« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Під грифом «неблагонадійний»

Під грифом «неблагонадійний»

 Найбільша профспілка британських робітників Unite зви­нувачує керівників транспортного проекту «Crossrail» у запровадженні списків неблагонадійних співробітників. Так, робітників – профспілкових активістів, які борються за безпечні умови праці, звільняють, після чого вони не можуть влаштуватися на нову роботу за професією.

 Тисячі робітників виступи­ли проти будівельного консорціуму Bam Ferrovial Kier, який реалізує проект «Кросрейл». Цей проект із будівництва нової лінії метрополіте­ну вартістю $ 25,5 млрд уже ввійшов у десятку найдорожчих транспорт­них споруд світу. За даними проф­спілки Unite, сотні робітників було звільнено за активну громадську ді­яльність щодо поліпшення умов пра­ці. Після цього вони не змогли вла­штуватися на роботу в інші будівель­ні компанії.

Іще 2009 року в ЗМІ потрапила ін­формація про 14 будівельних компа­ній, що понад 15 років фінансували секретну операцію зі складання «чорних списків», які містили важ­ливі особисті дані понад трьох ти­сяч працівників та інформацію про їхню профспілкову діяльність. Стало відомо, що консалтингова асо­ціація, причетна до складання спис­ків (отримувала від компаній гроші за перевірку списків), співпрацюва­ла з керівниками проекту «Крос­рейл» і надавала їм інформацію про робітників.

За словами генерального секрета­ря профспілки Unite Лена Макклас­кі, профспілка неодноразово закли­кала будівельний консорціум до співпраці, але його керівництво не виявляло бажання йти назустріч ро­бітникам. «Чимало будівельників та їхніх сімей постраждали тільки тому, що були занепокоєні питання­ми безпеки в одній із найнебезпечні­ших галузей промисловості у Вели­кій Британії. Або просто тому, що вони були членами профспілки», – заявив профспілковий лідер.

 

 Морякам надали допомогу

 Російська профспілка моряків сприяла пошу­кам моряка, який загу­бився біля берегів Лас-Пальмаса, та допомогла ко­манді судна «Estesun» одер­жати затриману зарплату, повідомляє сайт РПСМ.

До пітерського офісу проф­спілки звернулася жінка із проханням допомогти від­шукати її чоловіка, який працює на судні «Estesun». За її словами, від часу їхньої останньої розмови минуло більше місяця. Тоді моряк повідомив, що теплохід пе­ребуває поблизу Лас-Пальмаса, у нього все добре, але компанія затримує ви­плату зарплати. Відтоді чо­ловік більше не виходив на зв’язок.

Оскільки екіпаж судна на­ймало круінгове агентство, що діє в Калінінграді, то до розв’язання проблеми до­лучилися місцеві профакти­вісти. Відтак вдалося зв’язатися із судновласником.

Під час перемовин з’ясувалося, що моряк живий-здоровий і продовжує нести вахту на борту «Estesun», який прямує до Бразилії. Ви­явилося, що чоловік не зміг зателефонувати додому че­рез проблеми зі зв’язком. Профспілка не тільки допо­могла жінці знайти чоловіка, а й урегулювала питання щодо умов праці моряків.

Завдяки сприянню профак­тивістів судновласник роз­рахувався із членами екіпа­жу за березень–квітень і незабаром пообіцяв випла­тити травневу зарплату.

 

  Канада: Unifor – профспілка для всіх

  У День праці в Торонто відбу­деться установчий з’їзд проф­спілки Unifor, яку створено за­вдяки об’єднанню Спілки ка­надських авторобітників і Профспілки працівників зв’язку, енергетики та паперової про­мисловості. Назва та логотип нового об’єднання були офіцій­но представлені під час прес-конференції, у якій взяли участь лідери окремих профспілок, їх пересічні спілчани, представни­ки громадськості – загалом 200 осіб.

До складу Unifor мають увійти 800 профспілок, 3000 учасників колективних переговорів – представники понад 20 галузей промисловості.

Назва профспілки – Unifor Ка­нада символізує прагнення двох профспілок, що об’єдналися, стати сильною, сучас­ною та перспективною проф­спілкою. Назва майбутньої профспілки виникла після ши­рокого обговорення, в якому впродовж кількох місяців брали участь профспілкові лідери, пе­ресічні спілчани, консультанти з питань комунікацій тощо.

 

 

 «Людина праці та соціальна відповідальністьбізнесу»

 Під такою назвою в Біш­кеку відбувся круглий стіл, організований Федерацією профспі­лок Киргизстану за підтрим­ки Міжнародної організації праці. В обговоренні взяли участь представники парла­менту Киргизької Республіки, органів державного управ­ління, бізнес-структур, об’єднань роботодавців, неурядо­вих організацій.

Проведення заходу мало на меті привернути увагу пар­ламенту, уряду, бізнес-спільноти до проблеми соці­альної несправедливості в суспільстві, заявити про не­обхідність розвитку соціаль­ного діалогу, колективних переговорів, укладення кол­договорів та угод.

Обговорювалися питання співпраці бізнесу та громад­ськості в нових соціальних, економічних і насамперед правових умовах. Бізнес по­чинає усвідомлювати свою соціальну відповідальність, розуміючи, що від цього значною мірою залежить сталий економічний розви­ток країни. Економічна і со­ціальна відповідальності по­лягають у створенні конку­рентоспроможних робочих місць, своєчасній сплаті по­датків, гарантуванні безпеч­них умов праці, конкурент­ної зарплати, укладенні кол­договорів.

Учасники круглого столу – представники Асоціації соці­альних підприємців акцен­тували увагу на питанні пра­цевлаштування осіб з обме­женими можливостями здоров’я.

Гострими видалися дискусії з питань формування тари­фів і пенсійного забезпечен­ня. Профспілки закликали представників Міністерства енергетики та промисловос­ті до спільних консультацій та участі соціальних партне­рів у розробленні проекту тарифної політики, який не­одмінно обговорити на Між­відомчій експертній раді з питань тарифів та соціально­го захисту населення.

За підсумками круглого сто­лу прийнято Рекомендації, які містять заходи щодо створення умов для форму­вання та розвитку соціаль­ної відповідальності бізнесу в Киргизстані.

 

 Музика проти дитячої праці

 Провідні музиканти світу уклали з Міжна­родною організацією праці партнерську угоду з боротьби проти ди­тячої праці. Проект «Музика проти дитячої праці» містить заклик до оркестрів, хорів і музикантів усіх жанрів при­святити один із концертів у період із жовтня 2013 року до грудня 2014 року бороть­бі за заборону використання дитячої праці.

Цю ініціативу підтримали такі відомі диригенти, як Клаудіо Аббадо, Хосе-Антоніо Абреу, Даніель Ба­ренбойм, а також оркестр Моцарта, Міжнародна фе­дерація музикантів і Фонд мюзиклів імені Симона Болі­вара «Ель-Система».

«Ми вітаємо партнерство з музикантами всього світу», – сказав директор Міжна­родної програми МОП із ви­корінення дитячої праці Констанс Томас.

У Бразилії 8 жовтня розпо­чне роботу 3-тя Глобальна конференція боротьби про­ти дитячої праці, на якій му­зичну освіту заплановано внести до програми під­тримки прав дитини МОП.

 

 Коротко

 ФРАНЦІЯ | Страйк поромни­ків острова Корсика може зі­рвати старт велогонки «Тур де Франс», яка відбувати­меться з 29 червня по 21 лип­ня. Натомість на 27 червня поромники, які мають до­правляти команди на острів, призначили страйк. Проф­спілка поромників вирішила вдатися до заходів протесту через скорочення переправ між островом і материковою Францією.

ПОЛЬЩА| Адміністратив­ний персонал прокуратури країни провів акцію протесту, вимагаючи підвищення зарплати як мінімум на 20–30%. Як повідомила представник профспілки прокурорів і про­курорських працівників Польщі пані Барбара Хробак, через те, що співробітники прокуратури не мають права брати участь у страйках, у різних регіонах країни вони брали відгул і не виходили на роботу, а багато хто цього дня здавав кров (донорам надається вихідний).

Барбара Хробак повідомила, що адміністративний персо­нал прокуратури заробляє в середньому 1,6–2 тисячі зло­тих на місяць і багато хто за ці гроші не може забезпечи­ти родини, виплатити кредит, адже підробляти прокурор­ським працівникам заборо­нено.

ІЗРАЇЛЬ | Дипломати країни пригрозили відмовитися об­слуговувати візит держсекре­таря США Джона Керрі, якщо їм не буде підвищено зарплату та поліпшено умови праці.

Якщо міністерство фінансів і глава уряду не прислухають­ся до їхніх вимог, то співро­бітники МЗС Ізраїлю обіця­ють повторити ситуацію дво­річної давнини, коли внаслі­док страйку було зірвано ві­зит до країни тодішнього президента Росії Дмитра Медведєва. Наразі диплома­ти відмовилися брати участь у підготовці запланованого візиту до Польщі прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху.

21.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання