« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Просування конвенцій МОП із соціального захисту

Просування конвенцій МОП із соціального захисту

 29–31 травня 2013 року в Тбілісі відбулася Субрегіо­нальна зустріч МОП/МКП/ВЕРС «Просування конвенцій МОП із соціального захисту через жіночі мережі в член­ських організаціях ВЕРС та колективні переговори».

 Як інформує Департамент соці­ального діалогу та соціально­го страхування, у Субрегіо­нальній зустрічі взяли участь представники Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахста­ну, Киргизстану, Молдови, Росії, України, Таджикистану. На семінарі, що пройшов у рамках цієї зустрічі, було розглянуто політику і стандарти МОП у сфері соціального захисту. Представники жіночих мереж регіо­ну виступили з презентаціями про си­туацію у цій сфері в їх країнах.

Галина Колосюк представляла Фе­дерацію профспілок України з презен­тацією «Просування конвенцій МОП із соціального захисту та колективні переговори. Роль жіночих мереж». У ній викладено основні елементи зако­нодавчої бази України в сфері соціаль­ного захисту, впроваджені найважли­віші законодавчі та інституційні заса­ди для сприяння рівності жінок і чоло­віків, рішення проблем гендерної дис­кримінації. Серед них – ратифіковані конвенції ООН «Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок» (та Протокол), № 100 МОП «Про рівну ви­нагороду», № 103 МОП «Про охорону материнства», № 111 МОП «Про дис­кримінацію в галузі праці та занять», № 156 МОП «Про працівників із сімей­ними обов’язками».

Також були представлені недоліки українського законодавства, над яки­ми потрібно працювати. Так, зокре­ма, в українському законодавстві ді­ють норми, що звужують принципи, викладені у Конвенції МОП № 100 «Про рівну винагороду», зокрема не визначено поняття «роботи рівної цінності», що перешкоджає прогресу в подоланні дискримінації в оплаті праці жінок (забезпечення рівної ви­нагороди за рівну, таку ж або однако­ву роботу); відсутні законодавчі по­ложення, які б забороняли дискримі­націю в оплаті праці, коли чоловіки і жінки виконують різну роботу, проте яка є рівноцінною роботою.

Не ратифіковано наступні конвен­ції МОП: № 102 «Про мінімальні норми соціального забезпечення»; № 183 «Про охорону материнства» (переглянута).

У своєму виступі Галина Колосюк зазначила, що на сьогодні за активної участі профспілок опрацьований про­ект постанови уряду України «Про за­твердження Державної програми із забезпечення рівних прав та можли­востей жінок і чоловіків на період до 2016 року», який передбачає: вдоско­налення українського законодавства; заходи, що сприяють впровадженню роботодавцями європейських стан­дартів рівності співробітників у сфері праці; розвиток лідерських навичок у жінок при прийнятті рішень; забез­печення системної роботи з впрова­дження гендерних підходів у систему освіти всіх рівнів; проведення про­світницької роботи з виховання куль­тури гендерної рівності, подолання гендерних стереотипів і т. ін.

Також у своєму виступі Галина Ко­лосюк особливу увагу приділила со­ціальному діалогу в Україні як ін­струменту соціального захисту.

На семінарі прозвучали рекомен­дації МОП профспілковим організа­ціям у сфері соціального захисту та соціального забезпечення.

Учасники засідання обговорили план дій із просування Конвенції № 102 та Рекомендації № 202 на націо­нальному та субрегіональному рів­нях, а також способи зміцнення жіно­чої мережі в регіоні. Значну увагу та­кож було приділено гендерним аспек­там у соціальному діалозі і колектив­них переговорах.

 

 

 Білорусь: відкрилася виставка«Діти війни»

 Студенти – представники профспіл­кового активу Білоруського дер­жавного університету, що входить до складу профспілки працівників освіти і науки, взяли участь у від­критті виставки «Діти війни», орга­нізованій громадськими об’єднаннями «Білоруський союз блокадників Ленінграда» та «Біло­руський союз художників».

У рамках цієї патріотичної акції мо­лоді люди ознайомилися з робота­ми білоруських художників-ветеранів, присвяченими обпале­ному війною дитинству. А найголо­вніше – відбулося незабутнє спілку­вання з тими, хто зустрів Велику Ві­тчизняну війну ще дитиною, пере­жив блокаду, адже зберегти і пере­дати нащадкам спогади про героїч­ні роки – священний обов’язок.

 

 

 Транспортники АТР поглиблюють співпрацю

 Під час восьмої Азіатсько-Тихоокеанської регіональної конференції Міжнародної федерації транспортників у м. Гонконзі делегати з 24 країн світу обговорили орга­нізаційні ініціативи для зміц­нення транспортних проф­спілок регіону.

Основним здобутком конфе­ренції була домовленість про нарощування організа­ційної роботи протягом на­ступних чотирьох років у всіх галузевих секціях, стратегіч­них центрах, транспортних коридорах, основних тран­спортних компаніях і ланцю­гах поставок глобальних тор­гових підприємств.

Під час конференції пройшли окремі засідання галузевих секцій МФТ, на яких поруше­но питання гендерної рівно­сті, формування молодіжної політики, посилення мотива­ції профспілкового членства, а також співпраці з іншими глобальними профспілкови­ми федераціями.

Конференція переобрала Ханафі Рустанді з Індонезії головою Азіатсько-Тихоокеанського регіону на на­ступні чотири роки, а також обрала трьох його заступни­ків. Делегати особливо від­значили внесок генерально­го секретаря МФТ Девіда Ко­крофта, який виходить на пенсію, а також привітали Стівена Коттона як викону­вача обов’язків генерально­го секретаря МФТ.

 

 ВІЛ-інфіковані автомобілісти створять контактну мережу

 18 ВІЛ-інфікованих тран­спортників із профспілок різ­них районів Кенії зібралися, щоб поділитися досвідом і обговорити можливості роз­ширення контактної мережі (USAFIRI) у країні для подо­лання клейма ганьби, пов’язаного з ВІЛ та СНІДом, а та­кож викорінення дискримі­нації у транспортній галузі.

У Кісуму дев’ятеро чоловіків і стільки ж жінок взяли участь у першому, організо­ваному МФТ, засіданні-семінарі контактної мережі USAFIRI, створеної в Момба­сі 2011 року. Протягом двох днів його учасники розробляли плани створення такої мережі в округах Кенії – Ка­камега, Кісуму, Мігорі, Мло­лонго, Найробі і Накуру, а також зміцнення існуючої мережі в Момбасі. Ці плани включають залучення яко­мога більшої кількості ВІЛ-інфікованих членів проф­спілки з транспортної галузі, в тому числі водіїв таксі, ве­лотаксі та моторикш, а та­кож установлення контактів з їх друзями та сім’ями.

Очільник контактної мережі USAFIRI Френсіс Рува, відзна­чаючи цілеспрямовану діяль­ність учасників семінару, за­уважив, що ВІЛ-інфіковані працівники часто живуть під гнітом страху, що колеги ді­знаються про їх захворюван­ня, після чого на них чекає ганьба, дискримінація і, врешті-решт, звільнення.

«Відверто обговорюючи проблему інфікованих пра­цівників, ми сподіваємося порушити мовчання навко­ло неї і подолати клеймо ганьби. Ми багато чого до­моглися, і нам належить ще багато зробити, але нас у цій боротьбі ніщо не зупинить», – наголосив Френсіс Рува.

 

 

 Коротко

 ГРУЗІЯ | У порту м. Поті заги­нув 45-річний робітник, на якого впав вантажний кон­тейнер. Як повідомив пред­ставник Об’єднання профспі­лок Грузії Гоча Олександрія, відділ з охорони праці об’єднання провадить розсліду­вання щодо встановлення винних у нещасному випад­ку. За офіційними даними, розглядаються можливості порушення техніки безпеки та службової недбалості.

ПОРТУГАЛІЯ | У Лісабоні че­рез страйк на добу зачинило­ся метро. Як заявила пред­ставник Федерації профспілок працівників транспорту Ана­бель Карвалейра, з депо не вийшов жоден потяг, всі стан­ції закриті. В такий спосіб пра­цівники найбільш масового виду громадського транспор­ту португальської столиці ви­словили свій протест проти зниження заробітної плати і погіршення умов праці. За словами А. Карвалейри, профспілки неодноразово вносили пропозиції щодо ви­рішення соціального конфлік­ту, проте адміністрація продо­вжує зберігати мовчання.

ВІРМЕНІЯ | Співробітники національного авіаперевіз­ника «Армавіа» 29 травня організували акцію протесту перед будівлею резиденції президента в Єревані з вимо­гою посприяти в погашенні підприємством зарплатних боргів. Протестувальники стверджують, що авіакомпа­нія заборгувала їм заробітну плату за 7 місяців.

НІМЕЧЧИНА | У Берліні від­бувся IV конгрес Європей­ської федерації транспортних робітників (ЄTF), в якому взя­ли участь понад 400 пред­ставників галузевих профспі­лок із 30 країн. У рамках за­ходу підбито підсумки робо­ти ЄTF, прийнято програму дій на наступні чотири роки та проведено вибори керів­них органів федерації.

 

 

09.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання