« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

На часі – нова Генеральна угода

На часі – нова Генеральна угода

 У Москві відбулося засідання Генеральної ради Фе­дерації незалежних профспілок Росії, на якому роз­глядався проект концепції Генеральної угоди між загальноросійськими об’єднаннями профспілок і роботодавців, а також урядом РФ на наступний пе­ріод. Учасники зібрання обговорили діяльність ви­конкому ФНПР щодо виконання Плану практичних дій із реалізації рішень VII з’їзду ФНПР у 2012 році. Вів засідання голова ФНПР Михайло Шмаков.

 З доповіддю про проект кон­цепції нової Генугоди висту­пила заступник голови ФНПР Ніна Кузьміна. На­прикінці 2013 року спливає термін чинної Генеральної угоди. У зв’язку з цим 26 квітня після попере­дніх консультацій сторін Російської тристоронньої комісії з регулювання соціально-трудових відносин було за­тверджено графік підготовки проекту нової угоди, повідомляє департамент громадських зв’язків ФНПР.

За словами Ніни Кузьміної, цей проект підготовлений на основі 142 пропозицій членських організацій ФНПР. «Вступаючи в переговори, екс­перти керуються програмою «Гідна праця – основа добробуту людини і розвитку країни» та резолюціями VII з’їзду ФНПР. Окрім того, ці пропози­ції спрямовані на вирішення прак­тичних завдань у галузі соціально-економічної політики, визначеної указами президента РФ від 7 травня 2012 року», – зазначила вона.

Для забезпечення наступності у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку при підготов­ці проекту нової Генугоди було вирі­шено взяти за основу структуру чин­ної, зберігши і за можли­вості розширивши такі розділи, як економічна по­літика; заробітна плата, доходи і рівень життя на­селення; розвиток ринку праці та сприяння зайня­тості населення; соціальне страхування, соціальний захист, галузі соціальної сфери; умови й охорона праці, промислова й еколо­гічна безпека; соціально-економічні проблеми розвитку регіонів Росії, у тому числі Крайньої Півночі і прирів­няних до них місцевостей.

В обговоренні доповіді, крім пред­ставників профспілок, узяли участь заступник міністра праці та соціаль­ного захисту РФ Любов Єльцова та директор управління ринку праці і соціального партнерства РСПП Ма­рина Москвіна.

1 червня пропозиції профспілкової сторони подані до секретаріату РТК для початку офіційних переговорів соціальних партнерів із підготовки проекту Генеральної угоди.

Обговорюючи доповідь про хід ви­конання Плану практичних дій з реа­лізації рішень VII з’їзду ФНПР, з якою виступив перший заступник голови Федерації Сергій Некрасов, члени Ге­неральної ради приділили особливу увагу організаційному зміцненню профспілок.

На засіданні наголошувалося, що наразі проводиться аналітичний та експертний аналіз законодавчої, нормативно-правової бази, що регла­ментує діяльність профспілок та їх об’єднань.

З метою вироблення остаточного ва­ріанта проекту змін до Ста­туту ФНПР вирішено продо­вжити діяльність відповід­ної Робочої групи. За слова­ми голови ФНПР Михайла Шмакова, підсумковий ва­ріант проекту буде опублі­ковано вже найближчим ча­сом. Головною метою запла­нованих структурних змін є організаційне зміцнення профспілкового членства.

 

 

 Казахстан: вирішується питання безпеки та охорони праці

 В Астані з 4 по 6 червня з ініціативи Федерації профспілок Республіки Ка­захстан за підтримки МОП та Загаль­ноєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспі­лок відбувся семінар із питань охоро­ни праці для країн СНД.

Топ-менеджери держструктур, міжна­родні експерти та керівники профспі­лок Казахстану, Росії, Вірменії, Грузії, Білорусі, України, Азербайджану і Та­джикистану визначили основні трен­ди в питаннях безпеки й охорони пра­ці, а також обмінялися досвідом у цій сфері. За статистикою, щороку понад 270 млн трудівників стають жертвами нещасних випадків на виробництві.

За словами головного держінспектора праці Казахстану Серіккалі Бісакаева, станом на 1.01.2013 року 1416 вели­ких і середніх підприємств країни за­провадили міжнародні та національні стандарти з безпеки й охорони праці. Крім того, до 2017 року на всіх підпри­ємствах із небезпечними та шкідливи­ми умовами праці будуть створені ви­робничі ради, які об’єднають зусилля роботодавців і працівників у питанні забезпечення вимог охорони праці. А вже до 2020 року виробничі ради з’являться на всіх середніх і великих підприємствах.

 

 

 Пивовари Carling страйкуватимуть проти виведення за штат

 На підприємстві Molson Coors, що випус­кає пиво відомої марки Carling, 97% членів проф­спілки Unite проголосували за оголошення страйку. Це відповідь колективу на рі­шення роботодавця щодо припинення дії колдоговору, масового виведення праців­ників за штат, значного ско­рочення зарплати.

До 14 червня компанія про­понує 455 працівникам пи­воварні погодитися на звіль­нення, після чого посеред­ницька фірма їх знову найме на роботу. Нові умови праці передбачатимуть виклик на роботу «по дзвінку» (будь-хто має з’явитися на роботу за 23 години) і зменшення зарплати деяким категоріям працівників. За підрахунка­ми профспілки, люди мо­жуть втратити свої будинки, оскільки внаслідок змен­шення заробітку вони не зможуть виплачувати іпоте­ку. Погіршаться й інші умови праці.

Профспілка Unite перекона­на, що ця боротьба стосуєть­ся кожного працівника Molson Coors і кожного міс­цевого жителя. Якщо заде­кларовані наміри керівни­цтва справдяться, то буде завдано шкоди всій місцевій економіці у регіоні, де діє пивоварня, у тому числі за рахунок зниження загально­го рівня зарплат і купівель­ної спроможності людей.

 

 

 Робітники PepsiCo обстоюють cвої права

 Керівництво компанії PepsiCo продовжує тиснути на профспілкову організацію фабрики Frito-Lays, що в ін­дійському штаті Західна Бен­галія. У березні та квітні цьо­го року 162 найманих пра­цівники складу підприєм­ства дістали дисциплінарні стягнення, були звільнені або на них напали бандити просто на робочих місцях. Це сталося після того, як на підприємстві за підтримки Індійського національного конгресу профспілок INTUC було створено профспілку й висунуто перші вимоги ро­ботодавцеві.

Профспілка вимагає забез­печити нормальну зайня­тість замість строкових дого­ворів з аутсорсинговими агентствами, рівні права зі штатними співробітниками PepsiCo й таку саму оплату праці. Працівники переко­нані, що за їхнє майбутнє відповідає компанія-роботодавець, тому й вимо­ги висунуто саме до неї.

Тим часом, PepsiCo є осно­вним спонсором Індійської крикетної прем’єр-ліги, мат­чі якої профспілки дедалі частіше використовують для того, аби закликати громад­ськість зазирнути за етикет­ку респектабельного світо­вого бренду. Останній раз така акція відбулася на ста­діоні Eden Garden у травні. Напередодні матчу відбула­ся прес-конференція та ор­ганізована INTUC за під­тримки Міжнародної спілки харчовиків, працівників сіль­ського господарства та готе­лів демонстрація біля про­хідної Frito-Lays. Акція широ­ко висвітлювалася місцевою пресою.

 

 

 Коротко

 ПАР| Власники трьох рудни­ків із видобування хрому в Південній Африці звільнили тисячі працівників після того, як останні взяли участь у страйку. Компанія Glencore Xstrata, головний офіс якої розташований у Швейцарії, заявляє, що страйк на шахтах поблизу Йоганнесбурга про­водився незаконно.

ТУРеччина | Жорстоке при­душення протестів на стам­бульській площі Таксим ско­лихнуло весь світ і спричини­ло масову хвилю обурення у самій Туреччині. Коаліція со­ціальних організацій, у тому числі найбільших профспілок країни, висунула до уряду країни вимоги щодо негай­ного звільнення всіх зааре­штованих під час виступів, зняття із них усіх обвинува­чень, притягнення до відпо­відальності всіх винних у по­ліцейському свавіллі, зняття всіх обмежень на проведен­ня мітингів і демонстрацій.

ПАЛЕСТИНА| Унаслідок страйку припинили свою ро­боту лікарні, розташовані на Західному березі річки Йор­дан. Палестинські лікарі про­тестують проти незадовіль­ної оплати праці. У деяких випадках було скасовано на­віть термінові операції. Страйкарі передали лист гла­ві уряду Палестинської авто­номії Рамі Хамдаллах, звину­вативши його у невиконанні своїх обіцянок.

США| Дизайнер онлайн-ігор Zynga – головний постачаль­ник ігор для соціальної мере­жі Facebook, має намір звіль­нити 18% персоналу. У листі до співробітників гендирек­тор Zynga Марк Пінкус пові­домив, що звільнення необ­хідні для подальшого розви­тку компанії і дадуть змогу розробникові онлайн-ігор за­ощадити від 70 до 80 млн до­ларів упродовж року.

 

16.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання