« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Профспілковому лідеру загрожує тюремне ув’язнення

Профспілковому лідеру загрожує тюремне ув’язнення

 Президентові нещодавно створеного Єгипетсько­го демократичного трудового конгресу Маруфу Аль Саєду Йоссрі загрожує до трьох років позбавлен­ня волі за профспілкову діяльність. Напередодні ви­рішального засідання Верховного суду Єгипту Гло­бальна профспілка металістів IndustriALL закликала висловити Йоссрі солідарну підтримку.

 Йоссрі вже засуджено до три­річного тюремного ув’язнення, тож наразі міжнарод­на громадськість сподіваєть­ся, що Верховний суд скасує це репресивне рішення.

Маруф Йоссрі очолював профспіл­ку докерів компанії з обробки, скла­дування та перевантаження ванта­жів Олександрійського порту Ель Де­хейла, що на узбережжі Середземно­го моря. В 2011 році – за два роки до січневої революції в Єгипті – тут роз­почали боротьбу за гідні умови праці й скасування застарілого трудового законодавства. Внаслідок протестів докерів роботодавці були змушені повернутися до дотримання попере­дньої угоди, що значною мірою по­ліпшило умови праці працівників. Відтоді керівництво компанії і влада розпочали переслідувати Йоссрі й інших профспілкових лідерів та активістів.

Після того, як Йоссрі порушив пи­тання про корупцію в керівництві компанії, тиск на нього дедалі більше посилився. Лунали погрози геть звіль­нити профактивіста, а глава компанії подав на ім’я генерального прокурора скаргу, вимагаючи порушити проти профспілкового лідера кримінальну справу. Маруфу Йоссрі урізали заро­бітну плату й почали переводити на інші місця роботи, аби він працював подалі від робітників.

1 жовтня 2011 року Йоссрі очолив акцію протесту 1500 робітників, уна­слідок якої було зупинено роботу пор­ту. Зараз Маруфу Йоссрі висувають звинувачення у підбурюванні робіт­ників до участі у цьому страйку. Йосс­рі домігся значних успіхів у розкрит­ті корупції в компанії. Він заявляє, що в’язниця не зупинить його і, як і раніше, він очолюватиме Єгипет­ський демократичний трудовий кон­грес. IndustriALL стала на захист Йоссрі та прагне, аби він очолював профспілку на волі, а не перебуваючи в ув’язненні.

У своєму листі до Маруфа Йоссрі генеральний секретар IndustriALL Юркі Райна заявив: «Ми і всі наші членські організації з жахом довіда­лися про тривале переслідування, знущання та гоніння з боку вашого роботодавця і влади. Ми знаємо, як ви відважно захищаєте права працівни­ків, боретесь за гідні умови праці й виступаєте проти корупції».

Юркі Райна пообіцяв Маруфу Йосс­рі, що IndustriALL й надалі стежитиме за розвитком ситуації, запевнив в усі­лякій підтримці й заявив про готов­ність організувати глобальну публіч­ну кампанію проти переслідування впливового профспілкового лідера.

 До відома

У роботі установчого з’їзду Єгипетського демократичного тру­дового конгресу, який відбувся в Каїрі 24 квітня цього року, брали участь пред­ставники IndustriALL. Маруфа Аль Саєда Йоссрі унаслідок прямого таємного го­лосування, в якому взяли участь пред­ставники понад 186 незалежних профспі­лок, обрано прези­дентом конгресу.

 

 Казахстан: роль молоді в модернізації профспілок

Федерація профспілок Казахстану особливу увагу приділяє залучен­ню робочої молоді до активної участі в розвитку профспілкової діяльності. Це питання обговорю­валося на семінарі-тренінгу «Про­гресивна роль молоді в модерні­зації профспілок Казахстану».

З молодими представниками профспілок Акмолинської, Кара­гандинської, Мангістауської, Кус­танайської, Північно-Казахстанської областей зустрівся голова Федерації профспілок Казахстану Абельгазі Кусаїнов. Під час роз­мови він наголосив, що нині мо­лодь має докладати всіх зусиль, аби на місцях підвищувати роль та авторитет профспілок серед трудящих. «Для цього у вас є все: бажання, енергія, творчий підхід до розв’язання проблем. У проф­спілковій діяльності вам необхід­ні насамперед знання, тож наші викладачі готові поділитися з вами своїми навичками та досві­дом. Не сумніваюся, що ваша ак­тивна громадянська позиція при­несе багато користі простим ро­бітникам, від імені яких ви висту­паєте в колективних перегово­рах», – сказав Абельгазі Кусаїнов.

 

 Журналісти відновили роботу «Незалежної думки»

Уперше з 1975 року ви­йшла друком газета страйкарів «Незалеж­на думка». Її випуск спричинили закриття Грець­кого радіо та телебачення ERT, а також страйк праців­ників ЗМІ.

Газета виходила 38 років тому – тоді журналісти вда­лися до страйку через від­мову роботодавців підписа­ти колективні договори. Страйк 1975 року виявився найбільшим в історії грець­кої журналістики. Відтоді «Незалежну думку» назива­ють газетою-легендою.

Нині профспілки оголосили загальну акцію протесту спів­робітників ЗМІ через рішен­ня уряду закрити державне радіо і телебачення, звільни­ти 2656 тисяч осіб, натомість створити нову організацію громадського телерадіомов­лення з невеликим штатом – від 1000 до 1200 осіб.

На 16 шпальтах газети, яку безкоштовно розповсюджу­ють у будівлі ERT, йдеться про ситуацію на каналі і під­тримку страйкувальників у Греції і світі, коментуються заяви уряду про нібито ви­сокі зарплати співробітників і «марнотратство» ERT, а та­кож порівнюється ситуація з Туреччиною, де відбувають­ся маніфестації.

 

 

 Велопробіг на підтримку прав трудящих

Профспілкові лідери й активісти з різних кра­їн світу взяли участь у велопробігу «Маршрут ганьби», навідавшись до дип­місій і посольств, що розташо­вані в Женеві, аби приверну­ти увагу до країн, де постійно спостерігається порушення прав трудящих. Захід відбувся за ініціативи членів Глобаль­ної федерації профспілок Ін­тернаціоналу громадського обслуговування.

«Маршрут ганьби» заплано­вано у зв’язку з проведен­ням 102-ї Міжнародної кон­ференції праці у Женеві. Од­ним з основних напрямів ді­яльності щорічної Міжна­родної конференції праці є моніторинг виконання краї­нами зобов’язань щодо до­тримання прав працівників і їх профспілок у рамках кон­венцій Міжнародної органі­зації праці. Делегатів, які брали участь у сесіях Міжна­родної конференції праці, було запрошено взяти участь у велопробігу.

Захід мав на меті приверну­ти увагу до порушення прав трудящих у Білорусі, Росії, Туреччині, Греції, Канаді, Ні­герії, Ірані, Парагваї, Тунісі, Пакистані, Ефіопії, Маврита­нії, Камеруні, Гондурасі, До­мініканській Республіці та Південній Кореї.

Учасники акції «Маршрут ганьби» розповіли про ситуа­цію в різних країнах, зокрема й про становище трудящих в Єгипті, де незалежні проф­спілки позбавлені права на страйк; про грубі порушення прав людини в Туреччині; про те, що в Південній Кореї демократичні профспілки не можуть домогтися визнання, а люди змушені працювати в умовах нестандартної зайня­тості; про Білорусь, де влада продовжує порушувати пра­во на свободу об’єднання і ведення колективних перего­ворів, тощо.

Активісти велопробігу вру­чили представникам дипмі­сій і посольств вищеперелі­чених країн листи, у яких за­судили порушення прав тру­дящих.

 

 Коротко

 ШВЕЦІЯ| Понад тисячу воді­їв міських автобусів швед­ської столиці й північного міста Умео оголосили про початок страйку. Профспілки вимагають гарантії отриман­ня роботи для шоферів та ін­шого персоналу автобусних парків у разі зміни операто­рів руху, збільшення трива­лості перерв для відпочинку та встановлення фіксованих мінімальних зарплат для де­яких категорій працівників галузі.

БЕЛЬГІЯ| Цивільні праців­ники штабу об’єднаного ко­мандування збройними си­лами НАТО в Європі (SHAPE) блокували під’їзди до вій­ськової бази альянсу в око­лицях бельгійського міста Монса на знак протесту про­ти очікуваного скорочення цивільного персоналу.

Страйкувальники стурбовані, що після 1 січня 2014 року, коли фінансове забезпечен­ня SHAPE буде передано від НАТО до федерального уряду Бельгії, втратить роботу що­найменше третина персона­лу, тому вони вимагають з боку бельгійської влади га­рантій фінансового забезпе­чення.

НІГЕРІЯ| Суд виправдав ві­сьмох членів екіпажу тепло­хода «Myre Seadiver» – п’ятьох моряків і трьох співро­бітників служби безпеки, які охороняли судно від піратів.

ТУРЕЧЧИНА| У країні роз­почався загальнонаціональ­ний страйк найбільших проф­спілкових об’єднань. Напере­додні керівники Профспілки працівників бюджетної сфе­ри Туреччини, обурені розго­ном демонстрантів 15 черв­ня, закликали учасників об’єднання на знак солідар­ності підтримати протести, незважаючи на те, що влада заборонила проведення будь-яких акцій на вулицях столиці.

26.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання