« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Кампанія «Чорне море ганьби»: перші підсумки

Кампанія «Чорне море ганьби»: перші підсумки

 За час проведення Тижня дій проти зручних прапорів, що проходив 13–15 травня на Чорному морі, було проінспектовано 120 суден у 30 портах Болгарії, Грузії, Румунії, Туреччини, України та Росії.

 Як повідомляє прес-служба Ро­сійської профспілки моряків, представники морських проф­спілок та інспектори Міжна­родної федерації працівників транспорту (МФТ) поспілкувалися з кількома тисячами моряків, допоміг­ши багатьом поновити їхні порушені права щодо зарплат, умов праці та безпеки. Чимало уваги було приділе­но Зведеній конвенції МОП «Про пра­цю в морському судноплавстві» від 2006 року, яка набула законної сили. Члени екіпажів дізналися багато но­вої корисної інформації про свої пра­ва, а також обов’язки судновласника.

За першими результатами кампа­нії, що охопила шість країн, в Росії було повернуто морякам понад 73 тис. дол. заробітної плати, а в Туреччині знято документальний фільм про умови праці на Чорному морі. Тиж­день дій отримав широке висвітлен­ня в ЗМІ, й наразі не лише моряки, а й громадськість знають про те, що Чор­не море – одне з найнебезпечніших місць роботи. «Ця акція висвітлила проблеми в цьому регіоні, – зазначив генеральний секретар Міжнародної федерації працівників транспорту Стів Коттон. – На жаль, умови роботи тут ганебні та небезпечні, а людські втрати є величезними».

Сьогодні на Чорному морі працю­ють близько 2400 суден. Чимало з них старіші 20, а близько 800 – 30 років. Їх екіпажі, як правило, отримують зани­жену зарплату, щодня ризикують життям, а травматизм узагалі вважа­ється частиною роботи моряка.

Спеціально до початку Тижня дій проти зручних прапорів МФТ випус­тила «Морський бюлетень» росій­ською, англійською, турецькою і арабською мовами. Також було під­готовлено доповідь «Чорне море гань­би», в якій засуджуються вкрай важкі умови праці моряків.

 

 Докери Балтики вчаться соціальному діалогу

 Розвиток соціального діалогу в естонських портах став головною те­мою семінару, що пройшов нещодавно в порту Мууга. На семінарі було обговорено спільну роботу членських організацій Міжнарод­ної федерації транспортників, Європейської федерації транспорт­ників (ЄФТ), Незалежної профспілки моряків Естонії та їхніх балтій­ських колег із Федерації працівників транспорту Норвегії.

 Члени норвезьких профспілок, пред­ставники влади пор­ту Крістіансанн та логістичної компанії Нор­вегії Seafront Ltd. приїхали до Естонії для того, щоб поділитися своїм практич­ним досвідом у сфері соц­діалогу, розповісти, як вони використовують цей ефективний інструмент для забезпечення злаго­дженої роботи портів.

Представники профспілок Естонії були прикро вра­жені тим, що жоден опе­ратор портової галузі краї­ни не взяв участі в семіна­рі. Як зазначив голова секції докерів норвезької та європейської федерації транспортників Тер’є Са­муельсон, семінар став важливою базою для про­екту щодо наближення профспілок Естонії до сис­теми соціального діалогу, що є основою трудових відносин у всій Європі.

 

 

 Дагестан: учителям недоплачують зарплату

 У десяти районах Дагес­тану та місті Буйнакську працівникам освіти не виплатили частину заро­бітної плати. Як повідо­мив голова рескому профспілки працівників народної освіти Магомед Аміромідов, 15 березня уряд Дагестану прийняв постанову про підвищен­ня окладів педагогічним працівникам. Міністер­ство освіти республіки зобов’язало керівників освітніх установ затвер­дити новий штатний роз­пис і провести перераху­нок зарплати з 1 січня 2013 року.

За попередніми підсумка­ми моніторингу, проведе­ного членами профспілки працівників народної осві­ти і науки, в усіх містах і районах республіки було зроблено перерахунок, проте в деяких муніципа­літетах надбавки до зарплати досі не виплатили. Зважаючи на ситуацію, що склалася, голова рескому профспілки освітян наді­слав відповідні телеграми на адресу прокурора і ке­рівників республіки.

 

 Саїд Ікбал отримав профспілкову нагороду

 Нагороду голландських профспілок ім. Елі­забет Веласкес, яка прису­джується за внесок у справу боротьби за профспілкові права, 15 травня було вруче­но Саїду Ікбалу, очільнику членської організації Гло­бального союзу IndustriALL Федерації профспілок робітників-металістів Індоне­зії (FSPMI), а також профспіл­кової конфедерації KSPI.

Ікбал привернув до себе ши­року увагу громадськості після того, як минулого року в результаті тиску на уряд Ін­донезії, під час стратегічної великомасштабної кампанії з лобіювання, мобілізації та проведення акцій протесту було прийнято нове законо­давство, яке обмежує засто­сування аутсорсингу. Профлідер організував мітинг, ви­вівши мільйони людей на вулиці з вимогами підви­щення заробітної плати, об­меження аутсорсингу, а та­кож введення обов’язкового соціального страхування. Як результат, уряд узаконив обов’язкове медичне стра­хування для найбідніших верств населення та пенсій­не забезпечення для всіх трудящих країни. Саїд Ікбал став однією з двох цен­тральних фігур докумен­тального фільму «Герої ро­бітничого класу», прем’єра якого відбулася 16 травня.

 

 

 Огляд-конкурс із профілактики профзахворювань визначив кращих

 У Конфедерації профспі­лок Азербайджану (КПА) відбулася церемонія вручення премій організаці­ям – переможцям огляду-конкурсу «Профілактика про­фесійних захворювань».

Відкриваючи захід, голова КПА Саттар Мехбалієв розпо­вів присутнім про значну ро­боту щодо організації охоро­ни праці та захисту здоров’я працівників. Він, зокрема, за­значив, що профспілки рес­публіки активно беруть участь у проекті МОП «Про­філактика профзахворю­вань», успішно здійснюючи затверджений цьогорічний план заходів.

Відповідно до цього плану в містах Баку, Гянджі, Ленко­рань, Мінгечаурі, Шекі, Огузькому, Беласуварському районах нещодавно відбули­ся тематичні семінари за участі 330 слухачів із 50 місь­ких, районних, первинних профорганізацій.

Під час урочистостей також оголошено підсумки огляду-конкурсу на звання «Краще підприємство з організації здорових і безпечних умов праці – 2012». Головна мета конкурсу – підвищити увагу членських організацій Кон­федерації до питань органі­зації громадського контролю за здійсненням заходів з охо­рони праці та здоров’я пра­цівників, захисту їхніх прав та інтересів, а також вивчити і поширити передовий досвід роботи з профілактики ви­робничого травматизму.

 

 

 Коротко

  КИТАЙ | Кілька сотень робіт­ників державного корабле­будівного заводу Haibin Shipyard у місті Чжаньцзян провінції Гуандун розпочали страйк, протестуючи проти корупції та вимагаючи підви­щення заробітної плати.

ПІВНІЧНА ОСЕТІЯ | «Влада не виконала своїх обіцянок», – заявили під час проведен­ня акції протесту близько 50 співробітників станції міської швидкої допомоги міста Вла­дикавказа. Вони наголошу­ють на тому, що після страй­ку 8 березня (під час якого персонал вимагав поліпшен­ня умов праці та збільшення зарплати) керівництво служ­би та чиновники мінохоронздоров’я не вико­нали своїх обіцянок підви­щити рівень зарплати й оплачувати години переро­бітку.

США| У Лос-Анджелесі від­бувся дводенний страйк лі­карів. Тисячі медичних пра­цівників пройшли вулицями Лос-Анджелеса та інших міст штату Каліфорнія з пікетом, вимагаючи вирішити питан­ня з низькою укомплектова­ністю лікарень персоналом, яка негативно позначається на якості медичної допомоги пацієнтам. Рішення про страйк було прийнято на за­сіданні профспілки медич­них працівників штату, на якому 97% лікарів проголо­сували за акцію протесту.

БОЛІВІЯ | Маніфестації з ви­могами про підвищення пен­сій, організовані найбільшим профспілковим об’єднанням країни – Болівійським робіт­ничим центром, обернулися сутичками з правоохоронця­ми. Їхні учасники, переважно шахтарі та вчителі, наполяга­ють на внесенні змін до чин­ного пенсійного закону, який вони вважають несправед­ливим. Трудящі вимагають, щоб розмір пенсій у країні становив 100% заробітної плати, яку отримував праців­ник безпосередньо перед виходом на заслужений від­починок.

02.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання