними».

АДЖАРІЯ| Після тривалого конфлікту розпочалися пе­реговори між профспілкою робітників і керівництвом підприємства «Батумський міжнародний контейнерний термінал». Як повідомив го­лова Конфедерації профспі­лок Аджарії Ілія Версадзе, сторони поки не можуть дійти згоди у питанні підви­щення заробітної плати працівникам.

ШВЕЦІЯ| Страйк водіїв авто­бусів, що розпочався у Сток­гольмі, підтримали автомо­білісти ще чотирьох міст кра­їни. Профспілки вимагають збільшення місячної надбав­ки до зарплати на 1760 крон і гарантій збереження робо­чих місць у разі зміни тран­спортних операторів. Якщо сторони не домовляться, то мають намір припинити ро­боту водії автобусів-шатлів, що доправляють пасажирів у аеропорти.

04.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання